Nijerya’da Gezilecek Şehirler

0
1299

1960 yılında bağımsızlığını kazanan Nijerya, gerek nüfusu gerekse ekonomisiyle ‘Afrika’nın devi’ olarak kabul ediliyor.

Neredeyse dünyanın en genç nüfusuna sahip ülkenin iki büyük sorunu var. Bunlardan ilki salgın hastalıklar, diğeri ise İslami terör örgütü Boko Haram.

Idanre Dağı Nijerya

Her ne kadar son yıllarda etkileri azalsa da uzmanlar, özellikle turistlerin Nijerya’nın kuzeyine gitmelerini tavsiye etmiyor.

Umuma Mahsus Pasaport ile Hususi ve Hizmet Pasaportu sahiplerinin Nijerya’ya girmek için vize almaları gerekirken, Diplomatik Pasaport sahipleri 90 gün süreyle vizesiz seyahat edebiliyorlar.

İstanbul’dan Abuja ve Lagos’a direkt uçuş bulunuyor. Türkiye’nin diğer şehirlerinden gitmek içinse aktarma yapmanız gerekiyor.

Nijerya’da Gezilecek Şehirler

Abuja

Abuja Camii Nijerya

Nijerya’nın başkenti Abuja, yeni kurulmuş bir şehir olsa da mimari açıdan ziyaretçileri tatmin edecek yapılarıyla biliniyor.

Abuja Ulusal Camii de bunlardan biri. Nijerya Ulusal Camii olarak da bilinen cami, bir altın kubbesi ve 4 minaresiyle oldukça heybetli bir görünüme sahip.

Ülke nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlar ve Katolikler oluşturunca, caminin yanı sıra bir de Ulusal Hristiyan Merkezi yapmışlar. Nijerya Milli Kilisesi olarak da bilinen yapı, neo-gotik mimariyle inşa edilmiş.

Yalnızca mimari yapılarıyla değil doğal alanlarıyla da insanın kalbinde taht kuran Abuja’da bir de Abuja Milenyum Park bulunuyor. Şehrin en büyük kamusal parkı olan Abuja Milenyum Par’ın içerisinde dağ bitkilerinden savanalara, kelebeklerden tropikal kuşlara kadar her türlü canlıya rastlayabilirsiniz.

Şehirde gezebileceğiniz diğer noktalar ise şu şekilde; Aso Kayaları, Ulusal Meclis ve Ekümenlik Merkezi.

Benin City

Benin Nijerya

Renkli ve egzotik atmosferiyle Nijerya’nın turizm potansiyeli en yüksek şehirlerinden biri olan Benin City aslında başlı başına bir antik kent.

Bambaşka bir kültürün kapılarını aralayan Benin City’deki gezinize tarihi 800 yıllık olan Oba Sarayı’ndan başlayabilirsiniz.

Afrika’nın en meşhur kraliyet evlerinden olan Oba Sarayı’nın yapımına 1255’te başlanmış ve 1280’de tamamlanmış. İngilizler tarafından zarara uğrasa da 1897 yılında Oba Eweka II tarafından restore ettirilmiş. Siyah kıyafet giymenin yasak olduğu saray 1999’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan diğer bir yer ise Igun Street. Benin City’nin en çok ziyaret edilen bölgelerinden olan Igun Street, şehrin pirinç ve bronz döküm endüstrisine ev sahipliği yapıyor.

Son olarak gezinizi, Benin City Ulusal Müzesi’ne giderek tamamlayabilirsiniz. 1973 yılında kapılarını ziyaretçilerine açan müzede paha biçilemez antika eşyalar, Benin Krallığı’ndan kalma eserler sergileniyor. Üç galerisi bulunan müze aynı zamanda şehrin ilk müzesi olma özelliği taşıyor.

Kano

Afrika’nın en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Kano, bin yılı aşkın süredir tüccarların geçiş noktası olan bir ticaret kenti olmuş. Günümüzde de ticaretin yoğun olarak yaşandığı şehirde turist trafiği hiç azalmıyor.

Kano gezinize Gidan Makama Müzesi’nden başlayabilirsiniz. Geleneksel Hausa mimarisinin enfes bir örneğini sergileyen müzede kano tarihi ve Nijerya’nın kültürü hakkında bilgi edinebilirsiniz.Müzeye giriş ücreti 50 Nijerya Nairası (0.12 yaklaşık TL). Haftanın her günü açık olan müze 9.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Yıllar boyu ticaret şehri olan Kano’da elbette pazarlar da bulunuyor. Üstelik Afrika’nın en büyük pazarları. Kurmi Pazarı da bunlardan biri. Afrika el sanatlarının en güzel örneklerine rastlayabileceğiniz Kurmi Pazarı’nda altından, gümüşten, bronzdan yapılma binlerce çeşit dokuma ürün satılıyor.

Yerel sanatların ve kıyafetlerin sergilendiği Gidan Dah House ise şehirde gidebileceğiniz diğer bir nokta. Geleneksel bir ev, müzeye dönüştürülerek hizmet vermeye başlamış.

Şehirde gidilebilecek diğer yerler ise şunlar; Emir’in Sarayı, Büyük Camii, Kofar Kumaş Boyama Çukurları ve Dala Tepesi.

Lagos

Lagos Nijerya

Nijerya’nın en büyük şehri olan Lagos, başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz doğa harikası plajları ve müzeleriyle her görende hayranlık duygusu uyandırıyor.

Gezi rotamızın ilk durak noktası Badagry Town. ‘Geri dönüşü olmayan yer’ olarak bilinen Badagry Kasabası, 1425’te kurulmuş. Afrika’da köle ticaretinin merkezi olduğu için ‘geri dönüşü olmayan yer’ adını almış.

Victoria Adası’nda, Atlas Okyanusu’na kıyısı bulunan Bar Beach, Lagos’un neden plajlarıyla ünlü olduğunu gözler önüne seriyor. Nijerya’nın en ünlü plajı olan Bar Beach adını, kendine özgü karakteristik kum bariyerlerinden almış.

Badagry Bar Plajı Nijerya

Plajlarıyla olduğu kadar müzeleriyle de meşhur olan Lagos’ta ziyaret edebileceğiniz müzelerin en popüleri kesinlikle Nijerya Ulusal Müzesi. Saygın bir sanat koleksiyonu, heykeller ve oymaların olduğu müze, arkeolojik ve etnografik sergilere ev sahipliği yapıyor. Üstelik müze içerisinde bulunan mutfakta hazırlanan yöresel yemekleri tadabilirsiniz.

Lagos Katedrali Nijerya

Lagos’ta gezilebilecek diğer yerler ise şu şekilde; Nike Sanat Galerisi, Ulusal Tiyatro, Lagos Özgürlük Parkı, Lagos Katedrali, Tarkwa Plajı ve Eleko Beach.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız