Kastamonu’da Gezi̇lecek Yerler: Doğal Güzelli̇kleri̇n Muhteşem Lezzetlerle Buluştuğu Şehi̇r

0
1987
Valla Kanyonu
Kastamonu’da Gezi̇lecek Yerler: Doğal Güzelli̇kleri̇n Muhteşem Lezzetlerle Buluştuğu Şehi̇r

Kastamonu’nda Tadılması Gereken Lezzetler Neler?

Kastamonu’da tatmanız gereken lezzetler arasında; bandurma, patates paçası, kuyu kebabı, etli ekmek, simit tridi ve İnebolu simidi bulunuyor. 

Kastamonu’dan Ne Alınır? 

Kastamonu’ya giderseniz Taşköprü’nün meşhur sarımsağından, dünyanın ilk buğday çeşidi olarak bilinen siyezden, lezzeti dillere destan pastırmasından ve görüntüsü ile pişmaniyeyi andıran tadı ile lezzet fırtınaları estiren çekme helvasından almadan dönmeyin. 

Kastamonu’da Deniz Girilir mi?

Tabi ki evet. Kastamonu’nda Cide İlçesi’ndeki 90 kilometre uzunluğundaki sahilin yanı sıra İnebolu, Doğanyurt gibi yat turizmine uygun koyların olduğunu da söylemeden geçmek olmaz. 


Ilgaz ve Küre Dağları arasında yer alan Kastamonu’da tahminlerinizin çok çok üzerinde bir seyahat sizi bekliyor. Kastamonu’nun hafızalarınıza kazımak isteyeceğiniz doğal ve tarihi güzellikleri bir yana muhteşem mutfağı bir yana. Özellikle atalık tohumlarla yetiştirilen ürünlerle hazırlanan yemekler başta olmak üzere Kastamonu Mutfağı’nda tadı damaklarınızdan uzun süre silinmeyecek pek çok lezzet var diyoruz ve sizi Kastamonu yazımızla baş başa bırakıyoruz.

Kastamonu’da gezilecek yerler:

1) Şerife Bacı Anıtı

Şerife Bacı Anıtı
Şerife Bacı Anıtı

İnebolu İlçesi sınırları içinde yer alan anıt Kurtuluş Savaşı yıllarında İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşıyan kahraman kadınlardan biri olan Şerife Bacı adına yaptırılmış. Kastamonu’ya giderseniz görmeden dönmeyin. 

Şerife Bacı Anıtı konumu

2) Horma Kanyonu

Horma Kanyonu
Horma Kanyonu

Batı Karadeniz Bölgesi’nin en özel doğal güzelliklerinden biri olan Horma Kanyonu Pınarbaşı ilçe merkezine üç kilometre uzaklıkta yer alıyor. Doğal yürüyüş alanlarının yanı sıra dinlenme noktalarına da ev sahipliği yapan Horma Kanyonu’nun içinden Zarı Çayı geçiyor. Doğal güzelliklerine hayran kalacağınız Horma Kanyonu’nu Kastamonu’da görülecek yerler listenize mutlaka alın deriz. 

Şerife Bacı Anıtı konumu

3) Çatak Kanyonu

Çatak Kanyonu
Çatak Kanyonu

Sekiz kilometre uzunluğundaki Çatak Kanyonu, Azdavay İlçesi’nin merkezine yedi kilometre uzaklıkta yer alıyor. İçinden Çatak Deresi akan kanyona giderseniz cam seyir terasına çıkmayı da ihmal etmeyin derim. 

Çatak Kanyonu konumu

4) Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi
Arkeoloji Müzesi

Günümüzde Arkeoloji Müzesi’nin yer aldığı bina geçmişte pek çok tarihi olaya ev sahipliği yapmış. 1917 yılında İttihat ve Terakki Kulübü olan tarihi binada Mustafa Kemal Atatürk 1925 yılında Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nı ilan ettikten sonra nutuk vermiş. Ücretsiz olarak gezebileceğiniz Arkeoloji Müzesi’ni es geçmeyin derim.

Arkeoloji Müzesi konumu

5) Taşköprü

Taşköprü
Taşköprü

Pompeiopolis Antik Kentin’e ev sahipliği yapan Taşköprü Kastamonu’nun en meşhur, en turistik ilçelerinden biri. Herbirinin önünde fotoğraf çekilmek isteyeceğiniz meşhur Kastamonu evlerinin de yer aldığı Taşköprü’nün sarımsağı da oldukça meşhur. Hatta o kadar meşhur ki neredeyse kırk yıldır belediye tarafından Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali düzenleniyor. 

Taşköprü konumu

6) Cem Sultan Bedesteni

 Cem Sultan Bedesteni
Cem Sultan Bedesteni

M.Ö. 1469 yılında Cem Sultan tarafından yaptırılan bedesten Terziler Çarşısı olarak bilinen bölgede yer alıyor. 1800’lü yılların başında bedestende büyük bir yangın çıkmış. O günden beri de Cem Sultan Bedesteni halk arasında Karanlık Bedesten olarak anılmaya başlamış. Son bir bilgi daha verecek olursak Cem Sultan Bedesteni’nin içinde geleneksel Kastamonu Mutfağı’ndan lezzetler tadabileceğiniz bir restoran var. Aklınızda bulunsun. 

Cem Sultan Bedesteni konumu

7) Saat Kulesi

 Saat Kulesi
Saat Kulesi

Saat Kulesi, dönemin valisi Abdurrahman Paşa tarafından 1885 yılında yaptırılmış. Rivayete göre bu Saat Kulesi bir zamanlar İstanbul Sarayburnu’ndaymış. Saat bir gün zamansız çalınca padişahın hamile cariyelerinden biri korkudan çocuğunu düşürmüş. Sonrasında ise saat padişahın emriyle yerinden sökülerek Kastamonu’ya gönderilmiş. 

Saat Kulesi konumu

8) Gideros Koyu

Gideros Koyu
Gideros Koyu

Kilometrelerce uzanan Cide Sahili’nde yer alan Gideros Koyu Karadeniz sahil şeridinin en güzel yerleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Geçmişi M.Ö 15. yüzyıla uzanan Gideros Koyu’na ilk yerleşenlerin kadın savaşçılar topluluğu olan Amazonlar olduğu biliniyor.

Gideros Koyu konumu

9) Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı
Küre Dağları Milli Parkı

Kastamonu Bartın sınırında yer alan Küre Dağları Milli Parkı’nda kanyondan karstik mağaraya, şelaleden farklı ekosistemlere ev sahipliği yapan ormanlara pek çok doğal güzellik sizi bekliyor. Meşhur Valla Kanyonu’da Küre Dağları Milli Parkı’nın içinde yer alan doğal güzelliklerden sadece biri. 

Küre Dağları Milli Parkı konumu

10) Valla Kanyonu

Valla Kanyonu
Valla Kanyonu

Devrekani Çayı’nın Küre Dağları içinde açmış olduğu Valla Kanyonu ziyaretçilerine uzun süre hafızalarından silinmeyecek manzaralar sunuyor. Yüksek kayalık uçurumların olduğu Valla Kanyonu kartal, akbaba, şahin gibi yırtıcı kuşlara da ev sahipliği yapıyor. Söylemeden geçmek olmaz Valla Kanyonu’nun içinden geçmek için hem profesyonel olmak hem de uygun ekipmana sahip olmak gerekiyor. Sadece görmek için geldiyseniz yerel rehberler eşliğinde kısa giriş çıkışlar yapabilirsiniz. 

Valla Kanyonu konumu

11) Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi
Ilıca Şelalesi

Horma Kanyonu’nun başlangıç noktası olan Ilıca Şelalesi keyifle yüzebileceğiniz ender şelalelerden biri. Bu keyifli atmosferde daha uzun vakit geçirmek isterseniz Pınaroba Tesisleri’nde yer alan bungalovlarda konaklayabilir ya da kamp alanında kendi çadırınızı kurabilirsiniz.  

Ilıca Şelalesi konumu

12) Şeyh Şaban Veli Külliyesi

Şeyh Şaban Veli Külliyesi
Şeyh Şaban Veli Külliyesi

Taşköprü İlçesi’nde yer alan Şeyh Şaban Veli Külliyesi şehrin en önemli tarihi yapılarından biri. M.Ö 1580 yılında yaptırılan külliyenin içinde dergah evleri, asa suyu, şadırvan, kütüphane ve cami bulunuyor. 

Şeyh Şaban Veli Külliyesi konumu

13) Yakup Ağa Külliyesi

Yakup Ağa Külliyesi
Yakup Ağa Külliyesi

Kanuni Sultan Süleyman’ın Kilercibaşısı olarak görev yapan Yakup Ağa tarafından yaptırılan külliyenin içinde cami, medrese, sıbyan mektebi ve aşevi yer alıyor. Yakup Ağa Külliyesi’ne giderseniz külliyenin içinde yer alan helva evine uğrayıp Kastamonu’nun meşhur çekme helvasının yapımını izleyebilir sonrasında da afiyetle yiyebilirsiniz. 

Yakup Ağa Külliyesi konumu

14) Kurşunlu Han

 Kurşunlu Han
Kurşunlu Han

1443-1461 yılları arasında inşa edildiği düşünülen Kurşunlu Han Candaroğulları Beyliği hükümdarı Kemalettin İsmail Bey tarafından yaptırılmış. Döneminin en büyük ticaret merkezlerinden biri olan Kurşunlu Han günümüzde otel olarak kullanılıyor.

Kurşunlu Han konumu

Sıla’nın Notu: Böylesi tarihi bir kente gitmişken modern binalarda kalmak yerine Kurşunlu Han’da konaklamak çok daha keyifli olacaktır. 

15) Kuyluç Mağarası

Kuyluç Mağarası
Kuyluç Mağarası

Karadeniz Bölgesi’nin bilinen en derin çukuru olan Kuyluç Mağarası’nın derinliği 290 metre. Henüz keşfedilmemiş bir çok bölümü olduğu düşünülen Kuyluç Mağarası’nda dolaşırken göreceğiniz manzaralar uzun süre hafızalarınızdan silinmeyebilir.

Kuyluç Mağarası konumu

16) İnebolu Evleri ve Konakları

İnebolu Evleri ve Konakları
İnebolu Evleri ve Konakları

İnebolu Evleri’nin çatıları yöreye özgü bir taş olan arduvaz ile yapılmış. Çoğunlukla bordo beyaz renklerin kullanıldığı İnebolu Evleri ve Konakları Kültür Bakanlığı’nın da katkılarıyla koruma altına alınmış. 

İnebolu Evleri ve Konakları konumu

17) Evkaya Mezarları

Evkaya Mezarları
Evkaya Mezarları

Üç bin yıllık geçmişi ile Kastamonu’nun tarihine ışık tutan yapılarından biri de Evkaya Mezarları. Kent merkezinin kuzeyinde bulunan Evkaya Mezarları’nda Frig kültürünün izleri görülüyor. Toplamda sekiz mezarın yer aldığı Evkaya Mezarları’nı Kastamonu’ya gitmişken es geçmemelisiniz. 

Evkaya Mezarları konumu

18) Kastamonu Kent Müzesi

Kastamonu Kent Müzesi
Kastamonu Kent Müzesi

Kastamonu’nun kültürel zenginliğini daha yakından tanıyabileceğiniz yerlerden biri de Kastamonu Kent Müzesi. Dört ana bölümden oluşan müzenin en beğenilen yerlerinden biri de el yazması eserlerden oluşan koleksiyonun olduğu bölüm. Meraklılarına duyurulur!

Kastamonu Kent Müzesi konumu

19) Kastamonu Kalesi

Kastamonu Kalesi
Kastamonu Kalesi

Kentin en yüksek noktalarından birinde yer alan Kastamonu Kalesi 12. Yüzyılda Komnenoslar tarafından yaptırılmış. İçinde zindanların, sarnıçların ve kaçış tünellerinin yer aldığı kale Bayraklı Sultan Türbesi’ne de ev sahipliği yapıyor. 

Kastamonu Kalesi konumu

20) Nasrullah Camii

Nasrullah Camii
Nasrullah Camii

1506 yılında inşa edilen Nasrullah Camii şehir merkezinde yer alıyor. Osmanlı Dönemi’nde şehirde yapılan ilk anıtsal yapı olduğu bilinen Nasrullah Camii’nin tarihi bir önemi daha var. Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşı’mız ilk kez Nasrullah Camii’nde okunmuş. 

Nasrullah Camii konumu

21) Ilgaz Dağı Milli Parkı

 Ilgaz Dağı Milli Parkı
Ilgaz Dağı Milli Parkı

Doğal güzellikleri ile Kastamonu’nun turizm cenneti yerlerinden biri de Ilgaz Dağları Milli Parkı. Karadeniz Bölgesi’nden Orta Anadolu’ya geçiş noktasında yer alan Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda kış aylarında kayak, bahar aylarında ise kamp yapabilir ya da Karasu Deresi’nde olta ile alabalık avlayabilirsiniz. 

Ilgaz Dağı Milli Parkı konumu

22) Pompeipolis Antik Kenti

 Pompeipolis Antik Kenti
Pompeipolis Antik Kenti

Özellikle Roma Tarihi’ne ilgi duyanların görülecek yerler listesinde mutlaka olması gereken yerlerden biri de Pompeipolis Antik Kenti. Pompeipolis Antik Kenti’nin keşfedilen kısımları arasında bir çok sütun, mabet ve tapınağın yanı sıra farklı yaşam alanları da yer alıyor. 

Pompeipolis Antik Kenti konumu

Sıla’nın notu: Kastamonu’ya kadar gitmişken beş bin yıllık tarihi ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde olan Karabük sınırları içindeki Safrabolu’yu da rotanıza alın derim.

Önceki İçerikBurgazada Gezilecek Yerler: Adanın En Güzel Koyları ve Tarihi Noktaları
Sonraki İçerikKuzey Işıkları Rehberi: Nasıl, Nerede ve Ne Zaman Görülür?
Sıla Uçan
Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız