İstanbul’daki 3 Tarihi Hisar

0
2937

İstanbul’un Fethi öncesinde fethi kolaylaştırmak için yapılan Anadolu ve Rumeli Hisarları ve Bizans’ın mirası Yedikule Zindanları… İstanbul’un tarihi hisarlarının hikayesi bir imparatorluğun yükselişine ve başka bir imparatorluğun düşüşüne ayna tutuyor. İşte İstanbul’da mutlaka görmeniz gereken tarihi hisarlar:

İstanbul’daki 3 Tarihi Hisar

Rumeli Hisarı

rumeli_hisarı

Rumeli Hisarı, restorasyon sebebiyle şu an ziyarete kapalıdır.


Boğazkesen Hisarı olarak da bilinen Rumeli Hisarı, boğazın kuzeyinden gelmesi muhtemel düşmanları önlemek amacıyla, İstanbul’un fethinden önce Fatih Sultan Mehmet tarafından Anadolu Hisarı’nın tam karşısına inşa ettirilmiş.

Yapımı 90 gün süren hisar, dünyanın en büyük burçlarının yanı sıra 3 adet de büyük kuleye sahiptir.

1452 senesinde yapımına başlanan Rumeli Hisarı’nın denetimi direkt olarak bir paşaya verilirken, deniz tarafında kalan bölgenin inşası ile Fatih Sultan Mehmet bizzat ilgilenmiş.

Hisarda yer alan 3 adet kuleye de, yapımlarını denetleyen paşaların adları verilmiş. Denizden bakıldığın sol tarafta yer alan kuleye Zağanos Paşa, sağ tarafta yer alan kuleye Saruca Paşa ve kıyı kesiminde yer alan kuleye de Halil Paşa denilmiş.

Günümüzde Rumeli Hisarı’nda pek çok kafe ve restoran hizmet veriyor. Giriş ücreti 100 TL olan hisara MüzeKart sahipleri 2 kez giriş yapabiliyorken, MüzeKart+ kart sahipleri diledikleri kadar giriş yapabiliyorlar.

Çarşamba günleri hariç haftanın her günü açık olan Rumeli Hisarı’nın ziyaret saatleri nisan ve ekim ayları arasında 09:00 – 19:00 arasında iken, Kasım ve Mart ayları arasında ise 09:00 – 17:00 arasındadır.

Sarıyer ilçesinin Rumeli semtinde konumlanan Rumeli Hisarı’na gitmek için otobüs ve metrodan yararlanabilirsiniz. Hisara en yakın duraklar ise; Rumeli Hisarı otobüs durağı, Aşiyan otobüs durağı, Rumeli Hisar Üstü otobüs durağı, Boğaziçi Üniversitesi İstasyonu metro durağı ile ve Etiler Metro İstasyonu.

Anadolu Hisarı

Anadolu Hisarı

Boğazın en dar noktasında, 7 bin metrekarelik alan üzerine kurulu Anadolu Hisarı, iç – dış kale surları ve kalelerden oluşuyor.

İstanbul’un fethinden sonra önemini yavaş yavaş kaybeden Anadolu Hisarı, zaman içerisinde yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanmış.

Günümüzde bir bölümü yıkık olan Anadolu Hisarı’nın ortasından bir de yol geçiyor.

Yıldırım Beyazıt tarafından 1395 senesinde inşa ettirilen yapı, Cenevizliler ve Osmanlılar için büyük önem taşıyordu.

Anadolu Hisarı’nın tam karşısında İstanbul’un fethi için Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Rumeli Hisarı yer alıyor.

3 metre kalınlığındaki dış ve iç surlar, dış kale surlarıyla birleşiyor. Dış kale surlarının üzerinde de koruma amacıyla inşa edilmiş 3 adet kale yer alıyor. Aynı zamanda, topların yerleştirilmesi adına hazırlanmış menfezler de bulunuyor.

Tarihi açıdan büyük bir öneme sahip olan Anadolu Hisarı’nda günümüzde, pek çok kafe ve restoran bulunuyor. Siz de bu mekanlardan bir tanesine gidip eşsiz manzara eşliğinde yemeğin tadını çıkartabilirsiniz.

Beykoz ilçesinin aynı adı taşıyan semtinde konumlanan Anadolu Hisarı’na gitmek için Üsküdar Meydanı’ndan kalkan otobüsler ve dolmuşlar kullanılabilir. Avrupa yakasından gelecekler içinse en ideal ulaşım seçeneği şehir hatları vapur seferleridir.

Yedikule Zindanları (Yedikule Hisarı)

yedikule_zindanları

Zindan olarak bilinse de asıl amacı, şehre gelen üst düzey yöneticileri ve kralları ihtişamlı ağırlamak olan Yedikule Zindanları, milattan sonra 413–439 yılları arasında, Kral II. Teodosios tarafından yaptırılmış.

Günümüzdeki görünümünü ise İstanbul’un Fethi’nden sonra almış. Fetihten önce hapishane olarak kullanılan yapı, Osmanlı zamanında ise zaman zaman hapishane darphane, sanat evi, hayvanat bahçesi olarak da kullanılmış. Hatta bir dönem Osmanlı Hazinesi, burada muhafaza edilmiş.

1968 senesinde İstanbul Hisarlar Müzesi Müdürlüğü’ne bağlanan Yedikule Zindanları, 2004’te özel bir şirket tarafından alınmak istense de bu karar, mahkeme tarafından iptal edilmiş.

Şu an için hisarı gezmekse, yapılan restorasyon çalışması sebebiyle mümkün değil.

Geçtiğimiz zamanlarda pek çok açık hava konseri düzenlenen Yedikule Zindanları’nın yakın tarihte kapılarını yeniden ziyaretçilere açması bekleniyor.

Açık Hava Müzesi olarak geçse de Yedikule Zindanları içerisinde bulunan Kanlı Kuyu, Genç Osman’ın idam edildiği oda, Altın Kapı ve zindan kuleler gibi bölümler, halen negatif havayı taşıyor ve sizi tarihin karanlık yüzüyle tanıştırmayı bekliyor.

Yedikule Zindanları’nın içerisinde 7 ayrı kule bulunuyor. Bunlar; Zindan Kulesi, Genç Osman Kulesi, Hazine Kulesi, III. Ahmet Kulesi, Cephanelik Kulesi, Burak Kulesi ve Top Kulesi.

Açık olduğu dönemde saat 09:00 ile 18:30 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilere açık olan zindanlara günümüzde maalesef giriş yapılamıyor.

MüzeKart sahiplerine ücretsiz olan girişler, diğer ziyaretçiler içinse 50 TL.

Bakırköy Sahili’nden Sarayburnu’na kadar uzanan Yedikule Zindanları’na gitmek için otobüs ve Marmaray’ı kullanabilirsiniz. Otobüsle, Taksim’den hareket eden 80T, Eminönü’nden hareket eden 80, BN1 ve BN2, Beyazıt’tan hareket eden 80B numaralı otobüslere binerek Yedikule Otobüs Durağı’na ulaşabilirsiniz. Marmaray ile yolculuk etmek isteyenlerse Kazlıçeşme Durağı‘na geldikten sonra birkaç dakika yürüyerek bölgeye varabilirler.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız