İspanya’nın Sanat ve Gurme Şehri Bilbao’da Gezilecek Yerler

0
174
İspanya’nın Sanat ve Gurme Şehri Bilbao’da Gezilecek Yerler
İspanya’nın Sanat ve Gurme Şehri Bilbao’da Gezilecek Yerler

Bilbao, İspanya’nın kuzeyindeki Bask bölgesinin en büyük şehri. Uzun yıllar sakin bir balıkçı kasabası olarak varlığını sürdüren şehir, yıllar içinde gelişerek denizcilik alanında ilerlemiş olsa da günümüzde İspanya’nın sanat ve gurme şehri olarak geçiyor.

Denizin nimetlerinden sonuna kadar yararlanan Bilbao’da geçireceğiniz zamanda sofralarınızda yengeçler, güveçler, Morina balığı yer aldığı gibi, günün her saatinde Bask usulü tapas diyebileceğimiz pintxos da yer alacak! Şehirde çok sayıda Michelin yıldızlı restoran olduğunu da hatırlatalım.

Dünyanın en popüler müzelerinden Guggenheim Müzesi, haç kiliselerinden biri olarak geçen Santiago Katedrali, şehrin ilk tiyatrosu Arriaga Tiyatrosu, birbirinden ilgi çekici köprüleri ve yapılarıyla Bilbao görülecek pek çok şey sunuyor ziyaretçilerine. Ayrıca irili ufaklı plajlar, şehir kalabalığından uzaklaşıp nefes alabileceğiniz yeşil mekanlar da bulunuyor bu şehirde.

Bilbao’da gezilecek yerler listemizde şehirde bulunan ilgi çekici mimariye sahip yapılar, önemli dini yapılar ve görülmeye değer müzeler yer alıyor.

Bilbao’da Gezilecek ve Görülecek Yerler

1) Casco Viejo / Eski Şehir

Casco Viejo / Eski Şehir
Casco Viejo / Eski Şehir

Bilbao şehrinin saat fark etmeden, en hareketli noktasına gidelim: Casco Viejo. Burası tam olarak şehrin kalbi! Orta Çağ zamanında, Bilbao yeni kurulduğunda şehrin merkezi buradaki 3 sokaktan ibaretmiş fakat zaman içinde gelişmiş. Bir noktada ana merkeze bağlanan sokakların sayısı yediye ulaşınca, bölgeye Zazpi Kaleak denmeye başlanmış.

Casco Viejo’da pek çok mağaza, hediyelik dükkânı, kafe ve restoran bulunuyor. Bu sebeple yalnızca turistler tarafından değil, lokaller tarafında da yoğun olarak ziyaret ediliyor. Siz de bölgenin Arnavut kaldırımlı daracık sokaklarında kaybolabilir, akşamları müzikli restoranlarda lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.

2) Plaza Nueva

Plaza Nueva
Plaza Nueva

Eski şehir merkezi yani Casco Viejo’nun en merkezinde yer alan Neoklasik mimari tarza sahip Plaza Nueva, 1851 senesinde tamamlanmış. O gün bugündür de Bilbao’nın en yoğun olduğu meydanlardan biri olmayı sürdürüyor.

Plaza Nueva’da keyifle kahve içebileceğiniz birçok kafe, müzik eşliğinde lezzetli yemeklerin tadını çıkarabileceğiniz çeşitli tavernalar, restoranlar ve publar yer alıyor. Bizim tavsiyemiz bu meydanda yer alan pintxo’cuları denemeniz. (Pintxo veya pinço, Bask bölgesine özgü tapaslara deniliyor.) Özellikle havaların güzel olduğu aylarda, meydandaki parka yayılıp, içkileriyle birlikte pinçolarını yiyen onlarca insan göreceğinize eminiz.

Pazar günleri Plaza Nueva’da minik bir ikinci el pazarı kuruluyor. Burada ikinci el kitaplar, plaklar, çeşitli ülkelerden paralar ve pullar satın alabilirsiniz. Alışveriş etmeyi düşünmüyorsanız dahi, bu ikinci el pazarında birbirinden farklı parçaları incelemesi oldukça keyifli.

3) Mercado de la Ribera

Mercado de la Ribera
Mercado de la Ribera

Casco Viejo’da yer alan ve tarihi 1929 senesine kadar dayanan Mercado de Libera, Bilbao’da gezilecek yerler arasında. Mercado de Libera, dış cephesindeki Art Deco tasarımlar ve kafes pencereleri, duvarlarındaki vitray detaylar ile ilgi çekici bir mimariye sahip.

Peki ya buranın Avrupa’nın en büyük kapalı marketi olduğunu biliyor muydunuz? Evet, Bilbao’nun merkezindeki Mercado de Libera, 10.000 metrekarelik alanıyla, Avrupa’nın en büyük kapalı marketi. Hatta 1990’da “Dünyanın en büyük kapalı gıda pazarı” olarak Guinness Dünya Rekorları Kitabı’na dahi girmiş.

Marketin içinde yerel halkın ihtiyaçlarını karşıladığı civar köylerden getirilen et, balık, meyve ve sebze seçkisi bulunuyor. Ayrıca market içinde uygun fiyata yemek yiyebileceğiniz kaliteli mekanlar da var. Mercado de Libera, hem alışveriş yapmak ve bir şeyler atıştırmak için hem de yerel halkın gündelik yaşantısına şahit olmak için harika bir yer. Gerçek bir şehir hayatı deneyimlemek istiyorsanız, burayı atlamayın!

4) Arriaga Tiyatrosu

 Arriaga Tiyatrosu
Arriaga Tiyatrosu

Adını İspanya’nın Mozart’ı olarak adlandırılan Juan Crisóstomo Arriaga‘dan alan Arriaga Tiyatrosu, şehrin önemli bir performans merkezi olarak Bilbao’da gezilecek yerler arasında.

Mimar Joaquin Rucoba tarafından, Neo-Barok tarzda inşa edilen Arriaga Tiyatrosu, Bilbao şehrinin en eski tiyatro salonu. Günümüzde de opera, bale, tiyatro gibi sahne performanslarına ev sahipliği yapan bina, yüksek tavanları, altın süslü balkonları ile hoş bir görünüme sahip olsa da hikayesi ise biraz üzücü.

İlk tiyatro binası 1817’de inşa edilmiş fakat sağlam olmadığı için yıkılmış; sonradan yapılan bina da sel felaketi atlatmış. Günümüzdeki bina ise, 1890 senesinde inşa edilmiş ve Paris Opera binasından esinlenilmiş.

Bilbao’ya gerçekleştireceğiniz tatilden önce Arriaga Tiyatrosu’nda organize edilen etkinliklere göz atıp plan yapabilirsiniz. Herhangi bir konser veya etkinliğe katılmak istemiyor fakat binanın içini görmek istiyorsanız rehberli tura katılabilirsiniz. Yaklaşık 1 saat süren rehberli tur, cumartesi ve pazar günleri 11.00-13.00 arasında düzenleniyor.

5) Azkuna Zentroa

Azkuna Zentroa
Azkuna Zentroa

2010 yılında açılan Azkuna Zentroa, Fransız tasarımcı Philippe Starck tarafından tasarlanmış çok işlevli bir merkez. Eskiden şarap deposu olarak kullanılan bu yapı, yeni tasarımıyla birlikte Bilbao’nun sosyal yaşam merkezlerinden biri haline gelmiş. Şu anda burada kütüphane, sergi salonu, spor salonu bulunuyor. Burada çocuklar ve gençler için çeşitli atölyeler, her yaş grubuna uygun etkinlikler ve sahne performansları düzenleniyor. 

Art Nouveau duvar işçiliğine sahip Azkuna Zentroa’nın içinde ilgi çekici üç nokta var. Bunlardan biri üst katında bulunan yüzme havuzunun zemininin saydam olması ve aşağıdan bakınca yüzen ayaklar görmek. Diğeri akıl, vücut ve ruhu simgeleyen üç küp alan. Akıl kitapçı, vücut spor salonu olarak konumlanmışken, ruh ise tamamen boş. Azkuna Zentroa’nın en benzersiz mimari özelliği ise, binanın ağırlığı altında ezilmiş görünümlü, her biri farklı tarzlarda dizayn edilmiş 43 büyük sütun yer alması.

Farklı mimari yapılara ilgi duyuyorsanız, Bilbao’da gezilecek yerler arasında bu yapıyı ekleyin!

6) Vizcaya Köprüsü

Vizcaya Köprüsü
Vizcaya Köprüsü

Bilbao, mimari anlamda sürprizlerle dolu bir şehir. Şehirde yapılacak en ilginç aktivitelerden biri 36 tekerlekle desteklenen asma gondolla kısa bir yolculuk yapabileceğiniz Vizcaya Köprüsü’nü kullanmak! Asma Köprü olarak bilinen köprü, Eyfel Kulesi’nin mimari Gustave Eiffel’in öğrencisi Alberto Palacio tarafından 1983 senesinde tamamlanmış.

45 metre yükseklikte, 160 metre uzunluğundaki Vizcaya Köprüsü, Bilbao’da görülmesi gereken yerlerden biri. Ücret karşılığında köprüyü kullanıp şehrin farklı bir manzarasıyla tanışmanızı öneririz.

7) Zubizuri Köprüsü

Zubizuri Köprüsü
Zubizuri Köprüsü

Guggenheim Müzesi’nin hemen yanı başında konumlanan Zubizuri Köprüsü, Bilbao şehrinin simgeleşmiş köprülerinden. Ülkenin ünlü mimarlarından Santiago Calatrava tarafından 1990’ların ortalarında tasarlanan bu yaya köprüsü, şehirdeki pek çok nokta gibi mimarisi ile oldukça dikkat çekiyor.

Yayaların nehri görmesi için cam tabanlı tasarlanan Zubizuri Köprüsü, ilk senelerinde yağmurlu günlerde o kadar çok kişinin düşüp yaralanmasına sebep olmuş ki, en sonunda köprünün zeminini halıyla kaplamışlar. Şu anda köprüden geçerken ayaklarınız altında akan nehri göremiyorsunuz fakat biliyorsunuz ki düşüp sakatlanma riskiniz de yok.

8) San Mamés Stadyumu

San Mamés Stadyumu
San Mamés Stadyumu

Futbolseverleri buraya alalım! Athletic Bilbao futbol kulübünün ev sahibi olduğu San Mamés Stadyumu, Bilbao’ya kadar gelmişken görebileceğiniz yapılardan. 2013 yılında açılan 53 bin kapasiteli stadyum, UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi gibi uluslararası futbol turnuvalarında ev sahipliği yapmış; modern mimarisi ile oldukça dikkat çekici bir yapı.

Bilbao’da Gezilecek Kiliseler

1) Bilbao Katedrali

 Bilbao Katedrali
Bilbao Katedrali

Casco Viejo’da yer alan Bilbao Katedrali, Hıristiyanlar’ın en önemli hac yollarından biri Camino de Santiago üzerindeki duraklardan biri olduğu için Catedral de Santiago de Bilbao olarak adlandırılıyor.

Şehrin merkezinde yer alan etkileyici Gotik yapı, Bilbao’nın en çok ziyaret edilen tarihi yerlerinden biri olarak adeta şehrin bir simgesi. Yapımına 14. yüzyılda başlanan katedral, yaklaşık 50 yıl gibi bir sürede tamamlanmış. Yapı her ne kadar Gotik mimari özellikleri baskın olsa da Rönesans ve Barok detaylar da taşıyor.

Vitray pencereleri ve detaylı süslemelerinin yanı sıra Bilbao Katedrali’nin işlemeli “Güney Kapısı” görülmeye değer. Dilerseniz katedralin çan kulesine çıkarak şehri kuşbakışı görebilirsiniz.

Minik bir not: Kiliselere girişlerin ücretli olmasına karşı olsak da Bilbao’ya gelmişken Catedral de Santiago de Bilbao’nın içini ziyaret etmeyi es geçmeyin.  

2) Köpekler Çeşmesi / Fuente del Perro

Köpekler Çeşmesi / Fuente del Perro
Köpekler Çeşmesi / Fuente del Perro

Bilbao Katedrali’ne oldukça yakın bir noktada konumlanan ve tarihi 1800’lerin başına dayanan çeşme, adı her ne kadar Köpekler Çeşmesi olsa da aslan figürleri taşıyor. Peki ya Köpekler Çeşmesi ismi nereden mi geliyor? Çeşme ilk yapıldığı yıllarda, şehirdeki hayvanların -özellikle de köpeklerin- yıkanması amacıyla kullanılmış. Fuente del Perro, Bilbao şehrindeki görülmeyi hak eden tarihi çeşmelerden biri. Suyu da içilebilir!

3) San Antón Kilisesi

San Antón Kilisesi
San Antón Kilisesi

15. yüzyılda Gotik tarzda inşa edilen San Antón Kilisesi, Bilbao şehrinin önemli bir diğer noktası. Bu kilisenin, Bilbao’da gezilecek yerler arasında daha farklı bir önemi var. Eğer Athletic Bilbao takımının armasına dikkat ettiyseniz kilise, köprü ve kurt motifleri olduğunu bilirsiniz. İşte o kilise, bu kilise!

San Antón Kilisesi’nin hemen yanında bulunan köprü ise San Antón Köprüsü. Şu anda nemden kaynaklı olarak köprünün taşlarında bulunan kurt motifleri karardığı için belirgin olmasa da köprüyü incelediğinizde görebileceksiniz! Hem futbol kulübünün hem de Bilbao şehrinin simgelerini şehre gelmişken görmeden geçmeyin!

4) Begoña Bazilikası

Begoña Bazilikası
Begoña Bazilikası

Bilbao şehir manzarasına ne dersiniz? Şehre tam hâkim bir tepede konumlanan Begoña Bazilikası, Bilbao’nın en önemli dini ve tarihi yapılarından. İsmini bulunduğu bölgeden alan bazilika, 16. yüzyılda Sancho Martínez de Arego tarafından inşa edilmiş.

İspanya’nın önemli hac kiliselerinden biri olan Begoña Bazilikası’na yapacak olduğunuz ziyatte, binanın Rönesans ve Gotik mimari harmanına bayılacaksınız!

Bilbao’da Gezilecek Müzeler

1) Guggenheim Müzesi

Guggenheim Müzesi
Guggenheim Müzesi

Bize kalırsa Bilbao’da gezilecek yerler arasında en önemli nokta şehrin sembolü olarak gösterilen Guggenheim Müzesi. Titanyum levhalarla kaplı, devasa pencereleri ile benzersiz bir mimariye sahip bu fütüristik bina Kanadalı-Amerikalı ünlü mimar Frank Gehry tarafından tasarlanma.

Kapıları 1997 senesinden beri ziyaretçilere açan Guggenheim Müzesi, Bilbao’yu sanat ve mimari bir şehre dönüştürmede atılan adımların belki de en önemlisi. Günümüzde burası yalnızca İspanya’nın değil, Avrupa’nın da en önemli başyapıtlarından biri kabul ediliyor ve müze bünyesinde dünyaca ünlü sanatçıların eserlerinden oluşan geniş bir koleksiyon bulunuyor. Pablo Picasso, Jeff Koons, Andy Warhol, Mark Rothko gibi dünyaca ünlü sanatçılarının eserlerini burada görebilirsiniz.

Guggenheim Müzesi’ne yapacak olduğunuz ziyarette gözünüzden asla kaçmama gereken eserlerin bazıları:

  • Louisse Bourgeois’in devasa heykeli Maman
  • Jeff Koons’un çiçeklerle süslenmiş devasa köpeği ve balonları andıran Tulips’i
  • Richard Serra’nın en bilindik mimari formlarından The Matter of Time
  • Andy Warhol’un Marily Monroe’su

3 kata yayılmış Guggenheim Müzesi’nin tamamını gezmek isterseniz buraya en az yarım gün ayırmanızı tavsiye ederiz. Müze pazartesi dışında her gün 10.00-19.00 saatlerinde hizmet veriyor ve tüm biletler sesli rehber içeriyor.

Fotoğraf noktası!: Müzenin metal yüzeyi özellikle gün batımında renkleri yansıtarak oldukça etkileyici bir görünüme sahip oluyor. Puente de Deustu ve Puente La Salve fotoğraf için en ideal noktalar!

2) Bilbao Güzel Sanatlar Müzesi

Bilbao Güzel Sanatlar Müzesi
Bilbao Güzel Sanatlar Müzesi

Guggenheim Müzesi’ne yürüyüş mesafesinde, Dona Casilda Iturrizar Parkı’nın hemen içinde yer alan Bilbao Güzel Sanatlar Müzesi, Bilbao’da gezilecek yerler arasında. 1914’ten beri hizmet veren bu müze, İspanya’nın en iyi müzelerinden biri kabul ediliyor ve bünyesinde 10.000’den fazla eser barındırıyor.

Orta Çağ’dan günümüze kadar olan döneme ait oldukça kapsayıcı Bask, İspanyol ve Avrupa sanat koleksiyonuna sahip Bilbao Güzel Sanatlar Müzesi’ne yapacak olduğunuz ziyarette Goya, El Greco, Chillida, Pedro Serra gibi isimlerin eserlerini inceleyebilirsiniz.

Bilbao Güzel Sanatlar Müzesi, müze bilimine ve sergileme tekniklerine ilgi duyan herkesin görmesi gereken müzelerden. Müzede her bir harf, bir konuyu simgeleyecek şekilde kategorize edilmiş ve her sergi salonu tek bir harf ile ilgili konuya odaklanmış.

Müze salı günleri ziyarete kapalı, salı dışında diğer günler 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 18.00-20.00 saatleri arasında müzeyi ziyaret ücretsiz!

3) Euskalduna Konferans Merkezi ve Müzesi

Euskalduna Konferans Merkezi ve Müzesi
Euskalduna Konferans Merkezi ve Müzesi

Guggenheim Müzesi yakınlarında yer alan Euskalduna Konferans Merkezi ve Müzesi, Bilbao şehrinin en bilinen kültür ve sanat kompleksi. César Pelli ve Enrique Salaberri tarafından tasarlanan bina, şehirde yer alan diğer birçok bina gibi oldukça ilgi çekici.

Euskalduna Konferans Merkezi ve Müzesi, zaman zaman geçici sergilere ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Burada konserler, tiyatrolar ve diğer performans sanatları da düzenleniyor. Bilbao’ya yapacak olduğunuz ziyaret öncesi herhangi bir etkinlik olup olmadığını araştırmayı unutmayın.

4) Euskal Müzesi

Halk arasında İspanyolca Museo Vasco olarak da adlandırılan ve 1999 yılından beri hizmet veren Euskal Müzesi, Bask bölgesinin kültür ve tarihine odaklanmış bir müze. Bu müzede Bask bölgesinden çeşitli antik parçalar ve heykel gibi buluntular, Bask el sanatları ve halk sanatları sergileniyor.

Yaklaşık 53 bin metrekarelik alana yayılan Euskal Müzesi, ayrıca performans sanatları için de kullanılıyor, burada birçok aktivite gerçekleşiyor. Katılmak isterseniz ziyaretiniz öncesinde etkinlik takvimlerini kontrol edebilirsiniz!

Euskal Müzesi’nin içini ziyaret etmeyecek olsanız dahi müze binasını görmenizi tavsiye ederiz. Bir gemiden esinlenerek tasarlanmış bina, İspanya’nın çağdaş mimarisinin önemli örneklerinden biri.

5) Bilbao Arkeoloji Müzesi

2008 senesinde açılan Bilbao Arkeoloji Müzesi, eğer Bask kültürünü yakından tanımak istiyorsanız, Bilbao’ya yapacak olduğunuz ziyarette görmeniz gereken yerlerden. Bu müzede geçmişten günümüze kadar uzanan Bask kültürüne dair pek çok eser bulunuyor. Çanak çömlekler, seramikler, günlük objeler gibi…

Bilbao Arkeoloji Müzesi’nin en görülmeye değer noktalardan biri, Arrikrutz aslanı da dahil olmak üzere bölgede yüzyıllar öncesinde yaşayan hayvan fosillerini ve kalıntılarını inceleyebilmek.

6) Bilbao Denizcilik Müzesi

Bilbao Denizcilik Müzesi
Bilbao Denizcilik Müzesi

Denize kıyısı olan birçok şehirde olduğu gibi Bilbao şehrinde de ziyaret edebileceğiniz bir denizcilik müzesi bulunuyor. Bilbao Denizcilik Müzesi, bölgenin denizcilik tarihi hakkında bilgi verdiği gibi, birçok kıymetli eser de barındırıyor bünyesinde. Buraya yapacak olduğunuz ziyarette özellikle restore edilmiş gemilerin sergilendiği açık hava sergi alanını ziyaret etmeyi unutmayın.

Müze pazartesi günü dışında haftanın her günü ziyarete açık.

Bilbao’da Gezilecek Parklar, Plajlar ve Doğal Güzellikler

1) Doña Casilda Parkı

Doña Casilda Parkı
Doña Casilda Parkı

Bilbao şehir merkezinin göbeğinde yer alan, şehrin yeşil cenneti Doña Casilda Parkı, Bilbao’da gezilecek yerler arasında. 1907 yılında kurulan ve adını aristokrat bir aileden alan parkta, Neoklasik tarzda birçok heykel ve ilgi çekici çekmeler bulunuyor.

Rengarenk çiçekler ve palmiyeler ile çevrili Doña Casilda Parkı, sizlere İspanyol ruhunu hissettirecek ve hangi mevsim ziyaret ederseniz edin adeta görsel bir şölen sunacak! Burada ağaçlar altında dolaşabilir, çimlere yayılıp piknik yapabilir, yürüyüş yapabilir, ördekleri besleyebilirsiniz. Parkın içinde sandal turlarının gerçekleştiğini de söylemeden geçmeyelim.

2) Artxanda Dağı

Artxanda Dağı
Artxanda Dağı

Bilbao manzarası izlemeye ne dersiniz? O halde Bilbao’da gezilecek yerler listenize hemen Artxandra Dağı’nı ekleyin! Yaklaşık 3 dakikalık bir füniküler yolculuğu ile ulaşabileceğiniz 224 metrelik tepe, şehrin en güzel manzarasını ayaklarınız altına sunuyor. Üstelik buradan Guggenheim Müzesi’ni farklı bir açıdan da görebilirsiniz!

Bilbao’da gün batımı izlemek, manzaraya karşı yürüyüş yapmak, unutulmaz anlarınızı fotoğraflarınızla ölümsüzleştirmek için Artxanda Dağı’ndan daha iyi bir seçenek olamaz.

1915 senesinden beri hizmet veren füniküler, her gün 15 dakikalık aralıklar ile yolcu çalışıyor. Bilbao Belediye Binası ile Artxanda Dağı’na hareket eden fünikülerin arası yürüyerek 10-15 dakika.

3) Plajlar

La Arena Plajı
La Arena Plajı

Yaz mevsiminde Bilbao’ya seyahat ediyorsanız, belki gidebileceğiniz bir plaj arıyor olabilirsiniz. O halde size şehre yakın birkaç plaj önerisinde bulunalım.

  • Şehre yakınlığı ile La Arena Plajı hem sörf sevenler hem de güneşlenerek denizin tadını çıkarmak isteyenlerin gidebileceği bir plaj.
  • Ereaga Plajı da Bilbao şehir merkezine yakınlığı ile tercih edebileceğiniz plajlardan arasından. Ereaga’da gün batımı oldukça güzel, bizden söylemesi.
  • Sopelana Plajı üç farklı plajdan oluşuyor ve burası sörf merkezleriyle bilindiği kadar, sahil boyunca sakince vakit geçirmek için de uygun bir yer. Plajın bir bölümü nüdistler için ayrılmış durumda.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız