Yeni Delhiā€™de Gezilecek Yerler

0
1173

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi, Ƨelişkilerle dolu; bazı yerlerini gezdiğinizde bir parklar ve bahƧeler şehri olduğunu dĆ¼ÅŸĆ¼nebilirsiniz ancak bazı yerlerdeki yoğun trafik ve yoksulluk sizi hayal kırıklığına da uğratabilir. Ancak ne olursa olsun sayısız tarihi esere ve birbirinden etkileyici doğal gĆ¼zelliklere sahip bu şehir gerƧekten bĆ¼yĆ¼leyici.

Yeni Delhi’ye ulaşım ve Yeni Delhi’de alışveriş, yeme-iƧme gibi konularda ayrıntılı bilgi almak iƧin Yeni Delhi Seyahat Rehberi yazımıza gƶz atabilirsiniz.

[awesome-weather location=”Yeni Delhi” size=”tall” units=”C”]

 

Yeni Delhiā€™de Gezilecek Yerler

Tarihi Eserler

HĆ¼mayun Şah TĆ¼rbesi

HĆ¼mayun Şah TĆ¼rbesi Hindistan

Adından da anlaşılacağı gibi, HĆ¼mayun Şah TĆ¼rbesi BabĆ¼r Ä°mparatoru HĆ¼mayun’un son ebedi istirahatgĆ¢hıdır.

Yeni Delhi’nin Nizamuddin Doğu bƶlgesinde yer alan tĆ¼rbe, Hindistan alt kıtasındaki ilk bahƧeli tĆ¼rbe ƶrneğidir. Bu gƶrkemli mimarlık eseri, 1569-70 yıllarında o zamanlar iƧin nadir olan kırmızı kum taşının kullanıldığı Ƨok az sayıda yapıdan biri.

HĆ¼mayun Şah TĆ¼rbesinin tasarımı Fars etkisi altında kalan tipik bir BabĆ¼r mimarisidir ve Ä°ranlı mimar Mirak Mirza Ghiyath tarafından tasarlanmıştır.

HĆ¼mayun Şah TĆ¼rbesi Yeni Delhi

Muhteşem tasarımı ve gƶrkemli tarihi sayesinde HumayĆ¼n Şah TĆ¼rbesi 1993 yılında UNESCO’nun DĆ¼nya Mirası Listesi’ne girmiştir.

Bu gƶrkemli tĆ¼rbe sĆ¼slĆ¼ ve gƶsterişli bir BabĆ¼r BahƧesi‘nin ortasında durmakta. Yamuna Nehri‘nin kıyısında yer alan bu tĆ¼rbe, eşleri, oğlu ve sonraki Ä°mparator Şah Cihan’ın soyundan gelenlerin de bulunduğu pek Ƨok diğer hanedan mensubuna da ev sahipliği yapmakta.

Kutub Minaresi

Yeni Delhi Kutub Minaresi

BirkaƧ kez doğal afetler sonucu tahrip olmasına rağmen turistlerin uğrak mekĆ¢nı olan Kutub Minaresi 71 metre yĆ¼ksekliğiyle dĆ¼nyanın en uzun kulelerinden biri ve Delhi’deki en yĆ¼ksek ikinci anıtıdır.

Mehrauli‘de bulunan ve UNESCO DĆ¼nya Mirası Listesi‘nde yer alan kulenin yapımına 1192 yılında Delhi Sultanlığı‘nın kurucusu olan Kutbeddin Aybak dƶneminde başlanmıştır.

Daha sonra, yĆ¼zyıllar boyunca kule Ƨeşitli yƶneticiler tarafından tamir ettirilmiştir. Bu gƶrkemli anıt Yeni Delhiā€™ye gidenlerin mutlaka gƶrmesi gereken gĆ¼zelliklerden biridir.

Kulenin kusursuz oymalar iƧeren şaşırtıcı mimarisi sizi bĆ¼yĆ¼leyecektir. Kulenin yanında Kutub Kompleksi, Demir SĆ¼tun ve Alai Darwaza gibi yapılar da yer almaktadır.

Dolaşırken, kendinizi Hindistanā€™Ä±n tarihine dalmış bulacak ve yapıya hayran kalmaktan kendinizi alamayacaksınız. Ā Mimariye merak duyanların kaƧırmaması gereken bir fırsat.

BugĆ¼nlerde bƶlge Delhililer iƧin ƶzellikle hafta sonlarını piknik yaparak geƧirdikleri bir bƶlge haline gelmiş durumda.

Bƶlgede yılda bir yapılan Kutub Festivali de bƶlgeyi birƧok insan iƧin bir cazibe merkezi haline getirmekte.

Lal (Kızıl) Kale

Lal (Kızıl) Kale Yeni Delhi Hindistan

Lal Kale, Yeni Delhi’nin ulusal başkentinde yer alan tarihi bir kaledir.

BabĆ¼r Hanedanı kaleyi şehrin merkezinde imparatorluk resmi konutu olarak kullanmışlardır.

Şah Cihan tarafından başkentin Ağra’dan Delhi’ye taşınması sonrasında 1639 yılında yaptırılmıştır. Bu gƶrkemli mimari eseri, ismini kırmızı kum taşı duvarlarından alır.

Ä°mparatoru ve hane halkını ağırlamanın yanı sıra, BabĆ¼r devletinin tƶren ve siyasi merkezi ve bƶlgeyi etkileyen ƶnemli olayların da merkezi olmuştur.

BugĆ¼n, bu anıt, Ƨok değerli ve Ƨeşitli eserlerin sergilendiği Ƨok sayıda mĆ¼zeye ev sahipliği yapıyor.

Lal (Kızıl) Kale Yeni Delhi Hindistan

Her yıl, Hindistan Başbakanı Bağımsızlık GĆ¼nĆ¼’nde burada ulusal bayrağı aƧar.

Eskiden Kale-yi MĆ¼barek veya MĆ¼barek Kale olarak adlandırılan Kızıl Kale, sularıyla kaleyi Ƨevreleyen hendekleri besleyen Yamuna Nehri kıyısı boyunca uzanır.

BugĆ¼n halk tarafından ‘Eski Delhi’ olarak bilinen, orta Ƨağdan kalma Şahcihanabad şehrinin bir parƧasıdır.

Kalenin BabĆ¼r mimarisinin mimari yaratıcılığını ve parlak bir dƶnemini temsil ettiği sƶylenebilir.

Kırmızı Kale, Hindistan’daki en popĆ¼ler anıtlardan biridir ve Yeni Delhi’deki ƶnemli bir turistik cazibe merkezidir.

2007 yılında UNESCO dĆ¼nya mirası listesine girmiştir.

Hindistan Kapısı

Hindistan Kapısı Yeni Delhi

PopĆ¼ler adıyla Hindistan Kapısı olarak bilinen Hindistan Savaş Anıtı, Yeni Delhi’deki Rajpath boyunca yer almaktadır.

Hindistan Kapısı’nın heybetli yapısı hayranlık uyandıran bir manzara ve Fransa’daki Zafer Takı (Arch de Triomphe), Mumbai’deki Hindistan GeƧidi ve Roma’daki Konstantin Kemeri ile karşılaştırılır. Bu 42 metre yĆ¼ksekliğindeki tarihi yapı Sir Edwin Lutyens tarafından tasarlandı ve Ć¼lkedeki en bĆ¼yĆ¼k savaş anıtlarından biri.

Hindistan Kapısı ayrıca her yıl Cumhuriyet Bayramı GeƧit Tƶreni‘ne ev sahipliği yapar. Birinci DĆ¼nya Savaşı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, Hindistan Kapısı’na gitmelisiniz. Aynı zamanda mimarlık sevenler iƧin de kaƧırılmaması gereken bir yapı.

Birinci DĆ¼nya Savaşı ve ĆœĆ§Ć¼ncĆ¼ Anglo-Afgan Savaşı sırasında ƶlen 82.000 Hint ve Ä°ngiliz askerine adanmış olan bu anıtın yĆ¼zeyinde 13.300 askerin adı yazılıdır.

Bu yapının temeli 1921 yılında atılmış ve anıt 1931 yılında Hindistan Valisi Lord Irwin tarafından aƧılmıştır.

Hindistan Kapısı’nın binaları da kemerin tam altında bir tĆ¼r yapı olan Amar Jawan Jyoti‘ye ev sahipliği yapmaktadır.

1971‘de Bangladeş Kurtuluş Savaşı‘ndan sonra inşa edilen Amar Jawan Jyoti, Hindistan’ın ƶlĆ¼msĆ¼z askerlerini sembolize eder.

Zengin tarihi geƧmişi ve şaşırtıcı mimarisiyle, Hindistan Kapısı şehirdeki en popĆ¼ler piknik yerlerinden biri haline gelmiş durumda.

Lotus Tapınağı

Lotus Tapınağı Yeni Delhi

Yeni Delhi’de bulunan Lotus Tapınağı, Bahai inancına adanmış bir yapı. DĆ¼nyanın en Ƨok ziyaret edilen ibadet yerlerinden biri olan binanın gƶrkemli yapısı beyaz muazzam bir lotus ƧiƧeği biƧiminde.

Bu tapınağın tasarımı Kanadalı mimar Fariborz Sahba tarafından yapılmış ve binanın inşası 1986 yılında tamamlanmıştır.

Tapınak milliyeti, dini, ırkı veya cinsiyeti ne olursa olsun herkese aƧık. Lotus Tapınağı, dĆ¼nyanın dƶrt bir yanında bulunan yedi Bahai ibadethanesinden biridir.

Tapınağın kompleksine girerken bĆ¼yĆ¼leyici bir giriş kapısına, gĆ¼zel ƧiƧek bahƧelerine ve parıldayan havuzlara rastlıyorsunuz. Tapınak kapılarına uzanan patika yemyeşil Ƨalılarla kaplı ve kalabalığa rağmen bir huzur hissi uyandırıyor. İƧeri girdikten sonra bĆ¼yĆ¼leyici mimarisi sizi iƧsel bir sessizliğe sokacak.

Herhangi bir inancın dini metinlerini okuyabilir ve sƶyleyebilirsiniz ve dini metinlerin mĆ¼zikal yorumlamaları tapınak kompleksinde herhangi bir engellemeyle karşılaşmadan sƶylenebilir.

Bahai Lotus Tapınağı, başkent Yeni Delhiā€™de mutlaka gƶrĆ¼lmesi gereken yerlerden biri. Sadece muhteşem mimarisini değil, tamamen farklı, keyifli bir ortamda yeni bir meditasyon yƶntemi de deneyimleyebilirsiniz.

MĆ¼zeler

Ulusal MĆ¼ze

Yeni Delhi Ulusal MĆ¼ze

Delhi’deki Ulusal MĆ¼ze eski eserlerin bulunduğu adeta bir hazinedir. Dans Eden Kız‘ın bronz heykeli, Rahip Başı ve Ana TanrıƧa’nın terakota (topraktan) heykeli gibi Ä°ndus Vadisi Uygarlığı‘na kadar uzanan eserler mevcuttur.

Ulusal MĆ¼ze’deki bir başka ilginƧ sergi de madeni para koleksiyonudur. Bu koleksiyonda Hindistanā€™Ä±n tarihi 6. yĆ¼zyıla kadar uzanan madeni paralar ile gƶzler ƶnĆ¼ne serilir.

MĆ¼zede ayrıca Buda’nın kutsal kalıntıları da bulunmaktadır.

Ulusal Modern Sanat Galerisi

Ulusal Modern Sanat Galerisi, Jaipurlu Maharajas‘ının eski evi olan Jaipur Evi’nde yer almaktadır.

Abanindranath Tagore, Raja Ravi Verma, Nandalal Bose, Jamini Roy ve Amrita Sher-Gil gibi Hint modern sanat akımının ƶncĆ¼leri tarafından yapılan ve 19. yĆ¼zyılın ortalarından başlayan kalıcı bir eser koleksiyonuna sahiptir.

Galeride Ƨağdaş sanatƧıların sergileri de dĆ¼zenlenmektedir.

ƜnlĆ¼ Hindistan Kapısı buradan sadece 10 dakikalık yĆ¼rĆ¼me mesafesindedir.

Parklar, Meydanlar ve Ɩnemli Bƶlgeler

Hauz Khas KƶyĆ¼

Hauz Khas KƶyĆ¼ Yeni Delhi

GĆ¼ney Delhi’de zengin bir semt olan Hauz Khas, orta Ƨağlardan beri Ƨok iyi bilinen bir yer. GĆ¼zel binaların etrafını bakımlı bir park Ƨevrelemektedir.

GĆ¼n batımı ve gĆ¼n doğumu sırasında kalenin manzarası kelimelerle ifade etmekten uzak bir şiirselliktedir. Şehir kĆ¼ltĆ¼rĆ¼nĆ¼n etkisi hissedilse de Ä°slam mimarisinin kalıntılarını bulmak mĆ¼mkĆ¼n.

Eski cazibesini muhafaza eden kƶyĆ¼n mevcut durumuna bakarak eski BabĆ¼r yaşamına ilişkin ipuƧları edinebilirsiniz. Hauz Khas KƶyĆ¼ā€™nde yer alan sayısız kafe, bar ve pub canlı gece hayatı aƧısından da Ć¼nlĆ¼dĆ¼r.

Yeni Delhi Hauz Khas KƶyĆ¼

Hauz Khas kompleksinde bir su deposu, bir Ä°slami eğitim kurumu, bir cami ve bir tĆ¼rbe de mevcut. Bƶlgede 14. ve 16. yĆ¼zyıllardan kalma kubbeli mezarlar da bulunmaktadır. Tuğlak Hanedanlığı‘nın Ć¼nlĆ¼ bir hĆ¼kĆ¼mdarı olan Feroz Şah Tuğlak‘ın mezarı da burada yer almakta.

Hauz Khas gĆ¼nĆ¼mĆ¼zde Ƨok sayıda restoran, sanat galerisi ve butik ile lĆ¼ks bir bƶlgeye dƶnĆ¼ÅŸmĆ¼ÅŸ durumda. Ƈevresindeki kafelerde etkileyici yiyeceklerin tadını Ƨıkarabilirsiniz.

CEVAP VER

LĆ¼tfen yorum giriniz!
LĆ¼tfen isminizi yazınız