“Dost ve kardeş” ülke tabirinin en çok yakıştığı Pakistan, birçoğumuz için Asya’daki ilginç ve sıra dışı ülkelerden biridir. Gerçekten de Pakistan, hem ülkemizle sahip olduğu yakın tarihi ilişkiler hem de kendi özellikleriyle keşfedilmeye değer bir coğrafyadır.
Pakistan’ın en büyük şehirlerinden biri ve başkenti olan İslamabad da ülkenin bu kimliğini güzel bir şekilde yansıtıyor.
İslamabad kenti, 60’lı yıllarda Karaçi yerine yeni bir başkent olarak inşa edilmiştir. Potwar Platosu’nun kuzeyinde bulunan Murre Tepeleri’nin eteğine kurulan şehrin merkezi 65 kilometrekarelik bir alanı kaplar. 500-600 metre arası bir rakıma sahip olan şehir engebeli bir arazi üstüne kurulmuştur.
İslamabad’ın kurulduğu ilk günden bu güne nüfus artış hızı ve gelişim hızı gitgide artmaktadır. Günümüzde nüfusu yaklaşık olarak bir milyon civarındadır.
1950’li yıllarda başkent olan Karaçi’nin stratejik konumu dolayısıyla dışarıdan gelecek tehlikelere karşı zayıf bir savunmaya sahip olduğu düşüncesiyle yeni bir başkent fikri ortaya atılmıştır. Bu yeni başkentin, stratejik konumu, iklim özellikleri, doğal güzellikleri göz önüne alınarak Potwar Platosu‘nda kurulmasına karar verilmiştir.
O zamanki Pakistan devlet başkanı Eyüp Han‘ın da onay vermesiyle 1959 yılını Eylül ayında proje için bir komisyon oluşturulmuştur. Bu yeni başkent inşa edilene kadar Ravalpindi şehri geçici olarak başkentlik yapmıştır. 1960 yılında proje kağıt üzerinde tamamlanmıştır. Gelişmeye ve büyümeye müsait bir şehir planı çizilmiştir. Şehir tasarım aşaması bittikten sonra 1963 yılında yerleşime açılmış ve 1966 yılında ise resmen başkent ilan edilmiştir.
Günümüzde İslamabad düzenli şehir planı, alışveriş merkezleri, geniş sağlık olanakları, eğitim kurumları, eğlence merkezleri, park ve mesire alanlarıyla birlikte tam anlamıyla gelişmiş ve bir o kadar da modern bir şehir görünümündedir.
İslamabad’ta görülmesi gereken tarihi eserler ve doğal güzellikler hakkında ayrıntılı bilgi almak için İslamabad’ta Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
İçindekiler
İslamabad’ta İklim. İslamabad’a Ne Zaman Gidilir?
Şehirde genel olarak sıcak-ılıman arası bir iklim görülür. Yıllık ortalama sıcaklığı 21 derecedir.
Kış mevsiminde yağış miktarı oldukça azdır. Yılın en kurak geçen ayı Kasım ayı, en çok yağış olan ayı ise ağustos ayıdır.
En sıcak geçen ay 31 derece sıcaklık ortalaması ile haziran ayıdır. En soğuk geçen ay ise 9 derecelik sıcaklık ortalaması ile ocak ayıdır.
Turistik geziler için yazın son ayları ve sonbaharın ilk ayları en uygun zamanlardır.
[awesome-weather location=”İslamabad” size=”tall” units=”C”]
İslamabad’a Ulaşım ve Şehir İçi Ulaşım İmkanları
Türkiye den İslamabad’a ulaşım hava yolu ve kara yolu ile sağlanmaktadır. Kara yolu ile İstanbul İslamabad arası 4940 kilometredir. Arabayla bu mesafe yaklaşık 2 gün 11 saat sürmektedir.
Hava yolu ile ise 5 saat 45 dakikada ulaşım mümkündür. Türkiye’den İslamabad’a direk uçuş bulunmamaktadır. Uluslararası havayolu şirketleri ile aktarmalı seyahat edebilmek mümkündür. Seyahat edebilmek için seyahat amacına göre vize talebinde bulunmak gerekir.
Kentte ulaşım için 8 kişilik, rakşa adı verilen minibüsler kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra taksi imkanı da mevcut. Genellikle rahat bir ulaşım için biraz pahalı olmasına rağmen taksiler tercih edilmektedir.
Ayrıca şehri bir ucundan diğer ucuna kadar sarmış bir metro hattı da mevcut ve metro ile ulaşım oldukça ucuz.
İslamabad’ta Yeme İçme
Her ülke ve şehirde olduğu gibi İslamabad’ın da kendine has yemekleri, içecekleri mevcut.
Pakistan’da görülen genel yemek kültürü burada da başkent olarak görülür ve başkent olması sebebiyle diğer şehirlerin lezzetlerini de tatmanız için çok sayıda restoran barındıran kent size oldukça geniş bir yeme içme yelpazesi sunuyor.
İslamabad’da çeşit sayısının fazla olduğu oldukça renkli bir yemek kültürü hakimdir. Baharat ve et yöresel yemeklerin olmazsa olmazı konumundadır. Kaşmir usülü tavuk, tandoori, Curry, dukkalı tavuk şiş, Pakistan usulü ciğer, biryan ve balti et yemeklerini sevenler için iyi birer tercih olabilir. Sütlü tatlıları sevenler için kheer mutlaka denenmesi gereken bir tatlıdır.
Fakat vejeteryanların da seveceği sebze ve bakliyat türünde lezzetli yemekler de mevcuttur.
Yazımızın devamında bu yöresel yemekleri sizin için derledik.
Kaşmir Usulü Tavuk
Diğer bir adı da Pakistan usulü tavuk olan bu yemek Pakistan mutfağındaki diğer yemeklerde olduğu gibi birçok baharatla harmanlanarak hazırlanıyor.
Baharat alerjisi olan insanlar için tercih edilmemesi gereken bir yemektir. Zencefil, kırmızı biber, kişniş, zerdeçal, karanfil, toz tarçın ve kakule kullanılan baharatlardır. Bu kadar çok baharatın olduğu bir yemek her ne kadar ağır dursa da İslamabad’a gelmişken bu yemeği tatmanız farklı bir tecrübe olup özellikle baharat seven turistler için de tam anlamıyla bir ziyafet olacaktır.
Şiri Hurma
Hurma Pakistan’ın birçok bölgesinde olduğu gibi İslamabad’da da fazlaca tüketilen bir yiyecektir.
İslamabad’da gidebileceğiniz restoranların hemen hemen hepsinde yemekten önce hurma servisi yapılır. Hafif ve lezzetli bir tadı vardır. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederiz
Tandoori
Eğer et yemeyi seviyorsanız mutlaka tatmanız gereken bir lezzet. Tavuk eti, baharat ve özel soslarla birlikte sunulmaktadır.
Curry
Halkın ve turistlerin en sevdiği yemekler arasında olan bu yemek sebze ve et çeşitlerinin bir çeşit birleşimi olarak karşımıza çıkıyor.
Aynı zamanda Türkçe’de köri anlamına geliyor. Birçoğumuzun adına aşina olduğu köriyi bir de burada Pakistan usulüyle tatmak güzel bir fikir ve deneyim olacaktır.
Raita
Raita yoğurtla yapılan bir çeşit mezedir. İçinde çeşitli baharatlar ve sebzeler bulunmaktadır. Tercih edebileceğiniz lezzetli bir aperatiftir.
Dukkalı Tavuk Şiş
Derisi alınmış tavuk göğsü,baharatlar, yeşil salata ve limon dilimleri şeklinde servis edilir. Bölgenin mutlaka tatmanız gereken yöresel lezzetlerinden biridir.
Pakistan Usulü Ciğer
Kuzu ciğerinin Pakistan usulü baharatlarla harmanlandıktan sonra pişirilmesiyle yapılan lezzetli bir ana yemektir. Ciğer sevenler için kesinlikle denenmesi gereken bir yemektir.
Chaat Masala
Hindistan, Pakistan, Bangladeş bölgelerinde sıklıkla kullanılan bir çeşit meyve baharatıdır.
Meyve salatalarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Keskin bir tada sahip olan bu karışım birden fazla baharatın karıştırılmasıyla elde edilmiştir.
Kheer
Sütlaçla oldukça benzeyen bu tatlı yine bölgeye özgü kesinlikle tadılması gereken bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor.
İçinde, basmati pirinç,hindistan cevizi sütü, inek sütü, tarçın, kakule,karanfil, toz şeker, pirinç unu, kuru üzüm ve kaju bulunuyor. Tatlı sevenler için iyi bir tercih olacağı konusunda şüphe yok.
Kashmiri Pulao
Bir çeşit baharatlı pilavdır. Normal pilavlardan farklı olarak yapımında badem, kuru üzüm ve fıstık da kullanılır.
Dhal
Yeşil mercimek körisi olarakta bilinir. Vejeteryanlar için iyi bir tercih olabilir. Mercimek, kuru fasulye, nohut ve baharatlarla hazırlanan harika ve hafif bir yemektir.
Biryan
Bölgedeki en popüler yöresel yemektir. Tavuk eti, pirinç, safran ve bol kullanılan soğanın eşsiz uyumuyla damak çatlatan bir yemektir. Bu eşsiz lezzeti şehirdeki restoranların hemen hemen hepsinde bulabilmek mümkündür.
Balti
Tavuk eti, haşhaş, tarçın ve garam masala kullanılarak yapılan bir çeşit et yemeğidir. Tadılması gereken lezzetler arasında üst sıralarda yer alır.
İslamabad’ta Festivaller ve Etkinlikler
İslamabad’da endüstri, gastronomi, edebiyat, sanat ve daha birçok alanı kapsayan pek çok festival ve etkinlik düzenlenmektedir.
Başkent olması sayesinde Pakistan Bağımsızlık Günü Kutlamaları ayrı bir heyecan ve coşku ile geçmektedir. Pakistan Bağımsızlık Günü Kutlamaları’na katılıp ülke tarihi hakkında bilgi toplayabilir, Edebiyat Festivali’ne katılıp şiirseverler ile birlikte şiir dinletileri ve söyleşileri dinleyebilirsiniz.
Şehre olan sempatinizi arttıracak etkinliklere sahip olan Pakistan Bağımsızlık Günü’nü orada halkla beraber kutlamak, onların kültür ve dayanışmasını yakından görmek sizlere bütün dünyaya ders vererek kazandığımız Kurtuluş Savaşı sonucunda ilan ettiğimiz Cumhuriyet Bayramımızı anımsatıp bütün dünyaya ne kadar güzel örnek olduğumuzu kendi gözlerinizle teyit edebilirsiniz
Yazımızın devamında İslamabad’da düzenlenen etkinlik ve festivalleri sizin için derledik.
Shaz K ve A&S Fuarı
Şehirdeki en popüler etkinliklerden biridir. Moda endüstrisi için yapılan bir çeşit sergidir. Defileler ve dans gösterileri görecekleriniz arasında.
Ayrıca moda ve endüstri konusunda hizmet veren iş insanları da bu etkinlik sayesinde karlı anlaşmaları imza atma fırsatı buluyor.
Bahar Yemekleri Festivali
Şehrin ev sahipliği yaptığı büyük bir gastronomi şölenidir. 2 gün süren festival Lake Wiev Park’ta yapılır.
Ülkenin dört bir yanından festivale katılım sağlanmaktadır. Yerel mutfağı tanımak için iyi bir fırsattır.
Ayrıca etkinliğin önemli bir parçası olan bir çiçek sergisini de görmek mümkündür. Bu sergide çok sayıda farklı çiçek türü sergilenmektedir.
Ziyaretçilerin de ilgisini fazlaca çekmekle birlikte görülmeye değer bir sergidir.
Pakistan Bağımsızlık Günü Kutlamaları
1947 yılından bu yana her yıl ağustos ayının 14’ü Pakistan bağımsızlık günü olarak kutlanmaktadır.
Başkent olarak İslamabad şehri de bu kutlamaların en coşkulu yaşandığı yerdir.
Ağustos başında başlayan ulusal müzik festivali ile aynı zamana denk geldiği için sokaklarda askeri geçitlerin yanı sıra, yerel müzik gruplarının performanslarını da izleme fırsatına sahipsiniz.
Bağımsızlık Günü Pakistan yerel kültürü hakkında bilgi edinmek için mükemmel bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor.
Edebiyat Festivali
Şehirde genel olarak Nisan ayının ortalarında Margala Otel’de düzenlenir. Çeşitli ülkelerden ve Pakistan’ın dört bir yanından birçok şair ve romancı bu etkinliğe katılır.
Programın içeriğinde sanat sergileri, okumalar ve şiir dinletileri yer alıyor. Kitapseverlerin kaçırmaması gereken bir etkinlik.
Chand Raat Mela
Her yıl haziran ayının ortasında düzenlenen bu etkinlik bir çeşit dans, müzik ve yerel yemekler seremonisinden oluşan çok renkli bir olaydır.
Ülkenin dört bir yanından gelen ses sanatçıları ve müzik grupları eşsiz bir müzik ziyafeti oluşturuyor.
Eğlence tutkunları için iyi bir fırsat.
Geleneksel Hat Sergisi
Temmuz ayının başında başlayan bu sergi yine temmuz ayının ortasında sona erer.
Lok Virsa olarak da bilinen Miras Müzesi‘nde açılan sergide bakır, ahşap, deri ve değerli metallerden yapılan kaligrafik çizimler bulunmaktadır. Hat sanatına ilgi duyanlar için gidilmeye değer bir sergidir.
İslamabad’ta Gece Hayatı
Şehirde heyecanlı bir gece hayatı olduğunu söylemek doğru olmaz fakat yine de eğlenebileceğiniz aktiviteler az da olsa var.
Bq Tonight Bar lezzetli bir akşam yemeği yedikten sonra dans edip eğlenmek isteyenler için iyi bir seçim olabilir.
Somalili Center içki seçimlerini beğeneceğiniz, bir yandan içkinizi içerken diğer yandan kaliteli vakit geçirebileceğiniz bir yer.
Akşam gezinizin sonunda yorulduğunuzda Burn Out’ta sakin bir ortamda kafa dinlemek yorgunluğunuzu atmak için bir mekan olup atlı vakit geçirebileceğiniz bir mekandır.
Breakers Snooker Clup, bilardo oynamanın tadını çıkarıp hoş bir gece geçirebileceğiniz bir diğer adres. Eğer bilardo oynamak istiyorsanız buna uygun bir ekibiniz de varsa uğramadan gelmeyin diyebileceğimiz bir mekandır.
La Casa Del Habanos‘un ise lezzetli yemekleri ve canlı müziği ile romantik bir yemek için iyi bir seçim olacağı kuşkusuz.
Ayrıca şehirde bulunan çok sayıda alışveriş merkezinden alışveriş yapabilir, buralarda da kaliteli bir biçimde vakit geçirebilirsiniz.
Genel olarak İslamabad gece hayatı olarak bir Avrupa kenti kadar seçeneğe sahip olmasa da mütevazi mekanları ve sıcak ortamıyla sizlere keyifli vakitler geçirecek bir gece hayatı vardır.
Bir şehirde ortalama olarak isteyeceğiniz kadar çeşitte imkana, ortama sahip olan İslamabad’da geceleri eğlenmek bir nebze de sizin elinizde.