Kutup Ayılarını Keşfetmek: 7 Heyecan Verici Gözlem Noktası

0
194
Kutup Ayılarını Keşfetmek: 7 Heyecan Verici Gözlem Noktası
Kutup Ayılarını Keşfetmek: 7 Heyecan Verici Gözlem Noktası

Bembeyaz kürkleri, tatlı görünüşleri ve büyüklükleri ile oldukça dikkat çekici hayvanlar olan kutup ayıları maceracı gezginler tarafından en çok görülmek istenen hayvanlardan biri. Oldukça az bir popülasyona sahip olan kutup ayılarını gözlemek ise dünya genelinde çok yaygın bir etkinlik olmamakla birlikte talep de görüyor.

Yurt dışında kutup ayılarını gözlemlemek için yapılan turlar dahi var. Fakat eğer siz de kutup ayılarını gözlemlemek gibi nadir ve eğlenceli bir etkinlik yapacağınız bir seyahate çıkmak istiyorsanız bu turlardan birine katılmak zorunda değilsiniz. Kutup ayılarını gözlemlemek için onların yaşadığı rotalara doğru yola çıkmanız yeterli. Kutup ayılarını keşfedebileceğiniz ve gözlemleyebileceğiniz 7 heyecan verici gözlem noktasını sizler için bir araya getirdik. 

1) Churchill, Manitoba, Kanada

Churchill, Manitoba, Kanada
Churchill, Manitoba, Kanada

Kutup ayısı popülasyonun %60’nın bulunduğu Kanada, kutup ayılarının gözlemlenebilecekleri en iyi rotalardan. Kanada, Manitoba’nın Churchill bölgesi ise tatlı kutup ayılarının en yaygın olarak yaşadıkları yer. Churchill’in kutup ayısı gözlemi için tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biri ise bu bölgenin diğer kutup ayısı gözlem noktalarına göre daha uygun maliyetli olması. Churchill’da bulunan Büyük Ayı (Great Bear Foundation) gibi kurumlar, buraya gözlem yapmaya gelmiş kişilere tur fırsatı sunuyor. Bu turlarda kutup ayılarını doğal yaşam alanlarında görebiliyorsunuz. Tabii ki de çok yakınlarına gitmek mümkün değil. Fakat Churchill, gözlem yapmak ve harika fotoğraflar çekmek için oldukça uygun bir yer. Kutup ayısı gözleminin yanı sıra burada bulunan Eskimo Sanat Müzesi’ni de gezebilirsiniz. 

2) Svalbard, Norveç 

Svalbard, Norveç 
Svalbard, Norveç 

Kutup ayılarını görme şansınızın yüksek olduğu konumlardan bir tanesi de Norveç’in Svalbard bölgesi. Svalbard’ta insan popülasyonundan çok kutup ayısı popülasyonu olduğu için burada neredeyse her mevsim kutup ayısı görmeniz mümkün olsa da bazı geziler sonucunda sadece 1 veya 2 kutup ayısı görme şansı olmuş kişiler de var. Buna rağmen burası o kadar popüler ki BBC kutup ayıları ile çektiği belgesel için konum olarak burayı tercih etti. Eğer sizin de seyahatinizde hem Norveç’in bir kısmını gezdiğiniz hem de kutup ayılarını gözlemlemek ise konum olarak Svalbard’ı tercih edebilirsiniz. Fakat burada kutup ayılarını gözlemlemek için karadan yolculuk yapmanız çok mümkün değil. Bu yüzden denizden yolculuk yaparak kutup ayılarını gemiden gözlemleyebilirsiniz. Ek olarak gemiden kutup ayılarına yaklaşmak karada olduğundan daha zor olduğu için aradaki mesafe oldukça artıyor. Eğer önceliğiniz güzel fotoğraflar çekmek ya da ayıların günlük alışkanlıklarınızı uzun zaman bir zaman diliminde gözlemlemek ise Svalbard size uygun bir konum olmayabilir. Bunun yanı sıra doğru bir zamanlama ile burada hem kuzey ışıklarını hem de kutup ayılarını görebildiğiniz bir seyahat yapabilirsiniz.

3) Kaktovik, Alaska

Kaktovik, Alaska
Kaktovik, Alaska

Kaktovik, Alaska da Svalbard gibi kutup ayılarını tekne ile görme fırsatı sunuyor. Fakat Kaktovik, Svalbard’ın aksine kutup ayılarını 50 metreden görme şansı sunuyor. Bu yüzden de özellikle kutup ayılarının doğal alanlarındaki davranışlarını ve  alışkanlıklarını gözlemek için Kaktovik harika bir konum. Alaska’nın karlar altındaki bu bölgesinde farklı yaş ve cinsiyetteki kutup ayılarını görebilir ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. 

4) Hudson Bay, Manitoba, Kanada

Hudson Bay, Manitoba, Kanada
Hudson Bay, Manitoba, Kanada

Hudson Bay diğer kutup ayısı gözlem noktalarına göre ziyaretçilerine daha farklı avantajlar sağlıyor. Manitoba’da bulunan Hudson Bay’da Churchill Wild tarafından işletilen bir otel bulunuyor. Bu otel tam olarak kutup ayılarının yaşadığı bölgede bulunuyor. Güvenli bir alan olan otelde ziyaretçiler konaklayabiliyor ya da restoranda yemek yiyebiliyor. Yemeğinizi yerken pencerenin önünden bir kutup ayısının geçtiğini görebileceğiniz bu mekanda yer bulmak oldukça zor olsa da eğer yer bulabilecek kadar şanslıysanız bu fırsatı kaçırmamanızı öneriyoruz. Çünkü bu oldukça keyifli ve heyecanlı deneyimi başka bir yerde yaşamanız oldukça zor. Hudson Bay’da bulunan bu otelde keyifli vakit geçirmenin yanı sıra kutup ayılarının olduğu bölgede hiking de yapabilirsiniz. Ayı popülasyonunun oldukça yüksek olduğu bir bölgede doğa yürüyüşü yapmak her ne kadar kulağa riskli gelse de oradaki tesisin bu konuda 17 yıllık bir tecrübesi var. Eğer istediğiniz sadece sakin bir kutup ayısı gözleminden daha fazlası ise Hudson Bay size oldukça uygun bir rota olabilir. 

5) Nunavut, Kanada

Nunavut, Kanada
Nunavut, Kanada

Kanada’nın kutup ayılarının diyarı olduğundan bahsetmiştik. Bu yüzden kutup ayılarının Kanada’da gözlemleyebileceğiniz bir başka bölge ise Nunavut. En ünlü kutup ayısı gözlem noktalarından biri olan Churchill’e 50 dakikalık bir uzaklıkta olan Nunavut, oldukça küçük bir alana sahip olmasına karşın kutup ayılarının en doğal hallerini görmeniz için en uygun yerlerden. Yaz aylarında ayıların avlanmasına dahi şahitlik edebileceğiniz bu yerde aynı zamanda mart aylarında yavru kutup ayılarının yuvalarından çıkışına da şahitlik edebilirsiniz. Ayrıca bölgede kutup ayılarının yanı sıra pek çok farklı canlıyı da görebilir ve onları da gözlemleyebilirsiniz. 

6) Vrangel Adası, Rusya

Vrangel Adası, Rusya
Vrangel Adası, Rusya

Kutup ayılarının gözlemlenebildiği bir başka yer ise Rusya’da bulunuyor. Vrangel Adası pek çok canlının yuvalama alanı. Bu canlılar arasında tabii ki kutup ayıları da bulunuyor. Kutup ayılarının yaşamlarını sürdürdükleri bu ada uluslararası bir öneme sahip ve sıkı bir şekilde korunuyor. Adada düzenlenen rehberli yürüyüşlere katılarak hem kutup ayılarını gözlemleme şansını yakalayabilir hem de adanın kültürü ve tarihi hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

7) Grönland

Grönland
Grönland

Grönland ise kutup ayılarının gözlemlenebildiği bir başka nokta. Fakat burası kutup ayılarını gözlemlemek için en ideal yer değil. Grönland her ne kadar kutup ayılarını kendileri ile özleştirerek armalarında kullansa da toprakları oldukça geniş olduğu için kutup ayılarını bulmak ve gözlemlemek oldukça zor. Göz önünde yaşamayı sevmeyen ve ülkenin en ücra kısımlarında yaşamlarını sürdüren kutup ayılarını gözlemek için buraya gidecekseniz kutup ayısı gözlemlemek için düzenlenen tekne turlarından birine katılabilirsiniz. Böylece hem rehberli bir şekilde seyahat etmiş hem de kutup ayısı görme şansınızı arttırmış olursunuz.  

Önceki İçerikFarklı Bir Tatil Deneyimi: DNA Seyahati Nedir?
Sonraki İçerikÇanakkale Gezilecek Yerler: Çanakkale’de Mutlaka Görülmesi Gereken 100 Harika Yer
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız