Dünyadaki Tüm Vize Türleri

0
921

Dünya üzerinde bireylerin hareketliliği insanlık var olduğundan bu yana süre gelmiştir. Ancak sınırların geçmişe göre çok daha önem kazandığı günümüzde birçok ülke başta güvenlik olmak üzere çeşitli sebeplerden ötürü bir diğer ülkenin vatandaşlarını özel izne tabi tutarak ülkesine kabul etmekte. Bu özel izne ise vize denilmekte.

Başta seyahat olmak üzere, eğitim, çalışma ve göçmenlik gibi çeşitli durumlar için vize türleri mevcuttur. Bu vizeler bir ülkede ne kadar süre kalabileceğinizi ve kaldığınız süre boyunca hangi haklardan yararlanabileceğinizi belirten bir belge olarak biliniyor. Siz de seyahat, eğitim ve iş gibi çeşitli durumlardan dolayı ilgili ülkeden vize alarak o ülkeye giriş yapma şansını elde edebilirsiniz.

Vize Türleri

Dünyadaki birçok ülke bir diğer ülkenin vatandaşına vize sağlarken bu ayrımı ilk olarak bireyin ilgili ülkeye hangi amaç doğrultusunda geleceğini göz önünde bulundurarak bu belgeyi veriyor. Bu yüzden hemen hemen birçok ülkede geliş amacına göre vize veriliyor.

1 – Turistik Vize

Bir ülkeye seyahat amaçlı ziyaret edecekseniz almanız gereken vize turistik vize olarak geçiyor. En yaygın vize türü arasında yer alan turistik vizeler, en kısa süreli vize türleri arasında yer alıyor.

Bazı ülkeler ziyaret süreniz kadar turistik vize sağlarken bazı ülkeler ise 90 güne kadar turistik vize sağlayabiliyor. Ayrıca turistik vizeler için bir başvuru kısıtlaması da bulunmuyor. İlgili belgeleri tamamladığınız takdirde bu vizeye dilediğiniz zaman başvurabilirsiniz.

2 – Tıbbi Vize

Sağlık için bir başka ülkeden vize alabilme imkanınız bulunuyor. Özellikle tedavi görmek için vize almaya ihtiyacınız varsa tıbbi operasyonunun ve tedavinin süresine bağlı olarak belirli bir süreliğine veriliyor. Bu vizeyi almak için ilgili sağlık kuruluşundan veya doktorunuzdan ilgili belgeleri temin etmeniz gerekiyor.

3 – Tatil ve Çalışma Vizesi( Work and Travel) Vizesi

Özellikle öğrencilerin ilgili ülkelerde hem çalışarak para kazanabilecekleri hem de o ülkeyi keşfedebilecekleri Work and Travel programları için alınan vize türüne tatil ve çalışma vizesi deniliyor.

Turistik vizeden farklı olarak belirli bir çalışma hakkı da sunan bu vize, genellikle iki senelik şeklinde veriliyor. Ancak bu vize türü size tam bir çalışma izni sağlamıyor, sadece belirlenen iş kollarında çalışmanıza imkan veriyor.

4 – Öğrenci Vizesi

Lisans, lisansüstü ve doktora alanındaki öğrenciler için sağlanan öğrenci vizesi, eğitim süresince ilgili ülke tarafından veriliyor. Eğitim vizesi, çalışma vizesi sağlamıyor. Bu yüzden bu vizeyi aldığınız zaman çalışma için ek olarak bir belge almanız gerekiyor.

5 – Çalışma Vizesi

Eğer yabancı bir ülkede çalışma hakkına sahip olursanız ilgili ülkede yasal bir şekilde çalışmak için bu vizeyi almanız gerekiyor. Çalışma vizeleri ülkelerin sahip olduğu prosedürlere bağlı olarak 1 yılla 5 yıl arasında değişim gösteriyor. Vize süresinde iş sözleşmesi doğrudan belirleyici oluyor.

6 – Aile Vizesi

Aile bütünlüğünü sağlayan bu vize türü, evli çifte ve o çiftin çocuklarına verilen bir oturum vizesidir. Bu vize başlı başına bir vize olmayıp tamamlayıcı bir vize olarak biliniyor. Bu vizenin vermiş olduğu oturum süresi eşinizin almış olduğu oturma ve çalışma vizesiyle doğrudan bağlantılı.

7 – Resmi Vize

Tüm diplomatik işlemler için verilen vize türüdür. Alt düzey diplomatik üyelere verilen bu vize türü hizmet süresine bağlı olarak değişim gösteriyor.

8 – Sığınma Vizesi

Özellikle Avrupa ve ABD gibi ülkelerde dünyanın çeşitli ülkelerinde dini, ırksal, siyasi ve düşünce özgürlüğü gibi nedenlerden dolayı baskı ve şiddet görenler için sağlanan bir vize türüdür. Bu vize türü ayrıca mülteci vizesi olarak da biliniyor. Her ülkenin kendi yasaları çerçevesinde belirlenen sığınma vizesi ayrıca bazı uluslararası anlaşmalarla da belirlenmiştir.

9 – Dijital Göçebe Vizesi

İnternetin gelişmesi ve yeni iş olanaklarının ortaya çıkması çalışma vizelerinde de farklılığa yol açıyor. Bir kurum ile anlaşan ve bu anlaşmayı kanıt olarak sunan taraflar ilgili ülkelerden dijital göçebe vizesi hakkına sahip olabilir. Ancak bu vize günümüzde her ülke tarafından verilmiyor. Endonezya, Portekiz, Almanya, İspanya ve Norveç gibi birçok ülke dijital göçebe vizesi veren ülkeler arasında yer alıyor.

10 – Hac-Umre Vizesi

Özellikle Müslüman ülkelerin Suudi Arabistan’dan aldıkları bu vize, bireylerin dini inançlarını yerine getirmelerini sağlamak amacıyla seyahat hakkı veren özel bir vize türüdür. Hem bireysel hem de doğrudan gruplara verilen bu vize, bir nevi seyahat vizesi özelliğine sahiptir ve süresi hac ve umre süresince belirlenmiştir.

11 – Transit Vize

En kısa süreli vize türü olarak bilinen transit vize, özellikle bir ülkeden bir diğerine giderken gerekli olabilen bir vize türüdür. Özellikle aktarmalı uçuşta aktarma sırasında bulunacağınız ülke transit vize istiyorsa mutlaka bu vizeye başvurmanız gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız