İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi

0
7465

Sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin en önemli tarihi varlıkları arasında İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi var.

Osmanlı padişahlarının 400 yıl boyunca ikamet ettiği ve devletin yönetiminin ilk elden gerçekleştirildiği bu özel mekanın kapıları; Mustafa Kemal Atatürk’ün 1924 yılındaki emrinden bu yana müze olarak halkın ziyaretine açık. Topkapı Müzesi bu sayede aynı zamanda “Cumhuriyet tarihinin ilk müzesi” olma özelliğini de taşıyor.

İstanbul’un en güzel sarayları ile ilgili ayrıntılı bilgi için İstanbul’daki En Güzel 12 Saray ve Kasır yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz.

Topkapı Sarayı Tarihi ve Mimarisi

Topkapı Sarayı, İstanbul-Giriş Kapısı
Topkapı Sarayı, İstanbul-Giriş Kapısı

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460 ile 1478 yılları arasında inşa ettirilen Topkapı Sarayı; tarihi kaynaklarda Saray-ı Cedid (Yeni Saray) olarak da geçiyor.

İstanbul’un fethinden sonra şehre 1460 yılında kazandırılan ilk mimari eserlerden olan bu saray; Osmanlı döneminde 700 bin metrekare alana kadar yayılmasıyla da tarihi önem taşıyor ve dünyanın da en büyük saray müzelerinden biri.

Tarihi yapıda sade ve mütevazı bir çizgi ön planda tutulsa da; Mimar Sinan’ın dokunuşları, çini işlemeleri ve konum yeterince ilgi çekici. Yapının mimarisinde Edirne Sarayı’nı andıran çağrışımlar var.

Sarayın iç bölümlerinde havuzlar, fıskiyeler, sebiller ve kurnalar var. Taşla kaplı yürüyüş yolları, sarnıçlar ve kurşun kubbeli hizmet binaları dikkate değer.

Topkapı Sarayı’nın Önemi

Topkapı Sarayı, İstanbul
Topkapı Sarayı, İstanbul

Fatih Sultan Mehmet’in bir ikametgah yeri olarak tasarladığı Topkapı Sarayı, Osmanlı’nın idare, sanat ve eğitim merkezi niteliğinde.

İstanbul fethinden sonra 31. padişah olan Sultan Abdülmecid’e kadar da Osmanlı sultanları aileleri ile birlikte burada yaşamaya devam ediyor.

19. yüzyıl ile birlikte Osmanlı hanedanı Dolmabahçe Sarayı’na taşınırken; Topkapı’nın önemini yitirdiği söylenemez.

Müzede bulunan saray koleksiyonu bugün bile dünyada eşi benzeri olmayan nitelikte. Hazine ve Kutsal Emanetler gibi özel bölümler de Topkapı’ya ayrı bir önem katıyor. Bugün sarayın 300 bin civarında arşiv belgesi mevcut.

Topkapı Sarayı’nın Bölümleri

Topkapı Sarayı’nın Bölümleri
Topkapı Sarayı’nın Bölümleri

Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı gibi tek seferde inşa edilen bir yapı değil. Saray bölümlerinin yıllar içinde ilavelerle genişlediği biliniyor.

Topkapı Sarayı’na giriş yapanları karşılayan Hasbahçe, sarayın en akılda kalıcı bölümlerinden de birini oluşturuyor. Sarayın üç ana kapısı Bab-ı Hümayun, Babüsselam ve Babüssaade olarak adlandırılıyor.

Dört avlusu ve haremi olan saray; avluların arasına devlet dairelerini yerleştiren bir plana sahip. Sarayda yaşayan görevlilere ayrılan bölümlerin de olduğu sarayda, bir dönem 4 bin kişinin yaşadığı yönünde rivayetler var. Sarayın yalnızca Harem bölümü bile 400 farklı kapıya ayrılıyor.

Sarayın ilk avlusu Alay Meydanı olarak anılırken; Aya İrini Kilisesi, Darphane, Fırın, Hastane, Hasırcılar Ocağı, Odun Ambarı gibi yapıları içeriyor. İkinci avlu, Divan Meydanı ya da Adalet Meydanı olarak anılıyor. Burada Adalet Kulesi, Harem Dairesi girişi, Has Ahırlar ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu görülebilir.

Topkapı Sarayı’nın üçüncü avlusu olan Enderun Avlusu’nda Has Oda, Arz Odası, Enderun Hazinesi ve Saray Okulu var.

Son avlu ise padişaha ait köşkleri ve asma bahçeleri içeriyor. Mecidiye Köşkü, Revan Köşkü, Bağdat Köşkü ve İftariye Kameriyesi bu kapsamda görülmek üzere not alınabilir.

Topkapı Sarayı Koleksiyonu

Topkapı Sarayı Koleksiyonu
Topkapı Sarayı Koleksiyonu

1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Topkapı Sarayı; seramikten cama, gümüşten minyatüre, el yazmalarından saatlere kadar çok geniş bir koleksiyona sahip.

İmparatorluk Hazinesi, Avrupa Porselenleri ve Camları, Çin ve Japon Porselenleri, Hırka-i Saadet Dairesi, Kutsal Emanetler, Padişah Elbiseleri, Bakır ve Tombak Mutfak Eşyaları, Resim Koleksiyonu, Silah Koleksiyonu ve Padişah Portreleri; müze koleksiyonuna ait bölümlerden bazıları olarak sıralanabilir.

Topkapı Sarayı Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Topkapı Sarayı Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri
Topkapı Sarayı Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Salı günleri kapalı olan Topkapı Sarayı Müzesi; yaz ve kış döneminde farklı saatlerde hizmet veriyor. Kış dönemi 30 Ekim ile 15 Nisan arasındaki tarih aralığını kapsarken; 15 Nisan’dan sonra 30 Ekim’e kadarki dönem yaz dönemi olarak adlandırılıyor.

Kış döneminde müzenin çalışma saatleri 09.00 ve 17.00 saat aralığında. Yaz döneminde ise saatler sabah 09.00 ve akşam 19.00 olmak üzere güncelleniyor.  Bilet gişelerinin bu süreden önce kapanacağını akılda tutmakta ve son saatlere kalmamakta fayda var.

Topkapı Sarayı kutsal emanetlere ev sahipliği yaptığından, Ramazan ayında bu mekanın ekstra bir doluluk yaşadığını hatırlamakta da fayda var. Ramazan döneminde olsun ya da olmasın, bu bölüme giriş yapabilmek için kıyafetlerin de uygun olması gerekiyor. Şort, mini etek ya da askılı bluz giyilmemesi ziyaretçilerden rica ediliyor.

Topkapı Sarayı Müzesi Giriş Ücretleri

Topkapı Sarayı Müzesi Giriş Ücretleri
Topkapı Sarayı Müzesi Giriş Ücretleri

Topkapı Sarayı Müzesi’ne Müzekart ile giriş yapmak mümkün. Topkapı Sarayı bu özelliği sayesinde Müzekart satışlarının tüm Türkiye’de en çok gerçekleştiği yerlerden de biri.

MüzeKart olmadan Topkapı Sarayı’na 150 TL ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz.

Kart ile yıl boyunca tüm Türkiye’deki çok sayıda müzeye de giriş yapabilmek bir avantaj. Müze girişinde gruplara indirim yapılmadığını da belirtmek faydalı olabilir.

18 yaş ve altındaki TC vatandaşı genç ve çocuklar, 8 yaş ve altındaki yabancı çocuklar, 65 yaş ve üstü TC vatandaşı yaşlılar, gaziler ve refakatçileri olan aile üyeleri, şehit yakınları, Türk ya da yabancı engelliler ve refakatçileri saraya ücretsiz girebiliyor. Ayrıca resmi görevi olanlar (er ve erbaşlar, basın kartı sahipleri, Kültür Bakanlığı çalışanları gibi) için de saraya girişler ücretsiz.

Saray içerisindeki Harem Dairesi’ni ve Aya İrini Anıtı’nı görebilmek için ise ekstra bilet gerekiyor. Hazine Bölümü’nde yer alan bazı salonlar ile Revak Bölümü ise kısmen ziyarete kapalı.

Topkapı Sarayı Müzesi’ne Girişte Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Müze Salı günleri kapalı. Haftanın diğer günleri uzun sıralarda beklememek için buraya erken saatte gelinmesi tavsiye ediliyor.
  • Müzeye girişte ücret ödemeyecek durumda olanların (65 yaş üstü, şehit yakını gibi) kimlik ibraz etmesi gerekiyor.
  • Saray içinde fotoğraf ya da video çekilmesine izin verilmiyor. Yalnızca belirli alanlarda (köşkler ve kütüphane gibi) güncel durumu uyarılardan takip ederek çekim yapmayı deneyebilirsiniz. Tripod kullanımı da izin gerektiriyor.
  • Bebek arabası ile saraya girmek ne yazık ki mümkün değil. Sadece kapalı mekanlarda değil, sarayın bahçesinde ve avlularda da sigara içmek yasak. 
  • Harem dairesine giriş için 80 TL, Aya İrini’ye giriş için ise ekstra 90 TL ödeme yapılması veya saraya ilk girişte kombine bilet alınması lazım.

Topkapı Sarayı Nerede? Topkapı Sarayı Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

İstanbul’un Fatih ilçesinde, Sarayburnu olarak anılan muhitte yer alan Topkapı Sarayı; sadece konumu sayesinde bile akıllara kazınmayı başarıyor. Haliç ve İstanbul Boğazı arasında, yarımadanın ucunda yer alan sarayın hatırı sayılır da bir manzarası var.

Topkapı Sarayı’nın çevresi de Kapalıçarşı, Ayasofya ve Sultanahmet gibi çok sayıda tarihi ve turistik güzellik ile çevrili olduğundan; buranın ulaşımı oldukça kolay. Sultanahmet Meydanı’ndan sonra saraya ulaşmak için Ayasofya’nın sol yanından yukarı yöne doğru ilerlemek gerekiyor. Buradaki giriş Bab-ı Hümayun olarak adlandırılıyor.

Metro kullananların bu lokasyon için Sultanahmet durağında inmeleri gerekiyor. Tramvay ile de Sultanahmet ya da Gülhane duraklarından birinde inip yürümek mümkün. Her iki duraktan sonra da, sarayı gösteren tabelaları takip ederek kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Son olarak Marmaray kullananlar için; Sirkeci istasyonunda inip, Cağaloğlu-Vilayet çıkışını takip etmek bir seçenek. Böylece İstanbul Valiliği önünden sola kıvrılarak önce Gülhane Parkı’na sonra da Topkapı Sarayı’na ulaşım sağlamanız mümkün. Kalabalık bir grupla ya da yakın mesafeden seyahat ediyorsanız, saray girişine kadar taksi kullanmayı da tercih edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız