İlk Kez Kampa Gidecekler İçin Tavsiyeler

0
2957
İlk Kez Kamp Yapacaklara Tavsiyeler

Çoğumuz betonu bol ve doğadan uzak şehirlerde yaşıyoruz. Derin bir nefes aldığınızda içinizde hissettiğiniz o ferahlama hissiyatını şehrin pek çok yerinde almak ise neredeyse imkânsız. Bu yüzden pek çoğumuz zaman zaman şehirden uzaklaşmak ve doğada vakit geçirerek kendini yenilemek istiyor. Özellikle de yaz aylarında daha da bunaltıcı olan şehirden uzaklaşmak kulağa çok hoş gelen fikirlerden biri. Şehirden uzaklaşmanın birden fazla yolu var. Ama en güzel ve doğaya en yakın olmanızı sağlayacak yol, kesinlikle kamp yapmak. 

Kamp yapmak, ilk başta macera dolu ve çok eğlenceli bir tatil ya da etkinlik fikri gibi gelse de ilk kez kamp yapmak isteyen kişilerin biraz gözünü korkutabilir. Ama eğer kamp yapmak istiyorsanız ve nasıl yapacağınız konusunda kendinizi kayıp hissediyorsanız, sakin olun. Çünkü herkes ilk kamp tecrübesini yaşamadan önce böyle hissetti. Oysa ki sizin onlardan bir farkınız var. Sizin için derlediğimiz bu yazımızda ilk kamp tecrübenizde, kamp öncesi, sırası ve sonrasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve ne yapmanız gerektiğini ayrıntılı bir şekilde bir araya getirdik.

Bu yazıyı dikkatlice okuyarak ve gerektiği yerlerde notlar alarak ilk kamp deneyiminize olabilecek en iyi şekilde hazırlanabilirsiniz. Şimdiden çok iyi bir kamp geçirmenizi umuyor ve sizi önemli tavsiyeler ve ipuçları ile baş başa bırakıyoruz.

Kamp Öncesi Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Kamp İçin Plan Yapın
  • Plan Yaparken Deneyimli Birinden Destek Alın
  • Kampa Giderken Kaç Kişi Olacağınıza Karar Verin
  • Kamp Konumunu Ayrıntılı Bir Şekilde Araştırın
  • Kamp Yapacağınız Bölgenin Haritalarını Edinin
  • Hava Durumunu Kontrol Edin
  • Kaliteli Ekipmanlar Seçin
  • Kıyafetlerinizi Dikkatli Seçin
  • Hijyen ve Sağlık Malzemelerinin Listesini Yapın ve Temin Edin
  • Kamp İçin Öğünleri Planlayın 
  • Ekipmanlarınızı Nasıl Kullanacağınızı Öğrenin ve Pratik Yapın
  • Kafa Lambası ve Fenerleri Kontrol Edin 
  • Yanınıza Sadece Gerekli Eşyaları Alın ve Düzenli Bir Çanta Hazırlayın

Kamp Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Kamp Yapacağınız Alana Varacağınız Saati Çok İyi Ayarlayın
  • Çöplerinizi Topladığınızdan Emin Olun
  • Çadırının Fermuarını Kapalı Tutmayı Unutmayın
  • Çadırın ve Yemek Alanının Birbirinden Uzak Olmasına Dikkat Edin
  • Çadırınıza ve Yemek Yaptığınız Alana Fener Koymayı Unutmayın
  • Ateş Yakarken Dikkatli Olun
  • Yemek Yapacağınız Saatleri Planlayın
  • Bilmediğiniz Bitkileri Öğününüze Dahil Etmeyin veya Tatmayın
  • Jandarmayı Bilgilendirin
  • Kamp Yaptığınız Alanda Bir Tek Sizin Olmadığınızı Unutmayın

Kamp Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Eşyalarınızı Toplarken Dikkatli Olun
  • Çöplerinizi Topladığınızdan Emin Olun
  • Ateşi Söndürdüğünüzden Emin Olun

Kamp Öncesi Dikkat Etmeniz Gerekenler

1 – Kamp İçin Plan Yapın

Kamp İçin Plan Yapın

İlk kampınız için oldukça heyecanlısınız ve büyük ihtimalle kafanız oldukça karışık. Bu yüzden ilk adım kesinlikle plan yapmak. Kamp, ciddiye alınması gereken bir iş ve her ciddi iş gibi planlı olmak çok önemli. Detaylı yapılmış bir plan, her zaman için oldukça kurtarıcı olur. 

İster klasik bir şekilde kağıt kalemle isterseniz de tablet, telefon veya bilgisayar gibi teknolojik aletleri kullanarak plan yapmaya başlayın, Adım adım ilerleyin. Kamp yapabileceğiniz yerlerden, hava durumuna, almanız gereken malzemelerden, yanınızda taşımanız gereken ilaçlara kadar her şeyin detaylı bir listesini yapın. Böylece sırasıyla yapmanız ve araştırmanız gereken herhangi bir şeyi atlamadan bütün adımları tamamlayabilirsiniz.

Ayrıca planlama yaparken, “Yapılacaklar”, “Araştıracaklarım” ve “ Almam Gerekenler” gibi listeler yaparak her bir hedefinizin yanında tik atabilirsiniz. Böylece yola çıkmadan önce bu listelere bakarak her şeyin yapıldığından emin olabilirsiniz.

2 – Plan Yaparken Deneyimli Birinden Destek Alın

Plan Yaparken Deneyimli Birinden Yardım Alın

Plan yapmanın önemine vurgu yaptık. Ama ilk kez yaşayacağınız kamp deneyimi için plan yaparken kendinizi bir sürü detayın içinde kaybolmuş hissedebilirsiniz. Önceliklendirme yaparken zorlanabilirsiniz. Bu durumların hepsi oldukça doğal ama eğer daha önce kamp yapmış bir yakınınız varsa yardım almaktan asla çekinmeyin.

Düzenli olarak kamp yapan veya daha önce kamp deneyimi olmuş yakınınıza kamp yaparken nelere dikkat ettiğini, yanına mutlaka aldığı malzemelerin ne olduğunu, kamp sırasında yapmanız ve yapmamanız gereken şeylerin ne olduğunu sorabilirsiniz. Bunun yanı sıra plan yaparken, yaptığınız listeleri de bu yakınınıza göstererek fikirlerini alabilirsiniz. 

Bir arkadaş veya yakınınız ile bu süreci paylaşmanız ve destek almanız sizin için büyük bir artı olabilir. Böylece atladığınız noktaları bulabilir ya da gereksiz olabilecek aksiyonları almaktan kaçınabilirsiniz. Ek olarak daha önce kamp yapmış tanıdıklarınıza nerelerde kamp yaptıklarını da sormanızda fayda var.  Böylece çok daha güvenilir kamp alanları seçebilirsiniz.

3 – Kampa Giderken Kaç Kişi Olacağınıza Karar Verin

Kampa Giderken Kaç Kişi Olacağınıza Karar Verin

Kamp yapmak, şehirden kalabalıktan uzaklaşmak için mükemmel bir yol. Fakat yine de kampa giderken birkaç arkadaş ile gitmekten zarar gelmez. Bu yüzden özellikle de daha önce kampa gitmiş bir tanıdığınız varsa yanınıza onu da çağırmayı unutmayın. Sadece plan yaparken değil kamp sırasında da daha önce kamp yapmış biri ile birlikte olmak ilk kamp tecrübenizi çok daha konforlu bir şekilde geçirmenize olanak sağlayabilir. Ayrıca ilk kamp deneyimi için tamamen yalnız olmaktansa bir veya birden fazla kişi ile bu deneyimi yaşamak çok daha güzel bir seçenek.

Eğer daha önce kamp yapmış ve yakın zamanlarda da tekrar kamp yapmayı düşünen bir arkadaşınız varsa çok şanslısınız. Ama yine de dikkat etmeniz gereken bir nokta var. O da planlamayı kaç kişiyle gideceğinize göre düzenlemeniz. Eğer bir kişi ile ya da bir grup ile kampa gidecekseniz aranızda bazı eşyaları veya ihtiyaçları paylaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra bazı eşya ve gıdaları fazladan almayı düşünebilirsiniz.

4 – Kamp Konumunu Ayrıntılı Bir Şekilde Araştırın

Kamp Konumunu Ayrıntılı Bir Şekilde Araştırın

Kamp yaparken belki en önemli şey konum. Kamp yaptığınız bölgenin nasıl bir alan olduğu, düzlük alanlarının ne kadar çok olduğu veya hava şartlarını araştırmanız çok önemli. Bütün bu unsurlar sizin nasıl bir kamp geçireceğinizi doğrudan etkiliyor. Özellikle de ilk kez kamp yapacak kişilerin daha kolay şartlarda ve daha iyi hava şartlarında bu deneyimi yaşamaları en doğrusu olacaktır.

Kamp konumu seçerken ilk başta hangi bölgede ve nerede kamp yapmak istediğinize karar vermeniz lazım. Genelde ilk kez kamp yapacaklar için evlerinden çok uzaktaki konumlarda kamp yapmaları çok önerilmez. Yaşadığınız ve aşina olduğunuz şehirden çok uzaklaşmadan güzel bir kamp deneyimi yaşayabileceğiniz yerleri araştırabilirsiniz. Ek olarak kamp alanlarının sizlere ne gibi fırsatlar sunduğu da oldukça önemli. Bazı kamp alanlarında elektrik ve tuvalet ihtiyacı gibi temel ihtiyaçların karşılanmasını sağlayacak alanlar mevcut. İlk kamp deneyiminiz için böyle kamp alanlarını seçmeniz sizin için çok daha iyi olabilir. Kamp alanı araştırmanızı yaparken bu noktalara dikkat etmenizde fayda var.  

5 – Kamp Yapacağınız Bölgenin Haritalarını Edinin

Kamp Yapacağınız Bölgenin Haritalarını Edinin

Kamp yapacağınız bölgeyi seçmek en uzun araştırmaya gerek duyan önemli bir unsur. Hava şartları ve bölgenin yer şekillerini de göze alarak size en uygun kamp alanını seçtikten sonra ise yapmanız gereken bir diğer önemli şey o bölgeye ait haritalara ulaşmak. Bölgenin haritalarını bulabilirseniz ve tercih ederseniz fiziksel olarak da elde edebilirsiniz. Fakat eğer bu mümkün değilse ya da tercihiniz dijital seçenekleri kullanmaktan yana ise bölgelerin haritalarını internetten araştırabilirisiniz. Bu haritaları bulduktan sonra internetin çekmediği yerlerde de haritaları kullanabilmeniz için bu haritaları kullanabilmeniz için telefonunuza indirmeniz çok önemli. Kamp alanlarında telefonun çekmemesi durumunda bölgede kaybolma gibi durumlarla karşılaşmadan rahatlıkla haritalarınızı kullanabilirisiniz.

Ek olarak eğer daha önce hiç harita kullanmadıysanız veya haritaya çok aşina değilseniz, kamp alanına gitmeden önce haritayi birkaç kez ayrıntılı incelemenizde fayda var. Eğer haritaya tamamen yabancı iseniz kampa gitmeden önce haritayı kullanmak ile ilgili ufak araştırmalar yapabilirsiniz. 

6 – Hava Durumunu Kontrol Edin

Hava Durumunu Kontrol Edin

Kamp yaparken diğer bir önemli nokta kesinlikle hava durumu. Hava durumu kamp ile ilgili her şeyi doğrudan etkileyebilecek çok önemli bir unsur. Bu yüzden ilk olarak gittiğiniz bölgenin genel olarak nasıl bir havasının olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Hava durumunun beklenmedik değişimleri olursa başınıza en kötü ne gelebileceğini bilmekte fayda var.

Ama tabi ki de işi şansa bırakmayın. Kampta olacağınız tarihler arasında hava durumun nasıl olacağına kesinlikle bakın. Bütün kamp hazırlıklarınızı ve planlarınızı da hava durumunu göz önüne alarak yapın. İlk kamp deneyiminiz için en doğru mevsim ise kesinlikle yaz. Her ne kadar bu kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilse de yaz aylarında kamp yapmak, çok daha soğuk olan hava durumlarının olabileceği kış aylarında kamp yapmaktan kesinlikle daha iyidir. 

7 – Kaliteli Ekipmanlar Seçin

Kaliteli Ekipmanlar Edinin

Plan yaptınız, kampa kaç kişi gidileceğine karar verdiniz, kamp konumu ve hava durumu gibi önemli detayları araştırdınız. Şimdi sıra doğru ve kaliteli ekipmanları almakta. Kaliteli ekipman almak çok önemli. Çünkü kaliteli ekipman demek genel olarak sorunsuz bir kamp süreci demek oluyor. İlk kez kampa gideceğiniz için büyük ihtimalle almanız gereken pek çok eşya olacak. Alacağınız eşyaları almadan önce çok iyi araştırmanızda fayda var. Dayanıklı eşyalar uzun süreli ve pratik kullanım için en iyileridir. Fakat detaylı bir araştırma yapmadan önce gerçekten nelere ihtiyacınız olacağını listelemeniz lazım. Çok önemli olmayan veya ihtiyacınız olmayacak eşyaları almak hem sizin için ekstra yük hem de masraf demektir. Bu aşamda o yüzden oldukça dikkatli olun. 

Kamp ekipmanlarının arasında tabi ki ilk başta çadır geliyor, uyku tulumu, mat, şişme yatak, yastık, kafa feneri, fener ve ilk yardım çantası en temel ve olmazsa olmaz eşyalar. Ama tabi ki kamp ekipmanları sadece bu eşyalarla sınırı değil. Buna yemek yapmak ve yemek için kaplar ve tabaklar gibi eşyaları da ekleyebiliriz. İlk kamp deneyimi için istersen kağıt tabak gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Fakat eğer kağıt ve plastik gibi tek kullanımlık alternatif seçenekleri kullanacaksanız bunları doğada bırakmadığınıza emin olmalısınız. Bunun yanında alacağınız bütün ekipmanlara gerçekten ihtiyacınız olduğuna ve kaliteli, pratik kullanımlı olduklarına emin olun.

Kaliteli bir çadır almak önemli. İster yaz ister kış olsun çadırının sizi dışarının serin havasından koruyacağına emin olmalısınız. Ek olarak özellikle yazın ilk kamp deneyimini yaşayacak kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta çadırın sinekliğinin olması. Artık pek çok çadırda sineklik bulunuyor fakat aldığınız çadırda sineklik yoksa kesinlikle sineklik almanız gerekiyor. Çadır kadar önemli ve ayrıntılı araştırma gerektiren bir başka eşya ise uyku tulumu. Her ne kadar uyku tulumu denildiğinde aklınıza çok standart bir eşya gelse de oldukça ayrıntısı olan bir eşya. Uyku tulumları, sıcaklık değerlendirmelerine göre dört farklı kategoriye ayrılıyor. Bunlar, üst limit, konfor, alt limit ve ekstrem olarak sınıflandırılıyor. Bu sınıflar farklı şartlarda kaç saat boyunca sorunsuzca uyumanın mümkün olacağına göre belirlenmiş. Siz de gideceğiniz mevsime ve bölgeye göre tercih yapabilirsiniz. Ek olarak uyku tulumu alırken, kendinizin üşüme durumunuzu da göz önüne almanız gerekir. Eğer genel olarak üşüyorsanız sizi daha sıcak tutacak bir uyku tulumu ya da genel olarak daha çok terliyorsanız sizi daha serin tutacak bir uyku tulumu almayı tercih edebilirsiniz.

8 – Kıyafetlerinizi Dikkatli Seçin

Kıyafetinizi Dikkatli Seçin

Kamp ekipmanlarının yanında çok önemli olan diğer unsur kesinlikle kıyafetler. Giyeceğiniz ve yanınıza alacağınız her kıyafetin işinize yarar ve kullanılabilir olmasına dikkat etmelisiniz. Mevsime uygun kıyafet seçiminin yanı sıra kampa da uygun kıyafetler seçmelisiniz. Çok şık olmanıza gerek yok fakat doğada ve çadırda kalacağınızı hesap ederek kıyafet tercihi yapmanızda fayda var. Mevsim yaz dahi olsa kesinlikle kendinizi akşam soğuğundan korumak için kalın ya da uzun kollu bir seçenek aldığınızdan emin olun. 

Seçeceğiniz kıyafetlerin zarar görebileceğini de aklınızda bulundurun. Çünkü kamp yaparken her zaman kıyafetiniz bir yere takılabilir ve zarar görebilir. Ayrıca ıslanma ya da terleme gibi olağan durumlarda üstünüzü değiştirebilmek için yedek kıyafet almanızda gerekiyor. 

9 – Hijyen ve Sağlık Malzemelerinin Listesini Yapın ve Temin Edin

Hijyen ve Sağlık Malzemelerinin Listesini Yapın ve Temin Edin

Eğer bir kamp alanında kamp yapacaksanız tuvalet ve duş ihtiyaçlarınızı karşılamak için alanlarınız olacaktır. Fakat eğer tuvalet ve duş olmayan bir kamp alanında kalacaksanız ya da kamp alanı olarak belirlenmemiş bir ormanlık alanda kamp yapacaksanız ekstra olarak düşünmen gereken bazı noktalar var. Kampın en zor taraflarından bir tanesi tuvalet sorunu. Bunun için kamp yaptığınız alanda eğer tuvalet yoksa portatif WC seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Diğer bir önemli konu ise kesinlikle duş. Özellikle yaz aylarında daha da büyük bir ihtiyaç haline gelen duş için de portatif seçenekler mevcut. Fakat ilk kamp tecrübeniz için portatif WC ve duş gibi masraflara girmek istemiyorsanız kesinlikle duş ve tuvalet seçeneklerinin olduğu kamp alanlarını değerlendirmelisiniz.

Duş ve tuvalet ihtiyaçlarının yanı sıra nasıl bir kamp alanında kalırsanız kalın yanınızda olması gereken bazı hijyen malzemeleri var. Bunlar tabi ki ıslak mendil, mendil, kolonya ve dezenfektan gibi malzemeler. Kendinize bütün bu malzemelerinizin olduğu küçük bir çanta yapabilirsiniz. Böylece bu eşyaları bulmanız ve taşımanız çok daha kolay olur.

Son olarak düzenli olarak kullandığınız ilaçlarınız varsa bunları yanınıza almayı kesinlikle unutmayın. İlaçlarınızı alırken kalacağınız gün sayısından biraz daha fazlasını alın çünkü başınıza bazı kazaların gelmesine karşı önlem almış olursunuz. Ek olarak yanınıza herhangi bir kaza yaşamanız durumunda bandaj, yara bandı ve ilk yardım kiti gibi malzemeleri almanızda fayda var. 

10 – Kamp İçin Öğünleri Planlayın 

Kamp İçin Öğünlerinizi Planlayın

Kamp yapacağınız zaman planlamanız gereken bir başka nokta ise kampta yiyeceğiniz öğünlerdir. Öğünlerinizi iyi bir şekilde planlarsanız yanınıza almanız gereken gıdaların ne olduğuna da kolayca karar verebilirsiniz. Böylece yanında gereksiz, yük yapacak yiyecekler taşımak zorunda kalmazsınız. 

Ayrıca öğünlerinizi planlarken, öğünlerin kolay pişirilebilecek yiyecekler olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde bütün planlarınız bozulabilir ve doğa da aç kalabilirsiniz. Ayrıca plan yaparken yapacağınız yemeklerin malzemelerinin de kolay bozulmayan malzemeler olmasına dikkat etmelisiniz.

Yapacağınız yemekler için malzemeler alırken yüksek enerjili atıştırmalıklar almanızda fayda var. Böylece kamp yaparken enerjisiz hissetmeniz durumunda bu atıştırmalıkları yiyebilirsiniz. 

11 – Ekipmanlarınızı Nasıl Kullanacağınızı Öğrenin ve Pratik Yapın

Ekipmanlarınızı Nasıl Kullanacağınızı Öğrenin ve Pratik Yapın

Neredeyse her şey tamam. Ama hala yapmanız gereken çok önemli birkaç şey var. Bütün ekipmanlarınızı aldıktan ve yapılacaklar listenin pek çoğuna tiklerinizi attıktan sonra yeni aldığınız kamp ekipmanları inceleme vakti. Bu aşama oldukça önemli. İlk başta ekipmanlarınızı tanımanız gerekiyor. Hepsinin ne olduğunu, nerede, hangi amaçla ve nasıl kullanılacağını kampa gitmeden öğrenmeniz en önemli unsurlardan. Bunun için evde bol bol pratik yapmalısınız. Kampta kullanacağınız bütün malzemeleri deneyin. Ama en önemlisi kullanacağınız çadırı kurmayı bilmek. Evde en az iki kere çadırı tek başınıza kurmayı deneyin. İlk kez çadır kuracağınız için zorlanabilirsiniz. Hemen pes etmeyin. Bununla ilgili internetten yardım alabilirsiniz. Videolar izlemek ve biraz araştırma yapmak çadırı kurarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ile ilgili ipuçları verebilir. 

12 – Kafa Lambası ve Fenerleri Kontrol Edin 

Kafa Lambası ve Fenerleri Kontrol Edin 

Kamp yaparken hava karardıktan sonra yeterli ışığınızın olmayacağını göz önüne alarak hareket etmenizde fayda var. Bu yüzden yanınıza alacağınız kafa lambası ve fenerler yüksek oranda önem arz ediyor. Çok kaliteli, yeterli ışık veren ve dayanıklı olmaları şart. Kaliteli ve güvenilir bir markanın ürünlerini almak dikkat etmeniz gereken ilk adım. Bunun yanında kampa gitmeden önce hem kafa lambasını hem de fenerleri kontrol edin ve çalıştığından emin olun. 

Ayrıca yanınıza yedek pil de kesinlikle almalısınız. Kamp yaparken, her türlü durumu ayrıntılı olarak değerlendirmeniz ve düşünmeniz gerekiyor. Bu yüzden yanınıza yedek fener almanızda sizin için büyük bir artı olabilir. 

13 – Yanınıza Sadece Gerekli Eşyaları Alın ve Düzenli Bir Çanta Hazırlayın

Yanınıza Sadece Gerekli Eşyaları Alın ve Düzenli Bir Çanta Hazırlayın

Bütün eşyalarınızı temin ettikten, denedikten ve de sağlam olduğuna emin olduktan sonra artık vakit yolculuk için hazırlanma vakti. Öncelikle gerekli bütün eşyalarınızı temin ettiğinizden emin olun. Eğer bir eksiğiniz varsa temin edin. Çantanızı hazırlarken kesinlikle yanınızda daha önce plan yaparken hazırladığınız listeleriniz olsun. Çantanıza koyduğunuz her bir eşya için tik atın. Böylece bir şeyleri unutma olasılığınızı en aza indirmiş olursunuz. 

Çantanızı hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise düzenli bir çanta. Çantanızı yerleştirirken, en az kullanacağınız eşyalarınızı en alta olmak üzere ihtiyaç duyma olasılığınızın yüksekliğine göre en üste doğru yerleştirin. En çok kullanmanız mümkün olan ve küçük eşyaları çantının küçük gözlerine koyabilirsiniz. Düzenli bir çanta kamp için en önemli şeylerden bir tanesidir. Gerçekten çantanızın en iyi ve düzenli halini aldığından emin olana kadar denemeye devam edin.

Kamp Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ayrıntılı bir plan yaptınız, gerekli bütün ekipmanları topladığınız, araştırmalarınızı yaparak gerekli bilgileri topladınız ve çantanızı en güzel şekilde hazırladınız. Artık sırada kamp alanına doğru giderek ilk kampınzı yapmaya geldi. Kamp sırasında da yapmanız gereken önemli unsurlar var. Bu unsurlara dikkat ederseniz güzel ve sorunsuz bir kamp deneyimi yaşamamanız için bir neden olmaz.

1 – Kamp Yapacağınız Alana Varacağınız Saati Çok İyi Ayarlayın

Kamp Yapacağınız Alana Varacağınız Saati Çok İyi Ayarlayın

Kamp yaparken dakik olmak oldukça önemli. Çünkü yapmanız gereken işleri hava kararmadan yapmanız gerekiyor. Havanın kararması ile birlikte pek çok işi rahat yapamayacak konuma geleceksiniz. Bu yüzden kamp alanına gideceğiniz ilk gün çadır kurma ve yemek hazırlama gibi önemli işleri hava kararmadan önce yapacak gibi bir planlama yapın. Ve kesinlikle çok dakik olun. İlk kez çadır kuracağınız ve böyle bir alanda ilk kez yemek hazırlayacağınız için ekstra zamanınız olursa iyi olur. Bu yüzden kamp alanına ne kadar erken gelirseniz o kadar iyi olur. 

2 – Çadır Kurmak İçin En Doğru Yeri Bulun

Çadır Kurmak İçin En Doğru Yeri Bulun

Kamp alanına erken gelmeniz için bir neden de çadırınızı kurmak için en doğru yeri bulmak için de vakte ihtiyaç duymanız. Çadırınızı kuracağınız yeri titizlikle seçmeniz önemli. Bu konuyla ilgili internette pek çok yanlış kaynak bulunuyor. Bu yüzden okuduğunuz bilgilerin doğruluğundan emin olmalısınız. 

Çadırınızı kurarken su kaynağına çok yakın olmamaya dikkat etmelisiniz. Su kaynakları bütün canlıların en uğrak yeri olduğu için çadırınızın su kaynağına çok yakın olması kamp alanın etrafındaki canlıların sizi ziyaret edebilme ihtimalini arttıracaktır. Fakat çadırınızı su kaynağının çok uzağına da koymamalısınız. Çünkü bu seferde su kaynağına ulaşmak sizin çok zorlaşır. Çadırınızı su kaynağına yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz bir konum belirleyerek kurmanız dikkat etmeniz gereken bir nokta.

Çadırınızı kurarken dikkat etmeniz gereken başka bir nokta ise ağaçlık alanların olduğu yere kurmanız. Böylece sabahın ilk ışıkları ile birlikte uyanmazsınız ve de güneşin ilk sıcaklığını direkt olarak üstünüzde hissetmezsiniz. Çok önemli olan diğer bir nokta ise eğimsiz alanlara çadır kurmak. Beklenmedik bir anda başlayan yağmurlara karşı böylece önlem almış olursunuz.

3 – Çadırının Fermuarını Kapalı Tutmayı Unutmayın

Çadırının Fermuarını Kapalı Tutmayı Unutmayın

İlk olarak çok küçük bir detay gibi gözükse dahi aslında oldukça önemli bir nokta, çadırın fermuarını kapalı tutmak. Doğada ve diğer canlılara yakın bir şekilde konakladığınızı unutmamanız gerekiyor. Çadırınızın fermuarını açık bıraktığınız takdirde çadırınıza davetsiz pek çok misafir girebilir. Bunu önlemenin en iyi yolu ise fermuarın kapalı olduğundan her zaman emin olmanız. Ayrıca sineklik gibi ekstra eşyalar ile de sinek gibi küçük canlıların çadıra girmesini daha iyi önlemiş olursunuz.

4 – Çadırın ve Yemek Alanının Birbirinden Uzak Olmasına Dikkat Edin

Çadırın ve Yemek Alanının Birbirinden Uzak Olmasına Dikkat Edin

Kamp yaparken her şeyin elinizin altında olmasını isteyebilirsiniz. Fakat bazen güvenlik için eşyalarınızın arasında mesafe koymanız gerekiyor. Bunun için almanız gereken en önemli önlem yemek yaptığınız alan ile çadırınız arasına mesafe koymak. Aksi takdirde yemek kokusuna gelen canlıların çadırınıza uğraması gibi olaylarla karşılaşabilirsiniz. 

Bunun yanı sıra artan yemeklerinizi çadırınızın içine koymak da oldukça sakıncalı bir davranış olabilir. Yine kokudan dolayı yemek aramaya gelen canlıları çadırınıza çekmiş olursunuz. Bu yüzden yemeklerinizi sağlamlığından emin olduğunuz ağaç dalların asmanızda fayda var. Böylece istenmeyen kamp olayları yaşamak zorunda kalmazsınız.

5 – Çadırınıza ve Yemek Yaptığınız Alana Fener Koymayı Unutmayın

Çadırınıza ve Yemek Yaptığınız Alana Fener Koymayı Unutmayın

Kamp yapmak çok keyifli fakat dikkat etmeniz gereken pek çok ufak nokta var. Kesinlikle gözünüz korkmasın bir kere yapıldıktan sonra kamp yapmak o kadar hoşunuza gidecek ki bu küçük ayrıntılar sizi yormayacak. 

Kamp yaparken dikkat etmeniz gereken bu küçük detaylardan biri ise hava karardıktan sonra belirli bölgeleri ışıklandırmak. Özellikle yemek yaptığınız yere ve çadırınıza fener koymanız gerekli. Böylece yemek yaparken ve yerken kolaylık hareket edebilir ve etrafınızı görebilirsiniz. Çadırınızda rahatlıkla işlerinizi yapabilirsiniz. Ayrıca nispeten birbirine yakın olan bu iki bölgeyi ışıklandırdığınızda hava karardıktan sonra hareket edeceğiniz alanın çoğunu da ışıklandırmış olursunuz. Daha rahat ve güvenli bir kamp için en önemli noktalardan birinin ışıklandırma olduğunu unutmamak gerekiyor.

6 – Ateş Yakarken Dikkatli Olun

Ateş Yakarken Dikkatli Olun

Kampta yemek hazırlamak oldukça keyifli bir süreç. Bir nevi piknikte yemek yeme keyfini veriyor diyebiliriz. Fakat nasıl ki piknik yaparken ateş yakma gibi tehlikeli olabilecek aksiyonlar alırken dikkat ediyorsak kamp yaparken bu gibi hareketlerimize dikkat etmemiz gerekiyor. 

Ateş yakarken özellikle orman gibi bol ağaçlıklı alanlarda oldukça dikkat etmeniz gerekiyor. Ateşi doğru konumda yakmanız önemli. Ağaçlara sıçrayabileceği ya da istemsizce büyüyebileceği alanlarda ateş yakmamalısınız. Bunun için en iyi mesafe 2-3 metredir. Ağaçlardan 2-3 metre uzaklıkta bir ateş yakabilirsiniz. Tabi ki uzakta ateş yakmak almanız gereken tek önlem değil. İster kamp ateşi olarak uzun süre yanacak hem ısı hem de ışık verecek bir ateş yakın isterseniz de yemeklerinizi pişirmek veya közlemek için bir ateşe yakın, bu ateşi ya küçük bir çukur kazarak o çukurun içinde yakın ya da yüzeyde yaktığınız ateşi taşlarla çevreleyerek ateşin etrafa sıçramasını önleyin. 

7 – Yemek Yapacağınız Saatleri Planlayın

Yemek Yapacağınız Saatleri Planlayın

Kampta yemek yapmak da yemek de çok keyifli. Yapmanız gereken en temel şey ise yemek hazırlayacağınız saati ayarlamak. Çünkü hava karardıktan sonra yemek yapmak çok da kolay olmayacaktır. Hava kararmadan yemeklerini hazırlarsanız kampta yemek yapmanın zevkini yaşayabilir ve sonrasında da ister kamp ateşi eşliğinde isterseniz de muhteşem doğa manzarasına doğru yemeğini yiyebilirsiniz. Kampta saatin ve planlamanın çok büyük önemin olmasının yanı sıra bütün planlarına değecek kadar keyif alacağınıza da eminiz.

8 – Bilmediğiniz Bitkileri Öğününüze Dahil Etmeyin veya Tatmayın

Bilmediğiniz Bitkileri Öğününüze Dahil Etmeyin veya Tatmayın

Kamp yaparken pek çok farklı bitki ve hayvan ile karşılaşabilirsiniz. Öncelikle tanımadığınız herhangi bir bitkiyi kesinlikle ellemeyin veya koklamayın. Bitkiler her ne kadar çok masum gözükseler de insan sağlığına oldukça zararlı olabilirler. Bunların yanı sıra yemeklerinize tanımadığınız bitkileri kesinlikle dahil etmeyin. Özellikle de mantar çeşitlerini tatmak, kampta insanların en çok yaptığı hatalardan biri. Doğada bulunan mantarların pek çoğu zehirlidir. Hangi mantarın zehirli olup olmadığını bilmek için çok iyi bir bilgi birikimine gerek var. Bu yüzden siz siz olun kesinlikle bilmediğiniz bitkileri tatmayın ya da öğünlerinize eklemeyin.

Kamp yaparken bitkilere ne kadar dikkat etmeniz konusunda yeterli uyarı yaptığımıza göre hayvanlar konusunda da bir uyarı yapalım. Doğadaki çoğu  hayvan içgüdüsel olarak yabancı olan her şeye karşı savunmaya geçer. Bu yüzden doğada karşılaştığınız hayvanları ürkütmeyin, korkutmayın veya çok yaklaşmayın. Böylece hem onlara hem de kendinize zarar vermemiş olursunuz.

9 – Jandarmayı Bilgilendirin

Jandarmayı Bilgilendirin

İlk kez kamp yapacak kişilerin yanında olması gerekenlerden bir tanesi de ihtiyacınız olabilecek acil durum numaralardır. Kampa gittiğiniz bölgenin, köy korucusu, Orman Bakanlığı, muhtar ve jandarma telefonunu kaydedin. Her durumu düşünerek hareket ettiğinizde çok keyifli ve kolay bir kamp deneyimi yaşamanız mümkün.

Bunun yanı sıra kamp alanı olarak belirlenmemiş bir alanda kamp yapacaksanız bölgenin jandarmasını arayarak haber vermeniz gerekiyor. Burada konakladığınızı bildirmeniz sizi güvenliğiniz açısından oldukça önemli. Ama bu sizin ilk kamp deneyiminiz olduğu için kamp alanı olarak ayrılmamış bir bölgede kalmanızı önermiyoruz. Kamp alanı olarak ayrılmış bölgeler ilk kamp deneyimleri için çok daha güvenli ve kolay olacaktır.

10 – Kamp Yaptığınız Alanda Bir Tek Sizin Olmadığınızı Unutmayın

Kamp Yaptığınız Alanda Bir Tek Sizin Olmadığınızı Unutmayın

Kamp alanında sadece siz yoksunuz. Genel de kamp alanlarında pek çok farklı kişi de olur. Sizin kamp yaptığınız zaman aralığı içinde  kimse olmasa dahi sizden sonra bu bölgede kalabilecek kişiler olabilir. Bu yüzden kamp yaparken ihtiyacınızdan daha fazla bir alanı işgal etmeyin, çöplerinizi etrafa atmayın ve çöplerinizi toplamadan kamp alanından ayrılmayın.

Diğer insanların yanı sıra doğada yaşayan hayvan ve bitkilere de saygılı olmak çok önemli. Hayvanlara zararı dokunabilecek gıdaları etrafa atmayın. Ormanda yaşayan hayvanların rahatsız olacağı ya da ürkeceği kadar yüksek ses çıkarmayın. Aynı zamanda etrafta pek çok farklı bitkinin de yaşadığını hatırlamakta fayda var. Bitkilere zarar verebilecek sıvı veya gıdaların etrafa dökmeyin. Doğada huzurlu vakit geçirmenin tek yolunun doğaya saygılı olmamızdan geçtiğini unutmamak lazım.

Kamp Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

1 – Eşyalarınızı Toplarken Dikkatli Olun

Eşyalarınızı Toplarken Dikkatli Olun

Kamp sonrasında sıra toplanmaya geldiğinde dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü herhangi bir eşyanızı burada unutmak istemezsiniz. Sakin bir şekilde etrafı toplayın. Eşyalarınızı toplarken buraya geldiğiniz düzende toplamaya özen gösterin. Aksi takdirde eşyalarınızı taşımakta veya arabaya yerleştirmekte zorluk yaşayabilirsiniz. Düzenli bir şekilde çantanızı yerleştirdikten sonra etrafa dikkatlice bakın. Çadırınızı kurduğunuz alanda ve yemek yaptığınız alanda ufak bir yürüyüş yapın. Böylece hiçbir eşyanızı gözden kaçırmayacağınıza emin olabilirsiniz. 

2 – Çöplerinizi Topladığınızdan Emin Olun

Çöplerinizi Topladığınızdan Emin Olun

En önemli noktalardan bir tanesi kesinlikle çöpleri doğada bırakmamak. Kamp yaptığınız süre boyunca bütün çöplerinizi çöp poşeti olarak kullandığınız poşetlerin içinde biriktirin. Çöplerin etrafa saçılmaması için torbaların ağzını kapalı tutun. Kamp alanından ayrılmadan önce kamp kurduğunuz yeri ve çevresini tekrardan dolaşın ve cam, plastik gibi atıkların olmadığından emin olun. Çöplerinizi biriktirdiğiniz poşetleri yanınıza almayı ve çöp kutusuna atmayı unutmayın.

3 – Ateşi Söndürdüğünüzden Emin Olun

Ateşi Söndürdüğünüzden Emin Olun

Kamp yaptığınız süre boyunca pek çok kez ateş yaktınız. Bu ateşlerin hepsinin tamamen sönmüş olduğundan emin olun. Orman yangını gibi çok tehlikeli ve üzücü durumlara sebebiyet vermemek için etrafta yangına sebebiyet verebilecek her türlü şeyin ortadan kaldırıldığında emin olun. Ateş yaktığınız alanı, kamp yaptığınız bölgeyi terk etmeden önce kesinlikle kontrol edin. 

Önceki İçerikLikya Yolu Yürüyüşüne Hazırlık Rehberi
Sonraki İçerikTürkiye’de Yamaç Paraşütü Yapabileceğiniz Yerler
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız