İstanbul’daki En İyi 8 Kütüphane

0
65736
İstanbul'daki En İyi 8 Kütüphane
İstanbul’daki En İyi 8 Kütüphane

Ders çalışırken, araştırma yaparken, tez yazarken veya YKS, KPSS gibi hayat değiştiren büyük sınavlara hazırlanırken insanın en büyük ihtiyaçlarından biri sessiz sakin bir ortam. Bunu sağlayan en özel mekanlar ise kütüphaneler…

Türkiye’nin en çok okula ve üniversiteye ev sahipliği yapan şehri İstanbul’da kendinizi kaptırıp saatlerce ders çalışabileceğiniz birçok kütüphane var. Bunların bir kısmı halka açık bir kısmı ise sadece öğrencilerin yararlanabildiği kütüphaneler.

Size en yakın veya tarzınıza en uygun İstanbul kütüphanesini bulabileceğiniz rehberimize göz atın.

İstanbul’da Ders Çalışmak İçin Nereye Gidilir?

1) Atatürk Kitaplığı

Taksim Atatürk Kitaplığı
Atatürk Kitaplığı

İstanbul’da ders çalışılacak en güzel yer neresi diye soracak olursanız, gönüllerin şampiyonu Atatürk Kitaplığı derim. Cumhuriyet döneminin ilk kütüphanelerinden olan Atatürk Kitaplığı’nda 500 bine yakın kitap bulunuyor. Kütüphanenin kurucularından Osman Ergin, Muallim Cevdet, Haşim İşcan ve Muhsin Ertuğrul başta olmak birçok kişinin şahsi kitap koleksiyonları da kütüphanede yer alıyor. 50 bine yakın çeşitli yazma, albüm, atlas, harita, takvim, salname, kartpostal, gazete, Atatürk ve İstanbul’a dair özel koleksiyonlara ev sahipliği yapan kütüphane; ödünç kitap verme, eski ve yeni eserlerin dijital ortamda sunulması gibi hizmetler de veriyor.

Taksim’de eski AKM’nin arkasında kalan Atatürk Kitaplığı, çok kolay ulaşılabilecek bir noktada yer alıyor. Süreli Yayınlar Okuma Salonu ve Halk Kütüphanesi Okuma Salonu sayesinde okurlara geniş alanlar sunan Atatürk Kitaplığı’nda yer bulmak açıkçası biraz zor olabiliyor. Özellikle sınav dönemlerinde kütüphanede bir yoğunluk olabileceğini bilmeniz önemli. Kütüphane önündeki sıra ise gözünüzü korkutmasın, bir süre bekleyerek içeri girmeniz mümkün. Fakat yine de kütüphaneye erkenden gitmek önemli.

Bu kitaplığı en özel yapan ise her gün 24 saat açık olması. Yalnız ufak bir uyarım var. Kütüphaneye 00.00-06.00 saatleri arasında güvenlik gerekçesiyle yeni misafir alınmıyor. Bu saatlerde yalnızca daha önceden içeri girmiş olanlar kütüphanede kalabiliyor.

Adres: Miralay Şefik Bey Sok. No: 6  Taksim, Beyoğlu – İstanbul

Açık Olduğu Saatler: 7 Gün / 24 Saat

2) Beyazıt Devlet Kütüphanesi

Beyazıt Devlet Kütüphanesi İstanbul
Beyazıt Devlet Kütüphanesi

1884’te Kütüphane-i Umumi-i Osmani ismiyle kurulan kütüphane, muhteşem bir tarihi yapıda yer alıyor. Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Türkiye’de devletin kurduğu ilk kütüphane olmasıyla da büyük bir öneme sahip.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, bakımlı ve rahat okuma salonları, geniş arşivi, zengin e-kitap ve sesli kitap koleksiyonuyla İstanbul’da gidilmesi gereken en güzel kütüphanelerden biri.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi’ne yakınlığı nedeniyle üniversite öğrencilerinin sıkça gittiği kütüphane, final döneminde sabahlamayı sevenler için ideal çünkü haftanın 7 günü 24 saat açık.

Adres: Turan Emeksiz Sk. No:6 34126 Beyazıt – İSTANBUL

Açık Olduğu Saatler: 7 gün 24 saat

3) Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi

Tarihe, edebiyata ve özellikle el yazması kitaplara ilgi duyanların mutlaka görmesi gerek bir diğer kütüphane, Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi. Yakın zamanda Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’na bağlanan kütüphane, yazma eserlerin dijital kopyalarını görüntüleyip, temin edebileceğiniz önemli bir arşiv.

İstanbul’un farklı semtlerindeki kütüphanelerden ve Anadolu şehirlerinden toplanan kitapların bir araya gelmesiyle oluşturulan Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi’nin temelleri 1557 yılında Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde Süleymaniye Külliyesi kurulduğunda atılmış. Türk-İslam kültürünün ana kaynaklarından olan el yazması eserlerin ve Osmanlıca matbu eserlerin bulunduğu kütüphanede, Ayasofya ve Laleli isimli padişah kütüphaneleri de yer alıyor.

İçinde 150’yi aşkın koleksiyon bulunan kütüphanede tarihi çok eski veya dünyada tek nüsha yazmaların yanı sıra cilt, tezhip, minyatür, hat ve ebru gibi geleneksel sanat örneklerini de görebilirsiniz.

Adres: Ayşe Kadın Hamam Sok. No:27 Fatih/İSTANBUL

Açık Olduğu Saatler: Haftanın 7 günü 08.30 – 23.00

4) İstanbul Araştırmaları Enstitüsü

İstanbul hakkında araştırma yapmak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken ilk durak İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi. Taksim’de Şişhane metrosuna yakın konumdaki kütüphane yalnızca araştırmacılara ve öğrencilere değil halka da hizmet veriyor. Modern ve ferah mimarisiyle de içinde keyifli vakit geçirebileceğiniz kütüphane, uzun bir çalışmadan sonra İstiklal Caddesi’ne çıkıp bir kahveyle kendinizi ödüllendirmenize olanak sağlayacak harika bir konumda.

İstanbul’la ilgili geniş bir arşive sahip olan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi’nde basılı ve elektronik kaynaklar bir arada bulunuyor. Kütüphanede; İstanbul’un dünü, bugünü ve yarınına ışık tutan Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları Bölümü, Osmanlı Araştırmaları Bölümü ve Bizans Araştırmaları bölümleri bulunuyor.

Kütüphanede 18 bin fotoğraflık Atatürk ve Cumhuriyet Fotoğrafları Koleksiyonu ve Eski İstanbul Fotoğrafları Koleksiyonu’nun yanı sıra; gravür, harita, Cüneyd Orhon imzalı 1083 adet müzik notası, İstanbul’un tarihi ve mimarisine dair 10 bin civarında gazete kupürü de sergileniyor.

Adres: Meşrutiyet Caddesi No.47 34430 Tepebaşı, Beyoğlu – İstanbul

Açık Olduğu Saatler: (Pazar günleri kapalıdır.)

Pazartesi – Cuma: 09.00 – 17.30
Çarşamba: 09.00 – 20.00
Cumartesi: 10.30 – 17.00

5) İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM)

İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) İstanbul
İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM)

İstanbul Anadolu Yakası’nın en güzel kütüphanesi bence İSAM yani İslâm Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1988’de kurulan İSAM, Üsküdar İcadiye’de İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nin hemen yanında yer alıyor. Yaklaşık 295 bin kitap ve yaklaşık 4 bin süreli yayın bulunan kütüphanede Yavuz Argıt ve Orhan Şaik Gökyay gibi önemli isimlerin kitap koleksiyonları da bulunuyor.

Metrobüsün Altunizade durağına yakın olan kütüphane, Kuzguncuk’a da yürüme mesafesinde sayılır. Yani rahatça çalışmanızı yaptıktan sonra hava almak için Kuzguncuk’a inebilirsiniz. İSAM Kütüphanesi’nden yüksek lisans, doktora öğrencileri ile akademisyenler yararlanabiliyor.

Adres: Altunizade, İcadiye Bağlarbaşı Cd. No:40, 34672 Üsküdar/İstanbul

Açık Olduğu Saatler: Haftanın 7 günü, 09.00-23.00 arası

6) Merkezefendi Millet Kıraathanesi (Merkezefendi Şehir Kütüphanesi)

İstanbul Merkezefendi Millet Kıraathanesi (Merkezefendi Şehir Kütüphanesi)
Merkezefendi Millet Kıraathanesi (Merkezefendi Şehir Kütüphanesi)

Merkezefendi Şehir Kütüphanesi ismiyle kurulan ve Zeytinburnu, Merkezefendi’de yer alan Merkezefendi Millet Kıraathanesi, 24 saat açık kütüphanelerden biri. Cevizlibağ’a yakınlığıyla öne çıkan kütüphane hem metrobüsle hem de Bağcılar-Kabataş tramvay hattıyla olayca ulaşabileceğiniz bir konumda yer alıyor.

Merkezefendi Millet Kıraathanesi; Merkezefendi Camii ve Mezarlığı, Yenikapı Mevlevihanesi, Panaroma 1453 Tarih Müzesi gibi tarihi ve turistik noktalara da kolayca gidilebilecek bir yerde bulunuyor. Belirli gün ve saatlerde ücretsiz çay, kahve ve çorba ikramı yapılan kütüphane için tam anlamıyla öğrenci dostu denebilir.

Merkezi konumu ve imkanları nedeniyle içeride yer bulmanın zor olduğu kütüphanede masanızı kaybetmemek için mola saatlerinize dikkat etmeniz gerekiyor. İçeri girişte üyelere de misafirlere de çalışma salonlarına giriş-çıkış saatlerinin takip edildiği bir kart veriliyor. Bu kart ile masadan uzak kaldığınız süre hesaplanıyor ve kullanılmayan masaların önüne geçilmesine engel olunuyor.

Bu kütüphanenin en büyük avantajı ise içeri giriş için saat kısıtlaması olmaması.

Adres: Merkezefendi Mahallesi, Dere Sk. No:7, 34015 Zeytinburnu/İstanbul

Açık Olduğu Saatler: 7 gün / 24 saat

7) Kadın Eserleri Kütüphanesi

Kadın Eserleri Kütüphanesi İstanbul
Kadın Eserleri Kütüphanesi

1990 yılında 5 kadın (Doç. Dr. Füsun Akatlı, Prof. Dr. Jale Baysal, Aslı Davaz, Doç. Dr. Şirin Tekeli ve Füsun Yaraş) tarafından kurulan Kadın Eserleri Kütüphanesi, Balat‘taki tarihi bir binada yer alıyor. Kadınların kurduğu bu kütüphanenin özelliği ise Türkiye’nin kadınlar tarafından oluşturulan veya kadınlar hakkında yazılan eserlerini bünyesinde topluyor oluşu.  

Kütüphanede 12.000’in üzerinde kitap, kadın sanatçıların bağışladığı eserler, gazete kupürleri bulunuyor.

Adres: Balat, Kadir Has Kavşağı No:8, 34083 Fatih/İstanbul

Açık Olduğu Saatler: 09.00- 18.00 (Hafta İçi)

8) Rami Kütüphanesi

Rami Kütüphanesi
Rami Kütüphanesi

2023 yılının ocak ayında okuyucularına kapısını açan Rami Kütüphanesi, Avrupa’nın en büyük kütüphane kompleksi olarak karşımıza çıkıyor.  Her yaştan okuyucunun ihtiyacına ve merakına cevap veren kütüphane içerisinde bazı yaşam alanlarıda bulunuyor.

18. yüzyılın ortalarına kadar uzanan bir tarihi olan kütüphane uzun yıllar Rami Kışlası olarak kullanılmış. Fakat daha sonra T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmaları ile restore edilerek kütüphaneye dönüştürülmüş.

Adres: Rami Yeni, Rami Kışla Cd. 98/1, 34055 Eyüpsultan/İstanbul

Açık Olduğu Saatler: 7 gün 24 saat

Önceki İçerikAğrı’da Nerede, Ne Yenir?
Sonraki İçerikTürkiye’nin En İyi 12 Dağ Evi

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız