Tatil Sonrası Okula Dönüş: Başarılı Bir Başlangıç İçin 12 İpucu

0
162
Tatil Sonrası Okula Dönüş: Başarılı Bir Başlangıç İçin 12 İpucu
Tatil Sonrası Okula Dönüş: Başarılı Bir Başlangıç İçin 12 İpucu

Tatil sonrası okula dönmek oldukça zor olabiliyor. Özellikle de uzun bir yaz tatilinin ardından okula dönmek için çok hevesli olmayabiliyoruz. Fakat tabi ki okula dönme motivasyonumuzu arttırmak için dikkat edebileceğimiz birkaç unsur var. Bu unsurlara dikkat ederek hem okula dönme motivasyonunuzu yükseltebilir hem de okula dönüşü çok daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Tatil sonrası okula motivasyon dolu ve başarılı bir başlangıç için işte 12 ipucu:

1 – Planlama ve Organizasyon

Planlama ve Organizasyon
Planlama ve Organizasyon

Planlı olmak hayatın her anında oldukça önemli. Özellikle de eğer konu okulsa planlı olmanın önemi daha da artıyor. Çünkü stressiz ve başarılı bir okul hayatı için ne zaman, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz gerek.  

Bu nedenle okul dönemi başlamadan sizin plan yapmaya başlamanız lazım. Yeni dönemde yeni dersleriniz için plan yapın. Plan yapmaya, ders programında yeni derslerinizin ne olacağına bakarak başlayın. Böylece ihtiyacınız olabilecek materyallerin ne olduğuna karar verebilirsiniz. Dönem başlamadan nelere çalışmanız gerektiğine ya da neler okumanız gerektiğine karar vermek sizi daha organize bir şekilde döneme başlamak için motive edecektir. Organizasyon da planlama kadar önemli olan başka bir unsur. 

Döneme başlarken organize olmanız, okulda neye ihtiyacın olduğunu organize etmiş bir şekilde başlamanız çok önemli. Organize ve planlı olmakta ilk başta zorlanıyor olabilirsiniz. Ama bunun için de işinizi kolaylaştıracak bazı şeyler var. Özellikle planlama yapmanıza yardımcı olan uygulamaları telefonunuza indirebilir, böylece yapmanız gereken hedeflerinizi rahatlıkla takip edebilirsiniz. Uygulamaların yanı sıra planlayıcı defterler ve akademik ajandaları da kullanabilirsiniz. 

2 – Ders Malzemelerini Hazırlayın

Ders Malzemelerini Hazırlayın
Ders Malzemelerini Hazırlayın

Planlama  ve organizasyon yaptığımıza göre sıra ders malzemelerini hazırlamaya geldi. Yeni dönemde ihtiyacınız olabilecek malzemelerin bir listesini yapın. Böylece hem gereksiz malzeme almazsınız hem de neye ihtiyacınız olduğunu tam olarak bilirsiniz. Yeni dönem başladığında eksik herhangi bir eşyanız olmaz ve rahatlıkla döneme başlayabilirsiniz. Bu yüzden planlama yaparken derslerinizi de göz önünde bulundurarak bir ihtiyaç listesi yapın. Bu listeye kırtasiye ihtiyacınızdan giysi ihtiyacınıza kadar her şeyi yazabilirsiniz. Hiçbir şey atlamadan döneme eksiksiz başlamak için hazırlık aşamasına dikkat edin. 

3 – Uyku Düzeni

Uyku Düzeni
Uyku Düzeni

Uyku, hayatın her alanı için çok önemli. Yaz tatilinde bozulmuş olabilecek uyku düzeninizi okul başlamadan önce düzene sokmaya çalışın. Okul başladığında uykusuzluk, dikkat eksikliği ve kaygı gibi olumsuzluklarla karşılaşmamanız için uyku saatinizi yavaş yavaş erken saatlere çekin. Uykunuz düzene girdiğinde bünyeniz kuvvetlenecek ve erken kalkmak konusunda daha az zorlanacaksınız. 

Daha dinç olarak gittiğiniz okulunuzda, başarılı olmanız ve derslerinize odaklanmanız çok daha kolaydır. İlk başta erken yatmak ve erken kalkmak çok zor gelebilir. Bu yüzden kendinizi zorlamayın ve uyku saatlerinizi düzenlemeye ufak adımlarla başlayın. Uykunuzu düzenlerken de sizi bekleyen olumlu etkilerini aklınızdan çıkarmamaya çalışın. 

4 – Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı Beslenme

Uyku düzeninin öneminden bahsetmişken sağlıklı beslenmenin öneminden bahsetmemek tabii ki olmaz. Okulda  başarıyı etkileyen en önemli etmenlerden biri de sağlıklı bir diyet. Düzenli ve öğün atlamadan beslenmek, okulda odaklanmayı kolaylaştırır ve bünyenizin kuvvetlenmesini sağlar. 

Kahvaltı herkes için çok önemli fakat eğer öğrenciyseniz sizin için çok daha önemli. Sabah okula gitmeden önce yaptığınız sağlıklı bir kahvaltı güne daha dinç bir şekilde başlamanıza yardımcı olur. Kahvaltıda meyve suyu içmek ve kuruyemiş yemek gibi sağlıklı alışkanlıklar edinmeye çalışın. Öğle yemeği ve akşam yemeğinde de sağlıklı besinler yemeğe özen gösterin. Ara öğünler de ana öğünler kadar önemli. Bu yüzden okula giderken yanınıza sağlıklı atıştırmalıklar alabilirsiniz. Atıştırmalık olarak özellikle meyve yemeniz okulda sizi daha enerjik yapabilir. 

5 – Motivasyon ve Hedef Belirleme

Motivasyon ve Hedef Belirleme
Motivasyon ve Hedef Belirleme

Kendinizi motive edin. Kendinizi motive etmenin en güzel yolu ise kendiniz için hedef belirlemeniz. Yeni okul dönemi boyunca ulaşmanız için yapmak istediğiniz belirli bir ya da birkaç hedef belirleyin. Bu hedefleri belirlerken dikkatli olun. Gerçekçi olmayan, çok zor veya ulaşmanız çok uzun sürecek hedefler koymak sizin kısa sürede motivasyonunuzu düşürecek bir etmen olabilir. Zaten yapmak istediğiniz, düzenli bir çalışma ile ulaşabileceğiniz ve çok olmayan hedefler belirleyin. Bu hedefler ile ilgili sabırlı ve istikrarlı olun. 

İstikrar ve sabırla hedeflerinize ne kadar yaklaştığınızı takip etmek için kendinize bir çizelge hazırlayabilir ya da yine hedeflerinizi takip etmenize yardımcı olacak bir uygulama kullanmaya başlayabilirsiniz. Böylece hem hedeflerinize yaklaşacak hem de motivasyonunuzu yüksek tutabileceksiniz.

6 – Ders Çalışma Alışkanlığı

Ders Çalışma Alışkanlığı
Ders Çalışma Alışkanlığı

İstikrarın, hedeflerinizi gerçekleştirmede ne kadar önemli olduğunun üstünde durmuştuk. Kendinize hedefler belirlerken, hedeflerinizin arasına ders çalışma alışkanlığını da edinin. Okulda başarı için derslerinizi düzenli takip etmeniz, ödev ve araştırmalarınızı zamanında yapmanız çok önemli. 

Ödevlerinizi ve araştırma konularınızı not aldığınız bir defter edinebilir ve ajandanıza bu ödevler ve derslerle ilgili önemli notlar alabilirsiniz. Böylece okul dönemi boyunca derslerinizi düzenli takip edebilirsiniz. Ders çalışma ve takip alışkanlığı, okula giderken daha hevesli olmanıza ve kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olacaktır. 

Ders çalışma alışkanlığı edinirken dikkatinizin dağılmaması da çok önemli bu yüzden farklı mekanlarda ders çalışın. Odanızda, kafede ve kütüphanede ders çalışmayı deneyin. Nerede daha etkili çalıştığınızı keşfettikten sonra ise rutinlerinizi bunun çevresinde oluşturun. 

7 – Sosyal Denge

Sosyal Denge
Sosyal Denge

Denge kurmak başarının en büyük anahtarlarından bir tanesi. Ne sadece ders çalışarak ne de sadece arkadaşlarınızla sosyalleşerek başarıyı yakalamazsınız. Bunun için hayatınızda bir denge ve düzen oluşturmanız gerekir. Arkadaşlarınızla ve çevrenizle sosyalleşmenizin, okullarda kulüplere katılarak etkinler yapmanız ve ailenizle vakit geçirmeniz gibi etkinlikler oldukça önemli. Hem özgüven geliştirmeniz hem motivasyonunuzu yükseltmeniz hem de kendinizi keşfetmenizde çevrenizle yaptığınız sosyal etkinlerin yeri yadsınamaz. Fakat ders çalışma ve okula gitme düzeninizi etkileyen etkinliklere hayatınızda çok fazla yer vermeniz  akademik başarınızı düşürecek büyük bir etki yaratabilir. Sosyal hayatınızı düzenlemeniz ve yeri geldiğinde hayır diyebilmeniz çok önemli. 

Okul dönemi boyunca ders çalışma rutininizi sosyal hayatınızla dengeleyecek şekilde belirleyin. Ne çok fazla ders çalışmanın ne de çok fazla sosyalleşmenin hem akademik hayatınıza hem de sosyal hayatınıza hiçbir artısının olmayacağına emin olabilirsiniz.

8 – Okul Kurallarını ve Programlarını Anlayın

Okul Kurallarını ve Programlarını Anlayın
Okul Kurallarını ve Programlarını Anlayın

Okulunuzu anlamanız için kurallarını bilmeniz önemli. Çoğu okulun kuralları benzerlik gösterir ama önemli farklılıklar da olabilir. Bu yüzden okulunuzun kurallarını öğrenin ve yönetmelikleri okuyun. Kurallara ve yönetmeliklere dikkat ederek hareket edin. Böylece okula kolay uyum sağlar ve istenmedik durumlarla karşı karşıya kalmazsınız.

9 – Öğretmenler ve Danışmanlarla İletişim

Öğretmenler ve Danışmanlarla İletişim
Öğretmenler ve Danışmanlarla İletişim

Öğretmenler ve danışmanlarla iletişim kurmaktan çekinmeyin. Çünkü öğretmenler ve danışmanlarla iletişim kurmak hem sizi tanımalarını hem de sizi daha iyi anlamalarını sağlar. İletişiminizi geliştirdiğinizde, okulda yaşayabileceğiniz aksiliklerde öğretmen ve danışmanlarınıza soru sormanız ve destek istemeniz çok daha kolay olacaktır. 

Öğretmenlerinizle ve danışmanlarınızla iletişim kurdukça okulun sizin için çok daha keyifli bir hale geldiğini fark edeceksiniz. İletişimin hayatta her alanda çok önemli olduğunu ve doğru iletişimin size büyük faydalarının olabileceğini unutmayın. 

10 – Stresten Arınmak İçin Aktiviteler

Stresten Arınmak İçin Aktiviteler
Stresten Arınmak İçin Aktiviteler

Stres hayatın her aşamasında var olan bir duygu hali. Ama bununla ilgili yapabileceğiniz şeyler var. Özellikle de spor yapmak, meditasyon yapmak ve kitap okumak gibi sakinleştirici etkisi olan aktiviteler yaparak okulun stresini üzerinizden atmanıza yardımcı olacaktır. 

Spor ise stresten arınmak için en etkili yöntem. İster evde kendi başınıza ister özel bir öğretmen ya da kurumdan yardım alarak spor yapmaya başlayabilirsiniz. Hangi sporu yapmak istediğinize karar veremiyorsanız birkaç farklı deneme dersine katılabilirsiniz. Böylece stresten uzaklaşmak için size iyi gelecek olan spor dalını keşfetmiş ve hatta yapmaya başlamış olursunuz.

11 – Olumlu Düşünce ve Özgüven

Olumlu Düşünce ve Özgüven
Olumlu Düşünce ve Özgüven

Olumlu düşünmenin hayatımızda etkisi çok büyük. Hayatımızda olabilecek aksilikleri ve olumsuzlukları düşünerek stres yapmak ve gereksiz yere kendimizi germek, genelde hayatın yoğun akışında ilk yaptığımız şeylerden. Fakat bunun yerine sakince düşünüp hayatın sadece bu yoğunluktan ve stresten ya da olabilecek kötü şeylerden ibaret olmadığını hatırlayınca her şey çok daha fazla yoluna giriyor. Bu tarz düşünceye ise temelde olumlu düşünce deniyor.

Olumlu düşünmeyi istiyorsanız ve bunu hayatınızın, düşünce tarzınızın bir parçası halie getirmek istiyorsanız meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. Olumlu düşünmeyi ve rahatlamayı daha kolay hale getiren meditasyonlar ile hayatın yoğun ve bazen stresli olan akışında güzel şeylerin de olduğunu hatırlayarak rahatlayabilirsiniz. Olumlu düşündüğünüzde, kendinizi çok daha iyi hissedersiniz. Bu iyi hissetme hali de sizin daha özgüvenli olmanıza yardımcı olur. 

12 – İletişimi Açık Tutun 

İletişimi Açık Tutun 
İletişimi Açık Tutun 

Stresin her zaman hayatımızda öyle ya da böyle olacak bir olgu olduğuna değinmiştik. Stresi azaltmak için yapabileceğimiz şeylerden bir tanesi de tabi ki de iletişimde samimi ve açık olmak. İster ailenizle ister arkadaşlarınızla olsun iletişim kurarken duygularınızı ve soru işaretlerinizi paylaşma konusunda elinizden geldiğince açık olun. Problemlerin yok sayıldığında değil konuşulup paylaşıldığında çözüme ulaştırılabildiğini unutmayın.

Önceki İçerikBüyük Taarruz‘un Gerçekleştiği Şehirler
Sonraki İçerikSonbaharın En Keyifli Destinasyonları: Bağ Bozumu Rotaları
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız