Sırt Çantası Hazırlama Rehberi: Doğa Yürüyüşü İçin Gerekli Malzemeler

0
90
Sırt Çantası Hazırlama Rehberi: Doğa Yürüyüşü İçin Gerekli Malzemeler
Sırt Çantası Hazırlama Rehberi: Doğa Yürüyüşü İçin Gerekli Malzemeler

Doğa yürüyüşü oldukça keyifli ama aynı zamanda zorlayıcı aktivitelerden  bir tanesi. Doğanın içinde olmayı sevenler için harika bir seçenek olan doğa yürüyüşüne çıkmadan önce bazı hazırlıklar yapmanız gerekiyor. Bu hazırlıklardan en önemlisi ise yürüyüş boyunca yanınızda olacak çantanızı hazırlamak. 

Doğa yürüyüşü sırasında yanınıza alacağınız çantanızı doğru seçmeniz, çantanıza gerekli eşyaları koymanız ve doğru bir şekilde düzenlemeniz oldukça önemli. Böylece daha konforlu bir yürüyüş deneyimi yaşayabilirsiniz. 

Doğa yürüyüşüne çıkmadan önce çantanızı nasıl hazırlayacağınız konusunda hazırladığımız detaylı rehberini inceleyebilirsiniz. Sonrasında ise tek yapmanız gereken doğanın ve yürüyüşün tadını çıkarmak.

1) Doğa Yürüyüşü İçin Çanta Nasıl Seçilir?

Doğa Yürüyüşü İçin Çanta Nasıl Seçilir?
Doğa Yürüyüşü İçin Çanta Nasıl Seçilir?

Doğa yürüyüşlerine çıkmadan önce çantanızı en düzenli ve kapsamlı şekilde hazırlamanız oldukça önemli. Fakat bunun yanında yürüyüş için doğru bir çanta kullanıyor olmanız gerekli. Doğa yürüyüşlerine giderken yanınıza alacağınız çantanın belli özellikleri taşıyor olması lazım. Aksi halde yürüyüş esnasında sırtınıza fazladan yük binmesi, çantanın kolayca zarar görerek işlevini yitirmesi ve eşyalarınızın karışıklığından dolayı ortaya çıkabilecek zorluklar gibi pek çok aksilik yaşayabilirsiniz. Peki doğa yürüyüşü için sırt çantası seçerken nelere dikkat edilir?

  • Malzeme ve Dayanıklılık: Çantanızı seçerken en çok dikkat etmeniz gereken unsur çantanın yapıldığı malzeme. Doğa yürüyüşü, hangi mevsimde yaptığınızdan bağımsız bir şekilde oldukça zor koşullarla karşı karşıya kalabildiğiniz bir spor. Bu yüzden yürüyüşe giderken kullanmayı seçeceğiniz çantanın materyalinin sağlam olması çok önemli. Ayrıca çantanızın su geçirmez olması da eşyalarınızın en iyi şekilde korunmasını sağlayacak. Bütün bu özelliklere sahip dayanıklı bir çanta hem uzun yıllar kullanılabilir olacaktır hem de yürüyüş esnasında karşılaşma ihtimaliniz olan olumsuzlukları azaltacaktır. 
  • Boyut ve Kapasite: Doğa yürüyüşüne giderken yanınıza almanız gereken pek çok önemli eşya bulunuyor. Bu eşyaları yürüyüş boyunca yanınızda taşıyacağınız için sırt çantanızın boyutu ve kapasitesi oldukça önemli. Yürüyüş için çanta seçerken yanınıza alacağınız eşyaları göz önünde bulundurmanızda fayda var. Eşyalarınızın hepsini rahat bir şekilde alabilecek ve düzenli bir şekilde kalmasını sağlayacak çantalar, yürüyüş boyunca en büyük destekçiniz olacak.
  • Ağırlık: Doğada yapacağınız yürüyüş esnasında yanınıza alacağınız çantanın kendi ağırlığı da çanta seçerken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan. Çantanın yapıldığı kumaşın ağırlığı da en az kumaşın dayanıklılığı kadar önemli. Doğa yürüyüşü sırasında yanınızda taşımanız gereken pek çok eşya olacağı için bir de çantanın kendi ağırlığını taşımak istemezsiniz. Bu yüzden yanınıza alacağınız çantanın olabildiğince hafif olmasına dikkat edin. 
  • Rahatlık: Doğa yürüyüşü ve kampçılık gibi doğada yapılan aktivitelerde yanınza alacağınız her eşyanın kolay ve rahat taşınabilir olması oldukça önemli. Çantanızı seçerken çantanın ergonomikliğini kontrol etmeli ve size uygun bir çanta olduğundan emin olmalısınız. Çantanızın sırt kısmının yumuşak olması ve taktığınızda vücudunuza uyuyor olması önemli. Bunun yanı sıra omuz askılarının da yumuşak olması ve kaymadan sabit bir şekilde durması yürüyüş esnasında daha rahat hissetmenizi sağlar. 
  • Fiyat: Yukarıda saydığımız bütün unsurların yanında çantanın fiyatının bütçenize uygun olması da önemli bir nokta. Kaliteli ve doğa yürüyüşüne uygun çantalardan hangisini almak istediğinize karar verirken bu çanta için ne kadar bütçe ayırabileceğinizi göz önünde bulundurabilir ve bütçenize uygun çantayı seçebilirsiniz.

Artık doğa yürüyüşü için çanta seçerken hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiğini bildiğinize göre bir sonraki adıma geçebiliriz. Çünkü doğada yapacağınız yürüyüş için doğru çanta seçmek kadar önemli olan bir nokta varsa o da kesinlikle o çantanın içine koyduğunuz eşyalardır.

2) Doğa Yürüyüşü İçin Sırt Çantasına Neler Konulur?

Doğa Yürüyüşü İçin Sırt Çantasına Neler Konulur?
Doğa Yürüyüşü İçin Sırt Çantasına Neler Konulur?

Doğa yürüyüşü, her mevsim pek çok doğa ve sporsever tarafından sevilerek yapılan bir aktivite. Zorluk derecesi seçtiğiniz yürüyüş rotasına göre değişiklik gösterse de her rotanın kendine özgübir zorluğu bulunuyor. Bu yüzden doğa yürüyüşüne giderken karşılaşabileceğiniz her türlü engeli göz önünde bulundurmanız ve yanınıza alacağınız sırt çantanızı buna göre düzenlemeniz gerekiyor. 

Doğada yürüyüşe giderken yanınıza almanız gereken pek çok eşya var. Bu eşyaları çantanıza koyarken kaç günlük bir yürüyüşe gittiğinizi düşünerek planlama yapmanızda fayda var. Böylece yanınıza yeterli eşyayı alabilir ve hem daha güvenli hem de daha rahat bir doğa yürüyüşüne gidebilirsiniz. 

Peki doğa yürüyüşü için sırt çantası hazırlarken çantaya kesinlikle konulması gerekenler neler?

Çantanızda Kesinlikle Su Olmalı

Doğa yürüyüşünde mevsimden bağımsız bir şekilde kesinlikle yanınızda olması gereken şey su. Doğanın içinde ve sürekli olarak açık havada olacağınızı düşünerek yanınıza yürüyüş yapacağınız zaman boyunca size yetecek miktarda su alın. 

Dayanıklı ve Doyurcu Gıdaları Çantanıza Koymayı Unutmayın

Suyun yanı sıra doğa yürüyüşü ve kamp gibi açık hava aktivitelerinde oldukça önemli olan diğer bir nokta da beslenme. Oksijen oranının oldukça yüksek olduğu bir yerde sürekli hareket halinde olacağınız için yanınıza doyurucu gıdalar almalısınız. Verdiğiniz ufak molalarda atıştırmak için de çantanıza kuruyemiş ya da kuru meyve gibi gıdalar alabilirsiniz. Çantanıza koyduğunuz besinlerin iyi paketlenmiş ve farklı hava koşullarına dayanıklı gıdalar olmalarına özen göstermenizde fayda var. 

Yanınızda Mevsime Uygun Yedek Giysiler Olmalı

Doğa yürüyüşü esnasında başınıza ufak tefek kaza ve aksilikler gelebilir. Islanabilirsiniz ya da kıyafetiniz yırtılabilir. Bu gibi durumlara hazırlıklı olmak için çantanıza birkaç parça yedek kıyafet koyabilirsiniz. Yanınızda götüreceğiniz kıyafetlerin mevsime uygun olmasına dikkat edin. Ayrıca kıyafetlerinizi çantaya yerleştirirken daha çok yer kazanmak istiyorsanız farklı kıyafet katlama şekillerini inceleyerek bunları deneyebilirsiniz.

Çantanıza Mutlaka İlk Yardım Kiti Koyun

Pek çok sporun kendine özgü bazı zorlukları ve tehlikeleri vardır. Bu yüzden önceden önlem almak her zaman için oldukça faydalı bir davranıştır. Doğa yürüyüşü yaparken, kayarak düşme, kol ve bacaklarınızın bitkilerden zarar görmesi gibi çeşitli kazalar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Başınıza gelebilecek herhangi bir kazadan sonra hemen önlem alabilmeniz için çantanıza gerekli bütün malzemelerin olduğu bir ilk yardım kiti koymalısınız. Böylece kazalardan sonra hemen gerekli müdahaleyi yapabilir ve yaralarınızın mikrop kapması gibi olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmazsınız. 

Kişisel Bakım ve Temizlik Eşyalarını Unutmayın

Doğa yürüyüşü sırasında ne kadar doğada kalacağınıza bağlı olarak yanınıza belirli kişisel bakım ve temizlik eşyalarını almalısınız. Çantanıza ıslak mendil, mendil ve kolonya gibi eşyaların yanı sıra diş fırçası, diş macunu, nemlendirici krem ve güneş kremi gibi eşyaları koyabilirsiniz. Bu eşyalara sürekli olarak yanınızda taşıdığınız farklı ürünler varsa onları da ekleyebilirsiniz. Ayrıca özellikle yaz aylarında çantanıza sivrisinek karşıtı krem ve jel gibi ürünler de koyabilirsiniz. 

3) Doğa Yürüyüşü İçin Sırt Çantası Nasıl Yerleştirilir?

Doğa Yürüyüşü İçin Sırt Çantası Nasıl Yerleştirilir?
Doğa Yürüyüşü İçin Sırt Çantası Nasıl Yerleştirilir?

Doğa yürüyüşü yaparken nasıl bir çanta kullanmanız ve çantanıza hangi eşyaları koymanız gerektiğine değindik. Bütün bunların yanında çantanıza eşyalarınızı düzgün bir şekilde yerleştirmeniz de oldukça önemli. Çünkü doğa yürüyüşü sırasında başa çıkmak isteyeceğiniz son şey çantanızın karmaşıklığı olacaktır. Çantanızı düzenli bir şekilde yerleştirerek yürüyüş esnasında eşyalarınızı kolay bir şekilde bulabilir ve zaman kaybetmeden yürüyüşünüze devam edebilirsiniz. Peki çantanızı nasıl yerleştirebilirsiniz?

  • İlk olarak ağırlık seviyesi en yüksek olan eşyalarınızı belirleyin. Genelde çantada en çok ağırlık yapanlar çadır, yedek ayakkabı, yemek kapları ve uyku tulumu benzeri eşyalar olur. Bu eşyaları çantanızın en alt kısmına düzgün bir şekilde yerleştirin.
  • İkinci olarak ise yine ağırlığı biraz fazla olan ama en alta konulacak kadar ağır olmayan eşyalarınızı çantanıza yerleştirmeye başlayın. Bunlar yanınıza alacağınız kıyafet gibi eşyalardır. 
  • Geriye kalan en hafif eşyaları ise çantanızın en üst kısmına yerleştirin. Su şişesi, atıştırmalıklar, harita ve pusula gibi eşyalarınızın en üstte durması, yürüyüş esnasında onlara daha rahat ulaşmanızı sağlar.
  • Çantanızın dışında kalan gözlere ise daha kolay ulaşabileceğiniz bir adet su şişesi, toka, mendil ve yağmurluk gibi eşyalarınızı koyabilirsiniz. 

Çantanızı bu düzende yerleştirdikten sonra çantanızı sırtınıza takarak dengesine bakın. Eğer çantanın içine koyduğunuz eşyaların dağılımlarını doğru yaptıysanız çantanız ağrılığından bağımsız bir şekilde çok daha dengeli hissettirecektir. 

4) Doğa Yürüyüşünde Sırt Çantası Nasıl Doğru Kullanılır?

Doğa Yürüyüşünde Sırt Çantası Nasıl Doğru Kullanılır?
Doğa Yürüyüşünde Sırt Çantası Nasıl Doğru Kullanılır?

Doğa yürüyüşü sırasında taşıdığınız çantanın belirli bir ağırlığı olacağı için yürüyüş esnasında omuriliğinizin zarar görmemesi adına çantanızı taşırken dikkatli olmalısınız. Bu zararı önlemek adına genelde doğa yürüyüşü için tercih edilen sırt çantalarında bel kemerleri oluyor. Yürüyüş yaptığınız sürece bu kemeri takmanız sırtınıza yüklenen ağırlığı azaltarak çantanızı daha rahat taşımanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra çantanızın omuz askılarının ayarının aynı olmasına dikkat etmelisiniz. Omuz askıları hizalı olmayan çantalar bir omuz üzerine daha çok ağırlık bindirerek vücudun duruşunun bozulmasına sebebiyet verir. Bu durum ise öncelikle yürüyüş esnasında dengenizin kolay bir şekilde bozulmasına, sırt ve omuz ağrılarına ve uzun sürede de duruş bozukluğuna neden olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız