Dünyanın En İyi Mutfakları ve Meşhur Lezzetleri

0
1348

Söz konusu yemek olduğunda ‘en’ listesi hazırlamak bence her zaman riskli ve zor bir iş çünkü damak tadı ve yemek zevki oldukça kişisel ve çoğu zaman da oldukça değişken. Ancak yemek listeleri ile meşhur tasteatlas dünyanın en iyi mutfaklarını yayınlayınca üzerine bir yazı yazmadan geçmek olmazdı. Siz ne dersiniz? İşte tasteatlas’a göre dünyanın en iyi ilk on mutfağı ve bence en meşhur olan yemekleri:

Dünyanın En İyi Mutfakları ve Meşhur Lezzetleri

1) İtalya

Sebze ve meyvelerin her daim mevsiminde, taze taze kullanıldığı İtalyan Mutfağı’nın dünyanın en sevilen mutfakları arasında zirvede olmasına şaşırmamak lazım. Her bölgesinin kendine özel soslu bir makarnası ya da özel bir yemeği olan İtalya’da yemeklerin pek çoğunun başrolünde tasteatlas’da da yer aldığı üzere o nefis ‘Parmigiano Reggiano’ peyniri var. Toscana Bölgesi’nin meşhur prosciutto’su, pizzaların olmazsa olmazı tazecik mozarella ve burrata peynirleri de cabası. Alt tarafı makarna, pizza nasıl bu kadar meşhur olmuş demeyin. İtalyan usulü makarna ve pizzalar bilinen tüm klişeleri yerle bir ediyor bence. Ancak söylemeden de geçmek olmaz. İtalyan Mutfağı elbette makarna ve pizzadan ibaret değil. Cotoletto dedikleri nefis etleri, mısır unundan yaptıkları polentaları ya da panettone, certosino gibi Christmas’a özel tatlı ekmekleri var. Bana sorarsanız İtalyan Mutfağı’nın her bir lezzeti mutluluk sebebi. Sizin favori mutfağınız hangisi?

2) Yunanistan

Yunan Mutfağı ile Türk Mutfağı arasında her daim tatlı bir çekişme var. Ancak bana sorarsanız her iki ülke de yaptığı ufak tefek dokunuşlarla yemeklerin tadını hafif değiştirerek onlara daha özgün bir hava katıyor ve farklılaştırıyor. Klasik salatasını ve cacığını bir kenara bırakacak olursak, başta ıspanaklısı olmak üzere kahvaltıların yıldızı nefis börekler, beşamel soslu musakka, yine özel bir sosla servis edilen gyros, Feta peyniri ya da deniz ürünleri ile yapılan saganakiler, iri iri etli kalamata zeytinleri başta olmak üzere daha pek çok lezzet Yunanistan’da sizi bekliyor. Ülkemizin farklı noktalarından kolaylıkla ulaşabileceğiniz Yunanistan bence hem hayata kısa bir mola vermek hem de biraz hava değişikliği için her zaman iyi bir destinasyon.

3) İspanya

Bir tarafı Kuzey Atlas Okyanusu bir tarafı Akdeniz olan İspanya bir Akdeniz ülkesi olmanın avantajlarını sonuna kadar kullanıyor bence. Deniz ürünlerinin bolca kullanıldığı, meyvenin sebzenin en tazesini bulabileceğiniz muhteşem bir mutfak İspanya’da keşfedilmeyi bekliyor. Uğruna festival düzenlenen muhteşem İspanyol domatesleri ile yapılan gazpacho çorbası, ekmek üstü lezzetlerle hazırlanan muhteşem tapaslar, deniz ürünlüsünün en makbulu olduğu paella ve daha niceleri. İspanya’ya gastronomi turu düzenlemeye karar verirseniz pek çok Michelin yıldızlı restoranın bulunduğu San Sebastian’ı da rotanıza mutlaka alın derim. İspanya’dan dönerken de meşhur manchego peynirinden, denk gelirseniz de sadece Noel’de tüketilen bal bademli helvası ‘turron’dan almadan dönmeyin derim.

4) Japonya

Tasteatlas’ın listesinde dördüncü sırada yer alan, Japonya’nın yemek kültürü başlı başına bir ritüel desem abartmış olmam. Japonlar için yemeğin sadece tadının güzelliği değil önemli olan. Sunulan yemeğin geleneklere uygun yöntemlerle hazırlanması, beş farklı duyuya hitap etmesi gibi pek çok detayı var. Japon Mutfağı denilince akıllara hemen suşi gelse de yosunla yapılan miso çorbası, bir nevi kızartma diyebileceğim tempuralar, ramen, soba gibi farklı eriştelerle hazırlanan özel lezzetler ya da son yıllarda popülerliğini iyice arttıran kobe beef gibi pek çok özel lezzet Japon Mutfağı’nda keşfedilmeyi bekliyor.

5) Hindistan

Hindistan’ın en az dansları ve müziği kadar renkli ve çeşitli bir mutfağı var desem abartmış olmam. Baharatların mükemmel bir uyum içinde olduğu Hint Mutfağı’nda taze ve aromatik otlar da çokça kullanılıyor. Zaten Hint Mutfağı’nda en çok kullanılan ve yemeklerin tadına tat katan garam masala baharatı, yemeklerin en güzel eşlikçilerinden sarımsaklı tereyağı ile yapılan naan ekmeği de tasteatlas listesinin ilk sıralarında yer alıyor. Araya minik birkaç bilgi sıkıştıracak olursam Hindistan’ın muazzam da bir baharat kültürü var. Hindistan’da pek çok baharat karışımının temelini oluşturan masalanın onlarca hatta yüzlerce farklı kombinasyonunu bulmak mümkün. Son olarak Hint Mutfağı’nın şekillenmesinde dinin ve geleneklerin rolünün de büyük olduğunu söylemeden geçmek olmaz. Mesela Hinduların yoğun yaşadığı bölgelerde sebze ağırlıklı yemekler çoğunlukta iken Müslümanların yoğun olduğu bölgelerde ağırlıklı olarak et veya deniz ürünlerini tercih ediliyor.

6) Meksika

İspanyol Mutfağı’nı, Maya ve Aztek mutfak kültürleri ile birleştiren Meksika Mutfağı acılı ve baharatlı yemekleri ile dikkat çekiyor. Pirincin, fasulyenin ve etin bolca kullanıldığı Meksika Mutfağı’nın en meşhur yemekleri arasında fajitas, nachos ve tacolar ilk sıralarda yer alıyor. Son yıllarda bizim mutfaklarımızda da kendine bolca yer bulmaya başlayan avokado, kişniş ve lime ise sadece bu yemeklerin değil Meksika Mutfağı’nın olmazsa olmazlarından. Meksika Mutfağı’ndan bahsedip de tasteatlas’ın da bahsettiği meşhur oaxaca peynirine değinmeden geçmek olmaz. Meksika’ya yolunuz düşerse ve peynirin her türlüsü denemeyi seviyorsanız oaxaca ve cotija peynirlerini asla es geçmeyin derim. Özellikle reçelle mükemmel olduğunu düşündüğüm cotija peyniri favorim.

7) Türkiye

Keşfetmekle bitmeyecek derya deniz mutfağımız tasteatlas listesinin yedinci sırasında yer alıyor. Türk Mutfağı’nı anlatmak elbette böyle bir kaç cümleye sığmaz. Türk Mutfağı’nı tüm incelikleriyle öğrenmek, tanımak ve deneyimlemek için Ege’den Anadolu’ya uzun bir keşif yolculuğuna çıkmak lazım. Çünkü özellikle yabancı ülkelerde Türk Mutfağı denilince akıllara hemen kebap ve döner geliyor. Oysa ki Türk Mutfağı’ndan bundan çok daha fazlası var. Tasteatlas ekibi de bunu fark etmiş olacak ki yazısında klişelerin dışına çıkmış ve ülkemizin kaymak, Afyon sucuğu, Aydın inciri gibi yerel lezzetlerine ve cağ kebabına yer vermiş. Bence bir seçim yapmak oldukça zor ama sizin favori Türk yemeğiniz hangisi?

8) Amerika

Amerikan Mutfağı denilince akıllara hemen bol kalorili fast food tarzı yemekler geliyor. Ancak tasteatlas’ın da listesinde yer verdiği gibi Amerika’da Florida portakalı, Kalifornia cevizi, Texas Brisket sandviç gibi özel lezzetler de bulmak mümkün diyorum ve sizi Amerikan Mutfağı’nın çokça sevilen bolca kalorili lezzetleri ile baş başa bırakıyorum. Makarnanın biraz daha ağır ve Amerikalısı diyebileceğim peynir soslu mac and cheese, kıyı bölgelerinden çıkan midyelerle yapılan ve ekmek içinde servis edilen clam chowder, özel soslu çıtır tavuk kanatları, kıyma ile hazırlanan ve bir çeşit burger olan sloppy joe, akışkan çikolata parçacıklı kurabiyeler, çay saatlerinin yıldızı turtalar, arası kremalı üzeri soslu donutlar, maple şurup ile tadına tat katan yaban mersinli pofidik pancakeler, benim ilk aklıma gelenler. Siz hangi Amerikan lezzetlerini listeye eklersiniz?

9) Fransa

Geçmişi neredeyse Ortaçağ’a kadar uzanan UNESCO’nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve dünyadaki pek çok mutfağın temellerini oluşturan Fransız Mutfağı’nın listenin ilk sıralarında yer almasına şaşırmamak lazım. Tazecik baget ekmekler, muhteşem peynirler, çıtır çıtır kruvasanlar, lokum gibi etler, rengarenk makaronlar ve görsel şölen yaşatan pastalar Fransız Mutfağı’nın en sevilen ve en meşhur lezzetleri arasında bence ilk sıralarda yer alıyor. Tasteatlas ise listesinde dokuzuncu sırada yer alan Fransız Mutfağı’nın meşhur aioli sosuna, karabiber soslu et yemeği ‘Steak au poivre’a ve crème brûlée tatlısına yer vermiş. Yemek pişirmenin başlı başına bir sanat, bir kültür olduğu Fransız Mutfağı’nı bir paragrafa sığdırmak neredeyse imkansız. O yüzden fırsatınız olduğunda Fransa’ya bir seyahat planlayıp o muhteşem lezzetlerini yerinde tadın derim.

10) Peru

Kakaonun anavatanı, mısırın bolca kullanıldığı, sağlıklı beslenme trendinin yaygınlaşması ile popülerliğini arttıran kinoa, acai meyvesi gibi süper gıdaların sofralardan eksik olmadığı Peru Mutfağı dünyanın en sevilen mutfakları arasında popülerliğini her geçen gün arttırıyor. Genellikle kişniş, acı biber, limon suyu ve özel soslarla aromalandırılan çiğ deniz ürünleri ile yapılan nefis bir başlangıç yemeği olan ‘ceviche’, patatesin ezildikten sonra limon suyu ve biberle tatlandırıldığı ‘causa’ Peru Mutfağı’nın en meşhur lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Farklı mutfakları keşfetmeyi seviyorsanız ve deniz ürünleri ile aranız iyiyse Peru Mutfağı’nı mutlaka listenize alın.

*obilet yazarları, en iyi yerleri arayan okuyuculara bazı seçenekler sunarak çözüm sağlamaya çalışmaktadır. Listede yer alan yerler, obilet yazarlarının okuyucular için derlediği bazı seçeneklerden oluşmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız