48 Saat 1 Rota: Çıralı

0
787
48 Saat 1 Rota: Çıralı
48 Saat 1 Rota: Çıralı

Çıralı, Antalya Kemer’de bulunan küçük bir tatil beldesi. Küçük olmasına rağmen özellikle yaz aylarında pek çok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Çünkü Çıralı, Yunan mitolojisine dayanan tarihi ve doğasıyla oldukça dikkat çekici bir bölge. Üstelik burayı keşfetmek için bir hafta sonu yeterli. 

Keyifli ve huzurlu bir hafta sonu için işte 2 günlük Çıralı gezi rotası:

Çıralı’ya Nasıl Gidilir?

Çıralı’ya Nasıl gidilir?
Çıralı’ya Nasıl gidilir?

Çıralı’ya ulaşım pek çok ilden oldukça kolay. İzmir, İstanbul ve Ankara illerinden geleceksen, iki günlük bir tatil için en uygunu hava yoluyla ulaşım. Vakit kazanmak için biletini cuma akşamına almanda fayda var. Böylece iş çıkışı havaalanına geçebilirsin. Cuma günü iş çıkışı yola çıkacaksan, işe giderken eşyalarını yanına alırsan çok daha kolay bir şekilde yolculuk aşamasına geçebilirsin. Sonrasında Çıralı için ilk olarak uçak ile Antalya’ya gitmen gerekiyor. Antalya’ya vardıktan sonra Çıralı’ya gitmenin iki farklı yolu var. 

1 –  Havaş, tramvay ya da halk otobüsü ile Antalya otogara giderek buradan Çıralı’ya giden otobüslere binebilirsin. Çıralı otobüsünden Çıralı kavşağında indikten sonra Çıralı sahile giden minibüslerle ulaşımı sağlaman mümkün. Burada dikkat etmen gereken nokta minibüs saatlerini kaçırmaman. Çıralı kavşağına saat kaçta varabileceğini ve o saatte minibüs olup olmadığını araştır. Çıralı yazlık bir bölge olduğu için minibüs saatleri gittiğin mevsime göre değişiklik gösterebilir. Şu an için minibüs saatleri sabah 8.30 ve akşam 19.30 arası yarım saatte bir olarak düzenlenmiş. 

2 – Alternatif olarak Antalya’da araba kiralayarak, Antalya’dan Çıralı’ya ulaşımı sağlayabilirsin. Antalya Çıralı merkez arası yaklaşık 95 km, yani 1.5 saatlik bir araba yolculuğunun ardından Çıralı’ya varabilirsin. 

İstanbul, İzmir ya da Ankara gibi daha uzak illerin yanı sıra daha yakın konumdan geleceksen kendi arabanla veya araba kiralayarak Çıralı’ya ulaşımı sağlayabilirsin.  

Çıralı’da Nerede Kalınır?

Çıralı’da Nerede kalınır?
Çıralı’da Nerede kalınır?

Çıralı’da konaklamak için pek çok farklı seçenek var. Konaklama seçenekleri arasında en popüler olanlar bungalovlar. Tek odalı veya daha büyük bungalov seçeneklerinden sana en çok uyanı seçebilirsin. Böylece samimi ve doğanın içinde iki gün geçirmeyi garanti altına almış olursun. Bungalovların yanı sıra hem hesaplı hem de kolay ulaşılabilir olan bir seçenek de pansiyonlar. Ama iki günlük tatilinde biraz daha konfor arıyorsan doğanın içinde samimi butik otelleri de kesinlikle değerlendirebilirsin. Bungalov, pansiyon ve butik otellerden daha farklı ve daha doğanın içinde bir seçenek arıyorsan Çıralı’da oldukça güzel ve kaliteli kamp alanları bulunuyor. Buralarda da konaklayabilirsin. 

Ufak bir not da düşelim, Çıralı’nın bir diğer bilinen özelliği ise bazı bölgelerinin dönem dönem Caretta Carettalar için kapatılıyor olması. Bu yüzden eğer çadırda kalacaksan, Caretta Carettaların yuvalama alanlarında kamp yapılmadığını bilmende fayda var.

Bungalov ve butik otellerin pek çoğu misafirlerine kahvaltı servisi veriyor. Diğer öğünler için ise etrafta farklı yemek seçenekleri bulmak mümkün. Otele giriş yaptıktan sonra, cumartesi gününe hazırlanmak için otelinde güzelce dinlen. 

1.Gün: Çıralı Plajı ve Yanartaş

Kimera, Yanartaş
Kimera, Yanartaş

Çıralı’ya gittiysen ilk yapman gereken şeylerden biri plaja gitmek. Çıralı’nın masmavi denizi ve kumsalı ile sabahın ilk saatlerinden itibaren günün her saati burada denize girmek çok keyifli. 3,2 km uzunluğundaki plaj, boydan boya ince kumla kaplı olduğu için sadece yüzmek değil plajda yürüyüş yapmak da oldukça keyifli. Sabah keyifli bir kahvaltı yaptıktan sonra ilk iş plaja gidebilirsin. Masmavi suda yüzerek, güneşlenerek ve yürüyüş yaparak öğlene kadar keyifli bir şekilde vakit geçirebilirsin.

Sonrasında ise seçtiğin bir restoranda güzel bir öğle yemeği yiyebilirsin. Çünkü öğleden sonra bol bol yürüyeceksin. Çıralı plajda keyifli bir sabah ve sonrasında harika bir yemekten sonra rahat ayakkabılar giysen iyi olur. Rotamız şu an Kimera, yani Yanartaş.

Oldukça etkileyici bir hikayesi olan Kimera Çıralı’nın en meşhur yeri. Çıralı’ya gelip de buraya gitmeden dönmek olmaz. Bu yüzden ilk gün rotamızda kesinlikle burası var. Sabah plajın tadını çıkardıktan sonra Yanartaş’a doğru yola çıkıyoruz. Yanartaş’a genelde yürüyerek ulaşım sağlanıyor. Bu yolun uzunluğu, yola nerede başladığın ile doğru orantılı değişecektir. Fakat bu yola kesinlikle değecek. Yürürken oldukça güzel bir yoldan gidiliyor. Doğanın içinde yaptığınız yaklaşık bir saatlik yolun sonucunda Kimera’ya varmış oluyorsunuz. Kimera, adını Yunan mitolojisinden alınıyor. Yanartaş da denen Kimera’da kendiliğinden yanan ve hiç sönmeyen taşlar bulunuyor. Bir inanışa göre bu taşlar antik dönemlerden beri hiç sönmeden yanıyor. Bu doğal güzelliği görmek için ise güneşin batmaya başladığı saatleri tercih edebilirsin. Böylece ateşi çok daha net görebilirsin.

Deniz, kum, güneş, keyifli bir öğle yemeği, doğa yürüyüşü ve ardından Kimera gezisi ile dolu dolu bir gün geçirdin. Akşam güzel bir yemek yedikten sonra, yarın hem ufak bir gezi daha yapmak için hem de geri dönüş yoluna çıkman için güzelce dinlen.

2. Gün: Olimpos Gezisi

Olimpos
Olimpos

Olimpos, Türkiye’nin en çok bilinen ören yerleri arasında yer alıyor. Doğanın içinde kurulmuş olan bu antik alan her göreni oldukça etkiliyor. Çıralı’ya oldukça yakın. Araba ile yaklaşık yarım saatlik bir uzaklıkta bulunuyor. Olimpos’a gitmek için arabanın olması gerekli. Çünkü buraya herhangi bir toplu taşıma aracı ile gidilmiyor. Bu yüzden buraya geldiğinde araba kiraladıysan ya da kendi arabanla geldiysen oldukça şanslısın.

Olimpos’a gitmek için sabah erken kalkmalısın. Çünkü aynı zamanda bugün dönüş zamanı. Sabah güzel bir kahvaltı yaptıktan sonra Olimpos’a doğru yola çıkma vakti geldi. Çıralı yolu üzerinden yarım saatlik bir yolculuktan sonra artık Olimpos’tasın. Ören yerini gezmek istersen girişte ödeme yapmalısın. Fakat eğer yanında müze kartın varsa müze kart ile ören yerini gezebilirsin. Olimpos plajına giriş ise ücretsiz. Dönüş yoluna çıkmadan burada denize girebilir, plajda ufak bir yürüyüş yaptıktan sonra çevredeki çeşitli restoranlarda yemek yiyebilir ve dönüş yoluna geçebilirsin. İki günlük ufak ama dolu dolu bir tatil yapmak için bütün yapman gerekenler bunlar.

İyi tatiller.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız