Bilinmesi Gereken Uçuş Terimleri

0
231
Bilinmesi Gereken Uçuş Terimleri
Bilinmesi Gereken Uçuş Terimleri

Heyecan dolu bir seyahate çıkmaya hazırsanız ve uçağın sihirli dünyasına adım atmak üzereyseniz, yolculuğunuz sırasında karşılaşacağınız uçuş terimlerini bilmek, deneyiminizi daha da keyifli hale getirecektir. Hava yolu seyahati, zaman zaman kafa karıştırıcı olabilen bir dizi terim ve kavramla birlikte gelir. Ancak endişelenmeyin, bu blog yazısında, uçuş terimlerini anlaşılır bir dilde açıklayarak sizin için bir rehber olacağız. Check-in’den inişe kadar her adımı anlamaya hazır olun ve uçuş dünyasında kendinizi daha da güvende hissedin!

1 – Check-in

Check-in
Check-in

Kimlik doğrulaması ve bagaj işlemlerinin gerçekleştiği aşamadır. Uçağa binmeden önce check-in işlemini tamamlamanız gerekiyor.

2 – Check-out

Check-out
Check-out

Uçak yolculuğunda uçaktan inme veya uçağın varış noktasında yolculuğun tamamlanması anlamına geliyor. 

3 – Boarding

Boarding
Boarding

Uçağa binmek için yapılan işlemlerin tümüne boarding denir. Boarding kartınızı görevlilere göstererek uçağa binebilirsiniz.

4 – Kabin Bagajı

Kabin Bagajı
Kabin Bagajı

Yolcuların yanlarında uçağa aldıkları ve koltuğun üstünde yer alan küçük eşyaların konulduğu bir bagaj. Bu genellikle el çantası, dizüstü bilgisayar veya kabin bagajına uygun boyutlarda bir bavul şeklinde olabilir.

5 – Bagaj İadesi

Bagaj İadesi
Bagaj İadesi

Uçağın iniş yapmasının ardından, yolcuların check-in esnasında teslim ettikleri büyük bagajlarının kemerlerden geçirilerek tekrar alınmasına deniyor.

6 – Kabin Görevlisi

Kabin Görevlisi
Kabin Görevlisi

Uçak içerisinde yolculara hizmet veren ve güvenlikleriyle ilgili önemli bilgileri sunan görevli personeldir. Kabin görevlileri güler yüzlü ve yardımseverdir.

7 – Kalkış

 Kalkış
Kalkış

Uçağın havalanmaya başlamasına denir. Kalkış esnasında uçak hızlanır ve yerden yükselmeye başlar.

 8- İniş

 İniş
İniş

Uçağın havalanmasının ardından, belirlenen havalimanına güvenli bir şekilde inmesidir. İniş sırasında uçak hızını düşürür ve tekerleri yere değer. 

9 – Türbülans

Türbülans
Türbülans

Havanın dengesiz olduğu durumlarda uçak içerisinde hissedilen sarsıntılara denir. Bu durum genellikle hava bozukluğu veya rüzgarlı havalarda görülür.

10 – Havaalanı Terminali

Havaalanı Terminali
Havaalanı Terminali

Havalimanında uçuşların düzenlendiği binalara terminal denir. Terminal, check-in işlemleri, gümrük kontrolleri, dinlenme alanları ve alışveriş merkezleri gibi birçok hizmeti içerir. 

11 – Acil Çıkış

Acil Çıkış
Acil Çıkış

Uçakta acil durumlarda kullanılan ve hızlı tahliye sağlayan çıkış kapılarına denir. Acil çıkışlarda oturan yolcuların tahliye prosedürlerini bilmek gerekiyor.

12 – İrtifa

İrtifa
İrtifa

Havadaki uçağın deniz seviyesindeki yüksekliğine denir

13 – Kuver Açmak

Kuver Açmak
Kuver Açmak

Business class’ta gümüş çatal kaşıkla açılan detaylı gündüz servisidir. 

14 – Overbook

 Overbook
Overbook

Uçuş öncesi, uçmak istediğiniz koltuğu rezervasyon ile ayırtabilirsiniz. Fakat check-in yaptırmadan rezervasyon yaptırılan koltuk tam olarak kişiye ait olmaz. Check-in işlemlerinden sonra koltuk, check-in yaptıran kişiye ait olur. Bazen bir koltuğun birden fazla kişiye rezerve edilmesi sorunu oluşur ve bu duruma “overbook” denir. Overbook durumu, için firmaların izledikleri belli çözüm yolları bulunur.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız