
Giresun’da neresi meşhur?
Zeytinlik Mahallesi, Giresun Adası, Kuzualan Tabiat Parkı, Mavi Göl ve yaylalar Giresun’un en meşhur yerleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Giresun’da ne yenir?
Kahvaltıların olmazsa olmazı muhlama, mısır ekmeği, karalahana sarması, hamsili pilav ve tabi ki fındıklı envai çeşit tatlı Giresun’da sizi bekleyen lezzetlerden sadece birkaçı.
Giresun Mavi Göl’de yüzülür mü?
Mavi Göl’de yüzmek yasak. Nedeni ise gölün sahip olduğu doğal rengi, temizliğini ve berraklığını korumak.
İsteyene denizi tatili, isteyene yayla tatili imkanı sunan Giresun’da tarihi yerlerin de yadsınmaz bir sayısı var. Giresun’da ilk yerleşimin M.Ö 7. yüzyılda başladığı düşünülüyor. Hal böyle olunca şehirde pek çok farklı medeniyetin izlerine rastlamak mümkün. Herkesin kendi zevkine göre birşeyler bulabileceği Giresun’da tahminlerinizden çok daha keyifli bir tatil sizi bekliyor. Hadi gelin lafı daha fazla uzatmadan, fındığın ülkemizdeki başkentine doğru bir yolculuğa çıkalım.
Giresun’da ziyaret edilecek en güzel 25 yer:
Giresun 3 Günlük Gezi Planı
- Güne Başlangıç: Tarihi Çınaraltı Cafe’de mıhlama, bal-kaymak ve taze demlenmiş çay eşliğinde Karadeniz manzaralı kahvaltı yapın.
- İlk Durak: Giresun Kalesi’ne tırmanarak Karadeniz manzarasını izleyin.
- Yürüyüş: Kale’den inip Zeytinlik Mahallesi’nin tarihi taş evleri arasında kısa bir keşif turu yapın.
- Öğle Yemeği: Liman bölgesindeki balık restoranlarından taze hamsi veya çupra deneyin.
- Müze Ziyareti: Giresun Müzesi’ni gezerek bölgenin arkeolojik ve etnografik mirasını görün.
- Akşam Yemeği: Sahil boyunca yürüyüp çorba ve pidecilerden birinde Karadeniz mutfağını yaşayın.
- Son Aktivite: Giresun Adası’na kısa bir tekne turuyla gün batımını izleyin.
İçindekiler
- 1) Giresun Meydanı
- 2) Hacı Miktad Cami
- 3) Giresun Kalesi
- 4) Sarayburnu Cami
- 5) Taflanaltı Renkli Sokak
- 6) Kale Cami
- 7) Giresun Müzesi
- 8) Giresun Hayvanat Bahçesi
- 9) Sis Dağı
- 10) Zeytinlik Mahallesi
- 11) Giresun Fındık Müzesi
- 12) Şebinkarahisar Kalesi
- 13) Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı
- 14) Giresun Adası
- 15) Seyyid Vakkas Türbesi
- 16) Giresun Kuş Cenneti
- 17) Kuzalan Şelalesi ve Tabiat Parkı
- 18) Mavi Göl
- 19) Gölyanı Yaylası
- 20) Tirebolu ve Tirebolu Kalesi
- 21) Görele
- 22) Espiye
- 23) Yedideğirmenler Tabiat Parkı
- 24) Kümbet Yaylası
- 25) Karagöl Yaylası
- 26) Bektaş Yaylası
- 27) Eynesil Kalesi
- 28) Keşap
- 29) Burunucu
- 30) Ördek Gölü
1) Giresun Meydanı

Şehrin kalbi sayılan Giresun Meydanı için Giresun’u keşfe başlayabileceğiniz en güzel nokta diyebilirim. Pek çok tarihi yerin birbirine yürüme mesafesinde olduğu meydanda gezileriniz arasında mola verebileceğiniz pek çok kafe ve restoranın yanı sıra hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar daha sizi bekliyor.
2) Hacı Miktad Cami

Giresun’da görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri de Hacı Miktad Cami. 1661 yılında inşa edilmiş olan cami yıllar içinde çok hasar almış. 1800’lü yılların sonuna gelindiğinde ise aslında uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Klasik Osmanlı mimarisini yansıtan yeni cami kesme taşlara inşa edilmiş.
2011 yılında restore edilen cami günümüzde hala ibadete açık.
3) Giresun Kalesi

Şehrin merkezinde şehri tepeden gören bir noktada yer alan Giresun Kalesi M.Ö 2. Yüzyılda Pontus Rum Devleti Kralı I. Pharnakes döneminde inşa edilmiş. Tarihte Romalılardan Osmanlı’ya pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kalenin içinde Osmanlı Dönemi’ne ait türbeler yer alıyor. Şehrin simgesi haline gelen yapılardan biri olan Giresun Kalesi’nde muazzam bir de Karadeniz manzarası sizi bekliyor. Dilerseniz kalede yer alan seyir teraslarından birinde çay içerek manzaranın tadını gönlünüzce çıkarabilirsiniz.
4) Sarayburnu Cami
Mimar Sinan’ın çıraklık eserim dediği Sarayburnu Cami, Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde inşa edilmiş. Sekiz bin metrekarelik bir alanı kaplayan, iki şerefeli ve beş bin kişi kapasiteli caminin inşası tam 28 yıl sürmüş. Böceklerin barınmasına engel olan doğal malzemelerle inşa edilen cami otuz sekiz metrelik kubbesi ile Giresun’un en görülesi tarihi yapılarınan biri.
5) Taflanaltı Renkli Sokak

Adından da tahmin edebileceğiniz gibi rengarenk boyanmış yüz yıllık konakları ile bambaşka bir atmosfer Taflanaltı Renkli Sokak’ta sizi bekliyor. Maviye boyanmış Arnavut Kaldırımlı dar sokaklarda yürürken rengarenk boyanmış tarihi konakların fotoğraflarını çekmeye doyamayabilirsiniz. Benden söylemesi.
Taflanaltı Renkli Sokak konumu
6) Kale Cami

1911 yılında inşa edilen Kale Cami 1986 yılında korunması gereken kültür varlığı ilan edilmiş. Hem Osmanlı hem de Avrupa mimarisinden izler taşıyan Kale Cami günümüzde de ibadete açık.
7) Giresun Müzesi

Giresun Müzesi, 18. Yüzyılın ortalarında inşa edilmiş olan bir kilise binasında yer alıyor. 1923 yılına kadar kilise olarak ibadete açık olan yapı 1948-1967 yılları arasında ise cezaevi olarak kullanılmış. Bir süre atıl halde kalan eski kilise binası, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından 1982 yılında müze olarak ziyarete açılmış. Giresun Müzesi’nde Hitit, Helenistik ve Roma Dönemi’ne ait antik eserlerin yanı sıra eski çağlarda kullanılan silahlardan giysilere, para örneklerinden sikkelere pek çok eser sergileniyor.
- Haftanın yedi günü açık olan Giresun Müzesi’ni 08:00-17:00 saatleri arasında gezebilirsiniz.
8) Giresun Hayvanat Bahçesi
Özellikle çocuklarıyla seyahat edenlerin es geçmemesi gereken duraklardan biri de bence Hayvanat Bahçesi. 2013 yılında açılan Hayvanat Bahçesi’nde deve kuşundan tavus kuşuna, maymundan Midilli atlarına pek çok hayvan yaşıyor. Giresun Hayvanat Bahçesi’nde çocuk oyun alanları, kafe ve restoranlar da sizi bekliyor.
- Giresun Hayvanat Bahçesi’ni haftanın yedi günü 10:00-16:00 saatleri arasında gezebilirsiniz.
Giresun Hayvanat Bahçesi konumu
9) Sis Dağı

Giresun ve Trabzon arasında yer alan Sis Dağı doğa sporu severler için bir cennet desem abartmış olmam. 1950 metre yükseklikte yer alan Sis Dağı Yaylası’nda yamaç paraşütü, kaya tırmanışı, dağcılık, dağ bisikleti gibi pek çok aktivite sizi bekliyor. Oksijene doyacağınız, gönlünüzce spor yapabileceğiniz bir seyahat düşünüyorsanız Giresun Sis Dağı Yaylası’nı rotanıza alabilirsiniz.
10) Zeytinlik Mahallesi

Şehrin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Zeytinlik Mahallesi Giresun’un tarihi dokusunu ve geleneksel yaşam tarzını en iyi gözlemleyebileceğiniz mahallelerden biri. Üçüncü derece kentsel sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan, bir zamanlar sadece Rumların yaşadığı Zeytinlik Mahallesi’ndeki evlerin neredeyse tamamı geleneksel Karadeniz mimarisine göre inşa edilmiş. Zeytinlik Mahallesi’nde yer alan konakların bir kısmı ise günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Evlerin içlerini de görme şansı veren müzeleri gezmek de çok keyifli. Aklınızda bulunsun!
Sıla’nın Notu: Fotoğraf merakınız varsa Zeytinlik Mahallesi’ne giderken fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın.
11) Giresun Fındık Müzesi
Bir şehrin dünyaca ünlü fındığı olur da müzesi olmaz mı hiç? Fındığın yetiştirilmesinden sofralarımıza gelişine kadarki sürecini keşfetmek, fındığın şehrin ekonomisine katkısı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız Giresun Fındık Müzesi’ni gezebilirsiniz.
- Giresun Fındık Müzesi’ni haftanın her günü 08:00 - 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
12) Şebinkarahisar Kalesi

Roma Dönemi’nden günümüze kalan en önemli yapılardan biri de Şebinkarahisar Kalesi. Hacı Kayası olarak da bilinen yüksek bir tepe üzerine inşa edilmiş olan Şebinkarahisar Kalesi şehrin simgesel yapılarından biri. Ne zaman yapıldığı tam olaraka bilinmese de Şebinkarahisar Kalesi’nde Roma ve Mengücekler dönemlerine ait izlere rastlanmış. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de aktif olarak kullanılan kalenin kulelerindeki Bizans dönemi süslemeleri oldukça dikkat çekici.
Tarihe merakınız varsa şehir merkezine iki saat uzaklıkta yer alan Şebinkarahisar Kalesi’ni de programınıza almanızı öneririm.
13) Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı

Oyulan sarp kayalıklar içine yapılan Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı Giresun’un tarihi ve kültürel mirasının en özel yapılarından biri. Trabzondaki Sümela Manastırı’ndan sonra Türkiye’deki en büyük oyma manastır olan Meryem Ana Manastırı her yıl yerli yabancı yüzlerce turisti ağırlıyor. Dört katlı ve otuz iki odalı Meryem Ana Manastırı’na çıkış merdivenleri 1939 yılında yaşanan depremde yıkılmış o yüzden yolu oldukça meşakkatli. Ancak tepede sizi bekleyen manzara tüm bu zorluğu unutturacak güzellikte. Manastırın eski taş duvarları ve dini freskleri ile insanı bir anda mistik bir havaya sokuyor. Demedi demeyin.
Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı konumu
- Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı’nı haftanın her günü 09:00 - 19:00 saatleri arasında gezebilirsiniz.
14) Giresun Adası

Antik Çağlar’dan beri pek çok efsaneye konu olan, Amazon kadınlarına ev sahipliği yapmış Giresun Alası günümüzde ikinci derece sit alanı ilan edilerek koruma altına alındı. Doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi kalıntıları ile de kendine hayran bırakan Giresun Adası’nda manastır ve sumak izlerine rastlanmış. Kuş cenneti olarak da bilinen ada karabatak ve leylekleri ile de oldukça meşhur.
Giresun Adası’na bahar ve yaz aylarında tekne turları düzenleniyor. Adayı daha detaylı gezmek isterseniz bu turlara katılmanızı öneririm.
Sıla’nın Notu: Aklınızda bulunsun! Giresun Adası’nın etrafında balık bolluğu var. Dilerseniz balık avlama turlarına katılarak keyifli bir kaç saat geçirebilirsiniz.
15) Seyyid Vakkas Türbesi

Şehir merkezinden yaklaşık otuz kilometre uzaklıkta yer alan türbe Fatih Sultan Mehmet’in uç beylerinden biri olan Seyyid Vakkas’a ait. Giresun’un fethi sırasında şehit düşten Seyyid Vakkas aslında hayatını kaybettiği noktaya defnedilmiş. Ancak sonrasında 1888 yılında Rizeli Mehmet Ali Bey, Seyyid Vakkas anısına bu türbeyi yaptırmış.
16) Giresun Kuş Cenneti
Karadeniz’in eşsiz doğasının ortasında birbirinden özel kuş türlerini gözlemlemek ve harika fotoğraflar çekmek isterseniz Kuş Cenneti Giresun’da görülecek yerler listesinde mutlaka olsun derim.
Sıla’nın Notu: Giresun Kuş Cenneti özellikle göç zamanında çok daha fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
17) Kuzalan Şelalesi ve Tabiat Parkı

Devasa bir alana yayılı olan Kuzualan Tabitat Parkı huzuru doğada bulanlar için bir cennet desem yeridir. Bir çok farklı endemik bitli türüne ev sahipliği yapan Kuzualan Tabiat Parkı’nda çok keyifli yürüyüş parkurları sizi bekliyor. Ancak bu parkurlar oldukça inişli çıkışlı o yüzden en rahat ayakkabınızı giyinip gitmenizi öneririm. Bu el değmemiş güzelliklerin korunması adında 2013 yılında milli park ilan edilen alan Türkiye’nin saklı cennetleri arasında bence ilk sıralarda yer alıyor.
Kuzalan Şelalesi ve Tabiat Parkı konumu
18) Mavi Göl

Rengini içerisindeki doğal minerallerin verdiği masmavi tondan alan Mavi Göl ülkemizde sodalı suyu olan ve dere şeklinde akan ender göllerden biri. Kuzulan Şelalesi’nin yanı başında yer alan ve Aksu Çayı ile birleşen Mavi Göl beş tane küçük gölün birleşmesinden oluşuyor. Özellikle yaz aylarında Mavi Gölü’ün buz gibi suyunun kenarında oturmak, etrafındaki irili ufaklı şelalelerin arasında yürümek, benzersiz travertenleri keşfetmek, seyir teraslarında birbirinden güzel fotoğraflar çekmek çok keyifli.
19) Gölyanı Yaylası

Yemyeşil ormanlarla çevirili bir gölün etrafında 1500 metre yükseklikte doğayla baş başa zaman geçirmek isterseniz Gölyanı Yaylası güzel bir alternatif olacaktır. Gölyanı Yaylası’nda trekking yapabilir ya da bisiklete binebilirsiniz. Doğa sporları severlere duyurulur!
20) Tirebolu ve Tirebolu Kalesi

Yeşil ve mavinin buluştuğu, Giresun’un en huzurlu kasabalarından biri de Tirebolu. Şehir merkezinden kırk dakikalık bir araba yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Tirebolu’da denizin ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz plajlar sizi bekliyor.
Kasabanın tarihine ışık tutan Tirebolu Kalesi’nin ise M.Ö 13-15. yüzyılları arasında inşa edildiği tahmin ediliyor. Tarihi kale, üç tarafı denizlerle çevrili bir tepede yer alıyor. Geçmişi Bizans İmparatorluğu’na kadar uzanan Tirebolu Kalesi konumu sebebiyle pek çok devlet için önemli bir savunma noktası olmuş. Tirebolu’nun simgesi haline gelen kalenin tepesinde ise muhteşem bir manzaranın sizi beklediğini söylemeden geçmek olmaz.
Tirebolu ve Tirebolu Kalesi konumu
Sıla’nın Notu: Tirebolu’ya giderseniz günü sahilde uzun süre hafızalarınızdan silinmeyecek bir kızıl gün batımı ile bitirmenizi öneririm.
21) Görele

Karadeniz Bölgesi’nin en sevilen tatil beldelerinden biri de Görele. Özel aracınız olmasa bile şehir merkezinden kalkan minibüslerle ulaşabileceğiniz Görele’de muhteşem doğa manzaraları sizi bekliyor. Şehrin koşturmacasından ve kalabalığından uzakta sakin ve huzurlu zaman geçirmek isterseniz Görele’yi rotanıza alabilirsiniz.
Sıla’nın Notu:Ekstrem sporlara ilginiz ve biraz da cesaretiniz varsa Görele’nin karla kaplı dağları arasında yamaç paraşütü yapabilirsiniz.
22) Espiye

Giresun şehir merkezinden yarım saatlik bir yolculukla ulaşabileceğiniz Espiye çok keyifli bir sahil kasabası. Günübirlik gidebileceğiniz Espiye’de Andoz Kalesi, Yeniköy Mağarası gibi tarihi yerlerin yanı sıra Kanun, Harova, Sınır ve Gelevera gibi pek çok tarihi köprü sizi bekliyor. Espiye’ye giderseniz ve vaktiniz kalırsa Otçu Yaylası’na çıkmak da güzel bir alternatif olacaktır.
23) Yedideğirmenler Tabiat Parkı

Giresun’un es geçilmemesi gerek doğal güzelliklerinden biri de Yedideğirmenler Tabiat Parkı. Adını içinde bulunan yedi tane su değirmeninden alan tabiat parkı zengin bitki örtüsü ile de kendine hayran bırakıyor. İrili ufaklı göletlere ve akarsulara da ev sahipliği yapan Yedideğirmenler Tabiat Parkı doğanın sessizliğinde huzur bulmak isteyenlerin uğrak noktalarından biri.
Yedideğirmenler Tabiat Parkı konumu
24) Kümbet Yaylası

Giresun’un en güzel en popülerler yaylarından biri Kümbet Yaylası. Deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikte yer alan Kümbet Yaylası şehir merkezine elli beş kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bolca oksijen alacağınız, tazecik ürünlerle nefis kahvaltılar edeceğiniz, keyifli doğa yürüyüşleri yapacağınız bir seyahat düşünüyorsanız Kümbet Yaylası güzel bir alternatif olacaktır. Kümbet Yaylası özellikle her yıl temmuz ayının ortalarında düzenlenen yayla şenlikleri zamanı çok keyifli oluyor. Benden söylemesi.
25) Karagöl Yaylası

Giresun’un en yüksek dağları olan Karagöl Dağları’nın eteklerinde trekking, kaya tırmanışı, dağcılık gibi ekstrem sporlar yapmak isterseniz hiç düşünmeden Karagöl Yaylası’nın yolunu tutun derim. Özellikle sıcak yaz günlerinde serin havası, bakir doğası ile Karagöl Yaylası çokça huzur bolca mutluluk vaat ediyor.
26) Bektaş Yaylası

Güllerle çevrili evleri, yürüyüş parkurları ve şifalı kaynak suları ile beğeni toplayan Giresun yaylalarından biri de Bektaş Yaylası. 1990 yılında turizm merkezi ilan edilen Bektaş Yaylası’na giderseniz ister ahşap yayla evlerinde konaklayın isterseniz de donanımlı kamp alanlarında kamp yapın. Tercihiniz ne olursa olsun bol oksijenli Bektaş Yaylası’ndan mutlu ayrılacaksınız.
27) Eynesil Kalesi

Giresun’un en etkileyici manzaraya sahip kalelerinden biri de Eynesil Kalesi. Uçsuz bucaksız bir Karadeniz manzarasına sahip kalenin hem savunma hem de gözetleme amaçlı yapıldığı düşünülüyor. 2001 yılında aslında uygun olarak restore edilen Eynesil Kalesi’nin tepesine çıkmak biraz zorlayıcı ama sabah erken saatlerde çıkarsanız keyifli bir sabah sporu yapmış olabilirsiniz.
28) Keşap

Giresun’un en popüler en turistik ilçelerinden biri de Keşap. Şehir merkezine on dokuz kilometre uzaklıkta yer alan Keşap özellikle deniz tatili sevenlerin favori destinasyonlarından biri. Uluburun, Düzköy ve Çatalkaya gibi farklı popüler plajlara ev sahipliği yapan Keşap yaz aylarında da oldukça serin oluyor. Söylemeden de geçmek olmaz deniz tatili ile aranız yoksa da Keşap da çam ormanlarının arasında çadır kampı yapabileceğiniz pek çok alan var. Aklınızda bulunsun.
Sıla’nın Notu:Keşap’a giderseniz doğal bir şekilde oluşan ve Türkiye haritasını andıran Şahin Kayası’nı ziyaret etmeyi de ihmal etmeyin.
29) Burunucu

Giresun şehir merkezine on beş kilometre uzaklıkta yer alan Burunucu, mavi bayraklı plajları, masmavi suları, yüzyıllık tarihi taş evleri ile ziyaretçilerine keyifli bir tatil vaat ediyor. Giresun’dan kalkan tekne turlarının da uğrak noktalarından biri olan Burunucu’na otogardan kalkan minibüslerle de gidebilirsiniz.
30) Ördek Gölü
Sazlıkları ve tertemiz suları ile sadece yaban ördeklerine değil, yüzlerce su kuşuna da ev sahipliği yapıyor Ördek Gölü. Giresun şehir merkezine on altı kilometre uzaklıkta yer alan Ördek Gölü doğa yürüyüşü tutkunları için bir cennet desem abartmış olmam. Giresun’un tarihi yerlerini gezmeye kısa bir mola vermek. Biraz da doğal güzelliklerini keşfetmek isterseniz Ördek Gölü güzel bir alternatif olacaktır.