İzmir’de Dalış Yapılacak 15 Yer

0
817

Ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan İzmir, su altı dünyasıyla da hayranlık uyandıracak güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Dalış yapmak için pek çok noktaya bulunan İzmir’de hem harika bir tatil yapabilir hem de böylesine muhteşem bir deneyim yaşayabilirsiniz. Denizi ve kumsallarıyla pek çok tatilcinin gönlünde taht kurmuş olan İzmir’de dalış yapabileceğiniz 15 yeri sizler için listeledik.

1 – Monem Batığı, Çeşme

Düzenlenen dalış turlarında oldukça rağbet gören bir nokta Monem Batığı. Burada 1956 yılında üretilmiş olan bir Alman gemisine ait batık bulunuyor. Gemi dik pozisyon batmış halde durduğundan pek çok turistin de ilgisini çekiyor. Gemideki batık 17-18 metre boyunca dalınarak gözlemlenebilir.

Burası ülkemizde dalış yapılabilen en büyük batık olma özelliğine de sahip. Bu yüzden de inanılmaz popüler.

2 – Yatak Adası, Çeşme

Yatak Adası adı verilen bu bölge esasen küçük bir ada. Adanın zemininde bir mağara yer alıyor. 6 metre derinliğe sahip olan mağaradan ilerledikçe 16 ve 18. metrelerden itibaren Barakuda Taşları bulunuyor. Çeşme’deki en güvenli dalış konumlarından biri olan Yatak Adası’ndaki dalış süresi 50 dakikalık bir zaman alıyor. Yatak Adası’nın derinliğinin 40 metreye kadar ulaştığı biliniyor.

Burası ayrıca doğal su altı güzellikleri ile de oldukça ünlü bir dalış noktası. Pek çok dalgıç tarafından günün son dalış noktası olarak Yatak Adası tercih ediliyor. Burada yer alan süngerler eşsiz güzellikte, su altı fotoğrafçılığıyla ilgilenenler için oldukça cazip bir konum.

3 – 88 Taşları, Çeşme

Eşek Adası’nın en güneyinde yer alan 88 Taşları, toplamda 88 metrelik bir derinliğe sahip. Bu konum 2 yıldız ve profesyonel dalgıçlar için oldukça elverişli. 42 metrelik bir derinliğin ardından müren, anafor gibi çeşitli su canlılarına rastlanılabilir.

4 – Riko, Çeşme

Yalnızca sakin ve lodosun olmadığı hava koşullarında dalışa uygun bir konum. Dalış esnasında 15 metreden itibaren duvar başlar.  35. metreye inildiğinde ise mağara kadar derin bir kovuk mevcut.

5 – Madonna, Çeşme

Çeşme’deki Pırasa Adası’nın yakınlarında yer alan bir dalış noktası. Dalış noktası öncelikle 5 veya 6 metre uzunluğundaki düz platoyla başlıyor. Bunun ardından da aniden düşen 18-20 metrelik düz bir duvar bulunuyor. Duvarın bitiminde ise çift bacalı bir mağara var.

6 – Deve Taşları, Çeşme

Bu dalış noktası denizin tam ortasında bulunuyor. 60 metrelik derinliğe kadar inen büyük bir koni şeklindeki dalış noktası bu yapısı sayesinde eğitimler için oldukça elverişli bir alan.

7 – Tektaş, Çeşme

Konum olarak Ayrıktaş’a yakın mesafede. Yaklaşık olarak 30 metrelik bir dalış duvarına sahip. Dalış parkurunda ilerledikçe 20 metre sonra taş kemer mevcut. Tektaş ayrıca Çeşme’de dalış yapılabilecek en uzun mesafelerden biri olarak biliniyor.

8 – Göbektaşı, Çeşme

Bu dalış noktası iki ada arasına sıkışmış durumda ve oldukça geniş bir dalış parkuru. Göbektaşı’nda iki bölümlü dalış yükseltici bulunuyor. İlk kısımdaki en sığ yer yaklaşık olarak 10 metre yüksekliğe sahip iken ikinci kısımdaki derinlik 45 metreye kadar uzanıyor.

9 – Fener Adası, Çeşme

Fener Adası 18 metrelik bir derinliğe sahip. Özellikle su altı canlıları bakımından gayet zengin bir yapısı var. Her çeşitten sünger ve mercana burada rastlayabilirsiniz. Ayrıca sarpa ve karagöz gibi küçük sürü balıkları da Fener Adası’nda bulunuyor.

Dönem dönem fokların da görülmesine bağlı olarak adada birkaç tane fok mağarası da keşfedilmiş. Su altı canlıları ve su altı fotoğrafçılığı ile ilgili olan kişiler için ideal bir dalış noktası niteliğinde.

10 – Siren Kayalıkları, Çeşme

Çeşme’nin kuzeydoğu kesiminde Foça’ya daha yakın olan bir konumda tarihi Siren Kayalıkları yer alıyor. Burası tarihi ve mitolojik bir yer. Homeros’un Odysseus’ta anlattığı sirenlerin bulunduğu belirtilen bu kayalıklar pek çok dalış meraklısının ilgisini çeken bir yer. Siren Kayalıkları’nda foklara rastlayabilirsiniz. 18-20 metrelik derinlikte ise su altı canlılığı çeşitliliği oldukça ilgi çekici. Bu yüzden dalışseverlerin oldukça fazla rağbet ettiği bir konum.

11 – Eşek Adası, Çeşme

Derinliğin 50-60 metreye kadar indiği oldukça ilgi çekici bir dalış noktası. 20 metre seviyesinden başlayıp 40 metreye kadar inen doğu duvarı ise sunduğu görsel güzellikler nedeniyle de pek çok dalgıcın favori noktası olarak görülebilir.

Çeşme’de yer alan sayısız dalış noktasında dalış keyfini tecrübe etmek veya ilk defa dalış yapacaksanız da bunu Çeşme’de gerçekleştirmek istiyorsanız dalış eğitim merkezlerinden destek alabilirsiniz.

Çeşme’de yer alan Eftelya Diving, Scuba Diving, Ege Octopus Dalış Merkezi ve Koçoğlu Dalış Merkezi dalış eğitimi alabileceğiniz yerler arasında sayılıyor. Uzman dalış hocalarından güvenle ders alarak dalış keyfini yaşayabilirsiniz.

12 – Karaburun, İzmir 

Karaburun İzmir’in Urla ve Çeşme gibi sevimli tatil beldelerinden biri. İzmir’e yaklaşık 50 dakika uzaklıkta bir konuma sahip olan Karaburun İzmir’in diğer tatil beldeleri kadar kalabalık olmamakla birlikte henüz keşfedilmemiş bir yer.

Karaburun’da her seviyeden dalgıç için dalış yapmaya elverişli noktalar mevcut. Burada çoğunlukla bot dalışı yapılıyor. Su sıcaklığı kış aylarında 12-13 dereceye kadar düştüğü için yılın dört mevsimi burada dalış yapılamıyor. İzmirlilerin eğitim dalışları için sıklıkla Karaburun’u tercih ettiği biliniyor.

13 – 9 Eylül ve Alabey Batığı, Karaburun

2016 yılında adı 9 Eylül ve Alabey olan iki adet vapur burada “Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi” kapsamında özel olarak batırıldı. Yoğun akıntının olduğu bu bölgede su altı görüş mesafesi zaman zaman düşüyor. Ahtapot başta olmak üzere pek çok su altı canlısını burada dalış yaparken görebilirsiniz.

14 – Domuzburnu, Karaburun

Dalış botlarıyla Karaburun’dan açılarak 15 dakikalık yol sonrasında buraya ulaşabilirsiniz. Burası uzaktan bakılınca domuzu andırdığı için Domuzburnu olarak adlandırılmış. Hem tecrübeli hem de acemi dalgıçlar için dalışa uygun bir yer. Domuzburnu’nda derinlik yaklaşık 20 metreye kadar iniyor.

15 – Büyük Ada, Karaburun

Bu adada pek çok yabani keçinin yaşadığı biliniyor. Bu yüzden halk arasında adanın diğer adı Keçi Adası. Büyük Ada Karaburun’dan bot ile yaklaşık 10 dakika uzaklıkta yer alıyor. Ada çevresinde toplam 8 adet farklı dalış noktası var. Tecrübeli ve yeni başlayan dalış meraklıları için oldukça elverişli bir konum.

Burada müren, orfoz, karagöz, gopez, lapini eşkina, sargoz, sinarit ve ıskatarya gibi sayısız türde balığa rastlayabilirsiniz. Su altı canlıları bakımından oldukça zengin bir yer Büyük Ada. Bu canlıların yanı sıra deniz yıldızı, deniz tavşanı gibi sayısız kabuklu deniz canlısı da su altı fotoğrafçılarını Büyük Ada’ya çeken yönlerden biri. Karaburun’da dalış eğitimi almak isterseniz size yılın 12 ayı hizmet veren Bluegate Dalış Merkezi’ni önerebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız