Londra’da Edebiyat Turu

0
1224

“Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi” ikilemine cevap olabilecek bir turizm türü: edebiyat turizmi. Bu turizm turu, tartışmaya son verecek ve iki kavramı entelektüel açıdan birleÅŸtirebilecek potansiyele sahip.

Seyahat tutkusunu ve edebiyat sevgisini birleştiren edebiyat turizmi ve bağlantılı özel kültür turlarıyla edebiyat turizmi her daim gelişiyor.

Edebi eserlerin konusunu oluşturan seyahat gibi, edebi eserler de okuyucularına yeni seyahat yolları gösterebilir. Okunan eserin verdiği ilhamla kitapseverler yolculuğa çıkabilir.

Edebiyatın seyahat ile baÄŸlantısı, dünyanın bilinen ilk destanı Gılgamış’la baÅŸlıyor diyebiliriz. Gılgamış’ın dünya yolculuÄŸu ile ölümsüzlük arayışının bir benzerini Yunan edebiyatının Odysseus karakteri de yaşıyor. Her iki kültürden de beslenen Ä°ngiliz Edebiyatı’nda ise ada ülkesinin baÅŸkenti Londra’nın ayrı bir yeri var.

Birçok ünlü romancıya ev sahipliÄŸi yapmış olan Londra, edebiyatının en bilinen ve en sevilen eserlerinin de yazıldığı yer ayrıca. Charles Dickens kitaplarının geçtiÄŸi yerleri göreceÄŸiniz, Shakespeare’in oyunlarının sergilendiÄŸi tiyatroları görebileceÄŸiniz Londra’da, Sherlock Holmes misali edebiyatın izlerini takip ederek Ä°ngiliz Edebiyatı’nın gizemlerini keÅŸfe çıkabilirsiniz.

Londra’da Edebiyat Turizmi

Londra'da Edebiyat Turizmi

Sherlock Holmes İzinde Londra Turu ve Sherlock Holmes Müzesi

Sherlock Holmes İzinde Londra Turu ve Sherlock Holmes Müzesi. Londra, İngiltere

221b Baker Caddesi, Londra’nın en ünlü adreslerinden biri olabilir. Zeki, çevik ve hazırcevap Sherlock Holmes’ün ev arkadaşı ve yakın dostu Dr. Watson ile beraber yaşadığı ev, Victoria çağında inşa edildiği haliyle günümüze denk korunmuş. 

Sherlock Holmes İzinde Londra Turu ve Sherlock Holmes Müzesi. Londra, İngiltere

Sir Arthur Conan Doyle’un 1881-1904 arasında yazdığı hikayelerde yarattığı Sherlock Holmes karakteri ve karakterin ev arkadaşı Dr. Watson ile beraber  yaşadığı ev, televizyon dizileri ve filmlerle dünya çapında ün kazandı. 

Sherlock Holmes İzinde Londra Turu ve Sherlock Holmes Müzesi. Londra, İngiltere

Dünyanın en ünlü dedektifi haline gelen Sherlock Holmes’ün evine mimari ve tarihi bir ilgi devam ediyor.

Yetişkinlerin 15 pound, çocukların 10 pound karşılığında ziyaret edebileceği müze sabah 9.30, akşam 18 saatleri arasında ziyarete açık.

“Duygusal nÄ°telÄ°kler berrak düşünmenÄ°n düşmanıdır.”

Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes – DörtlerÄ°n Yemini)

İmparatorluğun simgelerinden biri haline gelen dedektif rasyonelliğin ve akıl yürütmenin de sembol isimlerinden biri.

Karındeşen Jack’in İzinde: Londra Korku Yolu 

Karındeşen Jack’in İzinde: Londra Korku YoluVictoria Çağı ile özdeşleşmiş bir isim daha… 

Sherlock Holmes’un macaralarının geçtiÄŸi aynı dönemde ortaya çıkan ve sırrı bir türlü keÅŸfedilemeyen KarındeÅŸen Jack -Jack the Ripper-, ilginç bir ÅŸekilde Sir Arthur Conan Doyle’un hikayelerinde yer almıyor. Hatta öyle ki, dünyanın en iyi dedektifinin çözdüğü cinayetlerin hiçbiri Whitechapel bölgesinde geçmiyor. Bunun Doyle tarafından bilerek kurgulandığı, böylece kamuoyunu meÅŸgul eden bu davaya karakterinin karışmasını engellediÄŸi söyleniyor. Öyle ya, dünyanın en zeki dedektifi Sherlock Holmes dahi KarındeÅŸen Jack’in gizemini çözemezse, rasyonalite ve düzene nasıl inanabiliriz?

Fakat dönemin cinayet hikayesi seven okurları her yeni Sherlock Holmes hikayesi yayınlandıkça, KarındeÅŸen Jack’in gözükmesini beklediklerini tahmin etmek zor deÄŸil.

Her ne olursa olsun, Sherlock Holmes ile aynı döneme gelen KarındeÅŸen Jack’in korku dolu hikayesine, kurbanların acıklı hayat koÅŸulları ve ölümleri eklendiÄŸinince Viktorya Çağı toplumu ile ilgili detaylı bilgi edinecek ve polisiye türünün doÄŸuÅŸuna tanık olacaksınız.

Karındeşen Jack’in İzinde: Londra Korku Yolu

Cinayetlerine 1888’de baÅŸlayan KarındeÅŸen Jack, hala dünyanın en ünlü seri katillerinden biri ve cinayetlerini gerçekleÅŸtirdiÄŸi dar sokaklar Whitechapel’de bulunuyor. Hala tam olarak çözülememiÅŸ cinayetlerinin sorumlusu olarak Viktorya çağı polisinin baÅŸarısızlığı gösteriliyor. 

Karındeşen Jack’in İzinde: Londra Korku Yolu

KarındeÅŸen Jack’in hem ulusal hem de uluslararası çapta ün kazanmasına yol açan da bir nevi edebi metin aslında. KarındeÅŸen Jack olduÄŸunu iddia eden bir kiÅŸi tarafından yazılıp aynı dönemde gazetelere gönderilen mektupların gerçek katil tarafından yazılıp yazılmadığı hala tartışılsa da, potansiyel bir seri katilin soÄŸukkanlı bakış açısını incelemek açısından mektuplar oldukça önemli.

Gerçekleştirdiği cinayetler sayısız romana ve filme konu olmaya devam ediyor. Kimliği hala bilinemeyen seri katilin kimliği hakkındaki teoriler ve yapıtlar zamanla gerçekle kurgunun birbirine karışmasına sebep olmuş.

Whitechapel, Londra

Whitechapel, Londra’nın DoÄŸu Yakası’nda bulunuyor. 16. yüzyıldan beri ülkeye gelen göçmenlere ev sahipliÄŸi yapmış. Büyük ÅŸehirde açılan fabrikalarda çalışmak üzere taÅŸradan gelen işçilerin evleriyle geniÅŸlemiÅŸ bir bölge. Viktorya Çağı’nda gecekonduların ve fabrikaların bulunduÄŸu bölge oldukça kaotik ve tehlikeli bir yermiÅŸ.

Böylece ÅŸehrin Batı Yakası büyük bir refahla ilerlerken ÅŸehrin diÄŸer yarısında tamamen zıt bir görüntü oluÅŸmaya baÅŸlamış. Bu eÅŸitsizliÄŸi ve bölgenin sorunlarını günümüzdeki Londra’da fark etmek ise oldukça zor. Hala çok kültürlü olan bölge, büyük bir ÅŸehirde olduÄŸunuz göz önünde bulundurulursa oldukça güvenli. Gittikçe turistikleÅŸen bölge günün her saatinde hareketli.

KarındeÅŸen Jack’in, Whitechapel’daki izini sürmek için düzenlenen birçok rehberli tura katılmayı tercih edebilirsiniz.

Westminster Abbey’de Åžairler Köşesi

Westminster Abbey'de Şairler Köşesi. Londra, İngiltere

İngiltere’nin en önemli dini ve mimari yapılarından biri olan Westminster Abbey, edebiyat dünyasına damga vuran İngiliz yazar ve şairlerin de anıt mezarlarının bulunduğu bir yapı. 

Gotik tarzda inşa edilen manastır kilisesi, Londra’nın Westminster semtinde bulunuyor ve resmi adı Aziz Peter Kilisesi. İngiliz kraliyet ailesinin geleneksel taç giyme ve düğün gibi törenlerine de ev sahipliği yapan kilise aynı zamanda da kraliyet defin yeri. 

Westminster Abbey'de Şairler Köşesi. Londra, İngiltere

Dünya mirası listesine giren kilisede anıt mezarı bulunan İngiliz şairler ve yazarlardan bazıları şu şekilde: William Shakespeare, Jane Austen, Bronte kızkardeşler, Charles Dickens, Geoffrey Chaucer, Edmund Spenser, Ted Hughes, C.S. Lewis ve Philip Larkin.

Bu mezarların birçoğu anıtsal olup, yazarların gerçek mezarları burada bulunmamaktadır.

Her gün 9.30-15.30 saatleri arasında ziyaret edilebilen Åžairler Köşesi’ni ziyaret etmek için yetiÅŸkinlerin 23 pound, öğrencilerin 18 pound, çocukların ise 10 pound ödemesi gerekiyor.

“Evlat,”derdÄ° annem, “BÄ°rçok adam,aÄŸzını açtığı ve çok konuÅŸtuÄŸu için iÅŸini kaybeder. Sessizlik en Ä°yi siyasettir.”

Geoffrey Chaucer (Canterbury Hikayeleri)

Bloomsbury

British Museum, Londra, Ä°ngiltere

Londra’nın West End bölgesinde bulunan Bloomsbury semti, kültürel, entellektüel ve eÄŸitim kurumları ile dikkat çeken bir yer.

Şehrin en büyük müzesi British Museum da bu bölgede bulunuyor.

Bloomsbury, Londra, Ä°ngiltere

Edebiyat açısından bölgeyi nadide kılan özelliklerinden biri de 19. yüzyıldaki “Bloomsbury Grubu” adı verilen edebiyat grubunun bu semtte yaÅŸaması ve çalışmalarını buradaki kendi yayınevlerinde yayınlamaları. Virginia Woolf, eÅŸi Leonard Woolf, John Maynard Keynes, E. M. Forster, Lytton Strachey ve daha birçok yazar, ÅŸair ve entellektüelden oluÅŸan grup,  yaÅŸadıkları döneme göre yenilikçi ve yaratıcı iÅŸlere imza atmışlar. Cambridge ve King’s College London üniversitelerinin akademik çevresiyle etkileÅŸim halindeki grup 20. yüzyılın entellektüel ve edebi tarihine damga vurmuÅŸ. 

“Ä°stersenÄ°z kitaplıklarınıza kÄ°lit vurun; ama zÄ°hnimin özgürlüğüne vurabileceÄŸiniz ne bir kilit var ne de bir sürgü; ne de kapatabileceÄŸiniz bir kapı.”

VirgInIa Woolf (KendÄ°ne AÄ°t Bir Oda)

Bloomsbury, Londra, Ä°ngiltere

Adını bölgeden alan dünyaca ünlü yayınevi de, 12 farklı yayınevinin reddetmesinden sonra Harry Potter kitaplarını basan Bloomsbury Publishing. Bu kararın ne kadar doÄŸru olduÄŸu ise günümüzdeki Harry Potter ve Büyücülük Dünyası’nın büyüklüğünü ve popülerliÄŸini düşündüğümüzde kolayca anlayabiliyoruz.

Şehrin merkezinde olmasına rağmen her daim sessiz ve sakin kalabilen bölge, bu huzurunu ünlü meydanlarına ve parklarına da borçlu diyebiliriz. Bloomsbury, Russell ve Tavistock parkları, bütün bu yazarların kitaplarını sakince okuyabileceğiniz yerlerden sadece birkaçı.

Bloomsbury, Londra, Ä°ngiltere

Bölgenin öne çıkan deÄŸerleri arasında Londra’nın en iyi üniversiteleri de bulunuyor. Londra Ãœniversitesi SOAS, Londra Ãœniversitesi Akademisi (University College London), Yeni BeÅŸeri Bilimler Koleji (New College of the Humanities), Kraliyet Dramatik Sanat Akademisi (the Royal Academy of Dramatic Art) gibi birçok üniversitenin en önemli kampüsleri bu bölgede bulunuyor.

Charles Dickens Evi Müzesi

Charles Dickens Evi Müzesi, Londra, İngiltere

Sabah 10’dan akÅŸam 4’e kadar ziyaret edebileceÄŸiniz müze, pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açık.

Aralık ayında ise, özel bir planlamayla haftanın her günü açık. Haliyle Noel zamanı Londra’daysanız rahatlıkla ziyaret edebileceÄŸiniz adreslerden biri Charles Dickens Müzesi.

Charles Dickens, Londra ile özdeÅŸleÅŸmiÅŸ bir isim desek yanlış olmaz. Viktorya Çağı’nda yaÅŸamış ve eserlerini yazmış olan yazar, dünyanın en ünlü hikaye anlatıcılarından ve Ä°ngiliz edebiyatının en büyük roman yazarlarından biri.

Charles Dickens Evi Müzesi, Londra, İngiltere

YetiÅŸkinlerin 9,50; öğrencilerin 7,50; çocukların ise 4,50 pound karşılığında ziyaret edebildiÄŸi müze, 48 Doughty Caddesi’nde bulunuyor. Müzeye en yakın metro istasyonu ise Bloomsbury’deki Russell Square.

Büyük Umutlar, Oliver Twist, Bir Noel Åžarkısı, İki Åžehrin Hikayesi ve David Copperfield kitaplarının yazarı Charles Dickens yaÅŸadığı dönemde de ünlü olmuÅŸ ender isimlerden biri. Londra halkının çok sevdiÄŸi, kitaplarını büyük bir coÅŸkuyla okuduÄŸu ve takdir ettiÄŸi Dickens ve eÅŸi bu evi 1837’de satın almış ve 10 çocuklarından ilk üçü bu evde doÄŸmuÅŸ ve büyümüş. Ev aynı zamanda yazarın entellektüel çevresi için düzenlenen partiler ve akÅŸam yemekleri ile ün kazanmış.

Yazarın özel dünyasına tanık olabileceÄŸiniz, Viktorya mimarisinde inÅŸa edilmiÅŸ evde aile odalarının yanı sıra Dickens’ın çalışma odası da bulunuyor. Bu odada dolma kalemle ve mum ışığında yazdığı uzun romanlar düşünüldüğünde etkilenmemek mümkün deÄŸil.

Müzede etkinlikler, sergiler, özel workshoplar, tiyatro oyunları ve konferanslar da düzenleniyor. Uluslararası araştırma merkezi olarak da faaliyette olan müzenin kendine ait bir kafesi ve mağazası da bulunuyor.

“Onca kalabalığa raÄŸmen, bu nasıl bir yalnızlık!”

Charles Dickens(İki Şehrİn Hikâyesi)

Londra Kütüphanesi 

Londra Kütüphanesi, İngiltere

Londra’daki en tarihi ve en etkileyici kütüphane olarak 1841’de açılan Londra Kütüphanesi, Aziz James Meydanı’nda bulunuyor. Piccadilly Circus, Buckingham Sarayı ve Trafalgar Meydanı arasında bulunan kütüphane, yıllık ücret ödeyen herkese hizmet veriyor.

Londra Kütüphanesi, İngiltere

Kitap ödünç almak için yıllık ücret ödemeniz gerekse de kütüphane içerisinde rehberli turlara katılmanız mümkün. Rehberli turlara katılmak için yerinizi kütüphanenin resmi sitesinden ayırmalısınız.

Shakespeare’in Globe Tiyatrosu

Shakespeare'in Globe Tiyatrosu, Londra, Ä°ngiltere

Elizabeth Dönemi Tiyatrosu’nun eÅŸsiz örneklerinden biri olan Globe Tiyatrosu, Shakespeare ile özdeÅŸleÅŸmiÅŸ yerlerden biri. 

1599’da inÅŸa edilen tiyatro, Londra’daki çeÅŸitli yangınlarda zarar gördüğü için 1997’de aslına uygun olarak tekrar inÅŸa edilmiÅŸ.

Günümüzde 1400 kiÅŸilik izleyici kapasitesi olan tiyatroyu daha iyi anlayabilmek için 16. yüzyıldaki Elizabeth Dönemi Tiyatrosu’nu incelemeliyiz. 

Shakespeare'in Globe Tiyatrosu, Londra, Ä°ngiltere

Özellikle drama alanında geliÅŸmelerin görüldüğü, adını Kraliçe Elizabeth’ten alan ve Altın ÇaÄŸ ya da Ä°ngiliz Rönesansı olarak da adlandırılan 16. yüzyılın ilk yarısı, Ä°ngiliz Edebiyatı’nın kökten deÄŸiÅŸmesine sebep olmuÅŸtur.

Döneminde dahi popüler bir isim olan ve oyunları neredeyse tüm Londra halkı tarafından defalarca izlenen William Shakespeare’in yenilikçi oyun yazarlığı toplumda tiyatro sevgisinin artmasını saÄŸlamıştır. Shakespeare’in oyunları temelde Ä°ngiltere’nin toplumsal deÄŸiÅŸikliklerini ve Ä°ngiliz toplumunun farklı çaÄŸlardaki anlayışlarını anlatan dramalardır.  Ä°nsanlığın genel sorunlarını irdelediÄŸi anlatımları günümüze dahi ışık tutabilmiÅŸtir.

“Ä°nsanların çoÄŸu kaybetmekten korktuÄŸu İçİn, sevmekten korkuyor.

Sevİlmekten korkuyor, kendİsinİ sevilmeye layık görmediği için.

Düşünmekten korkuyor, sorumluluk getİreceğİ için.

Konuşmaktan korkuyor, eleştİrilmekten korktuğu İçin.

Duygularını İfade etmekten korkuyor, reddedİlmekten korktuğu içİn.

Yaşlanmayan korkuyor, gençlİğİnin kıymetini bİlmediği için.

Unutulmaktan korkuyor, dünyaya İyİ bİr şey vermediği için.

Ve ölmekten korkuyor aslında yaÅŸamayı bÄ°lmedÄ°ÄŸÄ° için.”

The George Inn 

The George Inn, Londra, Ä°ngiltere

Southwark’taki Borough High Caddesi’nde bulunan pub, Thames Nehri ve Londra Köprüsü’ne de 250 metre uzaklıkta bulunuyor.

Ä°smini Aziz George ve Ejderhası efsanesinden alan mekan, Londra’nın eski ÅŸehir merkezinin en önemli simgelerinden biri.

Ä°ngiltere’nin “pub” kültürünü deneyimleyebileceÄŸiniz tarihi mekanda, Chaucer ünlü Canterbury Hikayeleri’ni yazmaya baÅŸlamış; Elizabeth Altın Çağı’nda çeÅŸitli tiyatro oyunları sahnelenmiÅŸ ve Charles Dickens Little Dorrit kitabını yazmış.

Peki nedir bu pub? Klasik bar, kafe ve restoranlardan ne farkı var? “Pub” kelimesi, aslında Ä°ngilizce’deki “public house” kelimesinin kısaltılmış hali; yani bir nevi halk evi olarak çevirebiliriz.

Åžehirdeki herkese açık olan bu tür yerlerde herkes birbirini tanır ve rahatça eÄŸlenebilir. Bulunan bölgenin kalbi bu pub’larda atar diyebiliriz. Toplumsal sorunlardan mahalle dedikodularına kadar her türlü konunun buralarda konuÅŸulduÄŸuna günümüzde dahi tanık olabilirsiniz.

Daha çok bira içmek için tasarlanan bu mekanlarda atıştırmalık yerine geçen yiyecekleri de tüketebilirsiniz. Ayrıca fiyatları, ÅŸehirdeki restoran ve kafelere göre çok daha uygundur. Pub’ların belki de en popüler atıştırmalığı ise Ä°ngiliz mutfağının pane balık, patates kızartması ve bezelye püresinden oluÅŸan “Fish&Chips” yemeÄŸi.

Keats Evi 

Keats Evi, Londra, Ä°ngiltere

Romantik ÅŸair John Keats’in arkadaşı Charles Brown ile yaÅŸadığı iki bitiÅŸik evden biri olan müstakil ev, ÅŸehrin kuzeyindeki Hampstead’de bulunuyor. 

Evin hem Keats’in kiÅŸisel hayatı hem de ÅŸairliÄŸi için büyük önemi var. KomÅŸu evdeki Fanny Brawne’a aşık olan Keats, en ünlü ÅŸiirlerini de yine bu dönemde kaleme aldı.

Keats’in aÅŸkına ve ÅŸairliÄŸine ise verem hastalığı engel oldu. 1821’de daha sıcak iklimlerin daha iyi geleceÄŸi tavsiye edilince Ä°talya’ya gitti ve Roma’daki Ä°spanyol Merdivenleri’nin hemen yanındaki bir dairede yaÅŸamaya baÅŸladı. Fakat ne yazık ki aynı yıl hastalığı kötüleÅŸti ve hayata veda etti.

Keats’in trajik aÅŸk hikayesi ve hayatını Bright Star filminde de izleyebilirsiniz.

“Ä°ÅŸte bundan dolayı buradayım ÅŸÄ°mdi ben

Yalnız dolaşıyorum, benzİmde solgunluk var,

Kurumuş da olsalar sazlar göl kıyısında

SusmuÅŸ da olsa kuÅŸlar.”

King’s Cross Tren İstasyonu ( Platform 9¾)

King’s Cross Tren İstasyonu ( Platform 9¾), Londra, İngiltere

Harry Potter’ın Felsefe Taşı filminde tren duvarından geçerek Hogwarts Treni’ne ulaÅŸtığı anı hatırlıyor musunuz? Ä°ster ilk olarak kitap satırları içerisinde okumuÅŸ ister de beyazperdede izlemiÅŸ olun, popüler kültür tarihinin bu unutulmaz ve büyüleyici anı aklınıza kazınmış olmalı.

Tıpkı Harry Potter gibi hissedeceÄŸiniz King’s Cross Tren Ä°stasyonu’nda peron 9 ve 10 arasında Platform 9¾ bulunuyor. 

Elbette yapmazsınız; ama biz yine de hatırlatalım: ne yazık ki duvarlar arası yolculuk yapabileceÄŸimiz o büyülü dünyada deÄŸiliz. Yine de Londra’nın bu en ünlü ve en önemli tren istasyonu yaratıcı mimarisi ve her zaman dinamik oluÅŸuyla ilgi çekiyor.

King’s Cross Tren İstasyonu ( Platform 9¾), Londra, İngiltere

“Hem güzel, hem korkunç bir ÅŸeydÄ°r gerçek; özen ister.”

Harry Potter ve Felsefe Taşı, J. K. Rowling

Doktor Johnson’ın Evi

Doktor Johnson'ın Evi, Londra, İngiltere

Yazar,  sözlükbilimci ve doktor Samuel Johnson’ın evi ve muayenesi günümüzde müze olarak ziyaret edilebilmektedir. Pazartesi-Cumartesi günleri arasında saat 11 ve 17 arasında ziyaret edilebilen müzeye giriÅŸ ücreti yetiÅŸkinler için 8 pound; öğrenciler için ise 7 pound. 

Johnson’ın 9 yıl üzerinde çalıştığı Ä°ngiliz Dili Sözlüğü 1755’te yayınlanarak modern Ä°ngilizce’nin geliÅŸimi üzerinde büyük bir etki bırakmıştı. Biyografi ve seyahat temalı eserler de veren Johnson, Shakespeare’in oyunlarını incelediÄŸi eseri ve modern bir epik olarak adlandırabileceÄŸimiz  Abissinia Prensi: Rasselas’ın Tarihi kitabıyla da ün kazanmıştır.

“Ä°nsanın kendÄ°ne güvenÄ°, büyük iÅŸlere giriÅŸmenin Ä°lk ÅŸartıdır…”

Samuel Johnson

Londra’da UÄŸramanız Gereken Kitapçılar

Waterstones Bookshop

Waterstones Bookshop, Londra, Ä°ngiltere

Londra’da birçok ÅŸubesi olan Waterstones Bookshop, çok katlı binalara yerleÅŸmiÅŸ. Ãœlkenin en büyük kitap zinciri olarak gücünü ve prestijini artırarak korumaya devam ediyor.

Kitap lansmanlarının, okumaların ve imza günlerinin düzenlendiÄŸi devasa kitapçı 1982’de açılmış. Birçok dilde her türlü kitabı bulabileceÄŸiniz kitapçıda kitap satışının yanı sıra kırtasiye malzemeleri de satılıyor.

Foyles

Charing Cross Yolu Kitapçıları, Londra, İngiltere

2018’de Waterstones tarafından satılan devasa baÅŸka bir kitap zinciri ise Foyles. En ünlü maÄŸazası Charing Cross Yolu’nda olan Foyles maÄŸazasına Leicester Square metro istasyonunda indikten sonra ulaÅŸabilirsiniz.

Kendine ait bir kafesi de bulunan kitapçı Londra’nın en ünlü kitapçılarından biri olarak çok sayıda turistin de ilgisini çeken yerlerden.

1903’te açılan kitapçı dünyanın en büyük kitapevlerinden biri ve bu kitapçıda bulamayacağınız kitap gerçekten yok.

Skoob Books

Skoob Books, Londra, Ä°ngiltere

Büyük kitapçılardaki fiyatlar her kitapseverin kalbini kıracak kadar yüksek olabiliyor. Yüksek fiyatlara kurtarıcı olarak ise karşımıza ikinci el mağazalar çıkıyor.

Tek bir ÅŸubesi olan Skoob Books, entellektüellerin vazgeçilmez bölgesi Bloomsbury’de bulunuyor.

Russel Square metro istasyonundan kolaylıkla ulaşabileceğiniz ikinci el mağazasında aradığınız her kitabı bulabileceğiniz gibi nadir bulunan kitaplara da ulaşabilirsiniz.

Daunt Books

Daunt Books, Londra, Ä°ngiltere

Özellikle seyahat kitaplarıyla ünlenen Daunt Books, 1912’de açılmış.

Her yıl Mart ayında düzenlenen ve kendi adını taşıyan festivale de ev sahipliği yapan Daunt Books, mimarisiyle de ön plana çıkıyor.

The Notting Hill Book Shop Ltd

The Notting Hill Book Shop Ltd Londra

1999 yapımı romantik komedi Notting Hill filmini izleyenler mavi tenteli seyahat kitapçısını mutlaka hatırlayacaktır.

Notting Hill bölgesinin en ünlü caddesi Portebello Caddesi’nde bulunan kitapçı 1979’da açılmış.

Rengarenk evlere sahip Portebollo Caddesi’nde ayrıca sahaflar ve antikacılar da bulunuyor.

Charing Cross Yolu Kitapçıları

Charing Cross Yolu Kitapçıları, Londra, İngiltere

İkinci el kitapların bulunduğu ve antikacılarla dolu olan bölge, Thames Nehri yakınında bulunuyor.

Charing Cross Yolu Kitapçıları, Londra, İngiltere

I. Charles’ın heykelinin çevrelediÄŸi bölgede bulabileceÄŸiniz Quinto Bookshop, Henry Pordes and Any Amount of Books gibi kitapçılarda zamanın nasıl geçtiÄŸini fark etmeyebilirsiniz.

Londra’nın En Ä°yi Kitap Kafeleri

The Poetry Café

Covent Garden Metro Ä°stasyonu’ndan çıkarak ulaÅŸabileceÄŸiniz kafe hem vejetaryan ürünler sunan kafelerden biri hem de yazı yazmak için ideal bir sakinliÄŸi sunuyor.

Bir şair grubuna da ev sahipliği yapan kafede akşam olunca şiir okumaları, kitap partileri, canlı müzik ve birçok entellektüel etkinlik de düzenleniyor.

Vejeteryan öğlen yemekleri ve akşam yemeklerinin sunulduğu kafede ayrıca ev yapımı kekleri de deneyebilirsiniz.

Kafenin pazar günleri kapalı olduğunu hatırlatmamızda fayda var.

Adres: 22 Betterton St, London WC2H 9BX, Birleşik Krallık

The London Review Cake Shop

The London Review Cake Shop, Londra, Ä°ngiltere

Pazar günleri kapalı olan kafe, haftanın geri kalanında sabah 10’dan akÅŸam 6.30’a kadar açık.

Ä°ngilizler Avrupa’nın en çok çay tüketen milletlerinden biri (DiÄŸeri de elbette biziz). Ä°ÅŸte Ä°ngiliz çaylarının en iyi örneklerini deneyebileceÄŸiniz ve bu sırada masanızda huzurla kitap okuyup yazı yazabileceÄŸiniz bir kafe.

Çayların yanı sıra kafe öğlen yemekleri ve atıştırmalıklar da servis ediyor.

Adres: 14 Bury Place, London WC1A 2JL

Londra Sokaklarında Edebiyat İzi

Ücretsiz Hikaye Otomatları-Köşe Başı Sokak Hikayeleri 

Londra'da Edebiyat

Yolda okuyabileceğiniz hikayeler sunan otomatlar 1,3 veya 5 dakika uzuklarında kısa hikayeler veriyor. Geri dönüştürülebilir kağıtlar üzerine basılan hikayeler yolda ve yolculukta da dünya edebiyatının en seçkin hikayelerini okumanıza olanak sağlıyor.

Londra'da Edebiyat

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız