Burgazada Gezilecek Yerler: Adanın En Güzel Koyları ve Tarihi Noktaları

0
363
Burgazada Gezilecek Yerler: Adanın En Güzel Koyları ve Tarihi Noktaları
Burgazada Gezilecek Yerler: Adanın En Güzel Koyları ve Tarihi Noktaları

Burgazada yürüyerek gezilir mi?

Burgazada sokaklarını ve birbirine yakın lokasyonları yürüyerek gezebilir daha uzak noktalara rahatlıkla gitmek için araç kullanabilirsiniz.

Burgazada da ne yenir?

Burgazada’da balık yemeklerinin yanında Girit Ezmesi, enginar kalbi, deniz börülcesi ve patlıcan ezme gibi lezzetler yiyebilirsiniz. 

Burgazada’da denize girilir mi?

Burgazada’da bulunan plajlardan denize girebilirsiniz. 


Prens Adaları’nın en büyük 3. adası olan Burgazada, Büyükada ve Heybeliada’dan sonraki en bilinen ada. Sakin ve doğanın içinde keyifli bir atmosfere sahip olan bu ada, özellikle de İstanbul’un trafik ve kalabalığından uzaklaşmak için güzel bir seçenek. 

Plajları ve tarihi yapıları ile oldukça keyifli bir lokasyon olan ve Kadıköy’den yaklaşık 40 dakikada varılabilen Burgazada, ufak kaçamaklar ve kısa soluklu tatiller için ideal bir rota. Gelin bu güzel adaya yapacağınız seyahatinizde nereleri gezebilirsiniz birlikte bakalım. 

1) Hristos Manastırı

Hristos Manastırı
Hristos Manastırı

Hristos Manastırı, Burgazada’nın en tepe noktalarından birinde bulunuyor. Hem tarihi hem de dini öneme sahip olan bu yapı Burgazada’nın doğal güzelliklerini de etrafına topluyor. Yapımı 9. yüzyıla kadar uzanan Hristos Manastırı, İsa Tepesi olarak da biliniyor. 

Bölgenin en yüksek noktaları arasında bulunan bu manastıra bisikletle ya da yürüyerek gidebilirsiniz. Biraz yorucu ama keyifli bir yolculuktan sonra adanın manzarasını da görebileceğiniz noktaya varabiliyorsunuz. 

Hristos Manastırı konumu

Dehan’ın notu: Adada yaşayan Ortodoks halk, her 6 Ağustos’ta bu manastırda Kutsal Yortu gününü kutluyor ve bu kapsamda etkinlikler yapıyorlar.

2) Kalpazankaya

Kalpazankaya
Kalpazankaya

Kalpazankaya, Burgazada’da hem restoranı hem de plajı ile oldukça meşhur bir nokta. Eski zamanlarda bu bölgede sahte para basan “kalpazanlar” olduğu için buraya Kalpazankaya denmiş. Burgazada seyahatinizde Kalpazankaya’ya gelerek plajda yüzebilir, restoranda harika bir yemek yedikten sonra gün batımında yürüyüş yapabilirsiniz. 

Burgazada iskelesinden yarım saat uzaklıkta olan Kalpazankaya’ya bisikletle de ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra bölgeye ulaşmak için golf arabalarını da kullanabilirsiniz.

Kalpazankaya konumu 

Dehan’ın notu: Kalpazankaya Plajı’nda küçük bir kafe de bulunuyor. Ayrıca plaja giderken yanınıza yiyecek ve içecek de alabilirsiniz.

3) Aya Yani Kilisesi

Aya Yani Kilisesi
Aya Yani Kilisesi

Burgazada’ya yaklaşırken ilk göreceğiniz yapı Aya Yani Kilisesi. Yahya Peygamber’e ithaf edilmiş olan Aya Yani Kilisesi, Bizans döneminden kalma mimarisiyle dikkat çekiyor. Adanın en turistik noktaları arasında bulunan kilise sadece pazar günleri açılıyor. 

Kiliseyi dışarıdan da olsa görmek için sahilden kiliseye doğru yürüyebilir ve sonrasında Prinkipo dondurmacısında bir mola verebilirsiniz. 

Aya Yani Kilisesi konumu

4) Madam Martha Koyu

Madam Martha Koyu
Madam Martha Koyu

Burgazada’da en çok dikkat çeken ve ziyaret edilen koyların başında Madam Martha Koyu geliyor. Adanın batısında yer alan bu koy adını eskiden burada yaşayan Madam Martha’dan almış. 

Sakin denizi ile özellikle yaz aylarında pek çok ziyaretçi ağırlayan Madam Martha Koyu’nun denizi oldukça sakin. Tertemiz deniz suyu ile plaj kaçamağı yapmak için ideal olan bu koy, Burgazada’da gezebileceğiniz yerler arasında bulunuyor. 

Madam Martha Koyu konumu

5) Gönüllü Sokak 

Gönüllü Sokak 
Gönüllü Sokak 

Burgazada, güzel sokakları ile oldukça meşhur. Hem estetik açıdan hem de tarihi açıdan önemli olan bu sokaklarda asıl dikkat etmeniz gerekenler ise köşkler. En güzel köşkleri ve manzaraları görmek içinse Gönüllü Sokak ideal noktalardan biri. 

Mevsimden mevsime değişse de ilkbahar ve yaz aylarında bu güzel sokakta yürürken tarihi köşklere eşlik eden rengarenk çiçekler yolunuzu güzelleştirecek. Tarihi köşklerin en güzel örneklerini görebileceğiniz bir başka sokak ise Mehtap sokak. Gönüllü sokakta yürüdükten sonra Mehtap sokağa da uğrayabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz. 

Gönüllü Sokak konumu

Dehan’ın notu: Bu sokaklarda yürüyüş yaparken mola vermek için küçük dondurma dükkanlarını tercih edebilirsiniz.

6) Burgazada Halk Plajı

Adanın en bilinen plajlarından biri olan Burgazada Halk Plajı aynı zamanda Altı Numara Plajı olarak da biliniyor. Kolay bir ulaşıma sahip olan plaj, iskeleden yaklaşık 5 dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunuyor. 

Kolay ulaşımın yanı sıra temiz deniz suyu ile de yaz aylarında tercih edebileceğiniz bir lokasyon. Plajın zemini genel olarak taşlık ve platformdan oluştuğu için daha rahat hareket etme alanı da sunuyor. 

Burgazada Halk Plajı konumu

7) Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Sait Faik Abasıyanık Müzesi
Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Burgazada, sadece güzel doğası ve köşkleri ile değil aynı zamanda Türkiye’nin önemli yazarlarından biri olan Sait Faik Abasıyanık ile de biliniyor. Ömrünün bir kısmını burada geçiren Sait Faik Abasıyanık’ın adadaki evi ölümünden sonra 22 Ağustos 1959 yılında müzeye çevrilmiş. 

Sait Faik Abasıyanık Müzesi’nde yazarın kullandığı eşyaları, mektupları, kitapları ve fotoğrafları bulunuyor. Çok güzel bir manzaraya da şahitlik edebileceğiniz bu müze özellikle de edebiyat severlere hitap ediyor. Müzeyi, pazartesi ve salı günleri hariç haftanın her günü 10:30 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. 

Sait Faik Abasıyanık Müzesi konumu

8) Aya Yorgi Karibi Manastırı

Aya Yorgi Karibi Manastırı
Aya Yorgi Karibi Manastırı

1728 yılında yapılmış bir manastır olan Aya Yorgi Karibi Manastırı, Burgazada’nın en bilinen yerlerinden biri. Orta Çağ Bizans mimarisinin güzel örnekleri arasında gösterilen Aya Yorgi Karibi Manastırı, adada ziyaret edebileceğiniz güzel bir nokta.

Etkileyici bir manzaraya sahip olan Aya Yorgi Karibi Manastırı, dini törenler sırasında hareketli olsa da özel günler ve törenler dışında oldukça sakin ve sessiz bir atmosfere sahip. Manastır pazartesi ve cuma günleri dışında 10.00 – 16.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık. 

Aya Yorgi Karibi Manastırı konumu

9) Süt Koyu

Burgazada’nın en az bilinen noktaları arasında bulunan Süt Koyu’na ulaşım Burgazada İskele’den yaklaşık 25 dakika sürüyor. Burgazada’da pek çok noktaya bisikletle gitmek mümkün. Fakat Süt Koyu’nun yolları toprak olduğu için bisikletle gitmeniz mümkün değil. 

Sakin bir denize girmek ve deniz kenarında huzurlu vakit geçirmek istiyorsanız Süt koyu’na gidebilirsiniz.  

Süt Koyu konumu

10) Mimi Koyu

Mimi Koyu
Mimi Koyu

Burgazada’da denize girmek için tercih edebileceğiniz koylardan biri de Mimi Koyu. Koya gitmek için merdivenleri kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra koyda denize girerken yiyecek ve içecek hizmeti alabileceğiniz bir işletme de bulunuyor. Fakat isterseniz koya gelirken kendi yiyecek ve içeceklerinizi getirebilirsiniz.

Mimi Koyu konumu

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız