En Güzel Fethiye Plajları ve Koyları

0
22360

Ülkemizdeki çöl sıcakları tüm hızıyla bizi kavurmaya devam ederken gidilebilecek en güzel yerlerden birisi de plajlar.

Doya doya güneşlenebileceğiniz, denizin dalgalarının çıkardığı huzur verici sesler eşliğinde kitabınızı okuyabileceğiniz, yumuşacık kumsallarda yürüyüş yapabileceğiniz plajlar en sevdiğim yerler arasında bulunuyor.

Sıcaktan bunaldığınızda da kendinizi serin sulara atıp mavinin her tonunu içinde barındıran denizlerimizde güzelce yüzebilirsiniz.

Listede yer alan Fethiye’nin en güzel plajlarının keyfini en kısa sürede çıkarmanızı diliyorum.

1) Çalış Plajı, Merkez

Çalış Plajı, Merkez, Fethiye

Gün batımını izlediğim en güzel yerlerden birisi olan Çalış Plajı, Fethiye merkeze 7 kilometre uzaklıkta.

Taşlık bir sahil olduğu için yanınıza mutlaka deniz ayakkabınızı alın.

Sabah saatlerinde daha sakin olan deniz öğleden sonra dalgalı olabiliyor. Ayrıca burada deniz çok berrak değil fakat Çalış Plajı boyunca yer alan restoranlarda akşam yemeğinizi yiyip gün batımı manzarasının keyfini çıkarmak da çok hoş bir tatil seçeneği.

Çalış Plajı, Caretta Caretta’ların yuvalama alanlarından birisi olduğu için plaj akşamları 19.30’da kapatılıyor.

Çalış Plajı, Merkez, Fethiye

Pamukkale Üniversitesi’nden gönüllü öğrencilerin yumurtaların koruması ve bakımını yaptığını öğrendiğimde çok sevinmiştim. Akşamları plajın kordon yolunda yürürken bu doğa sevdalısı gençlerin standlarına uğrayıp bilgi alabilir ve kendilerine destek olabilirsiniz.

Çalış Plajı’ndaki esinti sayesinde bölgede rüzgar sörfü de yapılabiliyor. Eğer ilgi duyarsanız plajın sonuna doğru yer alan rüzgar sörfü okuluna göz atabilirsiniz.

Ayrıca plajın hemen bitiminde bulunan 200 dönümlük kuş cenneti, 220 kuş çeşidine ev sahipliği yapıyor. Eğer siz de benim gibi bir doğa aşığıysanız burayı da görmenizi tavsiye ederim.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • 4 kilometrelik bir sahile sahip olan plaja girişler ücretsiz.
  • 1 şemsiye 2 şezlong kiralamak için 40 TL ödemeniz gerekiyor.

2) Belcekız (Belceğiz) Plajı, Ölüdeniz

Belcekız Plajı, Fethiye

Fethiye merkeze 12 kilometre uzaklıkta bulunan mavi bayraklı Belcekız Plajı uzun bir kumsala sahip.

Turkuaz renkli sulara sahip denizi biraz derin, serin ve dalgalı olabiliyor. O yüzden özellikle çocuklu ailelerin dikkatli olmasını önereceğim. Çakılla karışık bir sahili olduğu için deniz ayakkabısı kullanırsanız daha rahat edebilirsiniz.

Plajda jet ski, yelken ve sörf gibi spor aktivitelerini de yapabilirsiniz. Bu güzel plajda vakit geçirirken üzerinizde sürekli yamaç paraşütü yapan insanların olması da ayrı bir zevk. Eğer sizin de yamaç paraşütüne ilginiz varsa Babadağ’a çıkıp yörenin muhteşem doğasını kuş bakışı gözlemleyebilirsiniz.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Plajın girişi ücretsiz, kendi eşyalarınızı getirip kullanabilirsiniz.
  • Şezlong (15 TL) ve şemsiye (15 TL) kiralamak içinse ödeme yapmanız gerekiyor.

3) Kumburnu Halk Plajı, Ölüdeniz

Kumburnu Halk Plajı, Ölüdeniz

Ölüdeniz Tabiat Parkı içerisinde yer alan Kumburnu Halk Plajı son 15 yıldır mavi bayrağa sahip.

Belcekız Plajı’nın devamında yer alan bu plaj, Fethiye merkeze 15 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Plajın 50 metre uzunluğundaki sahili kumla karışık çakıldan oluşuyor.

Turkuaz renkli muhteşem deniz suyu gayet sıcak, insanı üşütmüyor. Ayrıca deniz genellikle sığ olduğu için çocuklu aileler de güvenle tatilin tadını çıkarabilirler.

Plajda su sporları yapabileceğiniz bir merkez de bulunuyor.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Plaj milli park içinde olduğu için giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. Tam bilet 9 TL iken öğrenciler 4,5 TL vererek parka giriş yapabilirler. Otomobilinizle girmek isterseniz de 27 TL ödemeniz gerekiyor.
  • Plajda kendi eşyalarınızı kullanabilirsiniz. Şezlong (15 TL) ve şemsiye (15 TL) kiralama hizmeti veren yerler de var.

4) Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz

Kelebekler Vadisi Fethiye

İsmini bölgede bulunan seksenden fazla türde kelebekten alan Kelebekler Vadisi, 1995 yılında birinci derecede doğal sit alanı olarak ilan edilmiş.

Babadağ’ın eteklerinde yer alan Kelebekler Vadisi 350 metreye varan sarp kayalıklarla çevrelenmiş durumda. Bu güzel vadi Fethiye merkeze 25 kilometre uzaklıkta yer alan Faralya Köyü sınırları içerisinde bulunuyor.

Kelebekler Vadisi Fethiye

Bu mavi yolculuk yaklaşık yarım saat sürüyor. Vadiye Faralya Köyü’nden yürüyerek ve ipli kaya tırmanışı yaparak da ulaşılabilirsiniz. Fakat bu tırmanış yer yer tehlikeli olabiliyor, o yüzden gerekli ekipmanınız olmadan bu yolu tercih etmeyin.

300 metre uzunluğunda sahile sahip olan Kelebekler Vadisi’nde çok berrak bir denizle karşılaşacaksınız. Fakat deniz hızlı bir şekilde derinleşiyor ve suyu biraz soğuk. O yüzden açılırken dikkatli olun.

Vadinin plajı çakıl taşlarından oluştuğu için yanınıza deniz ayakkabınızı almayı unutmayın.

Vadide yapılacak şeylerin başında kelebek turuna çıkmak geliyor. Vadinin derinliklerine ilerledikçe güzel Kaplan kelebeklerini görme ihtimaliniz artıyor.

Dalışa ilgi duyuyorsanız vadideki dalış okulu ile iletişime geçebilirsiniz.

Ayrıca vadiden kalkan tekne turları ile etraftaki cennet koyları keşfedebilirsiniz.

Giriş ve Şezlong Ücretleri, Tekne Ulaşım Ücretleri: 

  • Bu bakir vadiye ulaşmak için Ölüdeniz kumsalından günde 3 kez kalkan teknelere binmeniz gerekiyor. Bu teknenin gidiş-dönüş bileti 50 TL ve biletler teknenin içerisinde satılıyor.

5) Kıdrak Koyu Plajı, Ölüdeniz

Kıdrak Koyu Plajı, Ölüdeniz

Kıdrak Koyu Plajı, Fethiye merkeze 15 kilometre, Ölüdeniz Plajı’na ise 2 kilometre uzaklıkta bulunan Kıdrak Tabiat Parkı içerisinde bulunuyor.

Müthiş bir berraklığa ve mavinin güzel tonlarına sahip olan Kıdrak Koyu’nun denizi tek kelimeyle mükemmel. Taşlık bir denizi olduğu için deniz ayakkabısı giymenizi tavsiye ederim. Ayrıca deniz birden derinleşebiliyor ve dalgalı olabiliyor, lütfen dikkatli olun.

Ölüdeniz’in kalabalığından kaçmak isteyenler için çok güzel bir alternatif Kıdrak Koyu Plajı. Bir yandan piknik yapıp diğer yandan da denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Etrafı yemyeşil çam ağaçlarıyla çevrili olan plaja giriş ücreti kişi başı 8 TL. Sit alanı içinde yer alan plaja arabanızla girmek isterseniz 24 TL ödemeniz gerekiyor.
  • Kendi eşyalarınızı götürebileceğiniz gibi şezlong (20 TL) ve şemsiye (20 TL) kiralayabilirsiniz. Plajın içerisinde duş, tuvalet, soyunma kabini, büfe, restoran, piknik masaları bulunuyor.

6) Kabak (Gemile) Koyu Plajı, Uzunyurt

Kabak Koyu, Fethiye, Muğla

Kabak Koyu, Ölüdeniz’e 17 kilometre uzaklıktaki Faralya Köyü’nde yer alıyor. Bir vadi içerisinde yer alan koya ulaşmak için yaklaşık 20 dakikalık bir patika yürüyüşü yapmanız gerekiyor.

Bu yol aynı zamanda Likya Yolu’nun da bir bölümü olduğu için kırmızı-beyaz taşlarla belirlenen işaretleri takip edebilirsiniz.

Kabak Koyu’na ulaşmak biraz çetrefilli olsa da harcadığınız çabaya kesinlikle değiyor. Zaten ulaşması çok kolay olmadığı için tüm doğal güzelliğini koruyor burası.

Kabak Koyu, Fethiye, Muğla

Size sessizlik ve huzur dolu bir tatil sunacak olan Kabak Koyu’nun plajı 200 metre uzunluğunda ve biraz çakıllı bir yapıya sahip.

800 metre yüksekliğindeki sarp kayalıklarla çevrili koyun etrafında sandal ve kızılçam ağaçları bulunuyor.

Koyun suyu çok berrak ve turkuaz renginde. Burada doğal güzelliklerin tadını çıkarabilir, yorulduğunuzda ise hamakta kestirerek huzurun sesini dinleyebilirsiniz.

Mavi Mağara Fethiye

Kabak Koyu’nda yer alan Mavi Mağara’nın suyunun temizliği dalış için burayı uygun kılıyor. Denizden yüzerek ulaşım sağlayabileceğiniz bu mağaraya karadan da gidebilirsiniz.

İçeri sızan ışıkla adeta cennetten bir sahne olan Mavi Mağara yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Kabak Koyu Plajı’na girişler ücretsiz.
  • Plajda bulunan soyunma ve duş kabinlerini de ücret ödemeden kullanabilirsiniz. Koyda herhangi bir tesis olmadığı için şezlong ve şemsiye kiralama imkanınız bulunmuyor.

7) Kuleli Koyu Plajı, Keçiler

Kuleli Koyu Plajı, Keçiler, Fethiye

Fethiye merkeze 6 kilometre uzaklıkta yer alan Kuleli Koyu Plajı, Fethiye’nin Keçiler Mahallesi sınırları içerisinde bulunuyor.

Çam ağaçlarının mis kokularıyla turkuaz renkli sularda yüzmek isteyenler için ideal bir plaj.

Büyük çoğunluğu altın renkli bir kumsal olsa da plajda yer yer çakıl taşları bulunuyor.

Denizi genel olarak sığ bir yapıya sahip olduğundan yüzmeyi yeni öğrenenler ve çocuklu aileler için çok uygun bir plaj.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Girişi ücretsiz olan bu koya arabanız ile gelecekseniz 20 TL otopark ücreti ödemeniz gerekiyor.
  • Kendi eşyalarınızı kullanabileceğiniz gibi plajdaki tesisten şezlong (10 TL) ve şemsiye (10 TL) kiralayabilirsiniz.

8) İnlice Halk Plajı, Göcek

Göcek’in 6 kilometre doğusunda yer alan İnlice Halk Plajı, Fethiye’ye 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Yeşil ile mavinin buluştuğu güzel yerlerden biri olan plaj Fethiye Belediyesi tarafından işletiliyor.

Tertemiz bir denizi olan plajın kumsalı biraz sert kumlardan oluşuyor. Denizi başlangıçta sığ gibi gözükse de birden derinleşebiliyor. O yüzden denizde açılırken çok dikkatli olun.

Spor yapmak isteyenler için de plajda voleybol sahası bulunuyor.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Yaya girişlerinin ücretsiz olduğu plajda araç girişi için 15 TL alınıyor.
  • Plajda tuvalet, soyunma kabini, duş ve kafe bulunuyor. Plajın içerisinde şezlong (10 TL) ve şemsiye (10 TL) kiralayabileceğiniz yerler var.
  • Plajda engelliler, gaziler ve şehit yakınları otopark, şemsiye, şezlong ücretinden muaflar.

9) Karaot Plajı

Karaot Plajı, Fethiye merkeze 15 kilometre uzaklıktaki Yanıklar Köyü’nde bulunuyor.

El değmemiş doğasıyla huzuru bulabileceğiniz bir plaj burası. Sit alanı olan plajda nesli tükenmekte olan Caretta Caretta kaplumbağaları yaşıyor.

Yeşil ile mavinin buluştuğu bu güzel plajın deniz tabanı kumlu olduğu için rahatça yürüyebilirsiniz. Denizi de sığ olduğu için çocuklu aileler için ideal bir plaj.

Deniz suyu çok berrak olduğundan balıklarla birlikte yüzüyorsunuz.

Plajın batısındaki Akgöl tatlı su gölünde sazlıklarla çevrili bir yer de bulunuyor, balık tutma merakınız varsa şansınızı burada deneyebilirsiniz.

Haziran 2020’de çıkan haberlere göre Karaot Plajı yakın bir zamanda halk plajına dönüştürülecekmiş.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Plaja giriş ücreti kişi başı 10 TL, aracınızla girmek isterseniz 25 TL ödemeniz gerekiyor.
  • İçeride herhangi bir tesis bulunmadığı için eşyalarınızı yanınıza almanız faydalı olacaktır. Şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz bir yer yok. Tuvalet bile bulunmuyor maalesef plajda.

10) Katrancı Koyu Plajı

Katrancı Koyu Plajı, Fethiye

Katrancı Tabiat Parkı içerisinde yer alan Katrancı Koyu Plajı, Fethiye merkeze 16 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

İki farklı koyun bulunduğu bu güzel yerde ilk koy günübirlik gelenler ikinci koy ise kamp yapan kişiler tarafından tercih ediliyor.

Çam ve okaliptüs ağaçlarıyla iç içe olabileceğiniz koyların etrafı kapalı olduğu için denizi sakin ve dalgasız.

Hem plaj hem de deniz tabanı kumlardan oluşuyor. Deniz seviyesi sığ olduğu için çocuklu aileler rahatlıkla tercih edebilir.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Kişi başı giriş ücreti 9 TL. Otomobilinizle girmek isterseniz 27 TL ödemeniz gerekiyor.
  • İhtiyacınız olursa şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.

11) Günlüklü Koyu

Günlüklü Koyu Fethiye

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

Giriş ücretinin 20 TL olduğu bu şahane koyun çevresinde otel, pansiyon, gece kulübü gibi işletmeler bulunuyor.

Köprübaşı tarafından bineceğiniz dolmuşlarla gelebileceğiniz Günlüklü Koyu’nda bir şemsiye ve iki şezlong yaklaşık 40 TL.

Tekne turlarının da düzenlendiği bu koyda kamp yapanlar da azımsanacak gibi değil.

12) Turunç Pınarı Koyu

Karaköy tarafında bulunan Turunç Pınarı Koyu, turkuazın en güzel tonuyla sizi buluşturacak ve doğanın gücünü arkanızda hissedeceğiniz ağaçlarıyla sarmalandığınız için kendinizi güvende hissedeceksiniz.

Denizden ulaşım sağlanan bu koyda yaz sezonunda bir yoğunluk olacağını hatırlatmakta fayda var.

Pek çok aktiviteye müsait olan bu koy, dalga ve rüzgâr sörfünün daimî adreslerinden.

13) Şövalye Adası

Şövalye Adası Fethiye

Fethiye Körfezi’nden tekneyle ulaşma imkanınızın bulunduğu Şövalye Adası’na 12 Adalar’a giden turlarla da gelebilirsiniz.

Sezon açıldığında deniz otobüsleriyle de geçebilirsiniz.

Adanın üzerinde pek çok kafe ve restoranın yanı sıra piknik alanları ve konaklama imkanları mevcut.

Kale surları ve tarihi sarnıçlarıyla geçmişi konusunda ufak ipuçları verse de üzerine derin araştırmalar yapılmamış.

14) Sarıgerme Plajı

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

Yoğunluğu sebebiyle temizliğine çok önem verilen plaja arabayla giriş ücreti 15 TL civarı. Eğer araçsız giriş yapacaksanız 3 TL civarında cüzi bir ücret ödemeniz yeterli.

Eğer şezlong ve şemsiye kiralamak isterseniz ücreti 15 TL ama dilerseniz kumlara da serilebilirsiniz.

15) Karaot Kumsalı

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

Araçsız girişin 15 TL olduğu Karaot Kumsalı, oldukça sakin plajlardan birine sahip.

Yanıklar Köyü’nde yer alan bu kumsal bağımlısı olduğunuz pek çok su sporuna uygun yapıda.

16) Göcek Tersane Adası

Zamanında Telandria olarak bilinen Göcek Tersane Adası, zamanında pek çok denizciyi ağırlamış.

Tekne turlarının vazgeçilmez adreslerinden biri olan bu ada, Osmanlı döneminde tersane olarak kullanılmış olması ona bu adı kazandırmış.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Giriş ücretsizdir.

17) Kleopatra Hamamı Koyu

Fethiye veya Göcek’ten hareket eden teknelerle ulaşım sağlayabileceğiniz Kleopatra Hamamı Koyu, Kleopatra’nın isteği üzerine yapılan hamamın bulunduğu koy olma özelliğine sahip.

Hamamın kalıntılarının bir kısmı suyun altında hala ve bu sebeple turların mutlaka uğradığı bölgelerden biri haline gelmiş.

***

Yeşil ile mavinin buluştuğu bu güzel plajlarda keyifli bir tatil diliyorum sizlere.

Fethiye bölgesi ile ilgili diğer yazılarımız: 

Fethiye’de Gezilecek Yerler, Yapılacak Aktiviteler

Fethiye’de Nerede Ne Yenir? En Güzel Fethiye Restoranları

Fethiye’nin Saklı Cenneti: Faralya

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız