Giresun’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

0
3192

Her mevsim yağışlı olan Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Giresun’un bulunduğu coğrafyanın da etkisiyle oldukça zengin bir mutfağı var.

Karalahana çorbasından ısırgan otu, pezik gibi tazecik otlarla yapılan yemeklere, tavalardan deniz ürünlerine, etli yemeklerden bakliyata, hamur işlerinden tahıllı yemeklere pek çok yöresel lezzet Giresun mutfağında sizi bekliyor.

Tazecik otlarla ya da sebzelerle yapılan kavurmalar, hamsi tava, bir pazar klasiği olan sıcacık pideler, az kızarmış susamsız Giresun simidi, uzayıp giden bir kuymak ya da kaygana gibi pek çok lezzet Giresun’da sizi bekliyor. Hadi gelin fındığın başkenti Giresun’da nerede ne yenir keşfe çıkalım.

Giresun’a giderseniz Fındık Evi’nde satılan envaiçeşit fındıklı ürünlerden almadan, Tirebolu’nun bağımlılık yapan çifte kavrulmuş fındığından, pekmeze batırılıp pişirilen susamsız Giresun simidinden, yine Giresun’a özgü fındıklı kurabiyeden tatmadan, Camili Köyü’nün meşhur köftesinden yemeden, rotanıza en uygun yaylaya çıkıp oksijene doymadan, yaylarda kurulan tezgahlardan yöresel ürünlerden almadan dönmeyin derim.

Tirebolu 42 Kahvaltı Evi & Restaurant

Giresun’un en sevilen kahvaltı duraklarından biri olan Tirebolu 42 Kahvaltı Evi’nde en doğal ve en taze köy ürünleri ile dolu harika bir kahvaltı sizi bekliyor.

Çektikçe uzayıp giden kuymak, doğal fındık ezmesi, tazecik köy ekmekleri ve yanında bir semaver dolusu mis kokulu Karadeniz çayı…

Güne böyle bir kahvaltı ile başlamaktan daha güzel ne olabilir ki?

Siz de keyifli bir deniz manzarası eşliğinde en doğalından bir Karadeniz kahvaltısı etmek istiyorsanız adresiniz Tirebolu 42 Kahvaltı Evi & Restaurant olsun derim.

Adres: Doğancı Köyü, Yılgın Mevkii Karayolu Üzeri, Giresun
Telefon: 0454 423 21 83

Orta Kahve

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Orta Kahve (@ortakahvegiresun)’in paylaştığı bir gönderi ()

Güne yemyeşil ağaçların ardında görünen eşsiz Karadeniz manzarasına karşı kurulmuş bir kahvaltı ile başlamak istiyorsanız Orta Kahve’ye mutlaka bir şans verin derim.

Özellikle kuymağıdan, tazecik köy tereyağından ve balından tatmadan kalkmayın derim.

Adres: Gazi Caddesi, Topal Sokak, No:1, Merkez
Telefon: 0454 216 51 00

Kale Kafe

Yöresel kahvaltı denilince Giresun’da akla ilk gelen yerlerden biri de Kale Kafe.

Klasik kahvaltılıkları bir kenara bırakacak olursak Kale Kafe’nin kahvaltısında karalahana diblesinden sakarca ot kavurmasına kiraz tuzlusundan Karadeniz kahvaltılarının olmazsa olmazı pideye kadar pek çok lezzet sizi bekliyor.

Kale Kafe’nin güzel de bir deniz manzarası olduğunu söylemeden geçmek olmaz.

Adres: Kale Mahallesi, Hasan Ali Yücel Caddesi, No: 98, Merkez
Telefon: 0454 216 69 09

Kumyalı Simit Fırını

Alışık olduğumuz simitlere göre daha sert yapılı, pekmezli ama susamsız Giresun simidi ile güne hem hızlı hem de lezzetli bir başlangıç yapmak isterseniz adresiniz Giresun’un en meşhur fırınlarından biri olan Kumyalı Simit Fırını olsun.

Kumyalı Simit Fırını’na giderseniz bir simit asla yetmez, benden söylemesi.

Adres: Hacısiyam Mahallesi, Fatih Caddesi, Giresun Merkez
Telefon: 0454 216 75 98

Akınlar Pastanesi

Güne ayaküstü bir şeyler atıştırarak hızlı bir başlangıç yapmayı sevenlerdenseniz Giresun’un en eski pastanelerinden biri olan Akınlar Pastanesi en güzel alternatiflerden biri olacaktır.

Özellikle tatlı tuzlu kurabiyelerinden ve pandispanyalarından denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Adres: Çınarlar Mahallesi, Hasan Akbulut Sokak, No:24, Giresun
Telefon: 0454 216 69 09

Serender Restaurant

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Serender Restaurant (@restaurantserender)’in paylaştığı bir gönderi ()

İçinizi ısıtacak bir kase karalahana çorbasından eti ağızda dağılan lokum gibi bir sac kavurmaya ya da tadı damağınızda kalacak Karadeniz’in enfes kuru fasulyesine birbirinden lezzetli yöresel yemekler Serender Restaurant’ta sizi bekliyor.

Keyifli ortamı ve lezzetli yemekleri ile güzel bir akşam geçirmek istiyorsanız Serender Restaurant’a mutlaka bir şans verin derim.

Adres: Sultan Selim Mahallesi, Şaircan Sokak, No: 16, Merkez
Telefon: 0454 244 28 00

Cinağa’nın Yeri

Karadeniz mutfağının hamsili pilav, haşlama gibi en sevilen ev yemeklerinden, mis gibi kuru fasulyesinden ya da meşhur köftesinden tatmak isterseniz Giresun’daki en lezzetli yerlerden biri de Cinağa’nın Yeri.

Cinağa’nın Yeri’ne giderseniz üzeri bol fındıklı fırın sütlacından tatmanızı şiddetle tavsiye ederim, lezzeti tam anlatılmaz yaşanır türden.

Adres: Kılıçlı Köyü, Yolağazı Mevkii
Telefon: 0454 649 61 02

Park Pide

Bu gönderiyi Instagram’da gör

PARK PİDE (@parkpide28)’in paylaştığı bir gönderi ()

Bir Karadeniz geleneğidir pazar kahvaltılarında fırından yeni çıkmış sıcacık pideleri yemek.

Karadeniz geleneklerine göre enfes pidelerin iç harcı evlerde hazırlanır ardından fırınlara götürülür ve tazecik pideler yaptırılır. Ancak siz bir Karadenizli aileye konuk olmadıysanız pazar pidesi ritüeli için Park Pide’nin yolunu tutabilirsiniz.

Kıymalıdan kaşarlıya, kavurmalıdan yağlıya envaiçeşit pide bulabileceğiniz Park Pide’ye giderseniz kuşbaşılı pidenin tadına da mutlaka bakın derim.

Yağlı pide severseniz de yağlı yumurtalı pide biraz ağır olsa da lezzetli bir alternatif olacaktır.

Adres: Adabük Mahallesi, Sahil Yolu, Düzköy / Espiye Merkez
Telefon: 0454 611 20 83

Taş Park Pide

Giresun denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri de şüphesiz Görele Pidesi. Siz de yemelere doyamayacağınız bir Görele pidesi tatmak isterseniz Taş Park Pide en lezzetli alternatiflerden biri.

Taş Park Pide’ye giderseniz benim önerim özel peynirli, bol tereyağlı, yumurtalı klasik Görele pidesini tatmanızdan yana.

Ben daha etli bir pide yemek istiyorum deseniz de kapalı kıymalı pidenin tadına bakabilirsiniz.

Küçük bir de lezzet notu verecek olursam kapalı kıymalı pidenizi bir kenarından açıp içine yumurta kırabilir ya da tereyağı eritebilirsiniz. Pidenin sıcağı ile yumurta anında pişiyor ve ortaya karşı konulmaz bir lezzet çıkıyor, demedi demeyin.

Adres: Kumyalı Mahallesi, Mebus Şevketbey Caddesi, No: 43, Görele
Telefon: 0454 513 37 37

Kukul Pide

Yuvarlak, pofidik kenarlı Giresun usulü yumuşak kıvamlı pidenin en lezzetli adreslerinden biri de Kukul pide.

Pidenizi ister kapalı ister açık olarak tercih edebileceğiniz Kukul Pide’ye giderseniz benim önerim şefin tavsiyesine kulak vermeniz ve kendinize en güzelinden bir kavurmalı yumurtalı pide söylemeniz.

Tercihinizi yumurtalı bir çeşitten yana kullanırsanız pidenin kenarlarındaki pofidik kısımları kopartıp yumurtanın sarısına banmayı da ihmal etmeyin derim.

Adres: Giresun Espiye Yolu, Espiye, Tirebolu
Telefon: 0454 611 50 54

Tibor Restoran

Pancar çorbası, fasulye diblesi, turşu kavurması gibi Karadeniz mutfağının en sevilen lezzetlerini tadabileceğiniz mekanlardan biri de Tibor Restoran.

Tibor Restoran’ın menüsünde enfes mezelerin ve harika balıkların da sizi beklediğini söylemeden geçmek olmaz.

Siz de canlı müzik eşliğinde şöyle felekten bir gece çalalım derseniz Tibor Restoran güzel bir alternatif olacaktır.

Adres: Hacımiktat Mahallesi, İncedayı Sokak, No: 4 / 4, Giresun
Telefon: 0454 212 28 78

Şoray Balık

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Şoray Balık Lokantası (@soraybaliklokantasi)’in paylaştığı bir gönderi ()

Karadeniz’e gelmişiz balık yemeden mi döneceğiz derseniz de en lezzetli balıklar için istikametiniz Şoray Balık olsun.

Sezon balıklarının en tazesi ve lezzetlisi Şoray Balık’da sizi bekliyor. Şoray Balık’a giderseniz Karadeniz’in meşhur kiraz kavurmasından, lezzeti dillere destan sebze tavalarından, mısır ekmeğinden ve tabi ki mezelerinden söylemeyi de ihmal etmeyin derim.

Son bir öneri daha verecek olursam denk gelirseniz ısırgan otu çorbasından da mutlaka tadın.

Adres: Ayvasıl Mevki, No: 25 / A, Giresun Merkez
Telefon: 0454 324 75 58

Mustafa Patar Sütlü Kadayıfları

1947’den beri hizmet veren Mustafa Patar Sütlü Kadayıfları, sadece şehri ziyarete gelenlerin değil Giresunluların da favori tatlıcılarından.

Mustafa Patar’ın imza lezzeti ise Giresun’un enfes fındık ezmesi ile yapılan fındık ezmeli sütlü kadayıf.

Fındık ezmeli sütlü kadayıfın lezzeti insanın aklını başından alan türden olsa da Mustafa Patar’da ben fındık sevmem diyenler için de sade sütlü, fıstıklı ve cevizli kadayıf çeşitleri de bulmak mümkün.

Adres: Hacı Miktat Mahallesi, Fatih Caddesi, No: 21/B
Telefon: 0454 216 20 96

Görele Dondurması Ömer Usta

Görele’ye giderseniz ilçenin meşhur pidesinden sonra meşhur dondurmasından da tatmadan dönmek olmaz.

Süt, salep, şeker ve meyan kökü ile yapılan meşhur Görele dondurmasını tadabileceğiniz en lezzetli yerlerden biri de parkın hemen yanında kurulan Ömer Usta’nın tezgahı.

Görele’ye giderseniz Giresunluların efsane diye tanımladığı Ömer Usta’nın bardakta servis edilen enfes dondurmasından tatmadan dönmeyin.

Adres: Kumyalı Mahallesi, Barış Caddesi, No:9, Görele

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız