Ücretsiz Müze Günleri- Ücretsiz Gezebileceğiniz Müzeler

0
8063

İstanbul’da yaşayan sanatseverlerin ve İstanbul’a gelen ziyaretçilerin favori aktivitelerinden biri müze ziyaretleri. Ve tabii yurt dışına yapmış olduğumuz seyahatlerin de olmazsa olmazı sevdiğimiz sanatçıların eserlerini görebileceğimiz, gittiğimiz şehrin tarihi hakkında bilgi edinebileceğimiz müzelere yapmış olduğumuz geziler.

Tabi keyifli vakit geçirerek ruhumuzu beslediğimiz bu aktiviteyi gerçekleştirebilmek için çoğu zaman belirli bir ücret ödememiz gerekiyor. Özellikle yurt dışı seyahatlerimizde dünyanın en saygın koleksiyonlarını yerlerinde görüp deneyimlemek ve eserleri yakından görebilmek dövizin uçup gittiği son yıllarda elbette kolay olmuyor.

Neyse ki dünyanın birçok yerinde pek çok müze takvimlerine “Ücretsiz Müze Günleri” eklemeye devam ediyor. Böylece uygun tarihlerde ayarlanmış tatiller sayesinde hem istediğimiz müzeleri ziyaret edebiliyoruz hem de paramızın bir kısmı cebimizde kalmayı başarıyor!

Müze gezmeyi seven sanatseverlerin gezerken para tasarrufu yapmasını sağlayan bu “Ücretsiz Müze Günleri” dünyanın çeşitli şehirlerinde olduğu gibi Türkiye müzelerinin bazılarında da uygulanıyor.

Ben de sizlere yıl boyunca İstanbul’da ücretsiz ziyarete açık olan müzeleri listelediğim gibi, dünyanın farklı şehirlerinden popüler müzelerin “Ücretsiz Müze Günleri” ni derledim.

Hadi müze gezelim ve tasarruf edelim!

Ücretsiz Müze Günleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Uluslararası Müzeler Haftası

Müze ziyaretleri yapmayı sevenlerin en sevdiği hafta: Uluslararası Müzeler Haftası! 18-24 Mayıs aralığında dünyanın farklı yerlerinden müzeler kapılarını ziyaretçilere ücretsiz olarak açıyorlar.

Hafta boyunca konferanslar, paneller ve müzecilik üzerine eğitimler düzenleniyor.

Türkiye’de 1982’den beri 18-24 Mayıs tarihleri “Müzeler Haftası” olarak kutlanıyor. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzeleri ücretsiz olarak ziyaret etmek mümkün.

Eğer bu tarihlerde yurt dışına bir şehre seyahat edecekseniz, ziyaret etmek istediğiniz müzelerin Müzeler Haftası kapsamında ücretsiz olup olmadığını mutlaka sitelerinden kontrol edin.

Avrupa Müzeler Gecesi

UNESCO ve ICOM birliğinde 2005’ten beri düzenlenen “Avrupa Müzeler Gecesi” etkinliği aslında Uluslararası Müzeler Haftasının bir uzantısı.

Avrupa Müzeler Gecesi etkinliği kapsamında 18 Mayıs gecesi hem Türkiye’de hem de yurt dışında pek çok müzeye gece saatlerinde ücretsiz olarak ziyaret gerçekleştirilebiliyor.

Avrupa Müzeler Gecesi etkinliğine Türkiye’den Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 40’tan fazla müze katılıyor. İstanbul, Ankara, Gaziantep, Antalya, Amasya, Niğde gibi farklı şehirlerin dahil olduğu etkinlikte belirli müzeler, kapanış saatinden 23.00’a kadar kapılarını ziyaretçilere açıyor. Etkinliğe hangi müzelerin dahil olduğunu güncel olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sitesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

İstanbul’da Ücretsiz Gezilebilecek Müzeler

Aşiyan Müzesi

Tevfik Fikret Evi olarak bilinen müze, yazarın kişisel eşyaları, yazarın balmumu heykeli, el yazmaları, çalışma eşyaları ve birçok tabloya ev sahipliği yapmakta.

Aşiyan Müzesi, Pazartesi günleri hariç, 09.00-16.00 saatlerinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Cumhuriyet Eğitim Müzesi

Türk eğitim tarihine ışık tutan Cumhuriyet Eğitim Müzesi Fatih’te yer almakta.

Müzenin giriş ücreti bulunmuyor.

Haldun Taner Müze Evi

Haldun Taner anısına oluşturulan müze evde, sanatçının kişisel eşyaları ve eserleri sergilenmekte ve çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmakta.

Kadıköy-Fenerbahçe’de yer alan müze, Pazar günü hariç ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi

Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi, Heybeliada

Heybeliada’daki müze, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın 1912-1944 yılları arasında yaşadığı ev. Müzede, yazara ait kişisel eşyalar, kitaplar ve kendi yaptığı el işleri bulunmakta.

Müzeyi Pazartesi günleri dışında 10.00-16.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul Atatürk Evi Müzesi

Atatürk Evi Müzesi, Atatürk’ün kişisel eşyaları, askeri ve sivil yaşamından fotoğraf, hatıra eşyalar ve çeşitli belgeleri barındırıyor.

Osmanbey’deki üç katlı müzeyi Pazartesi ve Perşembe günleri dışında 09.00-16.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul Demiryolu Müzesi

Sirkeci Garı Müzesi olarak da bilinen İstanbul Demiryolu Müzesi, Sirkeci Garı’nın içinde yer alıyor. TCDD’nin kuruluşundan günümüze kadar gelen araçları bulabileceğiniz müzede yaklaşık 300 eser sergilenmekte.

Müzeyi Pazar ve Pazartesi günleri dışında her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Mehmet Arsay Klasik Otomobil Müzesi

Türkiye’nin ilk özel klasik otomobil müzesi olan müze İkitelli’de yer almakta.

Hafta içi kapalı olan müze hafta sonları 10.00-17.00 arasında ücretsiz olarak ziyaretçileri kabul etmekte.

Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Burgazada’daki Sait Faik’in yaşamına tanıklık etmiş müze, ziyaretçileri yazarın fotoğrafları, kişisel eşyaları ve mektuplarıyla buluşturuyor.

Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz müze Salı-Cuma günleri 10.30-17.30 saatlerinde hizmet vermekte.

Türkiye İş Bankası Müzesi

Türkiye İş Bankası Müzesi, İş Bankası’nın 1924’ten bu yana kadar biriktirilen belgeler, fotoğraflar, bankacılığa dair objeleri bir araya getiren bir anı müzesi.

Her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz müze, Pazartesi, 1 Ocak ve bayramların ilk günleri kapalı.

Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi

Taksim’de yer alan Yapı Kredi bünyesindeki müzede 1950’lerden günümüze kadar etnografik ve nümizmatik koleksiyonları görebilirsiniz.

Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz müze Pazartesi-Cuma 10.00-18.45, Cumartesi 11.00-18.45 ve Pazar günleri 13.00-18.45 saatleri arasında hizmet veriyor.

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi

Türk Yahudilerinin Türkiye topraklarında geçen 2600 yıllık tarihi ve kültürel mirasını paylaşmak amacıyla kurulan bu üç katlı müze, Pazartesi-Perşembe 10.00-17.00, Cuma günleri 10.00-13.00 ve Pazar günleri 10.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Müze ziyaretçisi olarak sünnet, düğün, Bar Mitzva gibi Yahudi ritüellerine tanıklık etme şansınız da var.

Müze ziyaretiniz sırasında kimlik veya pasaport gösterilmesi gerektiğini hatırlatalım.

İstanbul’da Ücretsiz Müze Günlerinde Gezebileceğiniz Müzeler

İstanbul Modern

İstanbul Modern Sanatlar Müzesi, İstanbul

Kalıcı sergilerinin yanı sıra dönemsel sergilere ev sahipliği yapan İstanbul Modern, Pazartesi günleri dışında her gün 11.00-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

İstanbul Modern Sanatlar Müzesi, İstanbul

Müzenin giriş ücreti 37 TL, indirimli biletler 21 TL.

Salı günlerinde 14.00-17.00 arasında 18-25 yaşlarındaki gençlere ücretsiz olan İstanbul Modern, Perşembe günleri Türkiye’de ikamet eden herkese ücretsiz.

Pera Müzesi

Pera Müzesi

Dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini ziyaretçilerle buluşturan ve oldukça geniş bir kalıcı koleksiyona sahip Pera Müzesi, Taksim-Tepebaşı’nda yer alan binasında haftanın her günü hizmet veriyor.

Salı-Cumartesi 11.00-18.00, Pazar günleri 12.00-18.00 saatlerinde ziyarete açık müzenin giriş ücreti 15 TL, indirimli girişi 10 TL.

Cuma günleri 16.00’dan sonra müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Çarşamba günleri ise öğrencilere ücretsiz.

Pera Müzesi, yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık’ta ise her sene düzenlediği partiler ile kapılarını ziyaretçilere ücretsiz hizmet veriyor.

Sakıp Sabancı Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi İstanbul

Emirgan’da eşsiz bir boğaz manzarasına sahip olan Sakıp Sabancı Müzesi, Pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 arasında ziyarete açık.

Giriş ücretleri 40 TL, indirimli biletleri ise 25 TL olan müzeyi çarşamba günleri ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Yurt Dışında Ücretsiz Müze Günlerinde Gezebileceğiniz Müzeler

İtalya

İtalya’da ziyaret edilmesi gereken müzelerin ücretleri genellikle 10-25 Euro arasında değişiyor.

Eğer siz de müzeleri gezmeden tatil olmaz diyorsanız, İtalya gezinizi ücretsiz müze günlerine göre ayarlarsanız cebinizde oldukça para kalacağına emin olabilirsiniz!

“Domenica al museo” (Müzede Pazar Günü) olarak adlandıran bu hareket, önceki yıllarda tüm ayları kapsıyor olsa da İtalya Kültür Bakanlığı tarafından sınırlandırıldı. Şu anda Ekim-Mart ayları arasında her ayın ilk Pazar günü devlet müzeleri ücretsiz ziyaret edilebiliyor. (Gitmek istediğiniz müzelerin bu kapsamda olup olmadığını kontrol etmek için mutlaka sitelerini kontrol edin.)

Bu kapsamda ücretsiz olarak girebileceğiniz popüler müzeler ve arkeolojik alanlar:

Roma

Floransa

  • Galleria dell’Accademia
  • Uffizi
  • Bargello

Venedik

  • Gallerie dell’Accademia

Milano

  • Cenacolo Vinciano
  • Pinacoteca di Brera

Bunlarla birlikte her ayın son Pazar günü ve 27 Eylül Dünya Turizm Gününde Vatikan Müzeleri’ne ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

Fransa

Paris

Sanatın başkenti sayılabilecek şehirlerden biri Paris. Şehirde 130’u aşkın sayıda müze bulunduğunu biliyor muydunuz? Üstelik birçok önemli müze ve saray her ayın ilk Pazar günü ücretsiz erişime sahip.

Gezmenin günlerce bitmeyeceği dünyanın en önemli müzelerinden olan Louvre Müzesi, Ekim-Mart ayları arasında her ayın ilk Cumartesi günü 18.00-21.45 saatleri arasında ve 14 Temmuz Bastille Günü’nde ziyaret edecek herkes için ücretsiz.

Paris seyahatinizi ayın ilk Pazar gününe getirirseniz -yıl boyunca- ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz müzeler:

  • Orsay Müzesi
  • Centre Pompidou
  • Orangerie Müzesi
  • Picasso Müzesi
  • Göç Tarihi Müzesi
  • Saint Germain en Laye Şatosu
  • Mimarlık Müzesi
  • Quai Beanly Müzesi
  • Ortaçağ Ulusal Müzesi
  • Ulusal Seramik Müzesi
  • Campiégne Şatosu

Kasım-Mart aylarında her ayın ilk Pazar günü ücretsiz olan müzeler:

  • Versay Sarayı
  • Zafer Takı
  • Vincennes Şatosu
  • Pierrefonds Şatosu
  • Maison d’Auguste Rodin
  • Vincennes Şatosu

İspanya

Barselona’da ücretsiz müze bulmak gerçekten çok zor! Bu sebeple müze gezmeyi seven biriyseniz seyahatinizi müzelerin ücretsiz günlerine getirmek isteyebilirsiniz.

Barselona’da her Pazar saat 3’ten sonra ücretsiz olan müzeler:

  • Şehir Müzesi
  • Natural History Museum
  • Barselona Botanik Parkı
  • Ethnological & Cultures of the World Museum
  • Müzik Müzesi (Ayrıca Perşembe günleri 18.00 sonrası)
  • Denizcilik Müzesi
  • Tasarım Müzesi (HUB)

Her ayın ilk Pazar günü ücretsiz olan müzeler:

  • Katalonya Ulusal Sanat Müzesi (MNAC)
  • Picasso Müzesi (Önceden ücretsiz giriş için rezervasyon gerekli.)
  • Palau Güell (Önceden ücretsiz giriş için rezervasyon gerekli.)
  • Katalonya Tarih Müzesi

Diğer günler ücretsiz olan müzeler:

  • Çağdaş Sanat Müzesi (MACBA): Her Cumartesi 16.00-20.00

Madrid

  • Museo Reina Sofia: 18 Nisan, 18 Mayıs, 12 Ekim ve 6 Aralık tarihlerinde ücretsiz olarak ziyarete açık.

Almanya

Berlin

  • Academy of Arts: Her Salı 15.00-19.00
  • Bröhan Museum: Her ayın ilk Çarşamba günü saat 17.00 ücretsiz rehberli tur
  • Berlin Seramik Müzesi: Her ayın son Pazartesi günü
  • Hamburger Bahnhof – Çağdaş Sanat Müzesi: Her ayın ilk Perşembe günü 16.00-20.00
  • KW Çağdaş Sanat Enstitüsü: Her Perşembe 18.00-21.00
  • Film ve Televizyon Müzesi: Her Perşembe 16.00-20.00
  • Nikolaikirche Müzesi: Her ayın ilk Çarşambası
  • Berlin Stadtmuseum: Her ayın ilk Çarşambası

ABD

San Francisco

  • San Francisco Botanik Bahçesi: Her sabah 7.30-9.00 saatleri arasında, her ayın ikinci Salı günü, Noel ve Yeni Yıl’da
  • Conservatory of Flowers: Her ayın ilk Salısı
  • The Legion of Honor: Her ayın ilk Salısı
  • Çağdaş Yahudi Müzesi: Her ayın ilk Salısı
  • The M.H. de Young Memorial Museum: Her ayın ilk Salı günü ve yıl içinde belirlenmiş bazı Cuma gecelerinde
  • Berkeley Botanik Bahçesi: Her ayın ilk Çarşambası
  • Bay Area Discovery Museum: Her ayın ilk Çarşambası
  • BAMPFA Berkeley Sanat Müzesi: Her ayın ilk Perşembesi
  • Asya Sanatları Müzesi: Her ayın ilk Pazarı
  • Oakland Museum of California: Her ayın ilk Pazarı ve her Cuma 17.00-21.00 saatleri arasında.
  • Golden Gate Park içinde yer alan Japanese Tea Garden her Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri saat 10’dan önce yapılacak olan girişlerde ücretsiz.
  • The Exploratorium her yıl Anneler Günü’nde ücretsiz.
  • Walt Disney Family Museum yılda yalnızca bir gün ücretsiz ziyaret sağlıyor. O da Walt Disney’in doğum gününde: 5 Aralık

Los Angeles

  • LACMA (Los Angeles County Museum of Art): Her ayın ikinci Salısı
  • Çağdaş Sanat Müzesi: Her Perşembe 17.00-20.00
  • Natural History Museum of Los Angeles County: Her ayın ilk Salısı (Temmuz ve Ağustos hariç)
  • Huntington Sanat Koleksiyonu ve Botanik Bahçesi: Her ayın ilk Perşembesi

New York

  • The Museum of Modern Art (MoMA): Her Cuma 16.00-20.00
  • Solomon R. Guggenheim Müzesi: Her Cumartesi 17.00-19.45 arasında dilediğiniz bir ücreti ödeyerek giriş yapabiliyorsunuz.
  • The Metropolitan Museum of Art: Her Haziran ayında “Museum Mile Festival” kapsamında belirli tarihlerde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
  • Studio Museum – Harlem: Her Pazar

Boston

  • Güzel Sanatlar Müzesi: Her Çarşamba 16.00 sonrasında
  • Harvard Sanat Müzesi: Her Cumartesi
  • Harvard Museum of Natural History: Her Pazar 09.00-12.00, Eylül-Mayıs ayları arasında ise her Çarşamba
  • Çağdaş Sanat Enstitüsü: Her Perşembe 16.00-21.00 ve her ayın son Cumartesi günü ailelere ücretsiz.

Japonya

Tokyo’nun popüler müzelerine girişin oldukça pahalı olduğu bir gerçek.

Ulusal Modern Sanat Müzesi, Tokyo Metropolitan Sanat Müzesi ve Tokyo Fuji Müzesi gibi bazı müzeler ziyaretçilerine yıl içerisinde ücretsiz müze günleri avantajı sunuyor.

  • Tokyo Ulusal Müzesi, yılda yalnızca iki kez ücretsiz ziyaretçi kabul ediyor: Uluslararası Müzeler Günü ve Eylül ayının üçüncü Pazartesi.
  • Tokyo Ulusal Sanat Müzesi, 20. yüzyılın başından itibaren Japon sanatından oluşan geniş koleksiyonunu her ayın ilk Pazar günü ve 3 Kasım’da ücretsiz olarak ziyaretçilerine açıyor.
  • The National Museum of Western Art, Japonya’da Batı sanatına adanmış tek ulusal müze. Her ayın ikinci ve dördüncü Cumartesileri ücretsiz olan müzenin kalıcı koleksiyonu 3 Kasım tarihinde ücretsiz girişe sahip.
  • Eğer doğum gününüzü Tokyo seyahatiyle değerlendirmeye karar verdiyseniz, Tokyo Fuji Müzesi’nin doğum günlerine özel ücretsiz giriş sağladığını unutmayın.
  • Japon basın tarihine ışık tutan, eski posterler ve kitaplardan oluşan geniş koleksiyona sahip Baskı Müzesi, 5 Mayıs ve 3 Kasım tarihlerinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız