Varşova Gezi Rehberi

0
2060

Avrupa’nın merkezi konumundaki Polonya’nın başkenti Varşova!

Çalkantılı tarihiyle, küllerinden yeniden doğan şehir merkeziyle oldukça önemli bir yeri tutuyor.

Özellikle II. Dünya Savaşı ve takip eden komünist rejim ardından özgürlüğüne ancak 1980’lerde kavuşmuş. 2004 yılında girdiği Avrupa Birliği’nden sonra ise kendisini iyice toparlayarak yükselişe geçmiştir.

Günümüzde sanatın, -her ne kadar 80 yıl önce yeniden inşa edilse de- tarihin beşiği olan bu kent Avrupalılar başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırlıyor.

Şehrin sloganı ise, “Varşova’ya Aşık Olmak!”

Gelin hep birlikte bu aşık olunacak şehri tanıyalım ve sizin için kendi araştırmalarım ve deneyimlerim ışığında hazırladığım, en küçük ayrıntısına kadar güvenebileceğiniz bu seyahat rehberine bir göz atalım.

Varşova’da mutlaka görülmesi gereken tarihi eserler ve doğal güzellikler hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Varşova’da Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Varşova Gettosu

Ülke GMT +2’lik dilimde yer alır ve saatleri Türkiye’den 1 saat geridedir. Ülkenin resmi dili Lehçedir. Cinkuye şeklinde okunan ve teşekkür ederim anlamına gelen dziękuję işinize en yarayacak kelimedir. Başkentte çoğunlukla İngilizce bilen nüfusa rastlamak mümkündür.

Varşova’da İklim, Ne Zaman Gidilir?

Varşova Polonya

Baltık ülkelerinde hakim olan okyanus iklimine sahip Varşova kışların sert geçtiği bir şehir. Genel olarak soğuk, karlı ve bulutlu kışları fakat ılık, güneşli ve kimi zaman rüzgarlı yazları vardır.

İlkbahar ve sonbahar pek tahmin edilemez, ani hava değişimleri olabilir. Fakat bununla birlikte, özellikle mayıs ve eylül ayları arasında sıcaklıklar genellikle ılıman ve nemlidir. Bu dönem de birçok Avrupa şehrinde olduğu gibi Varşova’da da turistik sezon olarak kabul edilir.

Mayıs ve eylül ayı ortalama sıcaklığı 14, Haziran 17, Temmuz ve Ağustos ise 19 derecedir. Elbette son yıllarda ne yazık ki küresel ısınma sebebiyle derecelerin yükseldiği gözlenmektedir.

Eğer gezmek ve şehri rahat rahat dolaşabilmek istiyorsanız mayıs ve eylül arasının sizin için ideal olduğunu söylemiştim.

Fakat benim bir şehri ziyaret ederken en önem verdiğim şeylerden biri de festival ve anma günleri. Bu sayede hem kültürü daha iyi gözlemliyor hem de çok daha keyifli vakit geçirebiliyorsunuz.

Varşova’da Düzenlenen Festivaller

Varşova'da Festivaller

Her yıl Varşova’da düzenlenen birkaç festival ve anma etkinliğinden bahsetmek istiyorum.

Öncelikle her yıl 19 Nisan’da düzenlenen Varşova Ayaklanması anma etkinliği bölge ve ülke tarihi için oldukça önemli bir gün. Bu tarihte elbette bir festival ya da kutlama yapılmıyor. Fakat Varşova Getto’sunda bulunan anıtlara çiçekler bırakılıyor.

Varşova Karnavalı yine her sene Mart ayında paskalya perhizinden önce gerçekleşiyor. Bu etkinlik şehirdeki birçok farklı mekanda düzenlenir. Bunun içinde evlerde verilen partiler, fuar ve panayırlar, sokak kutlamaları ve dans gösterileri de vardır.

Varşova'da Festivaller

Avrupa’nın birçok şehrinde olduğu gibi Varşova’da da yeni yıl için kurulan Noel Marketleri hem bir kış tatili yapmak hem de Noel ruhunu kavramak için görülmeye değer yerlerin başında geliyor.

Temmuz ve Ağustos ayları arasında düzenlenen Yüzen Fener Festivali (Chinese Lanterns Festival) özellikle gökyüzünün bir görsel şölene dönüşmesine sebep oluyor. Bu sene 31 Temmuz 31 Ağustos arası düzenlenecek.

Varşova Sonbahar Festivali (Warsaw Autumn Festival) ise her yıl Eylül ayında, şehrin dört bir yanında farklı mekanlarda gerçekleşen bir çağdaş müzik festivalidir. Bu sene 20-28 Eylül tarihleri arasında düzenlenecektir.

Varşova’ya Ulaşım, Nasıl Gidilir? & Şehir İçi Ulaşım İmkanları

Varşova'ya Ulaşım

Türkiye’den Varşova’ya birçok havayolu şirketinden direkt uçuş imkanı bulunmaktadır. Uçuşlar 2 buçuk saat sürmektedir. Varşova’da 5’in üzerinde havaalanı bulunmaktadır.

Fakat Türkiye’den direkt uçuşlar sadece Warsaw Chopin Havaalanı’na ulaşım sağlıyor. Chopin Havalimanı’ndan merkeze taksiyle geçmek 20 dakikalık bir yolculuk yapabilirsiniz.

Bunun haricinde daha ucuz bir yol olan otobüs servisleri mevcuttur. Şehir merkezi ve havalimanı arası direkt aktarım yapan 175 ve 188 numaralı otobüsler kullanılabilir. İkisi de 25 dakikada güzergahlar arası yolculuk sağlamaktadır.

Son olarak S2 isimli metro/tren hattı da sizi merkeze ulaştıracaktır.

Şehir içinde ulaşım olarak otobüs ve metroları kullanabilirsiniz. Bunun dışında birçok Avrupa kentinde olduğu gibi bisikletle ulaşım en sık kullanılan metotlardan biridir. Siz de çeşitli bisiklet kiralama uygulamaları ya da dükkanlar vasıtasıyla aracınıza kavuşabilirsiniz.

Uber de şehir içi ulaşım konusunda özellikle turistler tarafından tercih edilebilecek bir ulaşım yoludur. Yoldan çevirdiğiniz her taksi şoförünün İngilizce bilmediğini düşünecek olursak ücreti önceden bilmek ve gideceğiniz yolun haritada belirli olması sizi birçok problemden kurtaracaktır.

Varşova’da metro güzergahları M1 ve M2 olarak ikiye ayrılmıştır. Eğer şehir merkezi dışında bir yere gitmek isterseniz M1’i, şehir içi tarihi bölgeler arası seyahat için de M2’yi kullanabilirsiniz.

Her seyahat rehberinde bahsettiğim gibi Avrupa’daki kentlerde yürümek çok zevkli. Bir şehri keşfe çıkmak ve kimi zaman yolda farklı maceralarla karşılaşmak isterseniz en güzel ulaşım şekli tabana kuvvet yürümek.

Varşova’da Konaklama

Śródmieście, Lehçe’de şehir merkezi anlamına geliyor. Görmeniz gereken spotların çoğu bu bölgede yer alıyor. Bu nedenle seçiminizi Śródmieście’den yana kullanabilirsiniz. Burada kalırsanız toplu taşıma kullanmanıza gerek kalmayacaktır.

Varşova konaklama açısında sayısız opsiyonun bulunduğu bir şehir. Avrupa’nın kültür merkezlerinden biri olması, çarpıcı tarihi, merkezi lokasyonu ve Euro bölgesindeki diğer ülkelere göre ucuz para birimi şehri uğrak bir yer haline getiriyor.

Varşova’da daire ve apart kiralama opsiyonları da oldukça yaygın. Bütün odaları kullanımda olan bir daireyi iki veya daha fazla kişi için kiralayabilirsiniz. Bunun yanı sıra bölgede 5 yıldızlı otel seçenekleri bulmanız da mümkün.

Şehrin biraz daha dışında kalan Wola bölgesi alışveriş merkezlerine yakın konumuyla dikkat çeker. Varşova Ayaklanma Müzesi de bu bölgede yer alır. Bu bölgedeki oteller şehir merkezine göre daha uygun fiyatlıdır.

Varşova’da Yeme İçme

Varşova'da Yeme İçme

Gelelim Polonya mutfağına. İlginç bir şekilde Türk mutfağıyla benzerlik gösteren birçok yemeğe sahiptir Polonya mutfağı. Bunlara simit, pide, biber dolması gibi lezzetler bile dahil.

Elbette küçük farklılıklar var. Ama yine de Polonya mutfağındaki kimi yemekleri gördüğünüz zaman garipsemezsiniz.

Varşova'da Yeme İçme

Polonya mutfağının genel özelliklerinden bahsetmekte fayda var. Öncelikle patates ve lahana ülkenin milli içerikleri gibi. Hemen hemen yer yemeğin içinde bulunuyor. Bunun nedenini de özellikle savaş dönemi ve sonrasında birçok ürüne ulaşamamak ve fakirlik yaşayan halkın eldekilerle yetinmesi olarak duymuştum Polonyalılardan.

Et olarak elbette domuz eti en yaygın seçenek. Eğer domuz eti yemiyorsanız sebze yemeklerinin sizi hiç üzmeyeceğini söyleyebilirim.

Varşova Pierogi

Gelelim en meşhur lezzetlere. Listenin en başında ‘pierogi’ bulunuyor. Osmanlı mutfağına da iki imparatorluğun etkileşimiyle ‘piruhi’ şeklinde giren hamur kızartmaları bunlar. Bizdeki mantının daha büyük ve doyurucu versiyonu olarak düşünebilirsiniz. Patatesli, soğanlı, peynirli ve etli versiyonları var. Üzerine en sevdikleri sos olan ekşi krema koydukları da oluyor.

Varşova Flike çorbası

Eğer kokoreç yiyorsanız bu çorbaya burun kıvırmamalısınız. Flike çorbası dananın bağırsaklarından yapılıyor. Bizdeki işkembe gibi düşünebiliriz. İçinde yanı sıra maydanoz, havuç, tuz, karabiber, tatlı kırmızı biber gibi baharatlar da bulunuyor.

Bigos mutfağın ana öğünü olan lahanadan yapılıyor. Lahana turşusu ve taze lahana ile çeşitli türde incecik doğranmış etlerin oluşturduğu bir yemek.

Żurek Polonya mutfağının en eski yemeklerinden biri. Sıklıkla Paskalya zamanı tüketilen bu yemek temelde mayalı unla yapılan ve içinde çoğunlukla dana eti, mantar, defne, patates ve isteğe bağlı olarak haşlanmış yumurta bulunan bir çorba. Polonya’daysanız içinde haşlanmış yumurta bulunan yemeklere şaşırmamalısınız.

Son olarak Polonya’nın en ünlü fast foodlarından zapiekanka’dan bahsedelim. Baget ekmeğinin üzerine bir kumpir çeşitliliğinde bir sürü içeriğin konulduğu ve hemen hemen her köşe başında bulabileceğiniz bir yiyecek. Mantar, türlü etler, sucuk, farklı peynir çeşitleri… Her şey olabilir. Bana sorarsanız bunu övgü almış meşhur bir yerde yemekte fayda var. Çünkü ekmek oranı bu denli büyük olan bir yiyecekte bayat ve sert ekmeğe denk gelirseniz aç karnına çok can sıkıcı anlar yaşayabilirsiniz.

Varşova Gece Hayatı

Varşova'da Yeme İçme

Varşova elbette bir başkent ve Avrupa kültür kenti olarak gece hayatıyla da oldukça aktif. Sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebileceğiniz gece kulüpleri ve barların yanı sıra loş ve sakin caz kulüplerinin de tercih edildiği bir destinasyon.

Ulusal Opera Binası’nın bodrum katında yer alan Opera Club loş ortamı ve hafta sonu sağladığı DJ etkinlikleriyle oldukça popüler bir seçenek. 100 çeşit viskisi ve 40’ın üzerinde kokteyl seçeneğiyle Syreni Spiew de konuklarına oldukça eşsiz bir deneyim sunuyor.

Polonya’nın hemen hemen birçok şehrinde görebileceğiniz beach clublar aslında denize kıyısı olmayan şehirlerde oldukça tercih ediliyor. Suni bir kumsal ve havuzun etrafında gerçek bir beach algısı yaratılıyor. La Playa da bunlardan biri.

Marriott Warsaw’ın en üst katında panaromik bir manzarayla güzel bir gece geçirebilirsiniz.

Son olarak Polonia Palace Hotel’de yer alan Bojangles Bar’da caz ve swing sevenler için müzik ve dans dolu bir gece geçirmek mümkün.

Varşova’da Alışveriş

Varşova'da Alışveriş

Gelelim alışverişe. Eğer uluslararası zincir mağazalardan alışveriş yapmak isterseniz gitmeniz gerekenler alışveriş merkezleri. Hala Koszyki, Arkadia, Zlote Tarasy ve Blue City bu alışveriş merkezlerinin başlıcaları.

Varşova Baltık amberi

Şehrin tarihi merkezi ise hediyelik eşya dükkanlarıyla dolu. Varşova’ya gitmişken alabileceğiniz birçok şey bu butik ve şirin dükkanlarda satılıyor. Peki Varşova’ya gitmişken ne almalıyız?

Öncelikle aksesuar açısından Baltık amberi oldukça meşhur. Sokaklarda yürürken sadece amber ile tasarlanmış takılar ve aksesuarlar satan bir sürü dükkan göreceksiniz.

Geleneksel Polonya bebekleri de alınabilecek oldukça ilginç hediyeler olabilir. Farklı farklı yöresel kostümler giydirilmiş bebekler birçok vitrinde karşınıza çıkar.

Varşova’da keten el işleri de oldukça moda. Masa örtüleri, nevresimler, perdeler, peçetelikler ve daha birçok şey kendinize ya da sevdiklerinize alabileceğiniz ve yıllarca kullanılabilecek sade fakat zarif tercihler olacaktır.

Cam ve seramik bölgenin önemli sektörlerinin başında geliyor. Dünyanın her yerine Bolesławiec şehrinden dağıtımı yapılan ve aynı ismi taşıyan seramik markasının renkli ve etnik desenli ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Yiyecek konusunda farklı et seçenekleri bulunduğundan tütsülenmiş sosis kielbasa güzel bir seçenektir.

Ve elbette Polonya’ya gelip bira tadımı yapmamak olmaz. Bölgenin en ünlü biraları Perła, Ciechanów Miodowe, Tyskie ve Zywiec tercih edilebilir. Miód Kurpiowski, Korzenny, Trybunalski ve Lubelski gibi markaların ürettiği bal likörlerini de mutlaka denemelisiniz.

Son olarak kulağa ilginç gelse de bizon otu esansından yapılan ve şişenin içinde de bir adet çim bulunan meşhur vodka Żubrówka gitmişken denemeniz gereken alkollü içeceklerden.

Varşova’da Masraflar ve Ortalama Gereken Bütçe

Varşova’da kullanılan para birimi zloti. Zloti altın anlamına geliyor. Polonya bir Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen para birimi olarak Euro kullanılmıyor. Bu nedenle birçok Avrupalının da ucuzluğu nedeniyle tercih ettiği bir destinasyon. Bu yönden, Avrupa’nın en ucuz şehirlerinden biri olarak kabul edilebilir.

Polonya genel olarak pahalı bir ülke değil. Fakat Varşova Polonya’nın pahalı ülkelerinin başında geliyor. Fakat bu da sizi hayal kırıklığına uğratmasın. Çünkü her ülkede hesaplı bir tatil yapmak mümkün.

Varşova’da ortalama bir restoranda tek kişilik bir yemek 20-25 PLN. Fakat köşe başı karşınıza çıkacak kebap dükkanları hesaplı ve lezzetli öğünleriniz için yardımınıza koşacaktır. Oradaki kebap tanımının bizimkinden bir hayli farklı olduğunu da söyleyeyim. Onlar için döner kebap demek. Bir kebap bir içecek ortalama ise 10-15 PLN arası değişiyor.

1,5 litre şişe su 2 PLN. 50’lik bir bira marketten alırsanız 3, mekanlarda ise 10 PLN.

Otobüs ve tren gibi ulaşım araçlarında bir bilet genel olarak 4,5 PLN.

Müzelerin biletleri gezilecek yerler bölümünde mevcut.

Toparlayacak olursak 3-4 günlük bir gezi için uçak biletleri hariç 700-800 PLN işinizi görecektir. Elbette bunu yukarı ya da aşağı çekmek siz sevgili seyahatseverlerin elinde!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız