Black Friday Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

0
2184
Black Friday Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Black Friday Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Black Friday, her sene kasım ayında sıklıkla duyduğumuz bir kelime. Kasım ayı gelince pek çok kişinin takip ettiği ve bir günü kapsayan Black Friday dönemi dünya çapında bu kadar yaygın olan nadir olaylardan. Fakat bu kadar yaygın olan ve sürekli adını duyduğumuz Black Friday nedir ve  nasıl ortaya çıkmıştır,  gelin hep birlikte inceleyelim.

Black Friday’in tam anlamını keşfettiğimiz, köklerine indiğimiz bu yazımızda en ünlü alışveriş dönemi ile ilgili her şeyi öğreniyor olacaksınız. 

Black Friday Nedir?

Black Friday Nedir?
Black Friday Nedir?

Black Friday, 1980’lerden beri ilk başta Amerika’nın bazı bölgelerinde uygulanmış daha sonra ise 1990’ların sonu 2000’lerin başında dünyanın büyük bir kısmına yayılmış olan alışveriş geleneğidir. Çıkış yeri Amerika olan Black Friday ya da Türkçe adı ile Kara Cuma olan bu günde bütün markalar Black Friday gününe özel olarak büyük indirimler yapıyor. Amerika ve dünyada olan ekonomik buhrandan sonra insanları daha az ödeyerek daha çok almaya teşvik eden bir uygulama olan Black Friday uygulaması ile hem alışveriş yapan kişiler ihtiyaçlarını indirimli fiyatlar ile karşılıyor hem de satıcılar büyük kârlar elde edebiliyorlar.

Ülkemizde de popüler bir uygulama olan ve kasım ayında pek çok kişinin sıklıkla yararlandığı Black Friday uygulamaları ise uzun yıllardır yapılıyor. Giysi alışverişinden beyaz eşyaya, uçak biletinden mobilyaya kadar pek çok ürünü indirimli alabileceğiniz bu dönem Türkiye’de çoğunlukla Efsane Cuma, Muhteşem Cuma ya da Süper Cuma olarak adlandırılıyor. Bu tanımların yanı sıra bazen markalar Pembe Cuma gibi kendileri ile özdeştirdikleri renklerle de bu indirim dönemini tanımlıyorlar. 

Black Friday Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Black Friday Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Black Friday Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Black Friday, her ne kadar günümüzde basit bir indirim dönemi gibi gözükse de altında tarihi olaylar bulunuyor. Şu anda pek çok kişinin yararlandığı ve heyecanla beklediği bu dönem oldukça kötü ve gergin bir tarihin getirisi. 

Black Friday’i Black Friday yapan ilk olay Amerika’da 1869 yılında gerçekleşiyor. Jim Fisk ve Jay Gould isimli iki yatırımcı, altın fiyatlarını aşırı yükselterek piyasanın çökmesine neden oluyor. Bu olay sonucunda ise en zenginden en fakire kadar herkes iflas ediyor ve ülke, dünyayı da etkileyen büyük bir ekonomik buhrana giriyor. Bu ekonomik buhran ise Cuma günü gerçekleştiği için olay Black Friday olarak isimlendiriliyor. Bu olayın şu an insanları alışveriş yapmaları için teşvik eden bir dönem ile ne ilgisi var diye düşünebilirsiniz. Black Friday’in, günümüzdeki anlamına gelmesini sağlayan bir olay daha oluyor. 

Bir diğer meşhur Black Friday olayı ise 1950’de oluyor. Ekonominin artık düzelmeye başladığı dönemlerde Black Friday tanımı, Amerika, Philadelphia’da her yıl düzenli olarak yapılan Ordu-Donanma maçı için ziyaretçi ve turistlerin şehre akın etmesi, çılgınca alışveriş yapması ile oluşan kaosu tanımlamak için kullanıldı. Bu terimi ilk kez Philadelphialı polisler kötü bir anlamda kullansa da zamanla Black Friday’in anlamı değişti. 

1980 yılına gelindiğinde perakendeciler bu olayları kendi amaçları için kullanabileceklerini düşünerek Black Friday’e hem geçmişi ile bağlantılı hem de yepyeni bir anlam yüklediler. Amerika’da Noel alışverişinin başladığı dönem olan kasım ayının son haftasında bir günü indirimli alışveriş günü yapmaya giden bu etkinlik o kadar popüler oldu ki başta Kanada olmak üzere dünyanın pek çok yerinde her yılın Black Friday indirimleri heyecanla bekleniyor.

Black Friday 2023 İndirimleri Ne Zaman?

Black Friday 2023 İndirimleri Ne Zaman?
Black Friday 2023 İndirimleri Ne Zaman?

Dünyanın pek çok bölgesinde izdihamlara yol açan ve karmaşaya sebep olan bu büyük indirimler neredeyse her ülkede aynı tarihlerde gerçekleşiyor. Amerika kökenli bir uygulama olmasından dolayı Black Friday tarihi Şükran Günü’nden bir sonraki gün olarak belirlenmiş. Bunun sebebi ise Noel için hediyelerin bu tarihten sonra alınmaya başlanması. Zaten alışveriş oranının çokça arttığı bu dönem bir de Black Friday indirimleri ile birleşince alışveriş oranlarının ne kadar yükseleceğini tahmin etmek zor olmuyor.  

Türkiye’de de Kasım ayının 4. cuma günü yapılan bu indirim uygulaması bu yıl 24 Kasım’da yapılacak. Pek çok markanın ciddi indirimler yaptığı bugünde siz de ihtiyaçlarınızı karşılamak için plan yapabilir ve indirimlerden yararlanabilirsiniz. 

Black Friday Alışverişi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Black Friday Alışverişi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Black Friday Alışverişi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Black Friday indirimlerinden yararlanmak ve bu dönemde alışveriş yapmak çok keyifli. Özellikle zaten almayı düşündüğünüz ihtiyaçlarınızı bu dönemde daha uygun fiyatlara alabiliyor olmak alışveriş yapmak için pek çok kişinin Black Friday dönemini beklemesine sebebiyet veriyor. Bu dönemde mağazalarda oluşan kuyruklara çok aşina olsak da asıl yoğunluk online alışveriş sitelerinde oluyor. Alışveriş yapmak isteyen kişiler sıraya girmeden ve kargaşa yaşamadan evlerinin konforunda indirimli fiyatlardan yararlanabiliyorlar. Fakat bu oldukça avantajlı dönemde alışveriş yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç unsur da bulunuyor. 

  • Öncelikle planlı bir alışveriş yapmanız bütçenizin dışına çıkmadan ihtiyaçlarınızı almanızı sağlayacaktır. Aksi halde ihtiyacınız olmayan ya da çok da kullanmayacağınız eşyaları sadece uygun fiyatlı olduğu için alabilirsiniz. Bu durumda indirimden yararlanmanın aksine bütçenize zarar vermiş olursunuz. 
  • Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise bu dönemde almak istediğiniz şeylerin indirimsiz fiyatlarına önceden bakmak. Hatta almak istediğiniz eşyayı belirli bir süredir takip ediyorsanız bu çok daha iyi olacaktır. Çünkü böylece ne kadar indirim olduğunu ve yapılan indirimin gerçek bir indirim olup olmadığını anlayabilirsiniz. 
  • Önemli bir diğer unsur ise güvenilir ve bilindik online alışveriş uygulamalarından/satıcılarından alışveriş yapmak. Aksi halde internette gördüğünüz ürün ile size gelen ürün aynı olmayabilir. 
  • En çok dikkat etmeniz gereken noktalardan bir tanesi ise kredi kartı kullanımınızı kısıtlamak olabilir. Kredi kartı gibi araçlarla yapılan alışverişlerin geri ödemesi sonrasında oldukça zor olabiliyor. 

Bütün bu unsurlara dikkat ederek yapacağınız Black Friday dönemi alışverişinizde kârlı olabilir ve alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız