Batı Romanya’nın Keşif Noktası: Temeşvar’da Görülmesi Gereken 8 Yer

0
145
Temeşvar Gezilecek Yerler
Temeşvar, Romanya

Romanya’nın üçüncü büyük şehri olan Temeşvar, ülkenin batısında konumlanıyor. Temeş ilinin merkezi şehri olan Temeşvar, Bega Nehri’nin kıyısında bulunuyor.

Batı Romanya’nın sosyal ve kültürel merkezi olan Temeşvar, Rumence’de Timișoara olarak adlandırılıyor. Güzel meydanları ve etkileyici mimarisi sebebiyle “Küçük Viyana” olarak isimlendirilen Temeşvar’daki gezilecek yerler listesini beğenilerinize sunuyoruz.

1) Unirii Meydanı (Piata Unirii, Union Square)

Unirii Meydanı, Temeşvar
Unirii Meydanı, Temeşvar

Temeşvar’ın merkezi meydanı olan Unirii, Dome Square olarak da adlandırılıyor. Temeşvar’da gezilmesi gereken yerlerin başında gelen Unirii Meydanı, şehrin en eski meydanı olma özelliğini taşıyor.

Şehirdeki barok mimarisinin en önemli eseri olan Union Square, Temeşvar’ın en önemli anıtlarına ev sahipliği yapıyor. Meydanda biri Roma Katolik, diğeri Sırp Ortodoks olmak üzere iki adet katedral, Barok Saray ve Veba Sütunu yer alıyor. Meydanın çevresinde ise birçok tarihi bina, kafe ve alışveriş yerleri bulunuyor. Meydanı gezmekten yorulduğunuzda bu sevimli kafelerde kısa bir kahve molası vererek enerjinizi geri toplayabilirsiniz.

2) Zafer Meydanı (Piata Victoriei)

Zafer Meydanı, Temeşvar
Zafer Meydanı, Temeşvar

Zafer Meydanı, meydanları ile ünlü olan Temeşvar şehrindeki bir diğer güzel meydan olarak karşımıza çıkıyor. Şehrin zengin tüccarları tarafından yaptırılan saraylar ile çevrili olan Zafer Meydanı’nda, Kültür Sarayı da bulunuyor. Zafer Meydanı’nın çevresinde ise Romanya Operası, Ulusal Tiyatro, Alman Devlet Tiyatrosu, Macaristan Devlet Tiyatrosu, Metropolitan Katedrali ve Banat Müzesi yer alıyor.

3) Temeşvar Ortodoks Katedrali (Catedrala Ortodoxa)

Temeşvar Ortodoks Katedrali
Temeşvar Ortodoks Katedrali

Zafer Meydanı’nda yer alan ve Metropolitan Katedrali olarak da isimlendirilen Temeşvar Ortodoks Katedrali, şehrin en büyük ve en etkileyici kiliselerinden birisi olarak bizleri selamlıyor. On bir kulesi olan katedralin merkez kulesi 90 metrelik yüksekliği ile Romanya’nın ikinci en yüksek kilisesi olma özelliğini taşıyor.

Moldovya tarzı bir mimari kullanılarak inşa edilen Metropolitan Katedrali, 1940 yılında tamamlanmış. Rönesans, Osmanlı ve Bizans mimarisinden izler görebileceğiniz Temeşvar Ortodoks Katedrali, hem dış hem de iç görünüşü itibariyle ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor.

4) Traian Meydanı (Piata Traian, Traian Square)

Traian Meydanı, Temeşvar
Traian Meydanı, Temeşvar

Traian Meydanı, Temeşvar’daki tarihi Fabric semtinin merkezinde konumlanıyor. Union Meydanı’nın küçük bir kopyası olarak tasarlanan meydan, Temeşvar’da gezilmesi gereken yerler arasında üst sıralarda bulunuyor. Şehrin tarihi ve kültürel mirasını görebileceğiniz Traian Meydanı’nda anıt heykeller de dikkat çekiyor.

5) Huniade Kalesi

Huniade Kalesi, Temeşvar
Huniade Kalesi, Temeşvar

14. yüzyıldan kalma eski kraliyet kalesi üzerine inşa edilen Huniade Kalesi, Temeşvar’daki en eski anıt olma özelliğini taşıyor. İhtişamlı bir görünüşe sahip olan kalede, Banat Ulusal Müzesi’nin tarih, arkeoloji ve doğa bilimleri bölümleri yer alıyor. Neo-gotik mimari tarzdaki Huniade Kalesi’ndeki arkeolojik kazılar halen devam ediyor.

6) 1989 Devrimi Müzesi

Romanya Cumhurbaşkanı Nikolay Çavuşesku’nun devrilmesiyle sonuçlanan 1989 devriminin ilk olayları Temeşvar’da başlamış. 1989 Devrimi’ne ait belgelerin, fotoğrafların ve görüntülerin sergilendiği 1989 Devrimi Müzesi de devrimin hemen ardından 1990 yılında açılmış. Küçük çocuklar için pek de uygun olmayan müzede, 1989 devrimi hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

7) Komünist Tüketici Müzesi (Muzeul Consumatorului Comunist)

Komünist Tüketici Müzesi, Temeşvar
Komünist Tüketici Müzesi, Temeşvar

1989 Devrimi öncesi tüketim mallarının yer aldığı Komünist Tüketici Müzesi, Temeşvar’ın merkezinde konumlanıyor. Oturma odası, çocuk odası, mutfak ve koridorlarla o dönemden kalan tipik bir Rumen apartman dairesi olarak tasarlanan müzede oyuncaklar, televizyonlar, radyolar, bisikletler ve mutfak kıyafetleri sergileniyor. Zamanda yolculuk yaptıran Komünist Tüketici Müzesi, Temeşvar’ın tarihi hakkında fikir edinmenizi kolaylaştırıyor.

8) Temeşvar Sanat Müzesi (Muzeul de Arta)

Temeşvar’daki Barok Saray’da hizmet veren Sanat Müzesi, 2006 yılında açılmış. Temeşvar Sanat Müzesi’nde, ressam Corneliu Baba’nın eserleri ve kişisel eşyalarından oluşan 90 parçalık bir koleksiyon sergileniyor. Müzenin diğer bölümlerinde ise çağdaş, dekoratif ve Avrupa sanat koleksiyonlarından örnekler sunuluyor.

Sizlere bu yazımızda Timişoara gezilecek yerlerin kısa bir özetini çıkardık. Meydanlar ile başlayıp müzeler ile sonlandırdığımız Temeşvar gezi rehberinin işinize yaraması dileğiyle.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız