Tahran Seyahat Rehberi

0
945

İran’ın başkenti olan Tahran, Elbruz dağlarının güney yamaçlarında kurulmuştur. 13 milyonu aşan nüfusuyla Tahran, ülkenin ekonomik sanayi ve kültür açısından en önemli şehridir.

Hazar Denizi‘ne yaklaşık 100 kilometre uzakta bulunan Tahran köklü bir tarihi ve kültürü neticesiyle her yıl milyonlarca turistin kendine çekmiÅŸtir.

Bu yazıda okurlarımız için Tahran’a gitmek için plan yapmadan önce bilmeniz gereken bilgileri oluşturduk.

Tahran’da mutlaka görülmesi gereken tarihi eserler ve doÄŸal güzellikler hakkında bilgi edinmek için Tahran’da Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Tahran’da İklim, Ne Zaman Gidilir?

Tahran’da İklim, Ne zaman Gidilir?

Tahran genel olarak step ikliminin özelliklerini barındırır. Tahran’da yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise soÄŸuk ve karlı bir ÅŸekilde geçmektedir.

Yıllık ortalama sıcaklığı ise 15-16 derece arasındadır. Ortalama 29-30 derece sıcaklık ile temmuz ayı Tahran’da en sıcak ay, 2-3 derece sıcaklık ile de ocak ayı Tahran’da en soÄŸuk aydır.

Tahran Kış

Az yağış alan bir şehirdir. Eğer sıcak ve kurak havalar sizi bunaltıyorsa temmuz ayında gitmemenizi öneririz. Temmuz ayı 1 mm yağışla Tahran da en kurak geçen aydır.

[awesome-weather location=”Tahran” size=”tall” units=”C”]

 

Peki, Tahran’a gitmek için en uygun zaman ne diye soracak olursanız mayıs ile eylül ayları arası Tahran’ a gitmek için en uygun aylardır.

Eğer dağ tırmanışlarını seviyorsanız eylül ve ekim ayları dağ tırmanışı yapmak için en uygun aylardır.

Tahran’a Ulaşım, Nasıl Gidilir? & Şehir içi Ulaşım İmkanları

Tahran’a Ulaşım, Nasıl Gidilir? & Şehir içi Ulaşım İmkanları

Türkiye’den Tahran’a gitmek için uçakla ya da tren yolculuk yapabilirsiniz. İstanbul-Tahran arası direkt uçak seferleri ortalama 3 saat sürmektedir.

Ä°mam Humeyni Havaalanı’ndan Tahran’ın ÅŸehir merkezine gitmek için metro ya da taksileri kullanarak gidebilirsiniz. Metro ile gitmek için Harem-e Mottahar metrosunu kullanmalısınız.

Metrolar geceleri çalışmadıkları için eğer gece Tahran’a inecekseniz taksiden başka bir alternatifiniz bulunmamaktadır. Taksi ile kent merkezine yaklaşık yarım saatte ulaşım sağlayabilirsiniz.

Eğer biraz daha uzun bir yolculuk yapmak ve yolculuk yaparken de başka doğa güzelliklerini görmek isterseniz trenle yolculuk yapmanızı öneririz. Tren yolculuğu 2-3 gün arası sürmektedir. Tren yolculuğu için Van’dan Tebriz’e ulaşım sağlayan trenlere binmelisiniz.

Tahran’da şehir içi ulaşım oldukça rahattır. Şehir içi birçok toplu taşıma araçları mevcuttur lakin toplu taşıma araçlarında dikkat etmeniz gereken kurallar vardır. Otobüs ve metro ile ulaşım sağlamak isteyen kadın ve erkekler için ayrı bölümler bulunmaktadır ve buna uymak gerekmektedir.

Şehri gezmek için otobüsleri rahatça kullanabilirsiniz. Otobüslerle şehrin dört yanına gidebilirsiniz. Otobüslerin bir kısmı biletli bir kısmında ise nakit para alınmaktadır. Biletli otobüslere binmek için duraklarda bilet gişelerinden bilet alabilirsiniz. Bilet değil de nakit para alan otobüslerde mesafeye göre para alındığı için ücret otobüsten inildiğinde ödeniyor. Ücretler de 1000 ile 4000 riyal arasında değişiklik göstermektedir.

Metro ile ulaşım seferlerin sık olması, hızlı olması ve trafiğe takılmadan gideceğiniz yere daha kısa sürede gideceğiniz için metroyla kolaylıkla bir yerden bir yere gidebilirsiniz. Metro için biletleri de duraklardaki gişelerden alabilirsiniz. Tek binişlik metro bilet fiyatı 2500 İran riyalidir. Eğer taksi kullanmak istiyorsanız şu bilgileri bilmeniz sizin için faydalı olacaktır.

Taksiler Tahran’da taksimetresiz çalışmaktadır. Dikkat etmeniz gereken hususlardan bir diğeri ise net bir fiyat söz konusu olmadığı için bazı taksi şoförleri turistlerden fazla ücret alma niyetinde oldukları için size önerimiz taksiye binmeden önce pazarlık yaparak taksi ile ulaşım sağlamanızdır. Taksiyle ulaşım sağladığınızda ödeyeceğiniz ortalama fiyat 5000 riyaldir.

Tahran’da Gece Hayatı Ve AlışveriÅŸ

Tahran'da Gece Hayatı Ve Alışveriş

İran’ın yasalarından ötürü Tahran’da gece hayatı pek yok gibi. Gizli ev partilerinde eğlenmeniz mümkün ama güvenlik ve gizlilik için yabancıları partilere pek sokmuyorlar. Kadın erkek girebileceğiniz alkol alıp eğlenip dans edebileceğiniz mekanlar yasaklı olmasına rağmen bu kurallara uymayanlar var ama bu açık açık olmuyor.

İran yasalarından dolayı halk eğlenirken gizli saklı eğleniyor yakalanma durumunda ise hapse atılma durumu söz konusu olabilir. Siz de bunlara dikkat etmelisiniz.

Devrim öncesinde şaraplarıyla meşhur olan Tahran’da şu anda alkol tüketimi yasaktır. Bazı işletmeler alkol satışı yapılıyor ama yasalara aykırı olduğu için bu satış el altından yürütülüyor.

Peki, Tahran’a gidip de eğlenemeyecek miyim sorusunu bize sormadan size şunu söyleyebiliriz. Tahrandaki lüks otellerin bir kısmında gece eğlenceleri için mekanlar bulunmaktadır. Ayrıca orada yüksek alkol oranı olan alkollerin satışı yapılmamaktadır.

Şehirde akşam yemeği yiyebileceğiniz restoranlar bulunmaktadır. Çay evleri ve canlı müzik mekanları da bulunmaktadır ama kadın ve erkek ayrı bölümler vardır. Evli çiftlerin aynı mekanda oturmalarında ise bir sakınca yoktur.

Şehirde nargile tüketimi de oldukça fazladır ama kadınların nargile içmeleri de yasaktır. Çoğu kafeler bu kurala uymasa da yakalanmanız durumunda ceza alabilirsiniz.

Tahran’da eğlence hayatının dolu dolu yaşandığı gün ise perşembedir. Cuma gününün İslam’da kutsal olmasından dolayı cuma günü resmi tatildir.

Tahran Halı Pazarı

Tahran’da büyük mağazalar ve alışveriş merkezlerinin sayısı çok fazla değildir. Onun yerine açık ve kapalı çarşılar bakkallar ve semt pazarları almış durumdadır.

Tahran İran Alışveriş

Dünyanın en büyük çarşılarından biri olan Tahran Büyük Çarşısı‘nda el dokuması Fars kilimleri ve halıları, seramik, cam, antika eÅŸyalar ve ipekli ürünler bulunmaktadır.

Tahran Kapalıçarşı

Hediyelik eşyaları buradan alabilirsiniz ama şunu söylemeliyiz; şehirde kredi kartı ile alışveriş pek yaygın değil. Yanınıza nakit para almanızda fayda vardır.

Tahran Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tahran hakkında bilmeniz gereken kısa bilgiler şunlardır: Para birimi İran riyalidir. Resmi dili Farsçadır. Acil yardım numarası 115, İtfaiye 125, Polis 110’dur.

Tahran’a gidecek kadın turistlerin ve erkek turistlerin dikkat etmeleri gereken birkaç husus vardır. Tahran’da şeriat kuralları geçerlidir. Kadınların başlarının açık olarak gezmesi yasaktır. Turistler içinde böyle bir yasak mevcuttur. Yanınızda şal bulundurmanız size kolaylık sağlayacaktır. Erkeklerinse kapri ve şort giymeleri yasaktır.

Tahran’da Yeme-İçme

Tahran Yeme İçme

Tahran’da İran ve Fars mutfağına ait lezzetli yemekler bulabilirsiniz. Geleneksel yemekler yemek istiyorsanız şehirde geleneksel restoranlar bulunmaktadır.

Tahran’da geleneksel restoranların dışında uluslararası yemek yapan restoranlarda bulunmaktadır. Tahranlılar turşu ve pirinç tüketimine oldukça önem veriyorlar.

Ä°ran Yemek

Yemeklerin çoğunda ise et olarak kuzu etiyle yapılmış yemekleri tüketiyorlar. Kuzu etiyle yapılmış olan Taas kebabı, Hosseini kebabı ve Barg kebabı Tahran mutfağının geleneksel yemeklerinden birkaçıdır.

Tahran mutfağında yapılan çoğu tatlıları biliyor olsa da pişirme farklılıklarından ötürü bu tatlılarda daha farklı lezzet bulabilirsiniz.

Baklava ve helvayı her ne kadar Türkiye’de çokça yemiÅŸ olsanız bile Tahran’da bu tatlıların tadına bakmanızı öneririz.

Bizim ülkemizde aşure olan tatlımız Tahran’da Sholeh zard olarak geçiyor. Bu tatlıyı da Tahran’da tatmaktan çekince duymamanızı tavsiye ediyoruz.

Her ülkenin yemeklerinde, tatlarında farklılık olduğu gibi bahşiş konusu da Tahran da aşina olmadığınız bir şekilde oluyor. Tahran restoranlarında yemek sonrası bahşiş verdiğinizde ilk ve ikinci seferde bahşiş reddediliyor. Bu Tahran’da bir adettir. Çalışanlar üçüncü seferde bahşişi kabul ediyorlar. Bu bilgiyi de paylaştıktan sonra Tahran mutfağına ait yemekleri aşağıda biraz daha detaylı anlatalım:

Barg Kebabı

Tahran da ve İran da sıkça tüketilen Barg Kebabı, soğan, tuz, karabiber, soğan ile terbiye edilmiş kuzu eti ya da kemiksiz sığır etiyle yapılan bir kebaptır.

Çilav

Ä°ran’da sıkça tüketilen yemeklerden biri de pilavdır. Çilav da Ä°ran’ın pilavıdır.

Jasmin pirinç kullanılarak yapılır. Türkiye’deki pilavlardan farkı tereyağı ile hazırlanmasıdır.

İsteğe göre safran da katılır. Patatesli Çilav da vardır.

Heimeh

Heimeh pilav ile gelen bir güveç yemeğidir. Heimeh’in malzemeleri bezelye, patates, pirinç ve kızarmış patlıcandır.

Tabi yemek yapılırken baharatı da unutmamak gerekir.

Heimeh yemeğinde safran ve tarçın yemeğe atılır.

İran’daki birçok eşsiz lezzetteki yemekler gibi Heimeh de yiyenlerin memnun olduğu bir İran yemeğidir.

Tatmanızı öneririz.

Zereshk Pilavı

İran’a seyahat edenlerin mutlaka denemesi gereken yemeklerden biri olan Zereshk Pilavı, zereshk malzemeleri, safran ve şekerin eklenmesi ile yapılıyor.

Kızarmış tavukla beraber servis edilir. Tahran’da birçok restoranda bulunan bir yemektir.

Acem Pilavı

Etli pilava, fıstık, tarçın ve kuş üzümü eklenerek hazırlanan Acem pilavı İran halkı ve oraya gezmeye giden turistler tarafından çok sevilen bir yemektir.

Qormeh Sabzi

Maydanoz, ıspanak, kişniş tere ve dereotunun doğranarak kavrulup kırmızı fasulye, limon, kırmızı et ya da tavuk eti ile birlikte pişirilmesiyle oluşan yemektir.

İran’da genellikle pilavlar ile birlikte servis edilen qoemeh sabzi yemeği İran’da neredeyse her restoranda bulabileceğiniz bir yemektir.

Abgusht

Kemikli kuzu eti, domates, patates, nohut, soğan ve zerdeçalın harman edilip uzun süre pişirilmesiyle oluşan lezzetli bir yemektir. Tahran gezinizde mutlaka tadına bakın.

Ash e Doogh(Ayran Aşı Çorbası)

Ayranın içine pirinç konulup kaynatıldıktan sonra içine pişmiş nohut, yeşil sarımsak, pazı, ıspanak ve nanenin eklendikten sonra servis edilen yemektir.

Maklube

Pirinç, patlıcan, domates, soğan ve kırmızı et ile yapılan,  ülkemizde de sıkça yapılan, ülkemizde de çokça yenilen bu yemek Tahran halkı tarafından da çokça tercih edilmektedir.

Tah Chin

Malzemeleri tavuk, yumurta, yoğurt ve safranla birlikte yapılan pilav.

Lezzeti çok olmasıyla birlikte farklı bir yemek olan Tah chin, tavuk parçalarının etrafı safranlı pilavla kaplı bir şekilde yapılıyor. Bu özel yemeği yemeden dönmemelisiniz.

Fesenjan

Ceviz ve nar salçasını bir kapta karıştırdıktan sonra su, soğan, ördek eti veya tavuk eti eklendikten sonra yaklaşık 5 saat pişen bu yemeğin pişmesi uzun sürse de bu yemeği yerken bu zahmetin karşılığını lezzet olarak alacağınızdan hiç şüphemiz yok. Bu yemek lezzetini cevizin kendi yağına borçludur diyebiliriz.

Bastani

Dondurmaya İranlılar bastani diyorlar. Safran, gül suyu ve fıstıkla hazırlanan bastani çeşitlerini çok seviyorlar

Tahran’da Etkinlik ve Festivaller

Tahran’da yıl boyu süren çeşitli festivaller ve etkinlikler bulunmaktadır. Bu festivaller ve etkinliklere katılmak istiyorsanız Tahran’a gitmeden önce etkinliklere ve tarihlerine bakıp seyahatinizi ona göre ayarlamanızı öneririz.

Tahran Kitap Fuarı

Her ülkenin birçok şehrinde düzenlenen kitap fuarları Tahran’da da düzenlenmektedir. Tahran Kitap Fuarı her yıl mayıs ayında başlamakta olup 15 gün boyunca sürmektedir.

Uluslararası Fecr Film Festivali

Uluslararası Fecr Film Festivali her yıl şubat ayında düzenlenmekte olup, dünyanın birçok ülkesinin çektiği filmlerin gösterildiği, sinema alanında başarılı insanlarla söyleşilerin yapıldığı bir festivaldir.

Şubat ayında gidecek sinemasever ziyaretçilerimizin Tahran gezi planı yaparken gitmelerini tavsiye ettiğimiz festivallerden biridir.

Tahran Kukla Tiyatrosu Festivali

Kukla gösterileri izlemek çocukların çok hoşuna gidiyor olsa da yaşça büyük ziyaretçilerimizin de kukla gösterilerini izlerken çocukluklarından kesitler bulup keyifli vakitler geçirebileceği Tahran Kukla Tiyatrosu Festivali, Tahran halkı tarafından çokça rağbet görmesi, bu festivali diğerlerinden başka bir yere koyuyor.

Her yılın ağustos ayında düzenlenen bu festivalde,  İran’da belli başlı mitolojik karakterlerin ve birbirinden güzel kuklalarla gösteri yapılıyor. Renkli ve eğlenceli olan bu ortamı da kaçırmamanızı öneririz.

Parvin Etesami Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

Konu başlığı kadın olan filmlerin gösterildiği bu festival her sene aralık ayında düzenlenmektedir. Başarılı kadın sanatçılarla söyleşiler yapılan bu festivali de Tahran gezi planınıza dahil etmenizi öneririz

Dizin Kayak Merkezi

Tahran’ın kuzeyinde yaklaşık 125 kilometre uzaklığında bulunan Dizin Kayak Merkezi, kar yağışından sonra başta Tahran halkının sonra da turistlerin yoğun ilgisine maruz kalıyor.

Birçok yarışmaların da düzenlendiÄŸi bu merkez Ä°ran’ın en iyi kayak pistlerinden birisidir. EÄŸer kış aylarında Tahran seyahati yapmayı düşünüyorsanız, Dizin Kayak Merkezi’ne uÄŸrayıp kayak yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız