Dünyadaki En Ucuz Hava Yolu Şirketleri

0
11507

Yabancı bir ülkeye seyahat ederken en dikkat ettiğimiz şey hava yolu şirketleri oluyor. Çünkü gideceğimiz ülkenin para birimiyle sürekli kendi para birimimizi kıyasladığımız için paramızın çoğunu orada gezmeye ve kültürel yemeklerini tatmak için harcamak istiyoruz.

Dolayısıyla uçak biletlerimiz daha uygun fiyata gelsin diye aylar öncesinden bilet bakmaya başlıyoruz. İstatistiklere göre uçak biletleri incelendiğinde en ucuza bilet Şili’ye, sonrasında Endonezya, Türkiye, Hindistan ve Bulgaristan’a alınıyormuş.

Peki hangi ülkede hangi hava yolu şirketinin daha ucuza hizmet verdiğini biliyor muyuz? Haydi görelim!

1) Ryanair, İrlanda

ryan air

1985 yılında İrlanda’da kurulan Ryanair’i duymayan kalmamıştır herhalde…

Son 10 yıldır düşük maliyetli biletler sağlamasıyla özellikle Erasmus programıyla yurt dışında okuyan öğrencilerin kurtarıcısı Ryanair, dünyanın en ucuz hava yolu şirketlerinden.

25 Haziran’da Türkiye pazarına “Dalaman” ile giren Ryanair, dünyada Almanya’dan Yunanistan’a toplam 36 ülkede hizmet veriyor.

En çok uçulan hatlara baktığımızda ülke bazında ilk üçte İspanya, İtalya ve İngiltere, şehir bazında ise ilk üçün Barcelona, Madrid ve Londra olduğunu söylemek mümkün.

Yılda yaklaşık 50 milyon yolcuya taşımacılık hizmeti veren Ryanair’in 170’ten fazla uçuş noktası var.

Ryanair’in Avrupa’daki büyükşehirler arası uçuş seferlerine baktığınızda bilet fiyatları 10 avronun altına kadar düşebiliyor kimi zaman.

Türkiye’den direkt olarak uçamasanız bile bir kere yurt dışına bilet aldınız mı, gerisini Ryanair’a bırakın!

2) easyJet, Birleşik Krallık

easyJet

İkinci sırada ise 1995 yılında kurulan İngiltere merkezli easyJet firması var.

Sık düzenlediği uçuş seferleri, business class servisi ve sadakat programlarıyla en çok tercih edilen hava yolu firmalarından olan easyJet’in sürekli hizmet verdiği ülkeler arasında Sırbistan, Finlandiya ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere 30 farklı ülke bulunuyor.

Hırvatistan, Karadağ, Yunanistan’ın çoğu seferi ve Türkiye’ye olan uçuşlar dönemsel olarak planlanıyor. Türkiye’de ise Bodrum, İzmir, Dalaman ve Antalya’ya uçuşlar gerçekleştiriyor.

EasyJet verilerine bakıldığında en çok uçuş seferi düzenlediği ilk 3 ülke sıralamasında Fransa, İtalya ve İngiltere, ilk 3 şehir listesinde ise Londra, Paris ve Milano yer alıyor.

3) Norwegian Air Shuttle, Norveç

norwegian title shuttle

İsminden anlaşıldığı gibi Norveç merkezli olan Norwegian Air Shuttle, 1993 yılında Norveç’te kurulan Avrupa’nın üçüncü en ucuz hava yolu şirketi olma unvanına sahip.

15 avroya bile Avrupa şehirleri arasında bilet bulabileceğiniz bu şirket birçok kıtadan 33 ülkeye sürekli olarak; Birleşik Arap Emirlikleri, Hırvatistan, Malta ve Yunanistan’ın dahil olduğu 7 ülkeye dönemsel seferler sağlıyor.

Totalde 35 ülkeden 150 uçuş noktasına sefer gerçekleştiren Norwegian Air Shuttle, 2007 yılından beri UNICEF ile beraber çalışarak bağış da yapıyor.

4) SmartWings, Çek Cumhuriyeti

smartwings

2004 yılında Prag’da kurulan ve o günden beri faaliyette olan SmartWings, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Kanarya Adaları’nın da bulunduğu 6 farklı ülkeye düzenli seferler, 13 ülkeye ise dönemsel seferler gerçekleştiriyor.

Travel Service bünyesinde olan SmartWings, charter seferleriyle de ucuzluğunu kanıtlamış durumda.

Örnek olarak, Avrupa ülkeleri arasında 170 avroya, Antalya’dan Avrupa noktalarına ise 230 avrodan başlayan fiyatlarla uçmanız mümkün.

5) airBaltic, Letonya

airBaltic

1995 yılında Letonya’da kurulan airBaltic de ilk olarak İskandinav ülkeleriyle başlayıp sonraları gitgide büyüyen bir hava yolu firması.

Küçük büyük birçok Avrupa ülkesine hizmet veren airBaltic, 26 ülkeye düzenli, 6 ülkeye dönemsel seferler gerçekleştiriyor. En çok uçuşun olduğu şehirlere baktığımızda Münih, Milano, Odessa ve Tampere olduğunu görüyoruz.

Online alışverişlerde Bitcoin kullanımını da kabul eden ilk hava yolu şirketi olmasıyla öne çıkan airBaltic, 2017 yılında toplamda 3.5 milyon yolcuya taşımacılık hizmeti verdi.

Avrupa ülkeleri arasında 100 avrodan aşağı fiyatlara rahatlıkla uçak bileti bulabilirsiniz.

6) Wizz Air, Macaristan

wizz air

Bilhassa Erasmus programına dahil olan öğrencilerin en çok tercih ettiği şirketlerinden bir diğeri ise Wizz Air.

2003 yılında Macaristan’da kurulan Wizz Air, 47 ülkede aktif olarak faaliyet gösteriyor.

Düzenli takip ederek erkenden aldığınız takdirde 10-15 avroya bile bilet bulmanız mümkün, ancak Yunanistan uçuşlarının dönemsel olduğunu unutmayın!

7) Eurowings Europe, Avusturya

Eurowings Europe

Ucuz olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir hava yolu şirketi olan Eurowings Europe’u listeye almasaydık haksızlık olurdu.

Lufthansa grubuna bağlı alt şirket olarak hizmet veren bu firma tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok kıtada 40 ülkeden 210 farklı noktaya aktif olarak uçuş hizmeti veriyor.

8) Pegasus Havayolları, Türkiye

pegasus havayolları

1990 yılında charter uçuşlarıyla hizmete başlayan ve yurt dışında en çok tercih edilen Türk firmalarından olan İstanbul merkezli Pegasus, ucuzluğuyla bir adım öne çıkıyor.

Sadece yurt dışından seferler değil, Türkiye’den yurt dışına çıkarken de birçok uçuş seferi için uygun fiyata bilet bulmanız muhtemel.

Türkiye dışında 40 ülkede aktif olarak hizmet veren Pegasus Havayolları, yeni uçuş noktalarını listesine eklemeye ve günden günde filosunu büyümeye devam ediyor.

9) Blue Air, Romanya

blue air

2004 yılında kurulan Blue Air, merkezinin olduğu Romanya dışında 14 ülkede aktif olarak taşımacılık hizmeti veriyor.

Romanya’nın en büyük hava yolu şirketi olmasına rağmen dünya çapında uçuş noktası sayısı ile biraz geride kalmış da denebilir.

Buna rağmen her sene milyonları uçurmaya, yolcu kapasitesini günden güne artırmaya ve Akdeniz Bölgesi için charter uçuşlar eklemeye devam ediyor.

35 avroya bile uçak bileti bulabileceğiniz Avrupa içi uçuşlarının yanı sıra dönem dönem indirimli uçuşlara da denk gelmeniz olası.

10) Iberia Express, İspanya

Iberia Express

2011 yılında Madrid’de kurulan İspanyol şirketi, her gün 8750 uçuş ile 150 ülkenin 800 noktasına uçuş sağlayan ve 11 hava yolu şirketinin bir araya gelerek oluşturduğu Oneworld hava yolu birliğine bağlı olarak çalışıyor.

İspanya dışında 9 Avrupa ülkesine aktif uçuş sağlayan Iberia Express, dönemsel uçuşlarına ise Norveç, Polonya, Romanya ve Yunanistan’da devam ediyor.

İspanya çıkışlı 100 avroya bilet bulabilirken Avrupa içinde baktığınız zaman 200 avro ve daha yüksek fiyatlar karşınıza çıkıyor.

UNICEF dahil birçok sivil toplum kuruluşu ile çalışan Iberia Express, sosyal sorumluluk konusunda da geri kalmıyor.

11) WestJet, Kanada

westjet

1996 yılında kurulan Kanada firması WestJet; WestJet Encore, WestJet Link ve Swoop isminde 3 alt şirketi ile dünyanın en çok tercih edilen hava yolu şirketlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Birçok kıtadan ülke ve ada ülkeleri dahil toplamda 19 ülkeye düzenli; Belize, Curaçao, Fransa ve İrlanda’ya dönemsel uçuşlar gerçekleştiriyor.

2017 yılında 25 milyona yakın yolcu taşıyan firma, her gün yaklaşık 107 uçuş noktasına 45 bin yolcu taşıyor.

Öncelik olarak Amerika Birleşik Devletleri uçuşlarına yoğunlaşan WestJet hava yolu firmasından örnek olarak Washington-Londra seferi için alacağınız bilete ödeyeceğiniz ortalama ücret 220 dolar civarında olacaktır.

Member Exclusive üyeliği ile üyelerine özel birçok farklı imkan sunan firma, sadakat programını da iyi bir şekilde uygulayan örnek hava yolu şirketlerinden.

12) IndiGo, Hindistan

indigo

2005 yılında kurulmuş Hindistan merkezli IndiGo, günde 51 noktaya 1000’den fazla uçuş gerçekleştiren, dünyanın en popüler ucuz hava yolları şirketlerinden biri.

Şimdiye kadar birçok ödül alan ve Hindistan içinde 43 noktaya uçan IndiGo aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Nepal, Singapur, Sri Lanka, Tayland ve Umman’da da yolcuların sıklıkla tercih ettiği bir hava yolu firması.

Özellikle Hindistan içi uçuşlarına ağırlık veren IndiGo sitesinden biletlere baktığınızda Jaipur’dan Delhi’ye 20 dolardan başlayan biletler bulmanız mümkün.

13) AirAsia Berhad, Malezya

airAsia

1993 yılında kurulan AirAsia Berhad, Malezya’nın en büyük hava yolu şirketi. Aynı zamanda diğer birçok ülkede de sıklıkla tercih edilmesiyle de ön plana çıkan bir hava yolu şirketi.

Bir grup şirketi olan 24 yıl tecrübeli AirAsia’nın alt şirketleri olarak Indonesia AirAsia, Thai AirAsia X, Thai AirAsia, AirAsia X, Indonesia AirAsia X, AirAsia India, Philippines AirAsia ve AirAsia Japan bulunuyor. Alt şirketleri sayılmadan sadece AirAsia bir günde 180 uçuş düzenliyor.

Şimdiye kadar birçok ödül alan, Malezya dışında farklı kıtalara ve ada ülkelerine sefer sağlayan AirAsia toplamda 24 ülkede hizmet veriyor. Suudi Arabistan’a yapılan uçuşların hepsinin charter uçuşları olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

AirAsia ile Pekin’den Bangkok’a uçmak yaklaşık 300 dolar tutuyor.

14) Southwest, Amerika Birleşik Devletleri

southwest

Southwest ise ABD Dallas merkezli ve 1967’den beri hizmet veren düşük bütçeli bir hava yolu firması.

Çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri içi uçuşlara odaklanan firma aynı zamanda ada ülkeleri dahil 10 ülkede toplam 99 noktada faaliyet gösteriyor.

Yoğun sezonlarda her gün 4000’den fazla uçuş planlayan Southwest Amerika Birleşik Devletleri’nde yeni noktalara uçmaya devam ediyor.

Resmi sitesinde sık sık hem uçak bileti, hem otel hem de tatil paketlerinin duyurularını yapan Southwest’i sıkı takip etmelisiniz, biz incelerken San Francisco’dan Los Angeles’a 40 dolara bilet bulduk bile!

15) Vueling, İspanya

vueling

İspanya merkezli Vueling hava yolu firması da low cost hava yolu şirketlerinden bir diğeri.

28 ülkede 163 ayrı noktaya hizmet veren Vueling birçok kıtaya uçuş sağlaması ve çeşitliliğiyle de sıklıkla tercih ediliyor.

13 Avrupa ülkesine de dönemsel seferler düzenleyen firma her sene 30 milyona yakın yolcuyu dünyayı gezme özgürlüğüyle kavuşturuyor.

Avrupa içi büyük şehirler arası (örneğin; Barcelona-Brüksel) 25 avroya biletler sunan Vueling’in resmi internet sitesini sürekli takip ederek birbirinden güzel Avrupa şehirlerine en uygun fiyatla uçabilirsiniz.

16) Lion Air, Endonezya

lion air

1999 yılında kurulmuş Endonezyalı ucuz hava yolu şirketi Lion Air, Endonezya dışında Avustralya’dan Bangladeş’e, Filipinler’den Singapur’a toplam 19 ülkede 126 noktaya aktif uçuş hizmeti veriyor.

Batik Air, Wings Air, Lion Bizjet, Malindo Air, Thai Lion Air alt şirketleriyle daha büyük kitlelere ulaşan şirket Endonezya’da havacılık sektöründe en büyük pazar payına sahip.

Her gün ortalama 630 uçuş gerçekleştiren Lion Air’in örnek oluşturması açısından 66 dolara Singapur’dan Kuala Lumpur’a uçuş seferi var.

17) jetBlue, Amerika Birleşik Devletleri

jetBlue

1998 yılında NewAir ismiyle kurulan ve Southwest gibi öncelik olarak ABD içi uçuşlara ağırlık veren New York merkezli jetBlue ise Güney Amerika ve ada ülkelerine ağırlık veriyor; toplamda 21 ülkeden 102 noktaya uçuş sağlıyor.

Yıllık 40 milyona yakın yolcuya hizmet veren jetBlue’nun uçak bileti fiyatları ise genellikle 19-20 dolar civarında karşımıza çıkıyor.


Yerli, yabancı tüm havayolu firmaları hakkında detaylar linkteki uçak firmaları sayfamızda!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız