İçinizde Aniden Kıbrıs’ı Keşfetme İsteği Uyandıracak 10 Yer

0
290
İçinizde Aniden Kıbrıs'ı Keşfetme İsteği Uyandıracak 10 Yer
İçinizde Aniden Kıbrıs’ı Keşfetme İsteği Uyandıracak 10 Yer

Kıbrıs, en popüler tatil destinasyonları arasında bulunuyor. Masmavi cam gibi denizi, harika plajları ve gece hayatının canlılığı ile yıllardır pek çok tatilcinin uğrak noktası. Özellikle Türkiye’den kısa sürede ve pasaportsuz gidilebiliyor olması da tatilde Kıbrıs’ı tercih etmek isteyenler için büyük bir artı. 

Fakat Kıbrıs’ın sadece güzel plajlardan ve hareketli eğlence etkinliklerinden ibaret olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü Kıbrıs’ta keşfedebileceğiniz pek çok tarihi ve gezilmeye değer dikkat çekici mekan bulunuyor. Yazımızda içinizden hemen Kıbrıs’a bilet alma isteği uyandıracak 10 harika lokasyonu derledik. 

İşte içinizde aniden Kıbrıs’ı keşfetme isteği uyandıracak 10 yer;

1) Namık Kemal Zindanı

Namık Kemal Zindanı
Namık Kemal Zindanı

Kıbrıs’ın en ilgi çekici lokasyonlarından bir tanesi olan Namık Kemal Zindanı, ünlü bir sanatçı ile ilgili tarihi de içinde barındıran ilgi çekici hikayesiyle oldukça dikkat çekici bir yer. Namık Kemal Zindanı, Venedik Sarayı’nın avlusundaki taşlarla yapılmış tarihi bir yapı. 1873 yılında Namık Kemal, kaleme aldığı Vatan Yahut Silistre oyunu yüzünden sürgün edildiğinde Kıbrıs’a gönderilerek bu yapıya hapsediliyor. Yaşamının 40 yılını burada geçiren Namık Kemal, bu zindanda pek çok eser de yazmış. Günümüzde ise zindanda Namık Kemal’e ait belgelerin ve yazıtların sergilendiği bir müze bulunuyor. 

Oldukça sade olsa da hikayesiyle ilgi çekici bir hale gelen bu yapının içini gezmek ve Namık Kemal’in yazıtlarını görmek oldukça ilgi çekici. Kıbrıs’a gitme planları yaptıysanız ya da gitmek konusunda ikilemdeyseniz sadece bu ilgi çekici zindanı gezmek için bile Kıbrıs’a seyahat edebilirsiniz. 

2) Bellapais Manastırı

Bellapais Manastırı
Bellapais Manastırı

Masallardan çıkmış gibi duran etkileyici yapılar dikkatinizi çekiyorsa, Kıbrıs’ta bulunan Bellapais Manastırı’nı kesinlikle gezmek isteyeceksiniz. Manastır Beşparmak Dağları’nın eteklerinde bulunan bu tarihi yapı taş işçiliği, kemerli geçitleri ve güzel bahçeleriyle her göreni etkiliyor. 1200’lü yıllarda yapılan bu yapı büyüklüğü ve detayları ile misafirlerine keyifli bir tarihi gezi yapma fırsatı sunuyor. 

Bellapais Manastırı, ziyaretçilerine keyifli bir gezinin yanı sıra belirli tarihlerde burada düzenlenen sanat etkinliklerine ve festivallere katılma fırsatı da sunuyor. Eğer siz de tarihi bir mekanda etkileyici etkinliklere katılmayı seviyorsanız, Kıbrıs tatilinizi planlamadan önce Bellapais Manastırı’nda yapılacak etkinlikleri araştırabilir ve seyahatinizi etkinlik tarihlerine denk getirerek Kıbrıs’ta unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz. 

3) Maraş Mahallesi

Maraş Mahallesi
Maraş Mahallesi

Gizemli mekanlara seyahat etmeyi sever misiniz? Eğer cevabınız evetse, gizemli bir seyahat için çok uzaklara bakmanıza gerek yok. Çünkü aradığınız yer Kıbrıs’ta olabilir. Kıbrıs’ın terk edilmiş bölgesi olan Maraş Mahallesi, ilginç hikayesi ile 2020 senesinden beri terk edilmiş bölgeleri keşfetmeyi sevenleri ağırlıyor. 

Maraş Mahallesi’nin hikayesi ise aslında oldukça güncel. 1974 yılına kadar pek çok ünlünün yaşadığı uğrak yer olarak bilinen, hatta Akdeniz’in Las Vegas’ı olarak anılan bu bölge tarihler 1974 yılını gösterdiğinde yapılan 2. Kıbrıs Harekatı sonucu sivillere kapatıldı ve bölge tamamen boşaltıldı. Plajının kumları Mısır’dan getirilecek kadar özenerek yapılan bu bölge, 2020 yılına kadar tamamen terk edilmiş bir şekilde bırakıldı. Yıllardır insanlarda merak uyandıran mahallenin belirlenmiş bir kısmına kadar girilebiliyor. Ek olarak bu gezi rotasını bisiklet ile de gidebiliyorsunuz. Kıbrıs’ta gerçek bir keşif yapmak istiyorsanız Maraş Mahallesi’ne kesinlikle gitmenizi öneriyoruz. 

4) Girne Kalesi

Girne Kalesi
Girne Kalesi

Bu seferki önerimiz, Helenistik yapıları sevenleri oldukça etkileyecek. Kıbrıs’a panaromik bir açıdan bakmayı mümkün kılan bu kale, Kıbrıs’ın bütün güzelliğini gözler önüne seriyor. Bu güzel ve heybetli tarihi yapının hemen yakınında ise 1965 yılında keşfedilen Batık Gemi Müzesi bulunuyor. Kaleyi gezdikten ve Kıbrıs’ın harika manzarasını izledikten sonra bu müzeye giderek Kıbrıs topraklarının sunduğu etkileyici hikayelerden birine şahitlik edebilirsiniz.

Ayrıca Girne Kalesi, merkezde bulunduğu için ulaşımı da oldukça kolay. Müzeyi ve kaleyi gezdikten sonra ise Girne Kalesi’nin etrafında bulunan restoranlarından birinde keyifli bir yemek yiyebilirsiniz. 

5) Lala Mustafa Paşa Camii

Lala Mustafa Paşa Camii
Lala Mustafa Paşa Camii

Katolik mimarinin önemli örneklerinden biri olan Lala Mustafa Paşa Camii, Gazimağusa’da yer alıyor. 1300’lü yıllarda ilk olarak kilise olarak yapılan bu yapı Kıbrıs’ın en merkezi yerlerinden biri. Öyle ki bu güzel mimariyi görmek için pek çok yerden sadece birkaç dakika yürümeniz yeterli oluyor. Etkileyici mimari örneklerini keşfedebileceğiniz bir kültür gezisine gitmek istiyorsanız Kıbrıs’a gideceğiniz bir seyahat planlayabilir ve ilk olarak Lala Mustafa Paşa Camii’ni ziyaret edebilirsiniz. İncelikle yapılmış bu yapıda hem eskiden hüküm sürmüş kralların izlerini hem de döneminin mimarlarının ince sanat anlayışlarını görebilirsiniz. 

6) Mavi Köşk

Mavi Köşk
Mavi Köşk

Kıbrıs’ın Çamlıbel Köyü’nde bulunan Mavi Köşk’ün de oldukça değişik bir hikayesi var. İtalyan kökenli Rum bir avukat olan Paulo Paulodies’e ait bu köşk mimari açıdan oldukça sade bir yapı. Kıbrıs’ta bulunan pek çok güzel yapının aksine Mavi Köşk oldukça sapa bir yerde kalıyor. Ama bunun tabii ki de bir sebebi var. Bu yapının yapılma sebebi burada yaşamak değilmiş. Bu ev belli bir süre boyunca silah kaçakçılığı üssü olarak kullanılmış. Barış Harekatı sırasında köşkün sahibi Paulo Paulodies, yapının altındaki tünellerden kaçmış. Fakat bu yapı şu an halka açık ve müze olarak kullanılıyor. 

Yolu biraz ters bir yerde kalsa da Kıbrıs’tayken burayı ziyaret ederek Kıbrıs’ın farklı bir hikayesini keşfedebilirsiniz.  

7) Büyük Han

Büyük Han
Büyük Han

1572 yılında Osmanlı yöneticilerinden biri olan Muzaffer Paşa tarafından yaptırılan Büyük Han 68 odalı oldukça büyük bir yapı. Han olarak tasarlansa da 1878 yılında İngilizler burayı ele geçirerek hapishaneye dönüştürmeye çalışmış. Fakat daha sonrasında da han olarak kullanılan bu kale benzeri yapı şu an Lefkoşa’daki en güzel etkinliklerin düzenlendiği oldukça popüler bir yer. Hem mimari hem tarihi açıdan oldukça etkileyici bir yer olan Büyük Han, Kıbras’tayken keşfetmeniz gereken yerlerden bir tanesi. 

8) Soli Antik Kenti

Soli Antik Kenti
Soli Antik Kenti

Soli Antik Kenti, Kıbrıs tarihinin en eski yapılarından. M.Ö. 700’lerde Soli Krallığı döneminde kurulduğu öngörülen bu antik kenti gezerken kendinizi adeta zamanda yolculuk yapmış gibi hissedebilirsiniz. Eski dönemlerde liman kenti olmasıyla birlikte topraklarındaki bakır rezervleri nedeniyle de oldukça zengin bir ülke olduğu düşünülüyor. Şu an kentin sadece yıkıntıları kalmış olsa da eski dönemlerden günümüze kadar kalıntıları oldukça iyi bir şekilde gelmiş olan agora, tiyatro ve bazilikalar görülebiliyor. Kültür tatili için oldukça uygun bir lokasyon olan Soli Antik Kenti’ni keşfetmek için Kıbrıs’a doğru yola çıkabilir ve yepyeni bir tarihi keşfedebilirsiniz. 

9) Karaoğlanoğlu Şehitliği 

Karaoğlanoğlu Şehitliği 
Karaoğlanoğlu Şehitliği 

Daha yakın tarihimize ait oldukça önemli bir lokasyon olan Karaoğlanoğlu Şehitliği, Kıbrıs’a gelen herkesin ziyaret etmesi gereken noktalardan. Kıbrıs Barış Harekatı sırasında şehit düşmüş askerlerin mezarlıkları Kıbrıs çıkarmasının yapıldığı yere konumlandırılmış. Şehitliğin yakınında ise Barış ve Özgürlük Müzesi kurulmuş. Kıbrıs’a gelmişken şehitliği ve bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Üstelik Karaoğlanoğlu Şehitliği Girne merkezine oldukça yakın bir konumda bulunduğu için şehitliğe yapacağınız yolculuk da o kadar uzun sürmeyecektir. 

10) Yavuz Çıkarma Plajı

Kıbrıs’ın mimari ve tarihi güzellikleri oldukça etkileyici. Fakat tabi ki Kıbrıs demişken doğal güzelliklerinden bahsetmemek de olmaz. Kıbrıs’ın göz kamaştırıcı doğasıyla birleşen muhteşem plajlarını saymakla bitmez. Bu yüzden biz hem tarihi bir hikayesi olan hem de denizi ile her ziyaretçisini derinden etkileyen bir plaj önereceğiz. Bu plaj Yavuz Çıkarma Plajı ya da halk arasında bilinen adıyla Escape Plajı. 

Escape Plajı, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ilk çıkarma yapılan yer. Bu savaş sonrasında ise ismi Yavuz Çıkarma Plajı olarak değişmiş. Tarihi öneminin yanı sıra etrafındaki kayalık alanlardan dolayı neredeyse hiç rüzgar almayan bu plaj her zaman sakin. Dalgasız ve masmavi bir denizi olan bu plajda çocuklu ailelerden genç arkadaş gruplarına kadar herkes keyifli bir şekilde vakit geçirebilir. 

Her bir yeri ile büyüleyici olan Kıbrıs, gezildikçe sevilen, gizemli hikayelere ve köklü tarihe sahip bir ülke. Eğer siz de Kıbrıs’ı keşfetmek, tarih ve eğlencenin buluştuğu bu harika lokasyona doğru keyifli bir seyahate çıkmak isterseniz obilet ile kolay, uygun maliyetli ve güvenli bir şekilde Kıbrıs uçak bileti alabilir ve Kıbrıs otel rezervasyonu yapabilirsiniz. Kıbrıs’ın En İyi Otelleri – Kıbrıs’ta Nerede Kalınır? yazımızı okuyarak, sizin için önerdiğimiz otel listemize göz atabilir, Kıbrıs Gezi Rehberi‘ne göz atarak daha detaylı bir seyahat planı da oluşturabilirsiniz.

Şimdiden iyi tatiller!

Önceki İçerikÜlkelerin Birbirinden Yaratıcı Turizm Sloganları
Sonraki İçerikUzun Araba Yolculuklarında Evcil Hayvanlarınızı Sakinleştirmenin Yolları
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız