Otellerde Yıldız Neye Göre Verilir?

0
1890
Otellerde Yıldız Neye Göre Verilir?

Otel rezervasyonu yaparken ilk olarak yıldız sayısına bakıyoruz. Bunu bazen bilinçli bazen bilinçsiz olarak yapıyoruz. Bu yıldızların belirlenme kriterlerini düşündüğümüz zaman otellerin hizmet kalitelerine ve olanaklarına göre verildiğini biliyoruz. Örneğin 5 yıldıza sahip oteller, 4 yıldıza sahip otellere göre bazı ek hizmetler barındırıyor. Bu ek hizmetler nelerdir ve yıldız sayıları ne anlama geliyor detaylı olarak inceleyelim.

Otellerde Yıldız Derecelendirmeleri İçin Kullanılan Kriterler

Otellerde Yıldız Derecelendirmeleri İçin Kullanılan Kriterler

Otellerde yer alan yıldız sayısı otelin kalitesi ve konforu hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Genel olarak bir otelin sağladığı hizmetler ve olanakların kalitesini değerlendirmek için kullanılsa da bazı ülkelere göre bu durum farklılık gösterebilir. Örneğin bazı yerlerde sıcak duşa sahip bir banyo gibi temel ihtiyaç çok lüks bir durum gibi kabul edilebilir. Genel olarak yıldız alma kriterlerini şöyle sıralayabiliriz;

1) Hizmet ve Konfor Düzeyi: Otellerin yıldız derecesi, sunulan hizmet ve konfor düzeyine göre belirlenir. Lüks oteller genellikle daha fazla yıldıza sahiptir. Çünkü misafirlere yüksek kalitede hizmet ve konaklama imkânı sunarlar. Daha düşük yıldızlı otellerde ise belirgin olarak en temek hizmetler yer alıyor.

2) Oda ve Tesise Genel Bakış: Odaların ve tesisin temel tasarımı konfor ve estetik boyutların sağlanması, bulunduğu bölgeye göre konsept bir odaya sahip olması, modern dokunuşlar içermesi, içerisinde kendimizi iyi ve özel hissetmemiz önemli kriterler arasında yerini alıyor.

3) Hizmet ve Personel Kalitesi: Otele tatile, dinlenmeye veya iş gezisi için gidiyoruz. Bu sebeple gittiğimiz otelde kaliteli bir hizmet almak isteriz. Bu durumda otel içerisinde yer alan personel çeşitliliği, bu personelin bize nasıl davrandığı ve nasıl göründükleri her zaman önemli olmuştur.

4) Temizlik: Temizlik bir oda için olmazsa olmaz şartlardan biri. Belki bazı ülkeler için bu durum farklılık gösterebilir. Fakat biz oda temizliğini bir lüks değil temel ihtiyaç olarak görüyoruz. Temiz bir banyo, temiz çarşaflar, mis kokulu bir oda… Böyle bir odayı kim sevmez ki? Odayı temiz bulmamızın yanı sıra belirli aralıklarla temizlenip bu düzenin sürdürülebilir olması da önemli.

5) Konum: Bir otele yıldız verilme durumu düşünülürken değerlendirilen bir diğer konu ise tesisin konumu. Şehir merkezine ne kadar mesafede, etrafında hastane, eczane, market gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz yerler var mı, yakınında alışveriş merkezi bulunuyor mu gibi konular düşünülen etkenler arasında yer alıyor.

1 Yıldızlı Otellerin Özellikleri Nelerdir?

1 Yıldızlı Otellerin Özellikleri Nelerdir?

1 yıldıza sahip oteller, temel konaklama ihtiyaçlarını karşılamak için uygun ve sade fiyatlı bir seçenek sunarlar. Bu otel odaları içerisinde genellikle temel mobilyalar yer alır. Bazıların özel banyo bulunmayabilir. Tesis içerisinde ortak kullanıma uygun bir banyo yer alabilir. Tesis özellikleri diğer birkaç yıldızlı otellere kıyasla oldukça sınırlıdır. Fakat 24 saat resepsiyon hizmeti ve ücretsiz Wi-Fi gibi temel hizmetler sunulabilir. 1 yıldızlı otellerin birçoğunda kafeterya ve restoran gibi yiyecek-içecek mekanları bulunmuyor. Bu oteller bütçesi sınırlı olan gezginler veya kısa süreli konaklama isteyenler için uygun bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

2 Yıldızlı Oteller Hangi Özelliklere Sahip?

2 Yıldızlı Oteller Hangi Özelliklere Sahip?

2 yıldızlı oteller, temel konfora sahip ve uygun fiyatlı konaklama deneyimi sunar. Bu oteller, 1 yıldızlı otellere göre daha fazla olanak ve hizmet sunarlar. Odalarda temel mobilyaların yanı sıra telefon, televizyon ve bazı otellerde mini bir buzdolabı gibi ekstra olanaklar da yer alır. Özel banyolu odalar 2 yıldızlı otellerde çoğunlukla yer alır. Otelde kafe veya restoran gibi yiyecek-içecek mekanları olabilir. 2 yıldızlı oteller genellikle merkezi konumda yer alırlar ve ulaşım kolaylığı sunarlar. Ayrıca bazıları klima, ücretsiz Wi-Fi gibi temel konforları da bünyesinde bulundurur. Bu tür oteller sınırlı bir bütçeye sahip olan ve temel ihtiyaçlarını karşılamak isteyen gezginler için uygun ve pratik bir tercihtir.

3 Yıldızlı Otellerde Yer Alan Özellikler Nelerdir?

3 Yıldızlı Otellerde Yer Alan Özellikler Nelerdir?

3 yıldıza sahip oteller, orta seviyede konfor ve hizmet sunarak hem turistik hem de iş amaçlı seyahatler için ideal bir tercih sunuyor. Bu oteller, konuklarına daha geniş ve konforlu odalar sunarlar ve genellikle odaların içerisinde modern mobilyalar yer alır. Odalarda özel banyo, telefon, televizyon, klima ve ücretsiz Wi-Fi gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz standart olanaklar bulunur. Tüm bunlara ek olarak bazı otellerde mini buzdolabı, çay-kahve yapma imkanı gibi seçeneklerde yer alır. 3 yıldızlı otellerde genellikle kafe veya restoran gibi yiyecek-içecek mekanları bulunur ve bazıları kahvaltı dahil veya yarım pansiyon hizmeti sunabilir. 3 yıldızlı oteller, daha fazla konfor arayan ve orta düzeyde bir bütçeye sahip olan gezginler için rahat ve memnuniyet verici bir konaklama deneyimi sunarlar.

4 Yıldızlı Otellerde Hangi Olanaklar Yer Alıyor?

4 Yıldızlı Otellerde Hangi Olanaklar Yer Alıyor?

4 yıldıza sahip olan oteller, konforlu ve lüks bir konaklama deneyimi sunan orta seviye otellerdir. Bu oteller geniş ve şık odalara sahiptir. Misafirlerin ihtiyaçlarını karşılamak için odalarda özel banyo, televizyon, çay-kahve yapma imkânı, ücretsiz Wi-Fi gibi seçeneklerin yanı sıra modern ve dikkat çekici mobilyalar yer alır. Ayrıca birçok 4 yıldız otel içerisinde mini bar ve kasa gibi ekstra hizmetler de yer alıyor. 4 yıldızlı otellerde genellikle restoran bulunur ve bu restoranlar yüksek kalitede yemekler sunarlar. Bazı otellerde spa, fitness merkezi, kapalı yüzme havuzu gibi tam donanımlı sağlık ve eğlence alanları da mevcut. Bu oteller lüks ve özenli bir konaklama deneyimi yaşamak isteyenler için unutulmaz ve keyifli bir tatil veya iş seyahati vadediyor.

5 Yıldızlı Otellerde Bulunan Özellikler Nelerdir?

5 Yıldızlı Otellerde Bulunan Özellikler Nelerdir?

5 yıldıza sahip olan oteller, lüks ve yüksek düzeydeki konforluyla seçkin bir konaklama imkânı sunarlar. Bu oteller şık ve zarif tasarımlara sahip geniş ve lüks odalara sahiptir. Odaların içerisinde özel banyo, düz geniş ekran televizyon, klima, kişisel kasa ve ücretsiz Wi-Fi hizmeti gibi temel ihtiyaçların yanı sıra bazı odaların içerisinde özel teraslar, jakuzi ve özel havuzlu süitler gibi ekstra lüks seçeneklerde yer alabiliyor. Bu otellerde tenis kortları, kapalı ve açık yüzme havuzu, çeşitli barlar ve lüks kafe alanları da yer alıyor. 5 yıldıza sahip oteller, lüks ve özel bir tatil, balayı veya iş gezisi için mükemmel bir tercih.

7 Yıldızlı Otellerde Bulunan Özellikler Nelerdir?

7 Yıldızlı Otellerde Bulunan Özellikler Nelerdir?

7 yıldızlı oteller, 5 yıldızlı otellerden çok daha lüks oteller olarak sınıflandırılıyor. Bu oteller, misafirlerine sundukları hizmetler daha ayrıntılı ve ayrıcalıklı olduğu için 7 yıldızlı olarak sınıflandırılsa da aslında resmiyette 7 yıldızlı olarak tanımlanan herhangi bir otel bulunmuyor. Yine de Türkiye’de ve dünyada otellerin, 7 yıldızlı olarak tanımlanması yaygın. Otellerin mimarisi, dizaynı, sunduğu hizmetler ve konumu otellerin bu kategoriye girmesinin nedenidir. 7 yıldızlı otel olarak tanımlanan otellerde genelde, odalar çok büyük olur, her misafir için ayrı yardımcılar olabilir ve konumları bulundukları bölgenin en güzel ve merkezi yerlerinde bulunur. Konakladıkları otellerden ultra lüks bekleyen kişiler için 7 yıldızlı oteller harika seçeneklerdir.

Önceki İçerikYurt Dışında Ucuz Deniz Tatili: Arnavutluk Sahilleri
Sonraki İçerikErken Rezervasyon Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Aysel Sokur
Medipol Üniversitesi Radyoloji mezunu. Bir süre sağlıkçı olarak çalıştıktan sonra okuma, gezme ve yazma aşkının önüne geçemedi. Şimdi kendi yolunu çiziyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız