İstanbul Atatürk Arboretumu

0
5435
İstanbul Atatürk Arboretumu
İstanbul Atatürk Arboretumu

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde, Belgrad Ormanı’na göre hemen güneydoğu yönünde şahane bir oksijen kaynağı mevcut.

Şehrin kaosundan, trafiğinden ve gürültüsünden kaçmayı hedefleyenleri adeta bir mıknatıs gibi içine çeken bu huzurlu mekan; İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’ne bağlı olarak yönetilen Atatürk Arboretumu’ndan başkası değil.

İstanbul’un en güzel parklarından biri olan İstanbul Atatürk Arboretumu’nda sonbahar ve kış aylarında sararan yaprakları; bahar ve yazda yeşil ve cıvıl cıvıl bir atmosfer takip ediyor.

Özellikle hafta sonları yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi gören bu önemli gezi noktasına dair tüm detayları sizin için derledik:

Atatürk Arboretum Nerede? Atatürk Arboretum’a Nasıl Gidilir?

 Atatürk Arboretum’a Nasıl Gidilir?
 Atatürk Arboretum’a Nasıl Gidilir?

Açık adresi İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Atatürk Arboretumu olan mekan İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki Sarıyer ilçesinde konumlanmakta. Araç kullananların Maslak Sarıyer istikametini takip etmeleri gerekiyor.

Bahçeköy semtinde yer alan Atatürk Arboretumu’nda park yeri sorunu yok denilebilir; ancak hafta sonu burayı ziyaret ediyorsanız kalabalığı da dikkate almalısınız.

Motor ya da bisiklet kullanarak parka gelmek size kalmış; ancak sıkı sıkı korunan bu doğal ortama girişlerde bu tür araçlara da izin verilmiyor.

Atatürk Arboretumu’na toplu taşıma kullanarak gelenleri metro ya da metrobüs gibi iki seçenek bekliyor. Her iki aracın da son duraklarından sonra tekrar otobüse aktarma yapmalısınız. Bahçeköy semtini güzergahında bulunduran İETT otobüsleri arboretumun temel ulaşım şeklini oluşturuyor. Arboretum’a ulaşabileceğiniz İETT hatları şu şekilde:

42HM Bahçeköy-Hacıosman
59RK Rumelihisarüstü Boğaziçi Üniversitesi – Arıköy
153 Bahçeköy-Sarıyer
42M Bahçeköy-4.Levent Metro
42 Bahçeköy-4.Levent Metro
42T Bahçeköy-Taksim

Atatürk Arboretum Ziyaret Gün ve Saatleri

Atatürk Arboretum Ziyaret Gün ve Saatleri
Atatürk Arboretum Ziyaret Gün ve Saatleri

Atatürk Arboretumu hafta içi ve hafta sonu, bireyler ve gruplar tarafından ziyaret edilebiliyor. Ziyaret günleri arasında yalnızca Pazartesi günü dahil değil.

Ayrıca resmi tatiller öncesinde mutlaka bilgi almakta fayda var. Yılbaşı ve dini bayramlarda (en azından ilk günler olmak üzere) mekan kapalı tutulabiliyor.

Ziyaretçi grubu okul, kulüp, dernek ya da şirket gibi kalabalık bir topluluksa telefonla randevu almak gerekli. Arboretuma (0212) 226 19 29 nolu telefondan randevu için ulaşılabilir. Bilgi almak için (0212) 226 23 35 nolu telefonu aramak gerekiyor.

Arboretumun hizmet verdiği günlerde içeriye son girişler için sınır 17.00 olarak belirlenmiş durumda. İçeride kalan ziyaretçilerin bu saatten sonra gün batımına kadar mekandan ayrılmaları bekleniyor.

Atatürk Arboretumu girişinde dikkate alınması gereken özel günler de mevcut. Örneğin 21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nde tüm vatandaşların ücretsiz olarak içeri alınması güzel haber. Ancak aşırı yoğunluğun keyfinizi kaçırması da bir tür risk olabilir.

Bir diğer özel gün ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bu özel günde arboretuma girişlerden, hem ilkokul öğrencileri hem de yanlarındaki bir refakatçileri için ücret alınmıyor.

Atatürk Arboretum Giriş Ücretleri (2023) 

Atatürk Arboretum Giriş Ücretleri (2023) 
Atatürk Arboretum Giriş Ücretleri (2023) 

Hafta içi ve hafta sonu arboretuma giriş ücretleri farklılık gösteriyor. Ayrıca öğrenciler ve diğer ziyaretçiler için de farklı fiyat politikası söz konusu. Atatürk Arboretumu’nu hafta içi ziyaret ediyorsanız, kişi başı yapmanız gereken ödeme 17 TL. Aynı tarihlerde öğrenci girişleri için kişi başı 6 TL alınıyor.

Hafta sonu döneminde oldukça kalabalık olan arboretuma girişler de hafta içine göre oldukça pahalı. Cumartesi ve Pazar günleri öğrencilerin 17 TL karşılığında girebildiği ormanlık alan için yetişkinlerden kişi başı 45 TL ücret alınıyor.

Atatürk Arboretumu’nda Yapılacak Aktiviteler

Atatürk Arboretumu'nda Yapılacak Aktiviteler
Atatürk Arboretumu’nda Yapılacak Aktiviteler

Orman Genel Müdürlüğü tarafından işletilmekte olan Atatürk Arboretumu, yılın her mevsiminde farklı manzaralar sunmasıyla da ünlü.

Sonbaharda burada sararan yaprakların yarattığı atmosferi hayal etmek bile güzel. Dolayısıyla da söz konusu arboretum ziyareti olunca ilk akla gelen, uzun açık hava yürüyüşleri oluyor.

Temiz havayı içinize çekerek yapacağınız bu spor, arboretumun sunduğu sınırlı sayıda aktiviteden biri.

Açık havada yapılan başlıca aktiviteler olan bisiklete binmek, piknik yapmak ya da mangal yakmak gibi eğlencelik aktiviteler arboretum sınırları içinde yasak. Buranın akademik değeri düşünüldüğünde, mekanın doğal örtüsünü koruyabilmesi için bu yasak oldukça yerinde.

Bu aktivitelerin yanı sıra top, balon ve uçurtma gibi eşyalar ile arboretuma girilemiyor. Daha detaylı bilgi almak isteyen kişiler arboretumun girişinde görevlilere merak ettiklerini sorarak bilgi edinebilir.

Arboretuma gelirken yanınızda yiyecek ve içecek de getirmemelisiniz. Çünkü içeride atık oluşturabilecek herhangi bir şeyin arboretuma sokulması kesinlikle yasak. Bazı durumlarda misafirlerin çantalarının aranması gibi durumlar da söz konusu olabiliyor. Bunların yanında misafirler arboretuma yalnızca su ve çocuk maması gibi temel ihtiyaçlar ile getirebiliyorlar

Seyirlik anlamda büyük keyif veren yapay göllerden de bahsetmemek olmaz. Atatürk Arboretumu içerisinde 3 yapay gölün yanı sıra; mekanın tarihinde de bahsetmiş olduğumuz Osmanlı döneminden kalma Kirazlıbent var.

Hayvan dostlarınızla keyifli bir hafta sonu hayaliniz varsa, Atatürk Arboretumu doğru adres değil. İçeriye evcil hayvan girişi de kabul edilmiyor.

Atatürk Arboretumu’nda Fotoğraf Çekimi

Atatürk Arboretumunda Fotoğraf Çekimi

İstanbul’da fotoğraf çekimleri için en çok tercih edilen yerlerin başında da yine bu botanik bahçesi var. Ancak burası bir devlete bağlı hizmet veren bir kurum olduğundan, çekimler izne ve ücrete tabi.

İrtibat numaraları aracılığıyla bilgi alabilir, ödemenizi yaptıktan ve randevu aldıktan sonra fotoğraf, video ya da klip çekimi için arboretumdan faydalanabilirsiniz. Mevcut koşullarda ek izin ve randevu olmadan içeri tripod ile giriş yapmanız da mümkün değil. İletişim için: (0212) 226 19 29

Ticari faaliyete konu olabilecek kaçak çekimler sıkı biçimde gözetlendiğinden drone gibi havadan çekim yapan aletlere de izin verilmiyor.

Randevu almadan gelinlikle, gelin tacıyla, sepet ve örtü gibi çekim malzemeleriyle ya da nişan elbisesiyle buraya gelmek içeri alınmamanıza neden olabilir. Nişan, düğün ya da sünnet gibi çekimlerden günde en çok 10 tanenin içeri kabul edilmesine izin veriliyor.

Atatürk Arboretum Tarihi 

Atatürk Arboretum Tarihi
Atatürk Arboretum Tarihi

Atatürk Arboretumu, 296 hektarlık dev alanıyla yalnızca çevre tutkunlarını mest etmekle kalmıyor; tarihe ilgi duyanları da cezbetmenin bir yolunu mutlaka buluyor.

Yapım tarihi dönem olarak Osmanlı İmparatorluğu’na ve yıl olarak 1818 yılına kadar giden Kirazlıbent; arboretum sınırları içerisinde yer alıyor. Burası aynı zamanda Türkiye’nin ilk fidanlığını da sınırları içinde barındıran bir yer.

1916 yılında Neşet Hoca tarafından hayata geçirilen fidanlık projesi, yıllar sonra bugün bile hala tüm dünyadaki arboretumlar ve botanik bahçeleri ile güçlü bir etkileşim içinde. Ancak mekan Atatürk’ün doğumunun 100. yılı kutlamaları kapsamında isim değiştirmiş durumda.

İstanbul Üniversitesi’ne bağlı botanik bahçesi ve açık hava müzesi; 1982 yılından bu yana artık Atatürk Arboretumu olarak anılıyor.

Arboretum Ne Demek? Arboretum Kelime Anlamı

Arboretum Kelime Anlamı
Arboretum Kelime Anlamı

İstanbul’la iç içe konumuyla dikkat çeken Atatürk Arboretumu, ziyaretçilerin hem telaffuzuna hem de kullanım amacına dair karışıklık yaşadığı bir gezi alanı.

Canlı ağaç türlerinin sergilenmesinde ve incelenmesinde faydalanılan bu yer, tüm katı kuralları da dikkate alınarak bir tür müze gibi düşünülebilir.

Daha çok odunsu bitkilere ve çalılara adanan bu mekanı, bir tür mesire yeri ya da piknik alanı gibi düşünmek asla mümkün değil.

Halihazırda üniversite bünyesinde hizmet veren Atatürk Arboretumu da Orman Fakültesi öğretim görevlileri ve öğrencileri tarafından tamamen akademik amaçlarla değerlendiriliyor.

Canlı ağaç müzesinde 1500’ün üzerinde bitki türünden söz etmek mümkün.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız