Nairobi Seyahat Rehberi

0
880

Kenya’nın baÅŸkenti Nairobi, kendisini GüneÅŸin Åžehri olarak adlandırıyor. YoÄŸun trafiÄŸi, güçlü çok kültürlü bir atmosfer ve büyük küresel ÅŸirketlerin bulunduÄŸu bu ÅŸehrin sınırları içinde zürafaları ve filleri besleyebiliyorsunuz. Zaten çoÄŸu yabancının burada bulunmaları da temelde iki sebebe dayanıyor: iÅŸ yapmak ve hayvanları görmek.

Masai Mara gibi muhteşem vahşi yaşam parkları Nairobi’ye birkaç saatlik uçuş mesafesinde.

Bunun yanında, Afrika’da yer edinmeye çalışan dünyanın en büyük şirketlerinden bazıları için Nairobi bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda.

Kenya’da Görülmesi Gereken Åžehirler yazımız ile Kenya’nın baÅŸkenti Nairobi dışında ülkede görülmesi gereken diÄŸer ÅŸehirler hakkında da ayrıntılı bilgi edinmeniz mümkün.

Nairobi’de Gezilecek Yerler yazımızda da ÅŸehrin tarihi eserleri ve doÄŸal güzellikleri hakkında bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik.

Nairobi’ye Ne Zaman Gidilir?

Nairobi’ye Ne Zaman Gidilir?

Nairobi’ye bir seyahat planlamak için en uygun dönem yaz başından sonbahara başlarına kadar olan temmuz ile ekim ayları arasındaki dönem. Zira bu dönemde yağmur oldukça az.

[awesome-weather location=”Nairobi” size=”tall” units=”C”]

 

İlave olarak, yıllık planınız elveriyorsa ocak ve şubat ayları da Nairobi ziyaretçileri için uygun bir iklim sunuyor.

Kenya Vizesi Nasıl Alınır?

Umuma mahsus pasaport sahibi iseniz Kenya vizesi almanız bir zorunluluk. Diğer pasaport sahipleri Kenya’ya ziyaretlerinde vize almak zorunda değiller.

Ancak, umuma mahsus pasaport sahipleri için de işlem oldukça basit. Vizenizi Kenya’ya vardığınızda havaalanında alabildiğiniz gibi www.evisa.go.ke adresi üzerinden çevrimiçi e-vize de alabiliyorsunuz. Ama internetten aldığınız e-vize evrakının bir çıktısını yanınızda bulundurmayı unutmamalısınız.

Bir diğer önemli husus da neredeyse tüm dünyada geçerli bir kural olarak, Kenya’ya vardığınızda pasaportunuzun en az 6 ay daha geçerlilik süresinin bulunmasıdır.

Bunun yanı sıra otel rezervasyonu veya davet mektubu gibi tamamlayıcı belgelerinizin yanınızda bulunması da vize sürecinde sorun yaşamanızın önüne geçecektir.

Nairobi’ye Ulaşım

Nairobi’ye Ulaşım

Nairobi’ye Nasıl Gidilir?

Kenya’nın başkenti Nairobi’ye ülkemizin çeşitli kentlerinden doğrudan veya aktarmalı uçuşlar bulunmakta. Kenya uçak biletleri için tıklayınız.

Nairobi’de Ulaşım

Nairobi’de ulaşım sistemi kendi içinde bir uyuma sahip ve sistem Nairobi ÅŸehir merkezi ve banliyölerindeki tüm güzergahlara ulaşım saÄŸlıyor.

Şehir merkezinde yaklaşık bir kilometre karelik bir alan ticari faaliyetler için ayrılmış. Bu bölgede yürüyerek gezmek ise kolay.

Nairobi şehrinde bulunan ulaştırma araçlarından tren hariç büyük çoğunluğu özel sektöre ait. Bu araçlar şu şekilde sıralanıyor: Matatus, otobüs, Tuk-tuk, taksi ve bodaboda (motosiklet).

Matatus

Nairobi’de hâkim ulaşım aracı olan matatus bir çeşit minibüs ve 14 yolcu kapasiteli.

Matatusları arka ve yan bölümlerindeki standart sarı renkte boyanmış şeritlerden kolayca ayırt edebilirsiniz.

Matatuslara ait şehir terminallerinin büyük bölümü Odeon Sineması çevresinde ve Tom Mboya Caddesi boyunca bulunuyor.

Az sayıda da olsa gayri resmi olarak faaliyet gösteren Matatus terminalleri, Nairobi’nin içinde Ronald Ngara ve Nyamakima gibi çeÅŸitli caddelerde görülebilir.

Ücretler varış noktasına bağlı olarak 50-200 Kenya Şilini (0,5-2 ABD Doları) arasında değişiyor.

Otobüs

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Nairobi’de de otobüs oldukça yaygın bir toplu taşıma aracı.

Matatus gibi, otobüslerin de şehir merkezinde terminalleri mevcut.

En ünlü otobüs hizmet sağlayıcıları KBS, City Hoppa ve Double M. Bunlar Hilton Oteli ve Ambassador Otel civarında yolcu indirip bindiriyorlar.

Otobüs ücretleri matatus ücretleri ile aynı.

Tren

Nairobi’de banliyö trenleri otobüs ve matatuslara rakip olarak 1980’li yıllarda başlamış.

Şehir içindeki en uygun fiyatlı araç da tren. Ancak, sadece hafta içi çalışan trenler özellikle yoğun saatlerde aşırı kalabalık oluyorlar.

Boda Boda

Nairobi’ye has toplu taşıma araçlarından biri olan boda bodalar motosikletle ulaşım hizmeti veriyorlar.

Genellikle Nairobi banliyölerindeki yol kavşaklarında bulunurlar ve nadiren şehir merkezinde görülürler.

Boda boda ücretleri, matatus veya otobüslere nazaran yüksektir. Bu yüzden daha ziyade otobüs ve matatusların güzergahı dışında yer alan yerlere gitmek için kullanılırlar.

Ayrıca, trafik sıkışık olsa da küçüklükleri ve manevra kabiliyetleri nedeniyle acele bir yere yetişmek isteyenler için de oldukça cazip bir alternatif sunarlar.

Tuk -Tuk

Nairobi’de hizmet veren Kenya’ya özgü ilginç ulaşım araçlarından bir diÄŸeri de tuk tuk. Bu üç tekerlekli araçlar taksi ile boda bodaların karışımı gibi duruyorlar.

Genellikle sahil kasabalarında bulunsalar da şehir merkezinde de rastlamak mümkün.

Nairobi’de yapılacak kısa geziler için boda boda ve taksilere daha ucuz bir alternatif sunuyorlar.

Taksi

Nairobi’de bilhassa gece ulaşımı için cazip olan taksiler, tüm dünyada olduğu gibi diğer ulaşım araçlarına önemli bir alternatif sunuyor.

Nairobi’de kullanabileceÄŸiniz en güvenli ulaşım aracı olan taksiler tahmin edebileceÄŸiniz gibi aynı zamanda en pahalı ulaşım seçeneÄŸi.

Taksi sürücüsü ile pazarlık yapılabiliyor. Nairobi şehir merkezinde yapacağınız bir taksi seyahati 300 ila 1000 Kenya Şilini (3-10 ABD Doları) arasında değişebilir.

Nairobi’de Masraflar

Nairobi’de Masraflar

Kenya tatilinizi uygun fiyatlara ve hesaplı biçimde yapabileceğiniz ve harcadığınız paranın hakkını verdiği bir ülke.

Nairobi’yi ziyaret edecekler için kişi başına günlük ortalama harcama 85 Dolar.

Nairobi’de bir gün içinde üç öğün yemek ve su fiyatı 10 Dolar. Ulaşım için 10 Dolar ve eğlence için 50 Dolar.

Nairobi’de ortalama bir otelde bir çift için ortalama kalış masrafı 15 Dolar.

Nairobi’de Ne Yenir, Nerede Yenir?

Kenya mutfağı, yerli baharatlar ve yerel malzemeler kullanılarak kendi kendine özgü bir karaktere sahip farklı bir mutfak. Burada sağlıklı biçimde pişirilen yemeklerde farklı lezzetlerin dengesini keşfedebilirsiniz.

Kenya’da nereye giderseniz gidin, Kenya etnik mirasını yerel yemeklerde bulabilirsiniz. Bu emsalsiz ülkenin farklı lezzetlerini sizin için aşağıda sıralamaya çalıştık:

Ugali

Kenya ugali yemek

Ugali Kenya’nın en popüler yemeÄŸi. Ugali, mısır unu ile yapılan temel bir niÅŸastalı sos. Ugali sosu dana eti, mantar veya balık ile birlikte kullanılıyor.

Sukuma wiki yeşillikleri ya da sebze çorbası ile birlikte de kullanılabiliyor.

Pilau

Kenya pilau yemek

Adından da anlaşılabileceği gibi bu bir çeşit pilav. Kenyalılar Pilau yemeyi gerçekten seviyor ve kesinlikle lezzetli olan bu yemeği sevmeleri de gayet normal.

Pirinç unu, et, tavuk veya balıkta pişirilmiş baharatlarla tatlandırılmış bir pilav olan Kenya Pilavı’nda çoğunlukla keçi eti kullanılır.

Chapati

Chapati, Kenyalıların çoÄŸu yemekte birlikte yedikleri bir ekmek. Chapati’nin yapılması çok kolay: beyaz un, tuz ve yaÄŸ kullanılarak yapılıyor.

Kenyalılar chapatiyi lezzetli yahnilerle veya kachumbari ile kahvaltıda yemeyi seviyorlar. Gerçekten lezzetli bir ekmek.

Mukimo

Mukimo Kenya’da popüler bir yemek. Bu geleneksel lezzet patates, bezelye, mısır ve soÄŸan ile yapılıyor.

Tüm büyük Kenya etkinliklerinde servis edilir. İnanılmaz derecede nefis bir lezzete sahip.

Matoke

Matoke, Kenya’daki baÅŸlıca yemeklerden biri. Yemek piÅŸirilip püre haline getirilmiÅŸ muz ile yapılır. Aromalı sos ile servis edilir.

Son derece lezzetli ve ağız sulandıran bir yemek.

Nyama Choma

Kenya Nyama choma yemek

Kenyalılar Nyama Choma’ya kesinlikle bayılıyorlar.

Nyama Choma ızgara bir et ve açık ateşte mangalda pişirilir ve genellikle Kachumbari ile birlikte yenir. Bu da gerçekten oldukça lezzetli bir yemek.

Irio

Irio, patates, bezelye ve yeşil sebzelerden oluşan lezzetli bir yerel yemek. Bazen mısır da ekleniyor. Irio bazen ızgara biftek ile birlikte servis edilir.

Nyama choma ile kombinasyon normalde Nyama na Irio olarak adlandırılır.

Githeri

Githeri, çoğunlukla mısır ve barbunyadan oluşan yaygın bir Kenya yemeği. Mısır ve barbunya genellikle haşlanır. Githeri besleyici ve çok lezzetli bir Kenya yemeği.

Maharagwe

Maharagwe, Hindistan cevizi sütünde pişmiş lezzetli bir Kenya Kırmızı Fasulyesi yemeği. Bu lezzetli yemek kırmızı fasulye ve diğer baharatlı malzemelerle hazırlanıyor.

Bazı insanlar kırmızı fasulyeyi hindistancevizi sütü yerine tavuk baharatıyla da pişiriyor.

Nairobi’de Alışveriş

Nairobi’de Alışveriş

Two Rivers Alışveriş Merkezi

Limuru Yolu üzerinde yer alan ve mimari açıdan etkileyici bir yapı olan Two Rivers AVM, Kenya’daki en büyük alışveriÅŸ merkezi.

AVM’de çok sayıda yiyecek ve içecek satış noktası, moda mağazaları, sağlık ve güzellik mağazaları, bankacılık hizmetleri, çocuk oyun alanları ve A sınıfı ofis alanı sunuluyor.

AVM, Muthaiga, Gigiri, Nyari ve Runda‘ya yakın bir bölgede ve tüm bu bölgelerin sakinlerine hizmet veriyor.

Bir Türk markası olan LC Waikiki’nin de bir mağazasının bulunduğu AVM’de üst düzey yerel ve uluslararası markaları bulmak mümkün.

Garden City Alışveriş Merkezi

Thika Yolu üzerinde bulunan Garden City AVM, Two Rivers AlışveriÅŸ Merkezi’nden sonra Kenya’daki ikinci büyük alışveriÅŸ merkezi.

Alışveriş, konut ve ofis alanını, iş, ev ve eğlence faaliyetlerini ustaca harmanlayan ülkedeki türünün ilk örneği.

120 dönümden fazla yerel ve uluslararası lüks marka mağazasının yanı sıra 3 dönümlük bir eğlence parkına sahip olan Garden City Mall, Nairobi-Thika Otoyolunda alışveriş, yemek ve eğlence konusunda olağanüstü bir deneyim yaşamak isteyen aileler için tercih edilen bir yer.

Hub Karen Alışveriş Merkezi

Nairobi’nin yeşil banliyölerinden biri olan ve zengin Karen arazisinin kalbinde yer alan Hub Karen Alışveriş Merkezi, Nairobi ve Kenya’daki en şık tasarımlı alışveriş merkezlerinden biri.

85’in üzerinde perakende maÄŸazası ile alışveriÅŸ merkezi, tüm kaliteli yemek, eÄŸlence, moda ve market alışveriÅŸi ihtiyaçlarınızı tek bir çatı altında karşılıyor.

Hub Karen Alışveriş Merkezi, ailenizle birlikte ziyaret etmek için mükemmel bir yer.

Zira ebeveynler alışveriş yaparken çocuklar kapalı alandaki eğlence parkında eğlenebilirler.

Kenya’dan Ne Alınır?

Kenya’dan Ne Alınır? MASAI MARA MARKET, NAIROBI

Kenya gerçekten nevi şahsına münhasır bir yer. Buraya yapacağınız seyahati hayatınız boyunca anımsayacak ve buradaki hatıralarınızı unutmak istemeyeceksiniz. Aynı zamanda sevdiklerinize de bu anılarınızı yansıtan hediyelikler götürmek isteyeceksiniz.

Kenya bu anlamda oldukça zengin bir ülke ve Nairobi de başkent olması hasebiyle Kenya’ya özgü tüm hediyelikleri bulabileceğiniz bir şehir.

Kenya’dan dönerken yanınızda götürmek isteyeceğinizi düşündüğümüz bazı hediyelik eşya alternatiflerini sıraladık:

Masai Boncukları

Kenya’dan ayrılırken yanınızda olmasını isteyeceÄŸiniz hediyelik eÅŸyaların başında Masai boncukları geliyor. Bu boncuklardan yapılan takılar, Masai kültürü açısından çok önemli. ÇeÅŸitli renklerdeki boncuklar güzelliÄŸi ve sevgiyi temsil ediyor.

Bu boncuklardan yapılmış kolye ve bilezikler en popüler olan takılar.

Ülke çapına yayılmış Masai pazarlarından alabileceğiniz bu hediyelik eşyayı Nairobi’de alabileceğiniz en iyi yerler Kazuri Boncuk Fabrikası, Masai Pazarı, Şehir Pazarı ve Karaoke Pazarı.

Kiondo

Kiondo, Kenya’ya özgü ve el dokuması bir el çantası. Kiondoları çeÅŸitli boyut ve renklerde bulmak mümkün.

Elyaftan yapılan çantalar aynı zamanda hafif ve uzun ömürlü.

Ülkedeki neredeyse her antika dükkanından bu çantaları satın alabilirsiniz.

Kahve

Kenya, DoÄŸu Afrika’nın en büyük kahve üreticisi ve Kenya kahvesi dünya çapında üne sahip.

Seyahatiniz esnasında katıldığınız turlar arasında mutlaka bir kahve çiftliği bulunur. Kahvenizi bu esnada yerel çiftçilerden satın alabilirsiniz.

En popüler kahveler Ngunguru ve Peaberry çiftliklerinde üretiliyor.

Macadamia fıstığı

Macadamia fıstığı, Kenya’nı en sevilen egzotik atıştırmalıklarından biri.

Bunun yanında kaju fıstığı, yer fıstığı, ceviz, badem, fıstık, kabak çekirdeği ve hurma da Kenya’nın öne çıkan çerezleri.

Yerel Ahşap Oymaları

Doğu Afrika, sanatın tüm alanlarda yer bulduğu bir kültüre sahip. Kenya çeşitli el sanatlarıyla öne çıkan bir ülke.

Ahşap oymaları Kenya sanatında önemli bir yere sahip.

Abanoz oymacılığı ve Sabuntaşı oymacılığı ülkenin farklı bölgelerinde ön plana çıkan el sanatları arasında yer alıyor. Bu çerçevede, zarif el yapımı hayvan figürleri en popüler hediyelikler arasında yer alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız