Kuzey Işıklarını Görmek İçin Şansınızı Nasıl Arttırırsınız? İşte 10 İpucu

0
1498
Kuzey Işıklarını Görmek İçin Şansınızı Nasıl Arttırırsınız?
Kuzey Işıklarını Görmek İçin Şansınızı Nasıl Arttırırsınız?

Aurora Borealis ya da ülkemizde daha yaygın bilinen adı ile Kuzey ışıkları, bütün dünyada ünlü olan bir doğa olayı. Kuzey ışıkları o kadar hayranlık uyandırıcı ki pek çok kişinin yapılacaklar listesinde “Kuzey ışıklarını görmek” diye bir madde bulunuyordur. Fakat bu etkileyici doğa olayına şahitlik etmek sanıldığının aksine hiç de kolay değil.

Kuzey ışıklarını görmek için pek çok ülkeden ziyaretçiler Kuzey Kutup bölgesinde bulunan ülkelere gidiyor. Ama tabii ki bu ülkelere gitmek çoğu zaman bu etkileyici doğa olayına şahitlik etmek için yeterli olmuyor. Kuzey ışıklarını görmek için aynı zamanda biraz da şanslı olmanız gerekiyor. Çünkü tam olarak ne zaman bu ışıkların oluşacağını kesin olarak bilmek şu an için çok mümkün değil. Fakat birkaç unsura dikkat ederek Kuzey ışıklarını görme şansınızı arttırabilirsiniz. Bu harika doğa olayına şahitlik edebilmeniz için dikkat etmeniz gereken 10 unsuru sizler için derledik.

İşte Kuzey ışıklarını görme şansınızı artıracak ipuçları;

1) Kuzey Işıklarını Gezinizin Odak Noktası Yapın

Kuzey Işıklarını Gezinizin Odak Noktası Yapın
Kuzey Işıklarını Gezinizin Odak Noktası Yapın

Kutup aurorası olarak bilinen Kutup ışıklarını görmek için Kuzey Kutbu’nda bulunan ülkelere gidilmesi gerekiyor. Bu bölgede bulunan pek çok ülke var, hepsi de gerçekten çok güzel ülkeler. Fakat Kuzey ışıklarını görmek için bir ülkeyi ziyaret edecekseniz odak noktanızın gerçekten Kuzey ışıkları olması gerekiyor.

Kuzey ışıklarına şahitlik etmek gerçekten büyük şans. Fakat bu şansı yakalamak için de biraz zaman vermeniz gerekiyor. Çünkü bu olay büyük ihtimalle seyahatinizin ilk gecesinde olmayacak. Bu yüzden Kuzey Kutbu’na yaptığınız bu gezide gitmek istediğiniz başka yerler varsa bile bunu biraz ertelemeniz gerekecek. Çünkü Kuzey ışıklarını görebilmek için doğru bölgeyi bulmanız ve burada birkaç gün vakit geçirmeniz bu doğa olayına şahitlik etme şansınızı artırabilir ve bu da çoğu zaman biraz zaman alabilir.  

2) Güneş Döngüsünü Takip Edin

Güneş Döngüsünü Takip Edin
Güneş Döngüsünü Takip Edin

Güneş döngüsü, çok net olarak anlaşılmamış bir süreç olsa da, güneş döngüsünün Kuzey ışıklarının oluşumunu yüksek orada etkilediği bilinen bir gerçek.Yaklaşık olarak 11 yılda tamamlanan güneş aktiviteleri bu yıllar içerisinde yükselir ve sonra azalarak döngü sonuna gelir. Kuzey ışıklarını döngünün sonunda görmeniz ise oldukça olası. 

Son zamanlarda yapılan çalışmalar ışığında güneş döngüsünün aktivitesinin en yüksek olması beklenen yıllar 2025, 2036, 2047 ve 2058 yılları iken 2030, 2040, 2050 ve 2060 yıllarında güneş aktivitesi en düşük seviyelere ulaşacak. Bu da 2030, 2040, 2050 ve 2060 yıllarında Kuzey ışığı görme olasılığının artabileceği anlamına geliyor. Fakat tabii ki Kuzey ışıklarını bu yıllar dışında göremezsiniz ya da bu yıllarda kesin görürsünüz demek çok doğru olmayacaktır. Burada en büyük etmenin şans ve diğer etkenlerle birlikte doğru bir zamanlama yapabilmek olduğunu unutmamak gerekir.

3) Gezinizi Ekinoks Döneminde Planlayın  

Gezinizi Ekinoks Döneminde Planlayın
Gezinizi Ekinoks Döneminde Planlayın

Kuzey ışıklarını görme olasılığınızı arttıracak bir diğer seçenek ise ekinoks dönemleri. Ekinoksun Kuzey ışıklarını nasıl etkilediğine dair ayrıntılı çalışmalar bulabilirsiniz. Fakat kısaca ekinoks dönemlerinde kutupların yönü güneşe dik açıda olur. Bu da dünyanın manyetik alanını etkiler ve radyasyonun kutuplara daha kolay çekilmesine sebebiyet verir. Böylece aurora olarak da bilinen ışıkların daha kolay bir şekilde oluşmasını sağlar. 

Ekinoks dönemlerinin Kuzey ışıklarını görmek için oldukça uygun bir dönem olmasının başka bir sebebi de bulunuyor. Mart sonu ve eylül ayında gerçekleşen ekinoks döneminin hava şartlarının da Kuzey ışıklarını gözlemlemek için oldukça uygun olması dolayısıyla ziyaretçiler bu dönemde Kuzey ışıklarını görme şanslarını arttırırken aynı zamanda daha rahat bir seyahat yapabiliyorlar. 

4) Kuzey Işıklarını Takip Etmek İçin Uygulamalar Edinin

Kuzey Işıklarını Takip Etmek İçin Uygulamalar Edinin
Kuzey Işıklarını Takip Etmek İçin Uygulamalar Edinin

Kuzey ışıklarını takip etmek için oldukça sabırlı olmanız gerekiyor. Çünkü her ne kadar ayrıntılı planlar yapmış olsanız da doğa her zaman sizin planlarınıza uymayabiliyor. Bunun için geziniz esnasında herhangi bir kuzey ışığını görme ihtimalini kaçırmamanız ve olasılıkları takip edebilmeniz için uygulama ve bazı web sitelerinden yardım almanız işinizi büyük ölçekte kolaylaştırabilir.

Kuzey ışıklarını takip etmek için kullanabileceğiniz birkaç tane uygulama ve web sitesi var. Bu uygulama ve siteleri inceleyerek kolaylıkla kullanabildiğiniz, aynı zamanda da size en çok güven veren uygulama ile Kuzey ışıklarını takip etmeye devam edebilirsiniz.  

Kuzey ışıklarının takibi için kullanabileceğiniz uygulamalar;

  • Hello Aurora 
  • My Aurora Forecast & Alerts
  • My Aurora Forecast 
  • Aurora Forecast

Kuzey ışıklarının takibi için kullanabileceğiniz siteler;

  • Soft Serve News
  • SpaceWeatherLive 
  • Icelandic Met Office

5) Yerinizi Bulmak İçin Önceden Keşif Yapın 

Yerinizi Bulmak İçin Önceden Keşif Yapın 
Yerinizi Bulmak İçin Önceden Keşif Yapın 

Kuzey ışıklarını izlemek için gittiğiniz yerde ilk yapmanız gereken şeylerden bir tanesi gittiğiniz bölgeyi tanımak. Özellikle Kuzey ışıklarını görmek istiyorsanız bulunduğunuz yerin yerleşim yerlerinden uzak olan yerlerini keşfetmeniz Kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz yerleri keşfedebilmenize sebebiyet verecektir. 

Çünkü yapılan araştırmalara göre yerleşim yerlerinden uzaklaştıkça Kuzey ışıklarını çok aktif olmasa dahi görme şansınız oluyor. Bulunduğunuz yer yapay ışık açısından ne kadar az ışık alan bir yer olursa o kadar iyi. Böylece gökyüzünde olan bütün ışık hareketlerini net bir şekilde görebilirsiniz. Ayrıca ışığın az olması istendiği için Kuzey ışıklarını görmeye gittiğiniz dönemlerde dolunay olmamasına dikkat edin. Kuzey ışıklarını etkileyen önemli bir unsur olan ay en parlak zamanındayken bu ışıkların görülmesi çok daha zordur. 

Eğer Kuzey ışıklarını görmeye ilk kez gidiyorsanız, gittiğiniz bölgeyi tanımıyor olacaksınız. Özellikle de karanlık ve sakin alanlar bulmaya çalışacağınız için yanınızda Kuzey ışıkları konusunda uzman bir tur rehberinin olması iyi bir fikir olabilir. Seyahate çıkmadan önce yardım almak isteyip istemediğinize karar verin. Böylece gideceğiniz bölgedeki rehberlik hizmetlerini araştırmak için vaktiniz olur. 

6) Yönünüz Hep Kuzeye Baksın

Yönünüz Hep Kuzeye Baksın
Yönünüz Hep Kuzeye Baksın

Kuzey ışıklarını görme şansınız arttırmak bazen de ufak şeylerle arttırılabiliyor. Bunlardan bir tanesi ise yönünüzün hep kuzeye bakması. Bulunduğunuz bölgede hep kuzeye doğru ilerleyin. Böylece Kuzey ışıklarını görme şansınızı yükseltin.

Kendinize karanlık ve kuzey yönünde bir bölge belirleyin. Aynı zamanda Kuzey ışıklarını görme şansınızın biraz daha artmasını istiyorsanız kendinize Kuzey ışıklarını gözlemleyebileceğimiz bir kıyı şeridi seçin. Bu konunun uzmanları, Kuzey aurorasını bir kıyı şeridinden görmenin çok daha kolay olduğunu çünkü hem ışık kirliliğinin daha az olacağını hem de bu tarz bölgelerin vereceği sınırsız görüş alanının çok kullanışlı olacağını söylüyor. 

7) Saatinizi Ayarlayın

Saatinizi Ayarlayın
Saatinizi Ayarlayın

Kuzey ışıklarını görmek için bölgenizi de ayarladığınıza göre şimdi de saatleri ayarlamanızın zamanı. Her ne kadar bunun gibi bilgiler değişkenlik gösterebilse de Kuzey aurorasını görme ihtimalinizin yüksek olduğu bir saat aralığı bulunuyor. Bu saatlerde ışıkları izlemek için seçtiğiniz bölgede olmanız Kuzey ışıklarını görebilme ihtimalinizi yükseltebilir. 

Kuzey ışıkları için karanlığın çok önemli olduğu bir gerçek. Bu yüzden kuzey aurorasını görmek için en uygun saatler günün en karanlık ve soğuk olduğu akşam 22.00 ve gece 02.00 saatleri arası. Bu saatler arasında 15-30 dakika boyunca gerçekleşebilecek kısa patlamalar görülebilir. Ayrıca akşam, uzun saatler dışarıda ve karanlıkta olmanız gerekeceği için yanınıza ışık sağlaması için kırmızı bir fener alabilirsiniz. Kırmızı fener hem gece görüşünüzü koruyacak hem de görüşünüzü etkilemeyecektir. 

8) Bölgede Kolay Hareket Edebileceğiniz Bir Aracınız Olsun

Bölgede Kolay Hareket Edebileceğiniz Bir Aracınız Olsun
Bölgede Kolay Hareket Edebileceğiniz Bir Aracınız Olsun

Bölgede kolay hareket edebilmek oldukça önemli. Çünkü Kuzey ışıklarının kolay görülebileceği ortalama bir saat aralığı olsa da yine de bu harika ana şahitlik edebileceğinizin kesin bir zamanı bulunmuyor. Bu yüzden belirli aralıklarla konum değiştirmeniz gerekebilir. Bunun en kolay yolu ise kullanabileceğiniz bir aracınızın olması. 

Bölgede araç kiralayabileceğiniz gibi çok daha rahat bir seçenek olan sizin için ulaşım sağlayan bazı lokal kişiler ile de anlaşabilirsiniz. Bu aynı zamanda gitmek istediğiniz bölgeler ile ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilmenizi de sağlar. 

9) Vakit Ayırın ve Sabırlı Olun

Vakit Ayırın ve Sabırlı Olun
Vakit Ayırın ve Sabırlı Olun

Kuzey ışıkları ile ilgili çok fazla ayrıntı bulunuyor. Onları görebilmek içinse şanslı olmak da oldukça önemli bir unsur. Bu yüzden oldukça sabırlı olmanız gerekiyor. Kuzey ışıklarını seyahatinizin ilk ya da ikinci gününde göremeyebilirsiniz. Bunun için hemen vazgeçmeyin ve sabırla bekleyin. Şartları ve gökyüzü olaylarını takip edin. 

Bir başka önemli nokta ise vakit ayırmak. Seyahatinizin asıl amacı Kuzey ışıklarını görmek ise bunun için gerçekten belirli bir süre ayırmanız eve eliniz boş dönmemeniz açısından oldukça önemli. Kuzey ışıklarını görmek için seyahate çıkarken müsaitlik durumunuzu ayarlamanız ve gerekirse seyahati uzatabiliyor olmanız da seyahat boyunca değişkenleri takip ederek, sonucunda Kuzey ışıklarını görebilmenizi sağlar. 

10) Rahat ve Kalın Kıyafetler Giyin

Rahat ve Kalın Kıyafetler Giyin

Kuzey ışıklarını görmek gerçekten çok etkileyici bir deneyim. Fakat bunun için oldukça zor ve soğuk hava şartlarında uzun saatler boyunca dışarıda olmanız gerekebilir. Bunun için giysileriniz oldukça önemli. Üşüdüğünüz için veya rahat edemediğiniz için otelinize geri dönmek vakit kaybetmenize yol açabilir. 

Seyahate çıkarken bu hava şartlarına uyan ama içinde rahat ettiğiniz kullanışlı kıyafetler seçin. Uzun saatler boyunca dışarıda olmanın en büyük sırrı rahat ve sıcak tutan kıyafetlerdir.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız