Места за посещение в Пловдив (Забележителности в Пловдив)

0
3220
Saat Kulesi , Plovdiv

Вторият по големина град в България, Пловдив, носи името си от Македонския крал Филип II. Градът, известен на български като „Пловдив“, е известен като един от най-важните културни и образователни центрове в страната. Пловдив, който беше завоюван от султан Мурат I, се появява като един от градовете, на които Османската империя обръща внимание на Балканите. Ето защо в сградите в града могат да бъдат открити следи от турско-османската гражданска архитектура.

Пловдив (Филибе), разположен на югоизток от столицата на България София, се намира на брега на река Марица. Пловдив, чийто град-побратим е Истанбул, има много природни и исторически красоти. Централният площад, улица „Княз Александър I“, улица „Найден Геров“, улица „Райко Даскалов“ и районът Капана са известните улици на Филибе.

Нека в тази статия заедно разгледаме местата за посещение в Пловдив.

1) Парк „Цар Симеон“

Tsar Simeon Parkı, Plovdiv

Най-големият парк в Пловдив, „Цар Симеон“, е създаден през 1892 г. от швейцарския ландшафтен архитект Люсиен Шевалас. Днес през уикендите в парка се организират шоута с фонтани. При това красивите звуци, които идват от водата, са наречени „пеене на фонтаните“. Паркът, където се намират статуи, пейки и алеи за разходка, представлява зелена оазис в центъра на града.

2) Римски стадион

Roma Stadyumu, Plovdiv

Стадионът, построен през II век пр.н.е. по време на Римската империя, е една от най-големите и най-добре запазени сгради от този период на Балканския полуостров. По време на построяването си Филипопол (Пловдив) е бил столицата на римската провинция Тракия. Стадионът, с височина 250 метра и ширина 50 метра, има капацитет да приеме 30 000 зрители.

3) Римски форум

Римският форум, разположен в центъра на античния град Филипопол, е един от историческите паметници от римската епоха в града. Форумът, заобиколен от останки на административни сгради, има правоъгълна форма. Той е бил център на обществения, административния, търговския и религиозния живот на древния град, където се провеждали срещи, дискусии, празненства и държавни събития.

4) Часовникова кула

Saat Kulesi , Plovdiv

Часовниковата кула в Пловдив се намира на хълма Данов, който е наречен на името на известния български издател Христо Данов. Часовниковата кула в центъра на града е построена през 16 век. Тя е една от най-старите кули в Европа. Кулата е каменна призма с височина 17.5 метра.

5) Старият град

Eski Şehir, Plovdiv

Историческата атмосфера на всеки град се усеща най-силно в „Стария град (Old Town)“. Разходката по улиците с калдъръмени павета сред архитектурата на историческите къщи в района, където градът е основан, е изключително приятна. „Османският квартал“, разположен тук, е под закрила на ЮНЕСКО от 2004 г.

6) Небет тепе

Nebet Tepe, Plovdiv

Най-старото заселение на хълма Небет тепе, един от хълмовете, върху които е основан древният град, датира от около 4000 г. пр.н.е. Днес на Небет тепе могат да се видят останките от стените, кулите и задната стена, спускаща се към река Марица от периода на Юстиниан. Археологическите находки на хълма са едно от най-важните туристически места в Пловдив и имат национално значение.

7) Голямата базилика

Голямата базилика в Пловдив е построена през средата на IV век и е една от най-големите църкви от този период на Балканите. Тя се отличава с впечатляващата си архитектура и се намира в центъра на града. Богатите мозайки на пода на базиликата са премахнати и съхранявани в музей.

8) Хисар Капия

Hisar Kapı Plovdiv

Хисар Капия в стария градски център на Пловдив е от средновековието. Тази врата, която е едно от известните туристически места в града, е построена през XI век върху основите на врата от римската епоха. Хисар Капия се използва като един от трите входа към античния акропол на Пловдив.

9) Водните стълби Каменица

Докато вървите по улица „Княз Александър“, от дясната ви страна ще видите водните стълби Каменица, които са една от важните забележителности на Пловдив. Статуята на „Милё“ до стълбите и табелата „Заедно“, монтирана през 2019 г., когато Пловдив беше Европейска столица на културата, ще добавят цвят към вашите снимки.

10) Хюдавендигар джамия (Петък джамия)

Хюдавендигар джамията, известна още като Петък джамия, е построена по време на управлението на султан Мурад I и се намира в центъра на Пловдив. Символ на Османската империя, джамията е построена между 1363 и 1364 година. Тя носи следи от византийската и османската архитектура, а към края на XIX век са добавени и богати орнаменти с темперна техника.

11) Църквата “Свети Константин и Елена”

Aziz Konstantin ve Aziz Elena Kilisesi Plovdiv

Една от най-старите църкви в града, църквата “Свети Константин и Елена”, е построена през 337 година. Носи името на император Константин Велики и неговата майка Елена. Фреските и иконите вътре в църквата са рисувани от майстори на известната българска Иконографска школа в Дебър.

12) Паметникът “Альоша”

На върха на хълма Бунарджик се издига паметникът “Альоша”, представляващ бетонен статуя с височина 11 метра на съветски войник. Статуята стои върху 6-метров постамент, облицован с гранит. Паметникът “Альоша” е построен в памет на загубите на България по време на съветската окупация по време на Втората световна война. Сред историческите забележителности, които можете да посетите в Пловдив, са Бачковският манастир и крепостта Асенова крепост.

13) Етнографски музей

Etnografya Müzesi Plovdiv

Етнографският музей в Пловдив е разположен в една от най-големите и най-красиви къщи от времето на Българското Възраждане, украсена с впечатляващи външни украшения. В музея има шест зали, всяка от които се използва за различни изложби.

14) Исторически музей

Историческият музей в Пловдив е основан през 1951 година и обхваща историята на града от 15-ти век до наши дни. В музея има три отдела, всеки от които се намира в различна историческа сграда. Този музей е отличен избор за тези, които искат да научат повече за историята на Пловдив.

15) Национален археологически музей

Националният археологически музей, едно от първите културни институции в България, е отворен през 1882 година. Първоначално основан като археологически и нумизматичен офис, през 1920-те години музеят постепенно придобива статут на Археологически музей. Той разполага с богата колекция от над 100 000 експоната, свързани с историята на Пловдив и региона.

16) Двойната баня

Двойната баня, останка от Османската епоха, е построена върху основите на зона, покрита с антични мозайки. Днес този исторически паметник функционира като музей и е построен през царуването на султан Мурат III през 1582 година. Двойната баня се намира близо до стария град.

Други музеи в Пловдив, които можете да посетите, включват Дома на Балабанов, Музея на Хипократ, Музея в къщата на Клианти, Дома на Ламартин и Музея в къщата на Хиндлиян.

Надявам се този пътеводител за Пловдив да ви бъде полезен.

*Този контент е генериран от изкуствен интелект.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız