Türkiye’nin Masalsı Doğal Güzellikleri: İllere Göre Şelaleler

0
293
Düden Şelalesi

Yedi bölgesi de birbirinden özel doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Türkiye, akarsuların ve yer şekillerinin oluşturduğu eşsiz doğal güzelliklerden biri olan şelalelere ev sahipliği yapıyor.

Akarsuların yer şekillerinin uzun süre boyunca aşındırması neticesinde yüksekten akan akarsular olan şelaleler, görülmesi gereken doğal güzellikler arasında yer alıyor. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde irili ufaklı birçok şelale bulunuyor. İşte illere göre Türkiye’nin şelaleleri:

Antalya

Akdeniz’in en büyük şehri olan Antalya, sayısız ve birbirinden farklı doğal güzelliklere sahip. Antalya, Türkiye’nin en çok şelalesi olan şehirlerinin başında geliyor. Türkiye’nin ünlü şelalelerinin büyük bir çoğunluğu Antalya’da yer alıyor. Antalya’da yer alan başlıca şelaleler ise şöyle;

1 – Düden Şelalesi

Antalya’nın doğal miraslarından biri olan Düden Şelalesi, merkeze oldukça yakın bir noktada konumlanıyor. Ortalama 50 metre yüksekliğe sahip Düden Şelalesi, bu yükseklikten Akdeniz’e dökülüyor. Şelalenin etrafında oturup dinlenebileceğiniz ve yemek yiyebileceğiniz yer bulunuyor.

2 – Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi

Antalya’nın Manavgat ilçesinde yer alan Manavgat Şelalesi, ilçe merkezine ortalama 10 dakikalık bir mesafede yer alıyor. Sert bir debiye sahip olan Manavgat şelalesi hem kamp severler hem de şelaleyi günübirlik görmek isteyenler ayrı ayrı imkân sunuyor.

3  – Kurşunlu Şelalesi

Kurşunlu Şelalesi

Antalya’nın popüler şelalelerinden olan Kurşunlu, şehir merkezine ortalama 20 km’lik bir uzaklıkta konumlanıyor. Bir kanyon içerisinde yer alan Kurşunlu Şelalesi zengin bir tabiat hayatına da sahip.

18 metreden aşağıya doğru akan suları yüksek bir debiyle dik bir şekilde akıyor. Ayrıca şelalenin döküldüğü noktada göller yer alıyor.

Bursa

Marmara’nın önemli şehirleri arasında yer alan Bursa, tarihi dokusu ile öne çıksa da birbirinden farklı özelliğe sahip doğal güzellikleri de var. Bursa Marmara Bölgesi’nin önemli şelalelerine sahip.

1 – Oylat Şelalesi

Oylat Şelalesi

Bursa’nın İnegöl ilçesine yer alan Oylat Şelalesi, bir kanyon sonucunda oluşmuş. Çam, meşe ve kestane ağaçlarının içinden akan suları ile dinlendirici bir havaya sahip olan Oylat Şelalesi, günübirlik ziyaret edebileceğiniz gibi çevresinde birçok konaklama imkânı da sunuyor.

2 – Suuçtu Şelalesi

Suuçtu Şelalesi

Bursa’nın Mustafa Kemal Paşa ilçesinde yer alan Suuçtu Şelalesi, 38 metre yükseklikten dökülüyor. Günübirlik Bursa ziyaretlerinizde değerlendirebileceğiniz Suuçtu Şelalesi, yeşilin birçok tonunu keşfedebileceğiniz bir yapıya sahip.

Düzce

Batı Karadeniz’in uç şehirlerinden biri olan Düzce hem Marmara hem de Karadeniz etkisine sahip. Çeşitli doğal güzellikleri olan Düzce, ünlü şelaleleri ile de biliniyor.

1 – Gölyaka Şelalesi

Gölyaka’da bulunan Güzeldere Şelalesi, merkeze 28 km’lik bir uzaklıkta yer alıyor. 135 metre gibi oldukça yüksek bir noktadan kademeli bir şekilde dökülen bu şelale ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. Özellikle ilkbahar aylarında debisinin artışı gözleniyor.

2 – Samandere Şelalesi

Samandere Şelalesi

Merkeze ortalama 26 km’lik bir uzaklıkta bulunan Samandere Şelalesi, piknik için elverişli bir ortama sahip. Şelalenin çevresi tabiat parkı olarak adlandırıldığı için dilerseniz kamp dilerseniz piknik yapabilirsiniz.

Erzurum

Doğu Anadolu’da yer alan Erzurum, doğunun sert ve çetin birçok doğal güzelliğine sahip. Türkiye’nin ünlü şelalelerinden birine ev sahipliği yapan Erzurum, diğer doğal güzellikleri ile de dikkat çekiyor.

1 – Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi

Türkiye’nin ünlü şelaleleri arasında yer alan Tortum Şelalesi, 48 metrelik bir yükseklikten doğrudan dökülme özelliğine sahip. Bu özelliği ona dünyadaki en yüksek üçüncü şelale olma unvanını veriyor.

Debisi yüksek olan Tortum Şelalesi, özellikle bahar aylarında oldukça yüksek bir debiye sahip. Tortum Şelalesini ziyaret ettiğinizde dilerseniz çevresindeki restoran ve kafelerde dinlenebilir, şelale manzarasının tadını yemek yerken veya içecek içerken seyredebilirsiniz.

Giresun

Karadeniz’in doğal güzellikleri ile meşhur şehri Giresun, yeşilin her tonuna sahip bir il. Giresun, tabiat parkı ile de yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin dikkatini çekiyor.

1 – Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı

Kuzualan Şelalesi

Karadeniz’in ünlü şelalelerinden olan Kuzalan Şelalesi, yeşil bir doğanın içinden dökülerek eşsiz bir görünüm sunuyor. Şelalenin bulunduğu yer piknik ve mesire alanı olarak da kullanılıyor.

Kastamonu

Batı Karadeniz ve hatta Türkiye’nin en yeşil şehirler sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor. Kastamonu, birbirinden farklı doğal güzellikleri ile yıl boyunca Türkiye’nin dört bir yanından turist çekebiliyor.

1 – Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi

14 metrelik bir yükseklikten dökülen Ilıca Şelalesi, Kastamonu’nun önemli doğal güzelleri arasında yer alıyor. Günübirlik ziyaret edilebileceği gibi bungalovlarda konaklama seçeneğini de tercih edebiliyorsunuz. Ayrıca Ilıca Şelale’sinin bulunduğu alanda dilerseniz piknik yapabilir, ATV turu ile çevreyi keşfedebilirsiniz.

Konya

İç Anadolu’nun tarihi şehirlerinden biri olan Konya, kadim tarihi ile biliniyor. Konya, sahip olduğu tarihsel mirasının yanı sıra birbirinden özel doğal güzelliklere de sahip bir il.

1 – Göksu Yerköprü Şelalesi

Göksu Yerköprü Şelalesi

Konya Aladağ’da yer alan Göksu Şelalesi, bir kanyonun içinde doğru akıyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında eşsiz doğal manzaralar sunan Göksu Şelalesi, şehir merkezine 100 km’lik bir uzaklıkta konumlanıyor.

Mersin

Akdeniz’in en büyük şehirlerinden olan Mersin, tarih öncesi bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra farklı birçok doğal güzelliklere de sahip. Mersin’in farklı noktalarında irili ufaklı birçok şelale yer alıyor.

1 – Tarsus Şelalesi

Mersin’in en büyük ilçesi Tarsus’ta yer alan Tarsus Şelalesi, yapay bir şekilde oluşturulan şelale olarak da biliniyor. Şelalenin etrafında ziyaret edebileceğiniz birçok Roma dönemi harabeleri de bulunuyor.

2 – Yerköprü Şelalesi

Yerköprü Şelalesi

Mersin Mut’ta yer alan Yerköprü Şelalesi, büyük bir kanyondan dökülen bir şelale. Oldukça yüksekten dökülen suları film sahnelerinden bir görüntüyü aratmıyor.

Rize

Doğu Karadeniz’in yeşil şehri Rize, engebeli yapısından ve yılın büyük çoğunluğunu yağışlı geçirmesinden dolayı şelale açısından oldukça zengin.

1 – Bulut Şelalesi- Rize

Bulut Şelalesi

Çamlıhemşin’de bulunan Bulut Şelalesi, 250 metre yükseklikten dökülüyor. Çam ve meşe ormanlarının arasından akan suyu, bir tablo görünümü sunuyor. Bulut Şelalesi ziyaretinizde, piknik yapabilir veya atlı safari turlarına katılım sağlayabilirsiniz.

2 – Palovit Şelalesi

Palovit Şelalesi

Çamlıhemşin’in ünlü yaylası Palovit’te bulunan Palovit Şelalesi, 15 metre yükseklikten dökülüyor. Palovit deresinin sularının döküldüğü bu şelaleyi yayla ziyaretlerinizde tercih edebilirsiniz.

Van

Doğu’nun incisi Van, doğal güzellikleri ile giden ziyaretçilerine birbirinden farklı noktalar sunuyor. Sahip olduğu şelalesi de Türkiye’nin en iyi şelaleleri arasında gösteriliyor.

1 – Muradiye Şelalesi

Muradiye Şelalesi
Muradiye Şelalesi

Van, Muradiye’de yer alan Muradiye Şelalesi merkeze ortalama 1 saatten fazla bir uzaklıkta yer alıyor. Kar sularının beslediği sularının debisi yüksek olup 20 metre yukarıdan dökülüyor. Muradiye Şelalesi ziyaretinizde asma köprünün üzerinden geçmeyi unutmayın.

Önceki İçerikDoğu’nun İncisi Van’ın Bilinmeyen Plajları
Sonraki İçerikLikya Yolu Yürüyüşüne Hazırlık Rehberi