Deniz Otobüsü İle Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler 

0
353

İstanbul’da hem şehir içi ulaşım hem de şehirler arası yolculuk yapmak için kullanabileceğiniz deniz otobüsleri seyahat etmenin en keyifli hallerinden birisi.

Kafamın içerisinde her zaman “Ah o gemide ben de olsaydım, açık denizlere yol alsaydım…” şarkısını çaldıran bu güzel toplu taşıma araçları bizleri kara trafiğinin keşmekeşinden biraz uzaklaştırıp deniz manzarasını doya doya izleyebileceğimiz güzel bir yolculuk yapmamızı sağlıyor. 

Deniz otobüsünün çalışma prensibi uçağınkine benziyor. İkisi de hızlı gidebilmek için aerodinamik olarak inşa ediliyor. Yolcuları ve araçları kapalı bir alanda taşıyan deniz otobüsleri genelde katamaran (çift gövdeli) tipinde imal ediliyor.

Tarihi 1900’lü yıllara uzanan deniz otobüsü yolcularına hızlı, güvenli ve konforlu bir seyahat olanağı sunuyor. 

Ülkemizde deniz otobüsleri İstanbul (Kabataş)Yalova, KartalYalova, İstanbulBostancı, BostancıBakırköy, KartalAdalar hatlarında kullanılıyor.

Bu yazımızda deniz otobüsü yolculuğunuzu daha keyifli bir hale getirebilmek için deniz otobüsü ile seyahat ederken dikkat etmeniz gerekenleri sizler için sıraladık.

Deniz Otobüsü İle Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler 

Rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

Deniz otobüsü ile tatil zamanlarında seyahat etmeyi planlıyorsanız erken rezervasyon yaptırmanız çok iyi olacaktır.

Birçok kişinin yolculuk yaptığı bayram tatili gibi zamanlarda deniz otobüsü kullanımında yoğunluklar yaşanabiliyor. Bu sebeple gişede bilet bulamama ihtimalinize karşı bilet alımınızı internetten gerçekleştirebilirsiniz.

Deniz otobüsü seferlerini kontrol ederek kendinize uygun olan saat ve koltuk seçiminizi yapabilirsiniz. Nereye yolculuk edeceğinize göre değişkenlik gösteren bilet ücretine de kolayca ulaşabilirsiniz. 

Sefer saatinden önce iskelede olun.

Deniz otobüsü ile seyahat ederken sefer saatinizden en az 15 dakika önce, HES kodunuz ve aşı belgenizle birlikte terminalde bulunmanız gerekiyor. Bu yüzden evden çıkarken kendinizi bu zamana göre ayarlamalısınız.

Sakin ve güvenli bir biniş yapabilmek için deniz otobüsünüzün kalkacağı terminali önceden öğrenip en az 15 dakika öncesinde orada bulunun.

Deniz otobüsü yolculuklarında bazı kötü hava ve deniz koşulları yüzünden seferler iptal edilebilir. Böyle bir olay ile iskelede karşılaşmamak adına sefer durumunuzu ido.com.tr üzerinden kontrol edebilir ve her duruma karşı hazırlıklı olabilirsiniz.

Deniz otobüsünün iskeleye yanaştığından emin olun.

Deniz otobüsüne binerken otobüsün iskeleye iyice yanaştığından emin olduktan sonra binin. Aksi takdirde kıyıdaki dalgalar sarsıntı yaratarak dengenizin bozulmasına ve düşmenize neden olabilir.

Aynı sebeple hareket etmek üzere iskeleden ayrılma aşamasındaki bir deniz otobüsüne de binmeyin. Ayrıca deniz otobüsünden inerken de araç tamamen durduktan sonra iniş yapın.

Deniz otobüsünün iskeleye yanaştığını yapılan anonsları dinleyerek anlayabilirsiniz.

Yolculuk esnasında ayağa kalkmayın.

Deniz otobüsü yolculukları esnasında dalgaların hareketi sebebiyle çeşitli sarsıntılar yaşanabilir. Bu yüzden deniz otobüsü seyahatiniz esnasında ayağa kalkmamaya özen gösterin. Deniz otobüsü sallansa bile panik yapmayıp koltuğunuzda oturmaya devam edin.

Deniz otobüsünde ayakta yolculuk yapmak yasak olduğu için yolculuğunuz boyunca koltuğunuzda oturmanız gerekiyor.

Ayağa kalkmanızı gerektiren acil bir durum oluşursa otobüste dengenizi sağlayabileceğiniz yerlere tutunarak dikkatlice yürüyebilirsiniz.

Sosyal mesafeye dikkat edin.

Koronavirüse karşı alınan önlemler sebebiyle tüm yolcuların terminalde ve deniz otobüsü yolculuğu esnasında maske takması zorunlu.

Sizler de seyahatiniz esnasında sosyal mesafeye dikkat edin. Sağlığınıza öncelik vererek deniz otobüsü yolculuğunuz sırasında bu kurallara uyun. Gerekli zamanlarda el dezenfektanı veya kolonya kullanarak güvenli bir şekilde seyahat edebilirsiniz.

Yanınıza deniz tutmasına iyi gelecek şeyler alın.

Eğer mideniz deniz yolculuğuna karşı hassas ise yanınıza önlem olarak ilaç alabilirsiniz.

Deniz otobüsünün ön koltuklarında hafif bir dalgada bile şiddetli sallantılar oluşabiliyor. Bu yüzden bilet seçimi yaparken arka taraftaki ya da ortadaki koltukları tercih edin.

Ayrıca yanınızda mide bulantısına karşı iyi gelecek olan naneli şeker ve sakız da bulundurabilirsiniz.

Çocuklarınız için bilet alın.

Deniz otobüsünde çocuklarınızla beraber yolculuk yapacaksanız onlar için de bilet almanızı öneririz. Çocuğunuz kucağınızda seyahat etmek yerine kendi koltuğunda oturursa daha güvende olacaktır. Bu sebeple deniz otobüsü yolculuğu yaparken çocuğunuz için ayrı bir bilet almayı ihmal etmeyin.

Deniz otobüsleri 0 – 5.5 yaş arasındaki çocuklar için ücretsizken diğer yaşlardaki çocuklarınız için bilet almanız gerekiyor.

Klimalara yakın oturmayın.

Deniz otobüslerindeki klima sistemi yaz mevsiminde serin kış aylarında ise sıcak bir yolculuk yapmanızı sağlıyor. Eğer klimalara karşı hassasiyetiniz varsa koltuğunuzu seçerken klimalara yakın oturmamaya dikkat edin.

Otobüsün ön ve arka koltuklarında klimanın etkisi daha fazla hissedileceğinden orta kısımdaki koltukları tercih edebilirsiniz.

Sizler de benim gibi yaz aylarında klima soğuğundan çok etkilenenlerdenseniz üşümemek için yanınızda şal veya hırka benzeri kıyafetler bulundurabilirsiniz. Bu sayede ortam soğuk olsa bile kendinizi ısıtabilirsiniz.

Yanınıza okuyacak şeyler alın.

Deniz otobüsü seyahatiniz uzun sürecekse yolculuk esnasında sıkılmamak için yanınıza dergi, kitap veya gazete gibi okuyacak materyaller alabilirsiniz. Bu sayede yolculuğunuzun nasıl geçtiğini bile anlamayacaksınız.

Etraftaki sesler sizi rahatsız edecekse seyahatiniz esnasında müzik dinleyebilirsiniz. Yolculuğunuz için hazırlayacağınız müzik listesi yolculuğunuzun keyfini bir kat daha arttıracaktır.

Manzaranın keyfini çıkarın.

Deniz otobüsü yolculuğunuzu cam kenarında yapıyorsanız sonsuz mavi deniz manzarasının tadını çıkarın. Her şeyi hızlı bir şekilde yaşamak zorunda kaldığımız modern dünyada doya doya denizi izleyebilmek harika olacaktır.

Fotoğrafçılığa merakınız varsa bu güzel anları ölümsüzleştirebilirsiniz. Kim bilir belki fotoğraf karenize girecek olan meraklı bir martı manzaranın güzelliğine güzellik katacaktır…


Yazımızı bitirirken deniz otobüsleri hakkında birkaç bilgiyi daha aktarmak isteriz. Deniz otobüslerine bisikletinizi ücretsiz bir şekilde sokabilirsiniz.

Ayrıca görme engelli yolculara eşlik eden eğitimli rehber köpekler deniz otobüslerine binebiliyor. Böyle bir uygulamayı gerçekleştirebilmek için Rehber Köpekler Derneği kimlik belgesi, köpeğin aşı karnesi ve rehber köpek olduğunu gösteren vücut tasması gibi belgeler gerekiyor. Gerekli görülen bazı durumlarda görme engelli yolcunun hastane raporu istenebiliyor. Deniz otobüsü yolculuğu boyunca rehber köpeğin vücut tasması ve ağızlıkla seyahat etmesi gerekiyor. 

Umarız yukarıda yazdığımız öneriler sizler için faydalı olur. 

Sizleri her zaman gitmek istediğiniz seyahat rotalarına götüren muhteşem bir deniz otobüsü yolculuğu geçirmeniz dileğiyle…

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız