Sapanca Gezi Rehberi

0
46406
Sapanca Gezi Rehberi
Sapanca Gezi Rehberi

Marmara Bölgesi sınırlarında bulunan Sakarya ilinin güneybatı kısmında yer alan Sapanca, oldukça popüler bir bölge. Sapanca Gölü’nün güneyinde bulunan Sapanca’nın sınırları ise Köroğlu Dağları’na kadar dayanıyor. Her bir yanı ayrı güzel olan Sapanca, özellikle de bahar aylarında sıklıkla ziyaret ediliyor. Güzel manzaraları, doğa ile yakınlığı ve gezilecek yerleri ile Sapanca’ya giden herkes bir daha gitmek istiyor. Eğer siz de sonbaharda Sapanca’ya gitmek istiyor fakat planlama konusunda kafanız karışıyorsa sizin için bir rehber hazırladık.

İşte Sapanca Gezi Rehberi:

Sapanca’ya Ne Zaman Gidilir?

Sapanca’ya Ne Zaman Gidilir?
Sapanca’ya Ne Zaman Gidilir?

Sapanca’ya gitmek için her mevsim en güzel zamandır. Sapanca’nın doğası ve muhteşem atmosferi ile mevsimler birleşince harika zamanlar geçirebileceğiniz bir lokasyon çıkıyor ortaya. Fakat bahar aylarında Sapanca ayrı bir güzel oluyor. Hem sonbahar hem de ilkbaharda masalsı bir havaya giren Sapanca ziyaretçilerine harika manzaralar sunarken, çok güzel etkinler yapma fırsatı da veriyor. Sonbahar aylarında sarı yapraklara bürünen Sapanca, ilkbahar aylarında ise yeşillenerek adeta yaz sevincini getiriyor. Yani Sapanca’ya gitmek için en güzel zamanlar bahar zamanları diyebiliriz.

Sapanca’ya Nasıl Gidilir?

Sapanca'ya Nasıl Gidilir?
Sapanca’ya Nasıl Gidilir?

Sapanca’ya gitmek isteyenlerin hem otobüs hem de özel araç seçenekleri var. Özel araç ile gelecekseniz Sapanca’ya kara yolu üzerinden kolayca ulaşım sağlayabilirler. Sapanca’ya Ankara gişelerinden 3 saat, İstanbul gişelerinden ise yol yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Sapanca’da keyifli bir şekilde gezmek istiyorsanız araç ile gelmek güzel bir seçenek olabilir. Bunun yanı sıra eğer Sapanca’ya araba ile gelmek istemiyorsanız Sapanca’ya gelen pek çok otobüs bulmak mümkün. 

Sapanca’da Nerede Kalınır?

Sapanca’da Nerede Kalınır?
Sapanca’da Nerede Kalınır?

Sapanca’da konaklama için pek çok farklı seçenek bulunuyor. Huzurlu ve sakin bir tatil yapmak isteyen kişilerin uğrak yeri olan Sapanca’da lüks otellerden bungalov otellere, iki yıldızlı otellerden kısa süreli konaklama için uygun olan otellere kadar herkese hitap eden konaklama seçenekleri var. Sapanca’da kalmak için otel seçerken dikkat etmeniz nokta rezervasyon. Çünkü eskisinden çok daha hareketli olarak bilinen Sapanca’da bazen size uygun olan otellerde yer bulmak oldukça zor oluyor. O yüzden eğer planlı bir Sapanca seyahati düşünüyorsanız önceden bütçenize ve beklentilerinize uygun otelden rezervasyon yaptırmanız tatil planınızın aksamamasına yardımcı olacaktır. 

Sapanca’da Nerede Ne Yenir?

Sapanca’da Nerede Ne Yenir?
Sapanca’da Nerede Ne Yenir?

Sapanca mutfağı oldukça çeşitli lezzetler bulunduruyor. Sapanca’da genelde Çerkez, Boşnak ve Karadenizli halk yaşadığı için Sapanca’da özellikle bu mutfakların lezzetlerini yemek mümkün. Bu mutfakların arasından en çok ön planda olan mutfak ise Karadeniz mutfağı. Eğer siz de Karadeniz mutfağı seviyorsanız, Sapanca’da harika Karadeniz lezzetleri yapan restoranlar bulabileceğinize eminiz. Karadeniz lezzetleri demişken; Sapanca’ya gitmişken Sapanca Gölü kıyısında alabalık keyfi yapmanızı kesinlikle öneriyoruz. Hem göl kenarında güzel bir restoranda yemek yemenin keyfini çıkarabilirsiniz hem de burada yapılan harika alabalığın tadına bakmadan dönmemiş olursunuz.  

Alabalığın yanı sıra, ıslama köfte, Adapazarı böreği, bulgur çorbası, yoğurtlu yeşil erik, cevizli lahana, kabak tatlısı, kabaklı lahmacun ve kiremitte alabalık gibi yemekler bulunuyor. Değişik yemeklere şans vermeyi seviyorsanız kesinlike yukarıda saydığımız yemeklerden birkaçını Sapanca’dayken deneyin. Ayrıca günün ilk öğünü olan kahvaltı için de Sapanca’da tercih edebileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Doğanın içinde güne başlamak istiyorsanız dere içinde bulunan pek çok mekanı kahvaltı için tercih edebilirsiniz. Eğer doğal ürünler ile hazırlanmış muhteşem bir kahvaltı yapmak istiyorsanız kahvaltıları kendi organik ürünleri ile hazırlayan mekanlar de Sapanca’da oldukça fazla. 

Sapanca’da Gezilecek Yerler

Sapanca’da gezebileceğiniz pek çok yer bulunuyor. İster günübirlik gelin isterseniz de birkaç günlük tatil için Sapanca’da hem etkinliğe hem de doğaya kesinlikle doyacaksınız. Özellikle de doğanın içinde yürüyüş yapmayı, piknik yapmayı ve sakince vakit geçirmeyi seviyorsanız Sapanca’nın gezilecek yerlerini çok seveceksiniz.

1) Sapanca Gölü

Sapanca Gölü
Sapanca Gölü

Sapanca denilince akla ilk gelen yer tabii ki Sapanca Gölü. Harika manzarası ile Sapanca’nın neredeyse her yerinden görülebilen bu göl Sapanca’nın en sevilen yeri olabilir. Çevresinde bisiklet sürme yeri, yürüyüş ve koşu yapma alanı gibi yerler bulunuyor. Her mevsim ayrı bir güzelliğe ev sahipliği yapan gölde yazları yüzebilir hatta çeşitli su sporları da yapabilirsiniz. Sapanca Gölü’nde keyifli vakit geçirmek ve sakinliğin tadını çıkarmak isterseniz ise sonbahar dönemleri en doğru zaman olacaktır. Sonbaharda gölde harika fotoğraflar çekebilir, bisiklet kiralayabilirsiniz. Bisiklet sürmenin yanı sıra burada bulunan çeşitli mekanlardan kano kiralayabilir ve gölde kano ile gezebilirsiniz. Kano istemezseniz ise deniz bisikleti ve sandal da kiralayacağımız yerler bulunuyor.

2) Ormanya Doğal Yaşam Parkı

Ormanya Doğal Yaşam Parkı
Ormanya Doğal Yaşam Parkı

Sapanca’nın en çok ziyaretçi alan yerlerinden biri Ormanya Doğal Yaşam Parkı, hem çocuklu aileler için hem de büyükler için oldukça uygun. Doğanın içinde vakit geçirmek ama aynı zamanda değişik etkinler de yapmak isteyen kişiler için harika bir yer olan Ormanya’da gezilecek çok güzel bölümler bulunuyor. Ormanya’da Hayvanat Bahçesi, botanik park ve doğa eğlence merkezi bulunuyor. 

Aynı zamanda isteyen kişiler Ormanya’da piknik de yapabilirler. Pikniğin yanı sıra Ormanya’da doğa yürüyüşü yapabilir ve ormanın içinde keyifli bir bisiklet turuna çıkabilirsiniz. Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nda bulunan ve çok dikkat çeken diğer bir yer de Hobbit Evleri. Küçük ve şirin Hobbit Evleri hem büyüklerin hem de çocukların dikkatini oldukça çekiyor. Burası özellikle hafta sonları oldukça kalabalık oluyor. Bu yüzden eğer imkanınız varsa hafta içi buraya gelmenizi tavsiye ediyoruz. 

Sapanca Ormanya Doğal Yaşam Parkı’na giriş tamamen ücretsiz.  

3) Maşukiye

Maşukiye
Maşukiye

Maşukiye, Sapanca’nın en popüler yerleri arasında yer alıyor. Yine tamamen doğanın içinde bulunuyor. Her mevsim farklı bir renge bürünen Maşukiye, kış aylarında kızıla bürünen yaprakları ile Maşukiye’ye giden herkesi büyülüyor. Sapanca Gölü’ne çok yakın bir konumda bulunan Maşukiye’ye gitmek için Sapanca merkezden kalkan minibüslere binebilirsiniz. Maşukiye’de gidebileceğiniz yerler arasında göl kenarında bulunan harika kafe ve restoranlar alıyor. Ayrıca Maşukiye’de bulunan şelaleye de gitmenizi ve bu doğal güzelliğe şahitlik etmenizi öneriyoruz. Maşukiye’de kahvaltı için tercih edebileceğiniz çok güzel kahvaltı mekanları da bulunuyor. Özellikle organik ürünler ile hazırlanmış bir kahvaltı keyfi yapmak isterseniz Maşukiye’ye kesinlikle bir şans vermelisiniz.   

4) Vecihi Kapısı

Sapanca’da tarihi eserler görmek de mümkün. Sapanca’da bulunan en popüler yerlerden bir tanesi Vecihi Kapısı.Osmanlı döneminden kalan Vecihi Kapısı, bir rivayete göre eskiden İpek Yolu’nun üzerinde bulunuyormuş. Direkt olarak Sapanca merkezde bulunan kapı, Avrupa’daki taklara oldukça benziyor. Vecihi Kapısı’nın Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olduğu da iddia ediliyor. Fakat bunu kanıtlayan bir belge bulunmuyor. Bu kapı ile ilgili kesin bilinen iki adet bilgi var. Birisi kapıyı yaptıran kişinin adı ve diğeri de kapının yaptırıldığı yıl. Kapının üzerinde yer alan kitabeye göre kapı Rumi takvime göre 1321 yılında Yanyalı Vecihi Orhan Bey tarafından yaptırılmış. Vecihi Kapısı, Sapanca’ya gelmişken görmeniz gereken yapılar arasında. 

5) Kırkpınar

Kırkpınar
Kırkpınar

Kırkpınar, Sapanca’nın yeşili bol bölgelerinden bir tanesi. Çok eski ve tarihte yeri olan bir bölge olan Kırkpınar ilk olarak 1864 yılında göç almıştır. Eskiden Çerkez halkın yaşadığı bu bölge adeta cenneti andırıyor. Buraya ilk yerleşen halklardan olan Çerkezler eskisi kadar yoğunlukta olmasalar da hala halkın önemli bir kısmı Çerkez. Bu da Kırkpınar’da yapılan yemekleri, evlerin bahçesini ve ev yapılarını etkiliyor. Kırıkhan’da bulunan büyük müstakil evler ve bakımlı bahçeler Çerkez halkın çevreye kattığı ve yaşattığı bir değer olarak görülüyor. 

Kırkpınar’da gezebileceğiniz Bağdat Caddesi, Kıkrpınar’ın en ünlü parklarından. Park denildiğinde aklınıza gelen resmi bir kenara koyun çünkü burası sadece bir park değil. Çerkez lezzetlerini tatmak ve de sosyalleşmek için yapılmış olan bu alanda hem buranın yerli halkı hem de buraya gezmeye gelmiş kişiler keyifli bir şekilde vakit geçirebiliyorlar. Parkta özellikle yaz mevsimlerinde konserler de veriliyor ve Bağdat Caddesi muhteşem bir atmosfere bürünüyor. 

6) Hasan Fehmi Paşa Camii

Sapanca’da bulunan başka bir Osmanlı eseri de Hasan Fehmi Paşa Camii. Mahmudiye Köyü’nde bulunan camii Sadrazam Hasan Fehmi Paşa’nın isteği üzerine inşa edilmiş. Camiinin kendine has tasarımı ise yıllardır görenleri etkiliyor. Kiremit çatılı bir şekilde inşa edilen camiinin hem gösterişli hem de sıcak bir tasarımı bulunuyor. Dönemin izlerini taşıyan süslemeleri hala camiinin üzerinde dursa da zaman içinde hasar aldığı için bir dönem kullanıma kapatılmış ve yeniden restore edilmiş. Fakat şu an açık durumda. 

7) Kartepe

Kartepe
Kartepe

Kartepe, kış denilince akla gelen yerlerden bir tanesi. Özellikle merkeze çok yakın bir konumda bulunduğu için özellikle kış aylarında oldukça yoğun ilgi görüyor. Fakat Kartepe’de kış dışına da etkinlikler düzenleniyor. Özellikle güreş yarışmaları gibi spor faaliyetlerinin ve yarışlarını düzenlendiği bu bölge her mevsim canlı. Ulaşım Sapanca merkezden gerçekleşiyor. Kendi arabası ile gelmeyen kişiler merkezden Maşukiye’ye giden otobüslere binerek Maşukiye’de indikten sonra taksi ile Kartepe’ye gidebilirler. Kartepe’ye ulaşırken rakım oldukça yükselse de ulaşım çok zor olmuyor. Fakat adrenalin seven ve yeni şeyler denemek isteyen kişiler Kartepe’ye ATV kiralayarak da çıkabilirler. Kartepe’nin diğer bir güzel yanı ise Sapanca Gölü manzarasının harika bir şekilde görülebilir olması. 

8) Sakarya İl Orman Parkı

Sakarya İl Orman Parkı
Sakarya İl Orman Parkı

Sakarya İl Orman Parkı, Sakarya yolu üzerinde bulunuyor. Özellikle günübirlik Sakarya seyahati yapan kişiler için oldukça uygun olan bu park yolda dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek için güzel bir seçenek. Bazen bu parkta etkinlikler yapıldığı için gürültü olabiliyor. Fakat eğer herhangi bir etkinlik yoksa park genel olarak oldukça sakin. Sapanca Gölü ise buradan da çok güzel bir şekilde görünüyor. Burada göl manzarasına karşı bir şeyler yiyebilir, çay ve kahve içerek dinleyebilirsiniz. 

Ek olarak burada konaklamak isteyen kişiler için de konaklama alanları mevcut. Sapanca Gölü manzarasına karşı birkaç günlük konaklama yapmak isteyen kişiler Sakarya Tabiat Parkı’nı tercih edebilirler. Burada neredeyse her zaman konaklama için müsait yer oluyor. Sakarya İl Orman Parkı’nda ek olarak ok atma denemeleri yapabilir. ATV ve bisiklet kiralayarak ormanda keyifli bir gezintiye çıkabilirsiniz. 

9) Justinianus Köprüsü

Justinanus Köprüsü, tam olarak Sakarya’da bulunmuyor. Fakat 20 dakikalık kısa bir yol giderseniz bu eski ama oldukça etkileyici köprüyü ziyaret edebilirsiniz. 12 kemerli bir taş köprü olan Justinianus Köprüsü, Roma döneminde yaptırılmış oldukça eski ama bugüne kadar gelmiş değerli bir tarihi eser. Konstanpolis tarafından yaptırılan bu köprü 430 metre uzunluğunda. Eskiden doğudaki illere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla kullanılan bu köprüde yürümek ise oldukça keyifli. 1995 yılında yapılan restorasyondan sonra trafiğe kapatılan bu köprüde harika fotoğraflar da çekebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız