İstanbul Avrupa Yakası’nda Gezilecek 25 Yer

0
63079
İstanbul Avrupa Yakası’nda Gezilecek 25 Yer
İstanbul Avrupa Yakası’nda Gezilecek 25 Yer

Ailecek nereye gidilir İstanbul?

İstanbul’da ailecek gidebileceğiniz yerler arasında Gülhane Parkı, Belgrad Parkı gibi doğal alanlar, Topkapı Sarayı ve Dolmbahçe Sarayı gibi tarihi yerlerin yanında ise Vialand ve İstanbul Akvaryum’u gibi noktalar da bulunuyor.

Istanbul doğal güzellikleri nelerdir?

İstanbul’daki doğal güzellikler arasında Avrupa Yakası’nda Belgrad Ormanı ve Anadolu Yakası’nda Aydos Ormanı gibi noktalar bulunuyor.

Istanbulda ilk neresi gezilir?

İstanbul’da ilk gezebileceğiniz yerler arasında Sultan Ahmet Meydanı ve Beyoğlu gibi meşhur tarihi alanlar bulunuyor.


İstanbul dünya tarihinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kültür başkenti. Geçmişi 8 bin yıl öncesine dayanan bölgede Roma, Bizans ve Osmanlı dönemi kültürünün izlerini görmek mümkün.Geçmiş dönemlerde inşa edilen eserlerin günümüze kadar korunarak gelmeyi başarması, İstanbul’u tarihi atmosferi açısından zengin kılıyor.

Avrupa Yakası’nda İstanbul’un en önemli tarihi noktları ve doğal güzellikleri bulunuyor. İstanbul’u keşfetmek için gezmeye Avrupa Yakası’ndan başlamak oldukça mantıklı. Gelin, İstanbul Avrupa Yakası’nda mutlaka gezmeniz gereken yerleri birlikte keşfedelim.

İstanbul Avrupa Yakası’nda Gezilecek Yerler:

1) Belgrad Ormanı, Sarıyer

Belgrad Ormanı
Belgrad Ormanı

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde, 5400 hektar genişliğinde bir alanı kaplayan Belgrad Ormanı, şehrin gürültüsünden uzak doğayla iç içe ortamıyla insana huzur veriyor. 18 milyonluk şehrin kalbi olarak nitelendirilen bu orman adını, 1521 senesinde Kanuni Sultan Süleyman tarafından bölgeye yerleştirilen Belgrad halkından alıyor. Ormanın bir yanında tarihi bentler, diğer yanında ise Neşet Suyu Yürüyüş Parkuru bulunuyor.

Oksijen deposu olan Belgrad Ormanı özellikle yaz döneminde ve hafta sonları oldukça kalabalık oluyor. Orman içerisinde ziyaretçilerin bir şeyler yiyip içebileceği kafeler bulunuyor. Gününü sevdikleriyle piknik yaparak değerlendirmek isteyenler için de pek çok mesire alanı tahsis edilmiş. Bu mesire alanları arasında yer alan Mehmet Akif Ersoy Mesire Alanı, Kurtkemeri Mesire Alanı, Binbaşı Çeşmesi Mesire Alanı, Irmak Mesire Alanı, Fatih Çeşmesi Mesire Alanı, Falih Rıfkı Atay Mesire Alanı ve Neşet Suyu Mesire Alanı, yürüyüş rotasına eklenebilir.

Belgrad giriş ücreti
  • Yaya giriş ücreti: Ücretsiz
  • Minibüs giriş ücreti: 35 TL
  • Otomobil giriş ücreti: 10 TL
  • Midibüs giriş ücreti: 60 TL
  • Otobüs ile giriş ücreti: 110 TL
  • ATV ve bisikletle giriş ücreti: 8 TL

2) Atatürk Arboretumu, Sarıyer

Atatürk Arboretumu Sarıyer
Atatürk Arboretumu

Belgrad Ormanı’nın güneydoğusunda konumlanan Atatürk Arboretumu, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’ne ait olsa da insanlar tarafından ziyaret edilebiliyor. İçerisinde binden fazla bitki türü bulunan arboretum, metropol hayatının keşmekeşliğinde biraz nefes almak isteyenler tarafından tercih ediliyor.

Ağaçlar, odunsu bitkiler ve rengarenk çiçekler, keyifli bir yürüyüşün anahtarını ziyaretçisine sunuyor. Özellikle çocuklu aileler Atatürk Arboretumu’nda hem eğitici hem de keyifli vakit geçirebilirler. Atatürk Arboretumu’na gitmek için Bahçeköy’ü geçip Kemerburgaz Yolu’ndan devam etmeniz gerekiyor.

Pazartesileri hariç haftanın her günü sabah 08.30 ile akşam 17.00 arasında kapılarını ziyaretçilere açıyor. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğrencileri ise arboretumundan ücretsiz yararlanabiliyorlar.

Atatürk Arboretumu hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız 0212 226 19 29 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Atatürk Arboretumu hafta içi giriş ücreti
  • Tam giriş ücreti: 17 TL
  • İndirimli giriş ücreti: 6 TL
Atatürk Arboretumu hafta sonu giriş ücreti
  • Tam giriş ücreti: 45 TL
  • İndirimli giriş ücreti: 17 TL

3) Emirgan Korusu, Sarıyer

Emirgan Korusu
Emirgan Korusu

İstanbul’da düzenlenen festivaller arasında en renklisi ve en güzeli olarak addedilen, İstanbul Lale Festivali, her yıl nisan ayında, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde konumlanan Emirgan Korusu’nda düzenleniyor. Koruda oldukça büyük bir geniş alanın yanı sıra, Beyaz Köşk, Pembe Köşk ve Sarı Köşk ziyaretçileri ağırlıyor. Bu köşkler restoran olarak işletiliyor. Burada kahvaltı yaparak güne başlamak, günün kalanını da Emirgan Korusu’nun renkli ve temiz atmosferinde geçirmek oldukça rahatlatıcı oluyor.

Emirgan Korusu’na gitmek için Beşiktaş sahil yolundan Sarıyer yönünde ilerlemeniz gerekiyor. Şunu unutmayın ki hafta sonları hem gezi hem de otopark alanları hınca hınç dolu oluyor. Bu sebepten ötürü, koruya kadar arabanızla gidebileceğiniz gibi sahil kenarında yer alan otoparkları da kullanmak isteyebilirsiniz. Haftanın her günü saat 07.00 ile 22.00 arasında ziyarete açık olan Emirgan Korusu’na girmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.

Köşklerin açılış ve kapanış saatleri değişkenlik gösterebildiği gibi burada yediğiniz yemeğe ya da içtiğiniz içeceğe ücret ödemek durumundasınız. Emirgan Korusu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız 0212 229 50 37 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Sarıyer ve çevresinde gezilecek yerler ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Kireçburnu, Sarıyer ve Rumeli Kavağı’ndaki Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

4) Rahmi M. Koç Müzesi, Beyoğlu

İstanbul Rahmi Koç Müzesi
Rahmi M. Koç Müzesi

Rahmi M. Koç Müzesi, bulunduğu bölge ve insanlar için büyük bir kültürel değere sahip ve yalnızca Avrupa Yakası’nda değil İstanbul’da gezilecek yerlerin başında geliyor. Müzenin içerisinde çok farklı koleksiyonlar bulunuyor. Bunlardan birkaçına örnek verecek olursak;

  • Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği Atatürk Bölümü,
  • Demiryolu Ulaşımı ve Karayolu Ulaşımı,
  • Makineler,
  • Oyuncaklar ve Modeller,
  • Bilimsel Aletler,
  • Yaşayan Geçmiş,
  • Havacılık ve Denizcilik,
  • İletişim Araçları,
  • Özel Koleksiyonlar sayılabilir.

Bu nedenle, her yaştan farklı zevklere ve ilgi alanına sahip alanın ortak buluşma noktası olarak kabul görüyor. Ayrıca Rahmi M. Koç Müzesi, okullarla işbirliği yaparak çocuklar için özel etkinlikler düzenliyor. Müze, İstanbul’un Hasköy ilçesinde konumlanıyor. Pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açık olan Rahmi M. Koç Müzesi’nin giriş çıkış saatleri hafta içi – hafta sonu ve yaz dönemi – kış dönemi olarak değişiyor.

1 Ekim – 30 Mart arası kış döneminde hafta içleri 09.30 – 17.00 arasında ziyarete açılan müze, hafta sonları ve bayramlarda ise 09.30 -18.00 arasında hizmet veriyor. 1 Nisan – 30 Eylül arası yaz döneminde ise açılış saati aynı kalan müze, hafta sonları 19.00’da kapanıyor.

Rahmi M. Koç Müzesi hakkında daha fazla şey öğrenmek isteyenler 0212 369 66 00 numaralı telefonu arayabilirler.

Rahmi M. Koç Müzesi giriş ücreti
  • Yetişkin bilet ücreti: 220 TL
  • Öğrenci bilet ücreti: 110 TL


Ezgi’nin notu: Rahmi M. Koç Müzesi için bilet alırken Müze Kart’ınızı göstererek %20 indirimden yararlanabilirsiniz.

5) Sakıp Sabancı Müzesi, Sarıyer

MSA’nın Mutfağı, Sabancı Müzesi, Emirgan
Sakıp Sabancı Müzesi

Adını yaptığı hayır işleri ve bağışlarla tanınan Sakıp Sabancı’dan alan müze, Avrupa Yakası’nda gezilecek yerler listesinin üst sıralarında yer alıyor. Müzenin bünyesinde büyüleyici koleksiyonlar barındırıyor. Kalıcı koleksiyonların yanı sıra yılın belirli dönemlerinde birbirinden değerli sanatçılar geçici sergilerini burada açıyorlar. Bu sebepten ötürü takip etmek istediğiniz bir sanatçının sergisini ziyaret etmek isterseniz Sakıp Sabancı Müzesi’nin programına göz atabilirsiniz.

Müzenin kalıcı koleksiyonları arasında en çok ilgi görenleri Abidin Dino Arşivi, Kitap Sanatları, At Heykelleri, Hat Koleksiyonu, Resim Koleksiyonu, Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu oluyor. Emirgan’da konumlanan Sakıp Sabancı Müzesi’ne ulaşmak için Kanlıca, Çengelköy, Kandilli, Bebek, Arnavutköy ya da Anadolu Hisarı’ndan kalkan vapur seferlerini kullanabilirsiniz.

Pazartesileri hariç haftanın 6 günü kapılarını ziyaretçilere açan müze, çarşamba günleri hariç 10.00 – 18.00 arasında ziyaret edilebiliyor. Salı günleri ücretsiz giriş yapılabilen müze saat 10.00’dan 20.00’ye kadar açık oluyor.

Sakıp Sabancı Müzesi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler 0212 277 2200 numaralı telefonu arayabilirler.

Sakıp Sabancı Müzesi giriş ücreti
  • Tam bilet ücreti: 170 TL
  • Öğrenci bilet ücreti: 85 TL
  • İndirimli bilet ücreti(60 yaş üstü ve Müze Kart sahipleri için geçerli): 120 TL


Ezgi’nin notu: “Sakıp Sabancı Müzesi Dostu” kart sahipleri, 14 yaş ve altı çocuklar ile bir refakatçi, Engelliler ve bir refakatçi, Sabancı Üniversitesi akademik / idari personeli ve basın mensupları müzeye ücretsiz girebiliyorlar.

6) Pera Müzesi, Beyoğlu

Pera Müzesi
Pera Müzesi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından 2005 senesinde kurulan müze, İstanbul’un en işlek semtlerinden bir tanesi olan Beyoğlu’nda konumlanıyor. Tarihi 19. yüzyıla dayanan Bristol Otel binasında bulunan müze, kurulduğu tarihten günümüze kadar ağırladığı geçici sergilerle ve bünyesinde barındırdığı kalıcı koleksiyonlarla İstanbul’a kültür zenginliği katıyor.

Müzede kalıcı bulunan koleksiyonlar arasında Kütahya Çini ve Seramikler Koleksiyonu, Oryantalist Resim Koleksiyonu, Fotoğraf Koleksiyonu, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu yer alıyor. Pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edilebilen Pera Müzesi pazar günleri hariç saat 10.00’dan 18.00’e kadar açık. Pazar günü ise 12.00 ila 18.00 arasında hizmet veriyor.

Pera Müzesi’ne cuma günleri saat 18.00’dan 22.00’a kadar ücretsiz girebilirsiniz. Ayrıca müzeye çarşamba günleri tüm öğreciler ücretsiz girebilirler. Pera Müzesi hakkında merak ettiği soruları 0212 334 99 00 numaralı telefonu arayarak sorabilirsiniz.

Pera Müzesi giriş ücreti
  • Tam bilet ücreti: 100 TL
  • İndirimli bilet ücreti: 50 TL
  • Grup bileti (tek seferde 10 ve üstü bilet satın alımlarında): 80 TL
  • Pera Müzesi Dostları, engelliler ve her engelliye refakat eden bir kişi, 12 yaş ve altı çocuklar, ICOM kart sahipleri, MMKD üyeleri ve basın mensuplarına girişler sürekli ücretsizdir.

7) Madame Tussauds İstanbul Müzesi, Beyoğlu

Madame Tussauds Müzesi İstanbul
Madame Tussauds İstanbul Müzesi

Dünyanın pek çok yerinde balmumu heykel müzesi bulunan Madame Tussauds, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde de bir müze açmış. Bu alanda bir dünya markası olan Madame Tussauds’ın İstanbul ayağında yer alan müzede Mustafa Kemal Atatürk’ten Fatih Sultan Mehmet’e, Madonna’dan Beyonce’a, Mazhar Alonson’dan Müslüm Gürses’e kadar pek çok ünlü simanın balmumu heykelini görebilirsiniz.

Haftanın her günü kapılarını ziyaretçilerine açan Madame Tussauds İstanbul Müzesi’ni sabah saat 11.00 ile akşam saat 22.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Bu saatler sezona göre değişiklik gösterebiliyor.

Madame Tussauds İstanbul Müzesi hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler 444 32 53 numaralı telefonu arayabilirler.

Madame Tussauds İstanbul Müzesi giriş ücreti
  • Giriş ücreti: 510 TL
  • Online alınan biletlerde %20 indirim uygulanıyor.


Ezgi’nin notu: Madame Tussauds İstanbul Müzesi için bilet alırken SEA LIFE İstanbul, LEGOLAND® Discovery Centre İstanbul ve Museum of Illusions gibi müzelerin biletlerini de biletinize ek fiyatlarla alabilirsiniz.

8) Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi, Sarıyer

Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi
Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi

Büyükdere, Sarıyer adresinde, tarihi Azaryan Yalısı’nda konumlanan Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi, 1980’den beri kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Sadberk Koç’un kişisel koleksiyonuna yer verilen müzede yılın belirli dönemlerinde geçici sergiler de düzenleniyor. Kalıcı koleksiyon ise iki kategoriye ayrılıyor; Türk İslam Eserleri Bölümü ile Arkeoloji Bölümü.

Yetişkinlerin merakla dolaştığı müze, çocukların tarihe ve sanata olan ilgilerini arttırmak amacıyla hafta içi bazı günlerde okul grubuyla çeşitli etkinlikler organize ediliyor. Pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edilebilen Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi, saat 10.00 – 17.00 arasında hizmet veriyor.

Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler 0212 242 38 13 numaralı telefonu arayabilirler.

Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi giriş ücreti
  • Tam bilet ücreti: 200 TL
  • İndirimli bilet ücreti (Müzekart+ ve Museum Pass sahipleri): 150 TL
  • Öğrenci bileti: 50 TL
  • Öğretmenler, kokartlı rehberler, ICOM Kart sahipleri, 65 yaş üzeri ziyaretçiler, engelli ziyaretçiler (+1 refakatçi), 7 yaş altı çocuklar (+1 refakatçi), KoçAilem üyeleri ve Sotheby’s Preferred Kart sahipleri (+ 1 ziyaretçi) müzeyti ücretsiz gezebilirler.

9) Masumiyet Müzesi, Beyoğlu

Masumiyet Müzesi, Beyoğlu
Masumiyet Müzesi

Orhan Pamuk romanlarına hayran olanların yakından bildiği Masumiyet Müzesi, Pamuk’un aynı adlı romanından esinlenilerek oluşturulmuş. 2012 senesinde, Füsun’un hikayesinin geçtiği Çukurcuma’da açılmış. Müze, 2008 senesinde yayımlanan kitapla birlikte tasarlanmış olup, 1950’den 2000’lere kadar uzanan bir hikayeyi konu alıyor.

Masumiyet Müzesi’ne gitmek için illaki kitabı okumuş olmanıza gerek yok. Sonuçta burada eski İstanbul yaşantısından izler görebilir, yakın geçmişe ufak bir yolculuk yapabilirsiniz. Tabii kitabı okuduğunuz takdirde Kemal ile Füsun’un derin aşkına tanıklık edebileceğiniz pek çok eseri görebilirsiniz.

Pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açık olan Masumiyet Müzesi’ne perşembe günleri hariç saat 10.00 ila 18.00 arasında gidebilirsiniz. Perşembe günü ise müze 10.00’dan 20.00’a kadar hizmet veriyor.

Masumiyet Müzesi hakkında daha fazla bilgi almak için 0212 252 97 38 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Masumiyet Müzesi giriş ücreti
  • Tam giriş ücreti: 160 TL
  • İndirimli giriş ücreti (Öğrenci ve 65 yaş üstü ziyaretçiler): 80 TL
  • Sesli Rehber / Rehberli Tur: 20 TL


Ezgi’nin notu: Müzenin sadece giriş kısmı bebek arabası ve tekerli sandalye ile gezecekler için uygun.

10) İstanbul Deniz Müzesi, Beşiktaş

İstanbul Deniz Müzesi
İstanbul Deniz Müzesi

İstanbul Deniz Müzesi Komutanlığı tarihi 19. yüzyıla dayanan, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yer alan köklü bir oluşum. İstanbul Deniz Müzesi de bu bağlamda 2013’den beri Beşiktaş’taki yeni adresinde hizmet veriyor. Müzenin kalıcı koleksiyonunda; Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyaları, Tekstil – Dokuma, Ahşap, Taş, Kağıt, Metal ve Plastik Sanat Eserleri yer alıyor. Buna ek olarak müzede oldukça geniş bir arşiv ve kütüphane de bulunuyor.

Pazartesi günü hariç haftanın her günü ziyaret edilebilen İstanbul Deniz Müzesi hafta içi sabah saat 09.00’la akşam saat 17.00 arasında açıkken, hafta sonu ise 10.00’dan 18.00’a kadar hizmet veriyor. Hafta içi saat 16.00’dan, hafta sonu ise saat 17.00’dan sonraya müze kapanıyor.

Müze hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler 0212 327 43 45 numaralı telefonu arayabilirler.

Beşiktaş’ta görülmesi gereken tüm tarihi eserler için Beşiktaş, Ortaköy ve Dolmabahçe Gezi Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

İstanbul Deniz Müzesi giriş ücreti
  • Yetişikin giriş ücreti: 90 TL
  • Öğrenci (18 – 25 yaş arası)giriş ücreti: 30 TL
  • Yabancı ziyaretçiler için giriş ücreti: 400 TL
  • Müzeye, 0 – 18 yaş arası çocuklar, şehit yakınları, Gazi Kartı sahipleri, 65 yaş üzeri olanlar ve engelliler, TSK personeli ve aileleri ücretsiz giriş yapabilirler.

11) Galata Mevlevihanesi Müzesi, Beyoğlu

Galata Mevlevihanesi
Galata Mevlevihanesi Müzesi

1975 senesinde müzeye dönüştürülen Galata Mevlevihanesi Müzesi, manevi bir yolculuğa çıkacağınız yeni deneyim fırsatları yaratıyor. İstanbul Avrupa Yakası’nda olanların mutlaka ziyaret etmesi gereken müzede, el yazması eserler, şeyhlerin ve neyzenlerin hikayeleri ve oldukça büyük bir kütüphane yer alıyor.

Şeb-i Arus gibi yılın belirli zamanlarında müzede sema törenleri gerçekleştiriliyor. Bu dönemde Galata Mevlevihanesi Müzesi’nde yapılan gezintiler bambaşka bir atmosfere sahip oluyor.

Müze, İstanbul’un Beyoğlu semtinde konumlanıyor. Pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açık olan müze kış döneminde saat 09.00 ile 17.00 arasında hizmet veriyor. Yaz döneminde kapanış saati 18.00’a çekiliyor. Sema töreni düzenlenen zamanlarda ise girişler 16.00’da bitiyor.

Galata Mevlivehanesi Müzesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler 0212 245 41 41 numaralı telefonu arayabilirler.

Galata Mevlevihanesi Müzesi giriş ücreti
  • Müze, Müze Kart ile ücretsiz gezilebiliyor.
  • Müze Kart’sız giriş ücreti 7 Euro
  • Sema töreni olan günlerde ise giriş ücreti değişebiliyor.

12) Türkiye İş Bankası Müzesi, Fatih

Türkiye İş Bankası Müzesi
Türkiye İş Bankası Müzesi

İstanbul Avrupa Yakası’nda, Eminönü’nün Bahçekapı mevkiinde konumlanan Türkiye İş Bankası Müzesi, girişteki banko ve kapılarıyla tarihi bir bankayı canlandırıyor. Geçmiş dönemlerden izler taşıyan müzenin devamında ise çocuklara ve gençlere yönelik eğitim ve atölyeler düzenlenen salonlar yer alıyor. Türkiye İş Bankası müzesi, Cumhuriyet tarihinin ilk bankasının müzeye dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkmış.

Daktilolardan hesap makinelerine, kumbaralardan daha pek çok bankacılık ürününe Türkiye İş Bankası Müzesi orijinal halleriyle ev sahipliği yapıyor. Müzeyi, pazartesi hariç haftanın diğer günlerinde ziyaret edebilirsiniz. Sabah saat 10.00’da ziyarete açılan Türkiye İş Bankası Müzesi 18.00’da kapılarını kapatıyor.

Herhangi bir giriş ücreti talep edilmeyen müze hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler 0212 511 13 31 numaralı telefonu arayabilirler.

Fatih ve çevresinde görülmesi gereken tüm tarihi eserler ve doğal güzellikler ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Fatih ve Vefa Semtlerindeki Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

13) Akbank Sanat, Beyoğlu

Akbank Sanat
Akbank Sanat

İstanbul’da Avrupa Yakası’nda mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan bir tanesi olan Akbank Sanat, İstanbul’un kalbi Beyoğlu’nda konumlanıyor. Her yıl, Akbank Caz Festivali ve Akbank Kısa Film Festivali gibi etkinliklerle insanları buluşturan Akbank Sanat, modern sanat sergilerinin en derin ve dikkat çekici ifadelerini bünyesinde barındırıyor. Pazar ve pazartesi günleri dışında haftanın her günü ziyaret edilebilen Akbank Sanat’a saat 10.30 ile 19.30 arasında gidebilirsiniz.

1993 senesinde hizmete açılan yer 6 kattan oluşuyor. Giriş katı ve 1. katta, kuruluşundan bu yana 150 serginin düzenlendiği galeri bölümü bulunuyor. İkinci kat ‘Çok Amaçlı Salon’ olarak kullanılıyor. Burada müzik etkinlikleri, kısa film günleri, tiyatro oyunlar gibi sanatsal aktiviteler organize ediliyor. Üçüncü katta ise yerli ve yabancıların katılımıyla çeşitli söyleşi ve workshopların düzenlendiği ‘Çağdaş Sanat Atölyesi’ bulunuyor.

Serigrafi ve litografi çalışmalarının da yapıldığı alanda sinema, sanat tarihi, fotoğraf, edebiyat, felsefe gibi konularda atölyeler düzenleniyor. 4. kat ise kafe ve kütüphane olarak hizmet veriyor. Kafe ve kütüphane pazar – pazartesi günleri kapalı. Haftanın diğer günlerinde ise kafe 10.30 – 19.30 saatleri arasında, kütüphane ise 14.00 19.00 saatleri arasında açılıyor. En üst kat olan 6. Katta ise dans atölyesi bulunuyor. Yerli ve yabancı eğitmenlerin yanı sıra konuk edilen ünlü koreograflar, çocuk ve yetişkinlere dans teknikleri hakkında eğitim veriyorlar.

Daha detaylı bilgi almak istiyorsanız da 0212 252 35 00 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

14) İstanbul Modern, Beyoğlu

İstanbul Modern
İstanbul Modern

İstanbul’un Beyoğlu semtinde bulunan İstanbul Modern, disiplinlerarası etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Sanatın evrenselliğinden yaralanarak 2004’te kurulan İstanbul Modern, Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olma özelliği taşıyor. Kültürel faaliyetlerin yıl boyunca devam ettiği müzede sergiler, fotoğraf galerileri, eğitimler, sosyal programlar, sinema kütüphane, kafe gibi alanlardan yararlanabiliyorsunuz.

2021’de Karaköy’deki yenilenen mekanına geri taşınması planlanan İstanbul Modern, sanatın her dalında faaliyet gösteren konukları ağırladığı gibi sanatseverleri de ortak bir paydada buluşturmayı hedefliyor. Pazartesi günü hariç haftanın kalan 6 gününde ziyarete açık olan İstanbul Modern, Salı, Çarşamba, Cuma ve cumartesi saat 10.00’dan 18.00’e kadar, Perşembe günü 10.00’dan 20.00’a kadar, pazar günü ise saat 11.00’dan 18.00’a kadar hizmet veriyor.

Müze Kart’ın geçerli olduğu İstanbul Modern’e perşembe günleri Türkiye’de ikamet etmek şartıyla ücretsiz girebiliyorsunuz.

Müze hakkında daha detaylı bilgi almak için 0212 334 73 00 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

İstanbul Modern giriş ücreti
  • Tam giriş ücreti: 300 TL
  • İndirimli (Öğrenci, Öğretmen ve 65 Yaş Üstündekiler) giriş ücreti: 170 TL
  • Gruplar (10 kişi ve üzeri): 170 TL
  • İstanbul Modern üyeleri, engelli ziyaretçiler, 12 yaşından küçük çocuklar, ICOM, CIMAM, MMKD Kart sahipleri ücretsiz giriş yapabiliyor.

15) Miniatürk, Beyoğlu

Miniatürk
Miniatürk

Beyoğlu’nun Sütlüce mevkiinde konumlanan Miniatürk, İstanbul’a gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Miniatürk ziyaretçilerine, tek bir yeri gezerek tüm Türkiye’nin sahip olduğu kültürel varlıkları yakından tanıma olanağı sağlıyor. Selimiye Camii’nden Anıtkabir’e, Safranbolu Evleri’nden Mardin Taş Evleri’ne kadar ülkemiz sınırları içerisinde bulunan pek çok tarihi eseri ve mimariyi Miniatürk’te görebilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak Taksim Cumhuriyet Anıtı, Topkapı Sarayı, Alman Çeşmesi gibi İstanbul’da konumlanan mimari yapıları da Miniatürk sınırları içerisinde görebilirsiniz. Son olarak da Türkiye için tarihi ve kültürel bir değer teşkil eden eserleri de Miniatürk’te görebilirsiniz. Örneğin; Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’teki evi veya Mostar Köprüsü gibi.

Yılın 365 günü açık olan Miniatürk’ü 09.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Miniatürk hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenlerse 0212 222 28 82 numaralı telefonu arayabilirler.

Miniatürk giriş ücreti
  • Tam bilet ücreti: 190 TL
  • İndirimli(Öğrenci – Öğretmen – Asker – Polis) bilet ücreti: 70 TL
  • Yabancı bilet ücreti: 620 TL

16) Vialand Eğlence ve Yaşam Merkezi, Eyüp

Vialand Eğlence ve Yaşam Merkezi
Vialand Eğlence ve Yaşam Merkezi

Yalnızca çocukların değil yetişkinlerin de eğlenceye doyacağı Vialand Eğlence ve Yaşam Merkezi İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde konumlanıyor. Vialand eğlence ve yaşam merkezi içerisinde tema park, safari ve açık hava sahnesi gibi eğlence alanlarını bünyesinde barındırıyor. Aile ve çocuk etkinliklerinin yanı sıra ‘Korkusuzlara Eğlence’ adıyla bilinen tema, genellikle yetişkinlerin ilgisini çekiyor.

Haftanın her günü açık olan İsfanbul Eğlence ve Yaşam Merkezi’nin sabah saat 10.00’dan akşam saat 20.00’a kadar ziyaret edebilirsiniz.Tema park içerisinde sadece jungle, safari veya zindan tercihi yapmak isteyenler için giriş ücreti değişebiliyor. Ayrıca, dönemsel indirim ve kampanyanlar düzenlendiği için gitmeden önce İsfanbul’un resmi internet adresini ziyaret etmenizde yarar var.

İstanbul’daki En Eğlenceli Aktivite Merkezleri yazımızda da yer verdiğimiz Vialand Yaşam ve Eğlence Merkezi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için 0212 600 01 00 numaralı telefonda yardımcı oluyorlar.

Vialand Eğlence ve Yaşam Merkezi giriş ücreti
  • Günlük yetişkin bilet ücreti: 899 TL
  • Günlük çocuk bileti: 849 TL
  • Vialand yıllık kart: 2799 TL
  • Yüksek İp Parkuru: 199 TL
  • Ağ Parkuru: 139 TL
  • Ağ Trambolin: 99 TL
  • Tırmanma Duvarı: 109 TL
  • Tubby Slide: 99 TL
  • Parkur Bundle: 349 TL

17) İstanbul Akvaryum, Bakırköy

İstanbul Akvaryum
İstanbul Akvaryum

Yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın en büyük tematik akvaryumu olma özelliği taşıyan İstanbul Akvaryum, Florya’da, Aqua Florya Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nin içerisinde konumlanıyor. 17 bin canlıya ev sahipliği yapan akvaryumda 17 tema parkı ve 1 yağmur ormanı bulunuyor. Amazon Yağmur Ormanları, bölgede yaşayan canlıları sıcaklığı, nem oranı, rengarenk bitkileri ile tam anlamıyla Amazon atmosferini yansıtıyor. Burada bulunan tüm bitkilerin Kosta Rika’dan getirilmesi de yağmur ormanına ayrı bir hava katıyor.

Ayrıca, 5 bin canlıya ev sahipliği yapan ana tank içerisinde köpekbalıkları ve vatozlarla birlikte dalış yapabiliyorsunuz. 30 dakika süren dalışın ardından İstanbul Akvaryum dalış sertifikası almaya hak kazanıyorsunuz. Haftanın her günü hizmet veren İstanbul Akvaryum’a gitmek için hafta içi saat 10.00 – 19.00 arasını, hafta sonu ise saat 10.00 – 200 arasını tercih edebilirsiniz.

Akvaryum hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler de 444 97 44 numaralı telefonu arayabilirler.

İstanbul Akvaryum giriş ücreti
  • Yetişkinler için giriş ücreti: 375 TL
  • İndirimli (2-18 yaş, öğrenci̇, öğretmen, engelli̇, 65 yaş üstü, gazi̇) giriş ücreti : 325 TL

18) Ayasofya Camii, Fatih

Ayasofya Müzesi
Ayasofya Camii

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden bir tanesi olan Ayasofya Camii, İmparator Justinianos tarafından yaptırılmış. 527’de mimar Taralles’li Anthemios ile Miletos’lu İsidoros tarafından yapımına başlanan yapı 537’de tamamlanmış. Bu iki mimara eşlik eden 100 mimar ve her mimarın altında çalışan 100 işçi olduğu söyleniyor.

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesiyle birlikte kilise olarak kullanılan yapı camiye çevrilmiş. 1935’te ise Atatürk’ün emri ve Bakanlar Kurulu’nun Karalı ile Ayasofya müze olarak hizmet vermeye başlamış. 2020 yılı itibarıyla da tekrar camii olarak ibadete açıldı.

Haftanın her günü açık olan Ayasofya, yaz sezonunda, 1 Nisan – 31 Ekim tarihleri arasında saat 09.00’dan 19.00’a kadar, kış sezonunda, 1 Kasım – 31 Mart tarihleri arasında ise saat 09.00’dan 17.00’ye kadar ziyaret edilebiliyor.

19) Sultanahmet Camii, Fatih

Sultanahmet Camii
Sultanahmet Camii

İstanbul’un simgelerinden bir tanesi olan Sultanahmet Camii, Fatih ilçesinde, Ayasofya Müzesi’nin tam karşısında konumlanıyor. Camii, 1609’da Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkar Mehmet Ağa tarafından Sultan I. Ahmet’in emriyle yaptırılmış. Medrese, dar’ül kura, imaret, hamam, darüşşifa, türbe, tabhane ve çeşmesiyle birlikte külliye olarak yapılan Sultanahmet Camii, şehrin birinci tepesinde yükseliyor.

Dört ana paye üzerine yerleştirilmiş, ortasında da merkezi kubbe ile dört taraftan da tamamlayıcı yarım kubbe olan camii, Klasik Osmanlı cami şemasında inşa edilmiş. Kuzeyinde bulunan avlu ve avlunun ortasındaki şadırvan ile bitirilen projenin en önemli özelliği ise 6 minareli oluşu. Bu minarelerden dört tanesi üçer, diğer ikisi ikişer şerefeli. Dönemin nadide süslemelerinden olan İznik çinisi ile süslenmiş olan camii duvarları hem ahşap işçiliği hem de revzenlerinde yansıtılan işçilikle görülmeye değer.

Sabah namazı ile açılan Sultanahmet Camii, yatsı ezanıyla birlikte kapatılıyor. Yaz döneminde 08.30 – 18.30 saatleri arasında, kış döneminde ise 08.30 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açık olan camide ibadet yapıldığı için ziyaretçilerin gezi sırasında belirli kurallara uymaları gerekiyor.

20) Topkapı Sarayı, Fatih

Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460 yılında inşa ettirilen Topkapı Sarayı’nda padişahlar ve saray halkı, 19. yüzyıla kadar ikamet etmiş. 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla birlikte Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle 1924 yılında müzeleştirilmiş. Fatih Sultan Mehmet, Topkapı Sarayı’na ‘Saray-ı Cedid’ adını verse de I. Mahmut, Bizans surlarına yakın olması ve önünde selam topları yer alması nedeniyle ‘Topkapusu Sahil Sarayı’ adını vermiş.

Günümüzde paha biçilemez koleksiyonların sergilendiği sarayda tarihi bir hazine değeri taşıyor. İçerisinde, İmparatorluk Hazinesi, Çin ve Japon Porselenleri, Kutsal Emanetler, Silahlar, Avrupa Porselenleri ve Camları, Padişah Elbiseleri ve Portreleri, Gümüşler, Bakır ve Tombak Mutfak Eşyası ile Hırka-i Saadet Dairesi bulunuyor.

Salı günleri hariç haftanın her günü ziyarete açık olan Topkapı Sarayı’nda yaz sezonu, 1 Nisan – 2 Ekim arası müze ziyaret saatleri 09.00 – 18.45 arası olarak belirlenmiş. Kış sezonunda ise ziyaret saatleri 09.00 – 16.45 olarak değişiyor. Bilet gişeleri ise müze kapanış saatinden 45 dakika önce bilet satışını durduruyor.

Saray hakkında daha detaylı bilgi almak için 0212 512 04 80 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Topkapı Sarayı giriş ücreti
  • Harem Dairesi ve Aya İrini Müzesi hariç MüzeKart ile ücretsiz gezilebiliyor.
  • MüzeKartsız giriş ücreti: 150 TL
  • Harem Dairesi: 80 TL
  • Aya İrini Müzesi: 90 TL

21) Yerebatan Sarnıcı, Fatih

Yerebatan Sarnıcı

Ayasofya’nın güneybatısında konumlanan Yerebatan Sarnıcı, Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından inşa ettirilmiş. 140 metre uzunluğunda ve 70 metre genişliğinde olan sarnıç 100 bin ton su depolama kapasitesine sahip. Sarnıç içerisinde 336 adet sütun bulunuyor. Birbirine 4.80 metre arayla dizilen bu sütunlar 28 sütundan 12 sıra halinde dizilmiş.

İstanbul’un fethiyle birlikte bir süre daha kullanılan sarnıç, daha sonrası Osmanlı padişahlarının ikamet ettiği Topkapı Sarayı’nın bahçe sulamasında kullanılmaya başlanmış. Roma Dönemi’nin heykel mucizelerinden bir tanesi olan Medusa Başı, Yerebatan Sarnıcı’nın ilgi çekici eserlerinden bir tanesi. Salt sütun kaidesi amacıyla yapıldığı düşünülse de heykel hakkında pek çok efsane dolaşıyor.

Haftanın her günü ziyarete açık olan Yerebatan Sarnıcı, yalnızca dini bayramların ilk günü saat 13.00’da açılıyor. Onun dışında diğer günler sarnıç saat 09.00’dan 17.30’a kadar hizmet veriyor.

Yerebatan Sarnıcı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler 0212 512 15 70 ve 0212 522 81 66 numaralı telefonları arayabilirler.

Müzenin 09:00 – 19:00 saatleri arasında ücretlendirmesi
  • Yerli ziyaretçiler için: 200 TL
  • Öğrenciler için: 50 TL
  • Yabancı ziyaretçiler için: 800 TL

Müzenin 19:00 – 22:00 saatleri arasında ücretlendirmesi

  • Yerli ziyaretçiler için: 350 TL
  • Öğrenciler için: 150 TL
  • Yabancı ziyaretçiler için: 1.300 TL

22) Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş

Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Sarayı

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde konumlanan Dolmabahçe Sarayı 1853’te inşa edilmiş. Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan sarayın mimarı Ermeni Garabet Balyan yapıyı tamamlayamadan ölünce yerini oğlu Nikogos Balyan almış. Saltanatın kaldırılmasına kadar 6 padişah ve 1 halifeye ev sahipliği yapan Dolmabahçe Sarayı, 1924’te Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılmaya başlanmış. 1984 senesinde ise saray, müzeye dönüştürülmüş.

Eserde, Osmanlı Klasik Mimarisi yerini Batı Mimarisi’ne bırakmış. Barok, rokoko ve ampir akımlarının etkilerini görebileceğiniz yapının oluşturulmasında ve mimari plan şemasında geleneksel Türk evi yapısına bağlı kalınmış. Pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açık olan Dolmabahçe Sarayı’nda fotoğraf çekmeye veya video kayıt almaya izin verilmiyor.

Dolmabahçe Sarayı hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler 0212 259 32 92 ve 0212 236 90 00 numaralı telefonları arayabilirler.

Dolmabahçe Sarayı Selamlık, Harem ve Resim Müzesi giriş ücreti
  • Yerli ziyaretçiler: 150 TL
  • Yabancı ziyaretçiler: 1050 TL
  • İndirimli: 75 TL
  • MüzeKart ile ücretsiz. (Selamlık bölümü hariç)

MüzeKart’a özel Selamlık giriş ücreti

  • Yerli ziyaretçi: 100 TL
  • Yabancı ziyaretçi: 50 TL

Öğrenci grubu giriş ücreti

  • Kişi Başı: 40TL
  • 23) Galata Kulesi, Beyoğlu

    Galata Kulesi
    Galata Kulesi

    528 yılında inşası tamamlanan Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Anastasius Oilosuz tarafından yaptırılmış. İlk olarak ahşaptan yapılan fener kulesi, çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale gelmiş. 1348’de Cenevizliler kuleyi yığma taştan yeniden inşa etmiş. İstanbul’un fethine kadar savunma için kullanılan yapı, 1967’ye kadar farklı amaçlar için kullanılmaya devam etmiş.

    1967’de turizme kazandırılan Galata Kulesi’nin 9. katına bir restoran açılmış. En tepesinden de İstanbul Boğazı’nın panoramik manzarasına tanıklık edebilirsiniz. Haftanın her günü ziyarete açık olan Galata Kulesi sabah saat 09.00’dan akşam saat 19.00’a kadar hizmet veriyor. Bu saatler arasında kulenin içerisinde yer alan kafede oturup bir şeyler içebilirsiniz. Kulenin 9. katında konumlanan restoran ise akşam saat 20.00’dan sonra açılıyor.

    Galata Kulesi giriş ücreti
    • MüzeKart ile ücretsiz gezilebiliyor.
    • MüzeKart’sız giriş ücreti: 650 TL

    24) Mısır Çarşısı, Fatih

    Mısır Çarşısı
    Mısır Çarşısı

    Sultan IV. Murat’ın validesi Hatice Tuehan Sultan tarafından 1661 senesinde inşa ettirilen Mısır Çarşısı’nın mimarı Kazım Ağa. Yeni Camii Külliyesi içerisinde yer alan arsa üzerinde 1597 yılında II. Murat’ın eşi Safiye Sultan’ın emriyle inşasına başlanan yapı, Hatice Turhan Sultan’ın desteğiyle 1663’te hizmete açılmış.

    Mısır Çarşısı’nda bulunan 100 dükkan ilk başlarda aktar ve pamukçulara verilmiş. Günümüzde ise çarşının içerisinde aktardan pamuğa, tekstil ürününden şekerlemeye kadar pek çok alanda hizmet veren dükkan bulunuyor. ‘L’ şeklinde inşa edilen Mısır Çarşısı, iki çarşının birleşimiyle meydana gelmiş. İki çarşının birleştiği yere de ‘Dua Meydanı’ adı verilmiş.

    Üç kattan oluşan çarşının üst katlarında, Osmanlı dönemi zamanında, ticari anlaşmazlıkları çözen mahkemeler yer alırmış. Katların birinde esnaflar arasındaki, diğerinde ise halkla esnaf arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için kadılar görev yaparmış. Günümüzde ise ilk iki katı alışveriş için kullanılan Mısır Çarşısı’nın en üst katında ise ofisler yer alıyor.

    Haftanın her günü açık olan Mısır Çarşısı’nı pazar günleri 09.30 ile 19.00 saatleri arasında, diğer günler ise 08.00 ile 19.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 29 Ekim ve dini bayramlarda ise çarşı kapalı tutuluyor.

    25) Kapalı Çarşı, Fatih

    Kapalı Çarşı 2
    Kapalı Çarşı

    Dünyanın en eski alışveriş merkezleri arasında yer alan Kapalı Çarşı’nın tarihi Bizans dönemine kadar uzanıyor. Osmanlı’da ticaret merkezi olarak kabul edilen çarşı ilk olarak Fatih Sultan Mehmet zamanında genişletilmiş. Yapılan çalışma sonucunda çarşıya 15 bölümden oluşan bir bedesten eklenmiş.

    Kanuni Sultan Süleyman döneminde en ihtişamlı zamanlarını geçiren çarşıda, o zamanlarda 4 binden fazla dükkan, 2 binden fazla hücre, 497 dolap, 24 han, 16 çeşme, 12 mahzen, 10 çeşme, 8 kuyu ve 2 şadırvan yer alıyormuş. Yaşanan yangın ve depremlerden sonra büyük hasar gören Kapalı Çarşı, II. Abdülhamid sayesinde günümüzdeki görünümüne kavuşmuş. Çarşının 8 adet giriş kapısı bulunuyor. Bu kapıların en meşhurları ise Zenneciler, Tekkeciler, Kuyumcular ve Sahaflar. Her kapıya, girişinde ticareti yapılan ürüne göre isim verilmiş.

    47 bin metrekare üzerine kurulmuş olan Kapalı Çarşı, Pazar günleri hariç her gün faaliyet gösteriyor. Resmi tatillerde de kapalı olan çarşıya 09.00 ile 19.00 saatleri arasında gidebilirsiniz. Kapalı Çarşı ziyaretinde dikkat edilmesi gereken tek husus Cuma günleri namaz vakti yaşanıyor. Camiye sığmayan esnaf dışarı taşıp sokakları doldurduğu için esnafın ve ziyaretçilerin cemaati rahatsız etmemeleri gerekiyor.

    İstanbul’daki tarihi çarşılar hakkında bilgi edinmek için İstanbul’daki Tarihi Çarşılar yazımıza, İstanbul’daki semt pazarlarını keşfetmek için İstanbul Semt Pazarları yazılarımıza göz atabilirsiniz.

    Önceki İçerikGranada’da Gezilecek Yerler
    Sonraki İçerikİstanbul Anadolu Yakası’nda Gezilecek 24 Yer
    Ezgi Opan
    Blogger, içerik yazarı, editör, besteci, söz yazarı, gitarist, turizmci, seyahat tutkunu, müzik ve kedilere hasta☺️

    CEVAP VER

    Lütfen yorum giriniz!
    Lütfen isminizi yazınız