Ölümün Ayıramadığı Aşkın Adresi: Tac Mahal

0
4442

Gözlerinizi ve yolunuzu Asya’nın aşk kokan mimarilerinden Tac Mahal’e çeviriyorum. Hindistan’ın en güzel ve en çok turist alan, dünyanın seçkin mimari anıtlarından biri olan Tac Mahal’i dilerseniz daha yakından tanıyalım.

Hindistan’ın Agra şehrinde 1631-1654 yıllarında inşa edilen anıt mezar, Babür İmparatorluğunun 6. hükümdarı Şah Cihan tarafından 17 Haziran 1631‘de 40 yaşına gelemeden ölen eşi Ercüment Banu Begüm için yaptırılmış.

Ercümend Banu’nun on dördüncü çocuğunu doğururken hayatını kaybetmesinden sonra hükümdarın eşine duyduğu sevgiyi bu görkemli anıt mezarla birleştirdiği anlatılır.

Dünyanın en pahalı aşk hikayesine konu olan Tac Mahal günümüz parası ile yaklaşık 1 milyar dolara yaptırılmış…

Nasıl bir sultanmış bu Doğacığım, nasıl bir aşkmış bu dediğinizi duyar gibiyim. Şah Cihan’ın 3.eşi Ercümend Banu, güzelliğinin yanı sıra iyilikseverliği ve zekasıyla imparatorluğun en gözde sultanıymış. Bu özelliğinden dolayı Şah Cihan eşine Mümtaz Mahal “dünyanın kraliçesi” ismini takmış ve öyle anılmaya devam etmiş.

Şah Cihan ona 16 yaşındayken aşık olmuş ve 5 yıl evlenebilmek için beklemiş. Şimdi demeyin madem bu kadar aşık neden 2 kişiyle daha evli? Maalesef politik ittifaklar gereği evlendiği ve bunların sözde olduğu söyleniyor (onlardan da çocuğu olduğu biliniyor ama napalım diplomatik zorunluluk).

Yani anlayacağınız yalnızca 3. eşini sevmiş Şah Cihan. Eşini her yere götürürmüş ve ondan ayrılmazmış. Çıktıkları seferlerden birinde de doğum yaparken ölmüş ve ölümün o acı ayrılığına Şah Cihan dayanamamış… Yemeden içmeden kesilip dış dünyayla iletişimini kesen imparator acısını bir miktar dindirmek için bu anıt mezarı yaptırmış anlayacağınız.

Tac Mahal, Agra, Hindistan

1983’ten beri UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan yapıt, yılda yaklaşık 3 milyon turist tarafından geziliyor. Bu 3 milyonu kendisine çeken neymiş diyorsunuz duyuyorum ve yazmaya devam ediyorum.

Türbe, iki yanında simetrik olarak inşa edilmiş cami ve konuk evi ile anıtsal giriş kapısından olan yapılar bütünü içine inşa edilmiş.

20 yılda tamamlanan eserin inşasında Osmanlı, İranlı, Suriyeli usta ve sanatkarlarla birlikte Hint ustalar da görev almış.

Tac Mahal’in asıl mimarının kim olduğu hakkında bir sürü görüş öne sürülmüş. Bunlardan bir tanesi ise Osmanlı mimarı Mehmet İsa Efendi. Doğacığım bize kanıtlarla gel derseniz 17.yüzyıldan kalma “Divan-ı Mühendis” adlı bir el yazmasında Üstad Ahmed’in Tac Mahal’in mimarı olduğundan bahsedilmiş. Hal böyle olunca 1930’larda bu görüş kabul edilmiş.

Tac Mahal, Agra, Hindistan

Geçelim bu mimarın görenleri büyüleyen eseri nasıl tasarladığına. Yapımında parlak,ince mavi damarları olan beyaz mermer kullanılmış.

Aynı mermerden bir de yerden yüksekliği 82 metre olan kubbe, Mimar İsmail Efendi tarafından yapılmış. Kubbe üzerinde altınlı bir aleme sahip.

Türbenin beyaz mermerden 4 minaresi bulunuyor. Ayrıca anıtın dört yanına Yasin suresinin tamamı yazdırılmış.

Tac Mahal, Agra, Hindistan

İnşaatında günde 20 bin işçinin çalıştığı söylenir. 305×580 metre ölçülerinde dikdörtgen avluda bulunan Tac Mahal, cephelerinin ortalarında 33 metre yüksekliğindeki taç kapılarıyla 75 metre yüksekliğindeki anıtı çevrelemekte.

Mümtaz Mahal ve Şah Cihan’ın sandukları üst katta,kubbenin altında bulunurken asıl lahitleri ise en alt katta bulunuyor. Sandukaların bulunduğu yerdeki kubbede ağızdan çıkan her sesin 7 kez yankılandığı da şöyle bir aklınızda bulunsun.

Tac Mahal Mimarisi

Tac Mahal’in yüz binlerce akik, sedef ve firüze gömülü olan duvarlarında ayrıca 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet çok iri inci de bulunuyor.

Tac Mahal Mimarisi

Görenlerin ayrıcalıklı sayıldığı bu yapıtın bir diğer büyüleyici güzelliği ise bahçesi. Yansıma havuzları ve peyzaj tasarımıyla eserin bahçesine de aşık olmaya hazırlanın.

Tac Mahal’e Nasıl Gidilir?

Agra, Hindistan

Tac Mahal Hindistan’ın Uttar Pradeş bölgesinde Agra şehrinde bulunuyor. Tabii ki önceliğimiz Hindistan’a uçak bileti almak. İstanbul-Agra arası direkt uçuş bulunmadığı için Yeni Delhi üstünden gitmenizi öneriyorum. İstanbul Yeni Havalimanı’ndan Air India‘nın da Türk Hava Yolları’nın da her gün her gün bir tane Yeni Delhi’ye direkt uçuşu var.

Agra, Hindistan

Doğacığım aman biz aktarma istemiyoruz diyorsanız bu uçuşları dikkatle takip edebilirsiniz. Yaklaşık 5 buçuk saat sonra artık Yeni Delhi’desiniz. Bir sonraki adımımız Agra’ya ulaşmak. Yeni Delhi-Agra arası üzülerek söylüyorum yine direkt uçuş bulunmuyor. Varanasi üstünden aktarma yapmanız gerekiyor.

Doğacığım çook uçuk uçmayalım artık diyorsanız yolumuzu raylara çevirebiliriz. Yeni Delhi-Agra arası trenle yaklaşık 2-3 saat sürüyor. Shatabdi Express, Superfast Express yahut Rajdhani Express trenlerini seçebilirsiniz. Agra’ya ulaştıktan sonra son adımımıza geçip Tac Mahal’e yollara düşüyorsunuz. Hindistan’ın Tuk-Tuk‘u olan(bir çeşit motor taksi) rickshawları kullanabilirsiniz. Pazarlık yapmayı da unutmayın benden söylemesi:)

Tac Mahal ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Tac Mahal Mihrab

Öncelikle Cuma günü hariç her gün, gün doğumundan batımına kadar ziyarete açık. İçeride ne kadar vakit geçirebiliriz diyenler için 3-4 saatten sonra yeni bilet kestiklerini duydum siz yine de dikkat edin zaten ortalama gezme süresi 1.5-2 saat; tek biletle her yeri dolaşabilirsiniz.

Olur da Cuma günü yolunuz düşerse sadece öğleden sonra ibadet için açık olduğunun bilgisini de vereyim.

Girişte bilet almak isteyenler için 3 farklı bilet noktası bulunuyor. Batı, Doğu ve Güney kapıları. Batı ve Doğu kapısı gün doğumundan batımına kadar açıkken Güney kapısı 08.00-17.00’a kadar hizmet veriyor.

Ayrıca girişlerde yerliler ve turistleri farklı sıralardan alıyorlar aman diyim boşuna sıra beklemeyin.

Bir de High Value Ticket ve General Value Ticket diye biletleri ayırmışlar. Daha az sıra beklemek isterseniz High Value Ticket almanızı öneririm. Doğacığım o kadar yol gittik bir de sıra beklemeyelim derseniz onlinedan biletinizi alabilirsiniz: asi.payumoney.com

Giriş ücreti 1100 Rupi. Ayrıca o kadar geldik Agra’da da biraz gezelim derseniz günübirlik turlara göz atabilirsiniz. Tac Mahal, Agra Kalesi, Fatehpur Sikri‘ni kapsayan turlar var. Çocuklar için 450, yetişkinler için 3000 Rupi haberiniz olsun.

Gündüzü ayrı gecesi ayrı Hindistan’ın tabii ki gece turları da mevcut. Bu turun biletleri yalnızca 1 gece öncesinden Archaeological Survey of India 22, Mall Road, Agra adresinden satışa sunuluyor. Gişeden 10.00-18.00 arası biletinizi temin edebilirsiniz. Bir ayda yalnızca beş gece düzenlendiğini de söyleyeyim. Dolunay günü, dolunaydan 2 gün önce ve sonrasında yapılıyor. 20.30-00.30 arası her 30 dakikada bir tur düzenleniyor ve her turda yalnızca 50 kişi bulunuyor. Ücreti yetişkinlerde 750, çocuklarda ise 500 Rupi.

***

Romantik hikayesi ve görünüşüyle binlerce kişiye ilham olan bu eşsiz yapıt geceleri sapsarı iken, sabahları ise bembeyaz görüntüsüne kavuşuyor. Gün doğumunda pembelere bürünen Tac Mahal’in bu renkliliğinin sebebi olarak Mümtaz Mahal’in his değişikliklerini yansıttığı söyleniyor. Dünyanın 7 yeni harikasından biri olan Tac Mahal’i umarım görme ayrıcalığına erişirsiniz.

Bu yazımın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Hoşçakalın ve seyahatle kalın 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız