Farklı Bir Tatil Deneyimi: DNA Seyahati Nedir?

0
582
Farklı Bir Tatil Deneyimi: DNA Seyahati Nedir?
Farklı Bir Tatil Deneyimi: DNA Seyahati Nedir?

Son yıllarda pek çok farklı tatil seçeneği seyahatseverlerin karşısına çıkıyor. Bazı tatil seçenekleri oldukça alışılagelmiş olsa da farklı maceralara atılmak isteyen seyahatseverler için farklı ve merak uyandırıcı tatil seçenekleri de tabi ki oluyor. Birkaç yıldır kendinden çokça bahsettiren ve 2024 yılının tatil trendleri arasında listelenen DNA tatili ise bambaşka ve anlamlı bir maceraya atılmak isteyenler için muhteşem bir seçenek.

Tatil yaparken beklentileriniz yeni yerler keşfetmek, yeni hikayeler öğrenmek ve kendinizi keşfetmekse bu tatil seçeneği tam size göre olabilir. Köklerinizin izinden gittiğiniz macera dolu bir tatil yapmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Birkaç yıldır popüler olan DNA tatilini sizin için irdeledik. DNA tatili nedir, niçin yapılır ve kimler yapabilir gibi sorulara cevap verdik.

İşte DNA seyahti ile ilgili her şey:

DNA Seyahati Nedir ve Niçin Yapılır?

DNA Seyahati Nedir ve Niçin Yapılır?
DNA Seyahati Nedir ve Niçin Yapılır?

DNA seyahati ilk olarak 2018 yılında duyulmaya başlandı. 2018 yılında da yılın en çok tercih edilecek seyahat seçenekleri arasına giren DNA seyahati, 2024 yılında da aynı ilgiyi göreceği tahmin edilerek yılın seyahat trendleri arasında yerini aldı. Bu seyahatin popüler olmasındaki ilk motivasyon ise insanların merak duygularına hitap ediyor olması. Pek çoğumuz bizden birkaç nesil önceki akrabalarımızı merak ederiz. Bu oldukça doğal. Fakat bu merakın peşinden giderek bir seyahat planı oluşturmak, işte bu oldukça dikkat çekici.

DNA seyahati trendi de tam olarak bu düşünce ile ve bu düşüncenin pek çok kişi tarafından çok beğenilmesi ile başladı. Özellikle yurt dışında çok popüler olan DNA testlerinin artık evde yapılabilecek kadar kolay olmasının da tabii bu seyahat trendinin yaygınlaşması üzerinde önemli bir etkisi var. Artık kolay bir şekilde çeşitli laboratuvar ya da kuruluşlar aracılığı ile genetik test yaptırabiliyorsunuz. Bu testlerin sonuçları ise size kökleriniz ile ilgili detaylı bilgiler veriyor. Bu bilgiler ışığında oluşturduğunuz rota doğrultusunda seyahate çıkmanıza ise DNA seyahati deniyor.

DNA seyahati kulağa köye gitmek gibi geliyor olabilir. Fakat tam olarak bununla aynı şey olduğu söylenemez. Çünkü DNA seyahatinde tek amacınız daha önce gitmediğiniz bir yere gitmek, akrabalarınızın yaşadığı yerde bulunmak ya da aile büyüklerinizin doğduğu yerleri görmek değil. DNA seyahati temelde keşfetmekle alakalı. Büyükanne ve büyükbabalarınızdan daha önce yaşamış akrabalarınızın izinde aslında ait olduğunuz yerleri gezerken kendinizi de keşfetmenizle ilgili. Bununla birlikte DNA seyahatleri bir şekilde ayrı düştüğünüz ya da iletişim kuramadığınız akrabalarınızla yeniden bir araya gelmek için de oldukça güzel bir avantaj. 

DNA Seyahatini Kimler Yapabilir?

DNA Seyahatini Kimler Yapabilir?
DNA Seyahatini Kimler Yapabilir?

DNA seyahati, pek çok kişinin ilgisini çekiyor. Fakat doğal olarak akıllara en çok gelen soru “bu seyahat bana uygun mu?” oluyor. DNA seyahati, atalarını ve kökenlerini merak eden herkes tarafından yapılabilir. İster aile büyüklerinizin anlattıklarına göre isterseniz genetik test ya da araştırma yaparak kendi gen rotanızı çıkararak seyahate çıkabilirsiniz.

Fakat yapılan bazı araştırmalar, DNA seyahatinin özellikle milenyum kuşağı olarak adlandırılan 1981-1996 yılları arasında doğan kişiler tarafından tercih edildiğini gösteriyor. Milenyum kuşağının yanı sıra göçmen ailelerin çocukları ya da aile tarihinin çok eski zamanlarını daha net bir şekilde hatırlayabilen aile büyüklerine sahip olanlar tarafından da tercih ediliyor. DNA seyahati aynı zamanda uzun soluklu ve maceralı seyahatlere çıkmayı sevenlerin de favori seyahatleri arasında bulunuyor. 

İsterseniz aile tarihinizi çok iyi bilin ya da çok az bilin DNA seyahatinin size hitap eden bir yanını mutlaka bulabilirsiniz. Eğer uzun bir seyahate çıkmayı planlıyorsanız ise DNA tatili tam size göre bir seçenek olabilir. 

DNA Seyahati Nasıl Yapılır? 

DNA Seyahati Nasıl Yapılır?
DNA Seyahati Nasıl Yapılır?

DNA seyahatini yapmak ilk bakışta oldukça kolay gözükebilir. Çok zor olduğunu kesinlikle iddia etmiyoruz. Fakat biraz planlama ve bolca araştırma gerektirdiği bir gerçek. Bunun için seyahatinizi planlamadan önce yapmanız gereken birkaç şey bulunuyor.

  • Aile büyüklerinizle konuşun: Büyükanne ve büyükbaba gibi aile büyüklerinizle onların anne babalarının nerede yaşadığına dair konuşun. Daha eskiyi biliyorlarsa çok şanslısınız. Konuştuğunuz her şeyi not alın. Bu seyahatte her bilgi çok önemli.
  • Teknolojiden yararlanın: E-Devlet üzerinden soyağacınızı inceleyebilirsiniz. Böylece sizden birkaç nesil önce yaşamış olan aile büyükleriniz ve onların yaşadıkları konumlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • DNA Testlerini Araştırın: Eğer yeterince bilgi sahibi olamadığınızı düşünüyorsanız DNA testlerini araştırabilirsiniz. Her ne kadar yurt dışındaki kadar çeşitli ve yaygın olmasa da Türkiye’de de bu hizmeti sunan çeşitli kurumlar bulunuyor. Fakat DNA testinizi güvenilir ve profesyonel bir yerde yaptırdığınızdan emin olun. 

Bütün ön hazırlıklarınızı yaptıktan sonra ise edindiğiniz bilgiler ışığında kendinize bir seyahat planı yapın. Nereye gideceksiniz, kaç günlük bir seyahat yapacaksınız, gittiğiniz yerde gezmek istediğiniz yerler nereler ve seyahatiniz sırasında görüşmek veya tanışmak istediğiniz akrabalarınız bulunuyor mu gibi sorulara ayrıntılı cevaplar vererek ayrıntılı bir plan yapmanız seyahatiniz sırasında size kolaylık ve pratiklik sağlayacaktır. Seyahat için planınızı yaptıktan sonra ise yapmanız gereken tek şey, yola çıkmak. Gittiğiniz yerlerde daha önce atalarınızın yaşadığını bilmek ve onların gezdikleri yerlerde gezmek, yürümek bu seyahatinizi en özel seyahatlerinizden biri yapabilir.

DNA seyahati yaparak köklerinizin peşinden gittiğiniz macera ve keşif oldu bir tatil planlıyorsanız otel rezervasyonu, otobüs bileti, uçak bileti ya da araç kiralama seyahatiniz boyunca neye ihtiyaç duyarsanız duyun obilet yanınızda. Seyahatiniz boyunca obilet ile güvenilir bir şekilde uygun fiyatlarla ulaşım ve konaklama ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, obilet’in avantajlı dünyasından yararlanabilirsiniz. 

Önceki İçerikUzun Araba Yolculuklarında Evcil Hayvanlarınızı Sakinleştirmenin Yolları
Sonraki İçerikKutup Ayılarını Keşfetmek: 7 Heyecan Verici Gözlem Noktası
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız