Sığacık ve Seferihisar Gezilecek Yerler: Keşfetmeniz Gereken 10 Muhteşem Nokta

0
561
Sığacık ve Seferihisar Gezilecek Yerler: Keşfetmeniz Gereken 10 Muhteşem Nokta
Sığacık ve Seferihisar Gezilecek Yerler: Keşfetmeniz Gereken 10 Muhteşem Nokta

İzmir Sığacık neyi meşhur?

İzmir Sığacık, tarihi Kaleiçi bölgesi, pazarları, yerel zeytinyağı ve deniz ürünleriyle ünlü.

Seferihisar ve Sığacık aynı yer mi?

Seferihisar ve Sığacık aynı yer değil; Sığacık, Seferihisar ilçesine bağlı bir sahil mahallesi.

Seferihisar’da ne yenir?

Seferihisar’da taze deniz ürünleri, zeytinyağlı mezeler, Ege otlarından yapılan yemek ve salataları yiyebilirsiniz.


Türkiye’nin Cittaslow şehirlerinden biri olan Seferihisar, sakin ve huzurlu tatil denilince ilk akla gelen yerlerden biri. Yerel ürünlerinin de ünlü olduğu Seferihisar; tertemiz plajları, mimarisi, doğası ve tarihi yerleri ile ön plana çıkıyor. Sığacık ise şehrin en popüler bölgesi. Ayırca Sığacık, Seferihisar’daki gezilecek yerlerin pek çoğunu sınırları içerisinde bulunduruyor. 

Hem günübirlik kaçamaklar hem de birkaç günlük tatil için oldukça ideal bir yer olan Seferihisar, özellikle büyük şehirlerin gürültüsünden uzaklaşmak için harika bir rota. İster yaz aylarında isterseniz bahar aylarında seyahat için tercih edebileceğiniz bu harika rotada gezebileceğiniz en güzel noktaları sizler için bir araya getirdik.

1) Sığacık Kalesi

Sığacık Kalesi
Sığacık Kalesi

Selçuklular tarafından yapıldığı düşünülen Selçuk Kalesi, kalenin surları içinde kurulmuş olan Sığacık’ın en önemli sembollerinden bir tanesi. Farklı zamanlarda pek çok kez restore edilmiş olan kalenin en orjinal halini bilmiyoruz. En bilinen restorasyonu ise  Kanuni Sultan Süleyman zamanında Teos Antik Kenti’nden taşınan  taşlar ile yapılmış.

Eskiden bu kalenin 3 kapısı olsa da şu an kapıları yok ve nerede olduğu da bilinmiyor. Fakat kapılar kaybolana kadar belirli saatlerde kapanır ve bekçilerde kapıda beklermiş. Şu an böyle bir nostalji yok. Bunun yanı sıra kaleyi daha güzel bir açıdan görmek için marina tarafına gidebilirsiniz. 

Sığacık Kalesi konumu

Sığacık Kalesi giriş ücreti
  • Kale ücretsiz bir şekilde gezilebiliyor.
Sığacık Kalesi Ziyaret Saatleri:
  • Burası açık bir alan olduğu için istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.


Dehan’ın notu: Sığacık oldukça küçük bir yer. Bu yüzden eğer araba ile seyahat ediyorsanız arabanızı uygun gördüğünüz ilk park yerine bırakın. Aksi takdirde uygun bir yer bulmanız oldukça zor.

2) Sığacık Kaleiçi

 Sığacık Kaleiçi
Sığacık Kaleiçi

Romantik bir filmin sahnelerinin çekilebileceği güzellikteki bu yer için Sığacık’ın merkezi diyebiliriz. Sığacık Kalesi’nin de bulunduğu bu  güzel lokasyonda keşfedebileceğiniz çok keyifli sokaklar bulunuyor. Renkli panjurlu beyaz yapıları, yerel restoran ve marketleri ile öne çıkan Kaleiçi’nde keyifli bir yemek yiyebilir ve ortamın tadını çıkarabilirsiniz. 

Sığacık Kaleiçi konumu

3) Sığacık Pazarı

Sığacık Pazarı
Sığacık Pazarı

Pazar günleri kurulan bu pazar da Sığacık’ın bir önemli bir sembolü. Özellikle kadınların kendi yaptıkları ürünleri sattıkları bu pazarda organik ürünler bulabiliyorsunuz. Ek olarak yöresel ürünler de alabildiğiniz Sığacık Pazarı oldukça kalabalık oluyor. Takıdan yemeğe, organik ürünlerden el işi ürünlere kadar neredeyse her şeyi bulabileceğiniz pazarda pek çok satıcı seçeneği de bulunuyor. 

Sığacık Pazarı konumu

Dehan’ın notu: Eğer Sığacık’ta gezebileceğiniz tek gün pazar günü ise bu güzel yerin sokaklarını net olarak görmeniz çok mümkün olmayacaktır. Çünkü pazar günleri sokaklar kurulan tezgah ve şemsiyeler ile neredeyse tamamen kapanıyor. Sokakların en güzel hallerini pazarın olmadığı günler görebilirsiniz.

4) Teos Antik Kenti

Teos Antik Kenti
Teos Antik Kenti

Bu antik şehir eski dönemlerde Şarap Tanrısı Dionysos için yapılmış. Hatta burası Şarap Tanrısı Dionysos için yapılmış en büyük ibadethane. Günümüzde geriye sadece sütun, kaide ve sütun başlığı gibi parçalar kalsa da zeytin ağaçlarının içine kurulmuş olan bu antik şehir kesinlikle görmenizi önerdiğimiz yerler arasında bulunuyor. 

Ayrıca Teos Antik Kenti’nde bulunan amfitiyatro da geriye sağlam kalmış olan noktalar arasında bulunuyor. Bu amfitiyatronun içinde zaman zaman konserler de veriliyor. M.Ö. 1000’li yıllardan günümüze gelmiş olan Teos Antik Kentini gezmek için en az 2 saatinizi ayırmanızı öneriyoruz. 

Teos Antik Kenti konumu

Teos Antik Kenti giriş ücreti
  • Teos Antik Kanti’ni Müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz.
  • Müze Kart’sız giriş ücreti: 50 TL
Teos Antik Kenti Ziyaret Saatleri
  • Antik Kenti sabah saat 08.00’den 19.00’a kadar gezebilirsiniz. 

5) Teos Marina

Teos Marina
Teos Marina

2010 yılında hizmete açılmış olan Teos Marina, 480 tane tekne kapasitesine sahip. Sığacık’ta gezilecek yerler arasında bulunan Teos Marina göze hitap ettiği gibi etrafına alışveriş yapılabilecek marketler ve restoranlar olduğu için de tercih ediliyor. 

Teos Marina’da tenis kortları da bulunuyor. Güzel bir manzara eşliğinde tenis oynamak isterseniz kortlardan birini kiralayabilirsiniz. Ayrıca Sığacık’tan Samos’a gitmek gibi bir düşünceniz varsa Samos’a giden feribotların buradan kalktıklarını da belirtelim. 

Teos Marina konumu

6) Seferihisar Anı Evi

Seferihisar Anı Evi
Seferihisar Anı Evi

2013 yılında açılan Seferihisar Anı Evi, göç ve tarih temalı bir müze. 1929 yılında bir öğretmen tarafından inşa edilen bina 1986 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiş. Şu an bu müzede Seferihisar tarihine ışık tutan belgeler, resimler ve değerli eşyalar sergileniyor. 

Ayrıca bu müzenin içinde gezdikten sonra mola verebileceğiniz bir kafe de bulunuyor. Bu kafede çay ve kahve molası vererek dinlenebilirsiniz. 

Seferihisar Anı Evi konumu

Seferihisar Anı Evi giriş ücreti
  • Müze ücretsiz bir şekilde gezilebiliyor.
Seferihisar Anı Evi Ziyaret Saatleri
  • Seferihisar Anı Evi sabah 09:00 ile akşam 17:00 saatleri arasında ziyarete açık.

7) Akkum Plajı

Akkum Plajı
Akkum Plajı

Seferihisar’da denize girebileceğiniz çeşitli plajlar bulunuyor. Bu plajlar arasında en popüler olan ve en çok tercih edilenler arasında Akkum Plajı bulunuyor. Merkeze yaklaşık 2,5 km uzaklıkta bulunan Akkum Plajı, özellikle soğuk suda yüzmeyi sevenlere hitap ediyor. Yılın neredeyse her mevsiminde suyu soğuk olan Akkum Plajı’nın denizi oldukça temiz. 

Merkezden Akkum Plajı’na gitmek için minibüslere binebilir ya da taksi gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Ayrıca Akkum Plajı’nda duş ve kabinler de bulunuyor. Özellikle hafta sonları oldukça kalabalık olan Akkum Plajı’na hafta içi gidebilir ve sakin bir şekilde deniz keyfi yapabilirsiniz. 

 Akkum Plajı konumu

8) Akvaryum Plajı

Akvaryum Plajı
Akvaryum Plajı

Akvaryum Plajı, Seferihisar’ın en temiz denizi olan plajlarından bir tanesi. Hafta içi çoğunlukla sakin olan Akvaryum Plajı, hafta sonu daha kalabalık bir hal alsa da buranın harika denizi kalabalığa değecektir. 

Denizi oldukça berrak olan bu plajın denizinin hızlı bir şekilde derinleşiyor. Bu yüzden burada yüzeceğiniz zaman dikkatli ve temkinli davranmanızda fayda var. 

Akvaryum Plajı konumu

Dehan’ın Notu: Akvaryum Plajı sahili taşlı bir zemine sahip. Bu yüzden bu plaja giderken deniz ayakkabısı giyebilirsiniz. 

9) Akarca Halk Plajı

Akarca Halk Plajı
Akarca Halk Plajı

Akarca Halk Plajı, diğer yerlerle kıyaslayacak olursak turist kalabalığının en az olduğu yer diyebiliriz. Merkeze 7 dk’lık bir araba yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Akarca Halk Plajı’nın denizi oldukça serin. Ayrıca denizin ve sahilin zemininin çakıllı olduğunu da belirtelim. Bu yüzden buraya gelirken yanınıza deniz ayakkabısı veya patiği alabilirsiniz. 

Akarca Halk Plajı konumu

10) Gödence Köyü

Gödence Köyü
Gödence Köyü

Seferihisar’a bağlı bir köy olan Gödence Köyü, tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile oldukça meşhur. Zeytinlikler ve ormanlar ile çevrili bu köy geleneksel evleri ile oldukça estetik bir görünüm oluşturuyor. 

Gödence Köyü’nün sokaklarında gezebilir ve bölgenin mimarisini inceleyebilirsiniz. Ayıca köyün zeytinyağları oldukça meşhur. Buraya kadar gitmişken buradan zeytinyağı alabilir ve geleneksel ürünleri keşfedebilirsiniz. Gödence Köyü’nde zeytinyağı müzesi de bulunuyor. Bu müzeyi gezerek zeytinyağı ve yapım süreçlerine dair daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. 

Gödence Köyü konumu

Önceki İçerikKuzey Işıkları Rehberi: Nasıl, Nerede ve Ne Zaman Görülür?
Sonraki İçerikEminönü Gezilecek Yerler: Tarihi Yarımada’nın Kalbine Yolculuk
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız