Giresun, Türkiye’nin havası en temiz ili olma unvanına sahip yemyeşil bir vaha adeta. Diğer bölge illerine nazaran bozulmamış doğası, eşsiz yaylaları ve doğa manzarası ile ünlü.
Kiraz, fındık ve kemençe, Giresun’un vazgeçilmezlerinden.
Pek tanınmasa da biraz kafa dinlemek, aile ile birlikte hoşça vakit geçirebilmek için Giresun, keşfedilmeye değer bir tatil yeri.
İşte sizler için hazırladığımız kapsamlı Giresun gezi rehberi:
Giresun’da Gezilecek Yerler
Giresun’da gezilip görülmesi gereken çok fazla sayıda yayla var. Bunlardan en önemlileri; Kümbet, Paşakonağı, Gölyanı, Sisdağı, Bektaş ve Kulakkaya yaylaları. Yaylalara özellikle bahar ve yaz aylarında gitmenizi tavsiye ediyoruz.
Giresun’da yaylalar dışında da gezilecek pek çok yer bulunuyor. Müthiş bir şehir manzarasına sahip olan Giresun Kalesi, I. Pharnakes tarafından inşa edilmiş. Bu görkemli kale en çok da nefes kesen manzarasıyla ve doğası ile ünlü.
Görülmesi gereken bir başka yapı ise içerisinde birçok eser barındıran Giresun Müzesi. Eskiden kilise olan bu yapı sonradan müze haline getirilmiş. Müzede Giresun tarihini ve şehir dokusunu anlayabilmenizi sağlayan pek çok eser sergileniyor.
Yakın zamanda restore edilen Meryem Ana Kaya Tapınağı da turistlerin sıkça uğradığı mimari yapılardan bir diğeri.
Şu sıralar ziyarete kapalı olan Giresun Adası da bünyesinde barındırdığı bitki ve hayvan çeşitliliği, doğal güzellikleri için ziyarete tekrar açılır açılmaz mutlaka uğramanız gereken bir yer. Manzara seven turistler için Gedikkaya Dağı, Giresun’da enfes manzara fotoğrafları çekebileceğiniz bir doğa hazinesi.
Ergun Şahin’in işlettiği Kök Ev ise doğa içinde dinlenmek isteyen turistlerin gözdesi son zamanlarda. Mekânın sahibi pek fazla reklam yapmayı sevmediği için internetten bilgi edinmek biraz zor, fakat eğer yolunuz Giresun’a düşerse buraya uğramanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
Tirebolu ilçesi, sahili ve mimarisi ile uğranması gereken bir diğer destinasyon.
Tüm bunların dışında Andoz Kalesi, Gelin Kayası, Karagöl, Seyyid Vakkas Türbesi, Espiye Yel Değirmenleri, Şebinkarahisar Atatürk Evi Müzesi’ni de Giresun’da gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi öneriyoruz.
Giresun’da Yapılacak Aktiviteler
Giresun’da yapılabilecek en güzel şey yaylalara çıkmak. Şehrin en meşhur yaylalarını yaz aylarında ziyaret etmek, düzenlenen şenliklere katılmak, Giresun’da yapmadan dönmemeniz gereken aktivitelerin başında geliyor.
Tirebolu ilçesinde yer alan Tirebolu Kalesi, Sen-Jan Kalesi ve Andoz Kalesi’ni gezmek de şehrin tarihi dokusunu tanıyabilmek adına güzel aktivite olabilir.
Aksu Deresi’nin yanında piknik yapmadan, yayla şenliklerinde Giresun kutlamalarını izlemeden, eşsiz Giresun mutfağını deneyimlemeden, Güre, Kumyalı, Gemiler Çekeği, Çerkez, Tünel gibi koylarda denize girmeden, Espiye pidesini yerinde yemeden, Kazancılar Yokuşu’nu çıkmadan, asmalı meyhaneleri ile ünlü Sokakbaşı’nı ziyaret etmeden Giresun’dan dönmemelisiniz.
Giresun mutfağı oldukça zengin ve çeşitli lezzetlerden oluşuyor. Karadeniz mutfağının en güzel örnekleri, bu şehirde adım başı karşınıza çıkacak. yağlaş, mendek çorbası, Etli pancar sarması, fırın kurusu fasulye, ısırgan otu yemeği, hamsi böreği, karalâhana diblesi, çalıçiçeği çorbası, Karalâhana Çorbası, Kuymak, Hamsi Pilavı bunlardan birkaçı.
Bu güzel yemekleri bulabileceğiniz, kalitesiyle ve lezzetiyle ünlü pek çok restoran bulunuyor. Ayvasıl Ayhan Usta Restoran, Meşhur Tel Kadayıfçı Mustafa Patar, Osmanoğlu Menemen Restoranı, Cinaga’nın Yeri, Ellez Lokantası, Şoray Balık Lokantası, Kükül Pide Salonu, Avcıoğlu Bir Tat Lokantası, Bodrum Lokantası, Kerasus Bahçe Balık Restoran’ı da Giresun’da ne nerede yenir listenize eklemeyi unutmayın.
Giresun’da 3 ve 4 yıldızlı oteller başta olmak üzere her zevke ve bütçeye uygun sayısız konaklama tesisi bulunuyor. Butik otel ve pansiyon seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.
Atatürk Caddesi üzerinde bulunan otellerin tercih edilmesi, ulaşım için daha rahat etmenizi sağlayacaktır.
Hotel Kale 90 ila 150 TL arası değişen geceleme ücretleriyle hem ekonomik hem de şehir merkezine oldukça yakın bir konaklama deneyimi sunuyor.
Serenti Hotel 150 ile 300 TL arası fiyatlarıyla yine şehir merkezine yakın ve uygun fiyatlı bir konaklama tesisi.
Damcılar Otel’de konaklama ücreti ise 100 ile 300 TL arasında değişiyor.
Giresun tatilini lüks ve konforlu bir seyahate dönüştürmek isteyen ziyaretçiler ise Hotel New Jasmin’i 420 ile 890 TL arası fiyatlarıyla tercih edebilirler.
Giresun’da alışveriş, genel olarak gıda sektörü üzerinden ilerliyor. Bunda tabi Giresun’un oldukça verimli topraklarının büyük etkisi var.
Fındık, kiraz, Giresun pastası ve simidi mutlaka satın alınmalı. Özellikle fındık ezmesi, fındık yağı, fındık barı gibi fındık ürünleri kolay, ucuz ve bolca bulunuyor.
Eğer hediyelik eşya satın almak istiyorsanız, Kazancılar Çarşısı’na mutlaka uğramalısınız. Burada el yapımı geleneksel eşyaları rahatlıkla bulabilirsiniz. Atatürk Meydanı ve Gazi Caddesi, alışveriş yapabilmeniz için ideal yerler. Bunların dışında G-City AVM ve Sabah Alışveriş Merkezi’nde keyifli vakit geçirebilir ve global markaların mağazalarından alışveriş yapabilirsiniz.
Giresun’da Eğlence
Giresun, daha çok gündüz saatlerinde hareketlenen bir şehir. Bölge insanı pek fazla gece eğlencesine meraklı olmasa da düzenledikleri şenlik, etkinlik ve festivallerle bu açığı kapatıyorlar. Giresun şehir merkezinde yer alan bazı restoranlarda canlı müzik performanslarına şahit olabilirsiniz.
Yılın belirli dönemlerinde Giresun’da festival organizasyonları düzenleniyor.
- Dikme Taş Yayla Şenliği, her yıl 4 Temmuz’da
- Şebinkarahisar Cevizi Kültür Sanat Şenliği temmuz ayının ilk haftasında
- Karaovacık Yayla Şenliği temmuz ayının ikinci haftasında
- Görele Kemençe ve Yayla Şenliği temmuz ayının 3. haftasında
- Uluslararası Karadeniz Aksu Festivali 20 Mayıs’ta
- Çamoluk Bal Şenliği 30 Eylül’de
- Uluslararası Kümbet Kültür ve Sanat Festivali ise 7-8 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşiyor.
- Hasan Ali Yücel Kültür Şöleni, Bal Festivali, Gülleğen Şenliği, Bektaş Yayla Şenliği, Pirariz Festivali, Ekin Festivali de şehrin en çok katılımcısı olan diğer festivaller.
Giresun’a Ulaşım
Giresun’a ulaşım, hava, deniz, kara ve demiryolları aracılığı ile sağlanıyor. Ulaşım için şehirlerarası otobüs firmalarını kullanacak ziyaretçiler, Ulusoy, Metro, Kanberoğlu, Mavi Karadeniz Turizm, Sinop Birlik gibi firmaları tercih edebilirler.
Giresun’a havayolu ulaşımı ise Ordu ile Giresun şehirlerinin arasında konumlanan havalimanı aracılığı ile gerçekleştiriliyor. Türk Hava Yolları, Pegasus, Qatar Airways gibi pek çok yerli ve yabancı hava yolu şirketinin, Ordu Giresun Havalimanı’na, İstanbul, Ankara gibi merkezlerden direkt uçuşları var. Ordu – Giresun Havalimanı’ndan kalkan HAVAŞ servisleri ile şehir merkezine ulaşmanız mümkün. Havalimanından taksiye binebilir, ya da özel araç kiralayabilirsiniz.
Özel aracınız ile Giresun’a seyahat etmeyi isterseniz de 010 numaralı karayolunu kullanabilirsiniz.
Tüm bunların yanı sıra kent merkezinde bulunan liman aracılığı ile deniz yoluyla ulaşımı da tercih edebilirsiniz. Giresun’da şehir içi ulaşım ise genellikle özel halk otobüsleri ve dolmuşlarla sağlanıyor.