Sürdürülebilir Yaşam İçin Öneriler

0
2250
Sürdürülebilir Yaşam İçin Öneriler
Sürdürülebilir Yaşam İçin Öneriler

Dünyanın doğal kaynaklarının yavaş yavaş tükenmesi, insanlığın doğaya verdiği zararın hayat kalitemizi olumsuz etkilemesi ile sürdürebilirlik kavramı özellikle son yıllarda daha çok gündemde olmaya başladı. Pek çok girişim ve proje ile de desteklenen sürdürülebilirlik büyük markalardan aldığı destek ile de çok daha fazla kişinin bilinçlenmesini sağladı. Peki sürdürülebilir bir yaşam için hangi adımları atabiliriz?

Sürdürülebilir yaşama geçmek tüketim alışkanlıklarını kontrol altına almak ile başlıyor. Çevreye zarar veren alışkanlıklardan zamanla vazgeçmek, doğaya karşı daha bilinçli bir yaşam sürmek, sürdürülebilirlik için oldukça önemli adımlar. Peki nasıl olacak bu yeni düzen derseniz, hayatınıza kolaylıkla adapte edebileceğiniz, günlük yaşantınızda çok ufak değişimler yaratacak ama dünyaya ve doğaya katkısı bir hayli fazla olacak önerileri sizin için yazdık. Hepsini aynı anda uygulamak zorunda değilsiniz elbette. Ancak bir yerlerden başlamak lazım diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz? Diye soruyorum ve sizi sürdürülebilir yaşam önerileri ile baş başa bırakıyorum.

Sürdürülebilir bir yaşam için öneriler:

1) Enerji Tasarrufu Sağlayın

Enerji Tasarrufu Sağlayın
Enerji Tasarrufu Sağlayın

Enerji tasarrufu sağlamak adına atabileceğiniz ilk adım gereksiz yere açık bırakılan lambaları söndürmek olmalı. Sonrasında ise sadece şıklık sağlaması için dekorasyon amaçlı kullandığınız lambaların sayısını minimuma indirmeyi deneyebilirsiniz. Kullanmadığınız elektrikli aletlerin fişlerini çekebilir, çamaşırlarınızı çokça enerji tüketen makinelerde kurutmak yerine güneşte kurutarak enerji tasarrufu sağlamak adına minik ve basit adımlar atabilirsiniz. Sürdürülebilirliği hayatınıza daha fazla adapte etmek isterseniz de mümkün olduğunca güneş ya da rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak adına yatırımlar yapabilirsiniz. Aklınızda bulunsun!

2) Mutfakta Daha Az Atık Çıkartın

 Mutfakta Daha Az Atık Çıkartın
Mutfakta Daha Az Atık Çıkartın

Son yıllarda sık sık gündemde olan atıksız mutfak prensibini hayatınıza dahil etmek aslında hiç de zor değil. Atıksız mutfak yolunda atacağınız ilk adım alışverişinizi haftalık olarak planlayıp ihtiyacınız kadar almak olmalı. Böylelikle çöpe giden gıda miktarını azaltılmış olursunuz. Bir diğer yöntem ise kalan yiyecekleri değerlendirmek olabilir. Mesela kalan poğaçalarınızı ya da keklerinizi minik minik dilimleyip fırında kurutarak kıtır atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Ya da ertesi güne kalan yemekleri başka bir yemeğe dönüştürmeyi deneyebilirsiniz. Mesela patates, kabak yemeği gibi sebzeli yemekleri blenderdan geçirip biraz süt ya da krema ile tatlandırarak nefis çorbalar pişirebilirsiniz. 

3) Dijital Temizlik Yapın

Dijital Temizlik Yapın
Dijital Temizlik Yapın

Telefonlarımızda duran fotoğraf ve e postaları saklamak için kullandığımız bulut ya da diğer depolama alanları ve sunucular çok yüksek enerji tüketen veri toplama merkezlerinde bulunuyor. Telefonunuzdan sileceğiniz her bir fotoğraf ya da e-posta dijital temizlik adına atabileceğiniz en temel adımlardan biri. Peki daha fazla ne yapabiliriz derseniz artık ilgilinizi çekmeyen ama size düzenli mail gönderen bülten aboneliklerini iptal edebilir, telefonunuzdaki gereksiz uygulamaları silebilirsiniz.

4)Tek Kullanımlık Ürünler Kullanmayın

Tek Kullanımlık Ürünler Kullanmayın
Tek Kullanımlık Ürünler Kullanmayın

Günlük hayatımızda en sık kullandığımız tek kullanımlık ürünlerin başında plastik poşetler geliyor. Sonrasında ise pet şişelerdeki sular ve karton bardaktaki kahveler var. Mesela çantanızda alışverişlerinizi taşımak için her daim bir bez çanta bulundurabilir, kahve için termosunuzu, su için şişenizi yanınızda taşıyabilirsiniz. Emin olun hayatınızda yapacağınız bu gibi ufak tefek değişimlerin dünyaya büyük katkısı olacak.

5) Su Tüketiminizi Azaltın

Su Tüketiminizi Azaltın
Su Tüketiminizi Azaltın

Yıllardır konuşuluyor olsa da dünyanın su kaynaklarının azalması ile su tüketimini azaltmak için atılacak adımların önemi her geçen dün daha da artıyor. Çok klişe olacak belki ama pek çok kişi bu küçük detaylara ne yazık ki pek önem vermiyor. Mesela dişlerinizi fırçalarken ya da saçınızı şampuanlarken gereksiz yere akan suyu mutlaka kapatmalısınız. Böylelikle hem ev ekonomisine katkı sağlamış hem de kaynakların hızla tükenmesini önlemeye destek olursunuz.

6) Ulaşım Aracı Seçimlerinizi Gözden Geçirin

Ulaşım Aracı Seçimlerinizi Gözden Geçirin
Ulaşım Aracı Seçimlerinizi Gözden Geçirin

Gideceğiniz yere özel aracınızla gitmenin konforu tabi ki çok başka ancak mümkün olduğunca toplu taşıma kullanmak karbon ayak izini azaltmaya önemli ölçüde katkı sağlıyor. Eğer toplu taşıma kullanmak istemezseniz de yakın yerlerde oturan iş arkadaşlarınıza birleşip işe tek bir araba ile gidebilir ya da çocukları çocuğunuzla aynı okula giden komşularınız, arkadaşlarınız varsa veliler olarak günleri paylaşabilirsiniz. Böylece her gün bir veli çocukları okula götürmüş olur. Bu sayede hem sürdürülebilirliği desteklemiş olursunuz hem de trafiğin azalmasına katkı sağlarsınız.

7) ‘Azalt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür’

‘Azalt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür’
‘Azalt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür’

Sürdürülebilirliğin en bilinen en eski sloganlarından biri olsa gerek ‘Azalt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür’. Siz de alışveriş yaparken iki kere düşünüp ihtiyacınızdan fazlasını almayarak üretim sırasında yayılan kirliliğin azaltılmasına destek olabilirsiniz. Giymediğiniz kıyafetleri ise geri dönüşüm merkezlerine verebilir, yeni aldığınız her bir ürün için dolabınızdan bir ürünü ihtiyaç sahipleri ile paylaşabilirsiniz.

8) Kâğıt Faturadan Vazgeçin

Kâğıt Faturadan Vazgeçin
Kâğıt Faturadan Vazgeçin

Sürdürebilirlik ve çevrecilik kavramları birbiriyle bağlantılı ve birbirini destekleyen kavramlar. Sürdürülebilir bir yaşam istiyorsanız çevreye verdiğiniz önemi maksimum seviyeye çıkarmalısınız. Bu bağlamda yapabileceğiniz en basit adımlardan biri de hayatın her alanında kullandığımız kâğıt faturalardan vazgeçmek. Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi her ay düzenli gelen faturaların yanı sıra yaptığınız alışverişlerde de dijital fatura talep edebilirsiniz.

9) Şarj Edilebilir Piller Kullanabilirsiniz

 Şarj Edilebilir Piller Kullanabilirsiniz
Şarj Edilebilir Piller Kullanabilirsiniz

İçinde çok sayıda kimyasal barındıran piller de atığa dönüştüğünde doğaya ve çevreye ciddi zarar veriyor. Mümkün olduğunca şarj edilebilir pilleri kullanmak sürdürülebilirliğe katkı sağladığı gibi doğayı korumaya da yardımcı olur. Aklınızda bulunsun!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız