Trabzon Gezilecek Yerler: Trabzon’da Mutlaka Görmeniz Gereken 48 Yer

0
134147
Trabzon Gezilecek Yerler: Trabzon'da Mutlaka Görmeniz Gereken 48 Yer
Trabzon Gezilecek Yerler: Trabzon’da Mutlaka Görmeniz Gereken 48 Yer

Trabzon’a gidilince ne yapılır?

Trabzon’a yaptığınız seyahatinizde, şehirdeki tarihi ve doğal güzellikleri gezebilir, Uzungöl gibi doğal alanlarda doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

Trabzon neyi ile ünlü?

Trabzon, muhteşem doğası, Sümela Manastırı ve Uzungöl gibi tarihi yapıları, yöresel lezzeti olan Hamsiköy sütlacı ve balık yemekleri ile ünlüdür.

Trabzon’da ne yemeli?

Trabzon’da mutlaka Karadeniz mutfağının eşsiz lezzetlerinden hamsi tava, mısır ekmeği ve Akçaabat köftesi tatmalısınız.


Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, kartpostal güzelliğindeki doğası ile öne çıkan yaylalarıyla dikkat çekiyor. Ülkemizde yayla turizminin yapıldığı ender şehirlerden birisi olan Trabzon, sadece yaylaları için değil tarihi yapıları ve güzel plajları için de ziyaret ediliyor .

Kara yolu ve hava yolu araçlarını kullanacak ulaşabileceğiniz Trabzon’da, havaalanı şehir merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Trabzon’da şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanırken Trabzon Kart olarak adlandırılan akıllı kart kullanılıyor.

Oksijene doyacağınız yemyeşil yaylaları, uzun sahilleri ve tarihi güzellikleri ile sizleri bekleyen Trabzon’daki görülmesi gereken yerlere gelin daha yakından bakalım. Şimdiden hepinize keyifli bir Trabzon gezisi dileriz.

Trabzon gezilecek yerler listesi:

1)  Sümela Manastırı

Sümela Manastırı
Sümela Manastırı

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki Sümela Manastırı, Trabzon’da gezilecek yerler arasında başta geliyor. Halk arasında Meryem Ana Manastırı olarak anılan tarihi yer, Maçka İlçesi’nin Altındere Köyü sınırları içinde yer alıyor. Altındere Vadisi Milli Parkı sınırları içerisindeki Sümela Manastırı, il merkezine 42 kilometre ilçe merkezine ise 19 kilometre mesafede konumlanıyor.

Denizden 1150 metre yükseklikteki Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi, haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Müze Kart sahiplerinin ücretsiz bir biçimde girebileceği Sümela Manastırı’na girişlerde kartı olmayanlardan 450 TL alınıyor.

Tuğba’nın notu: Patika yolları ve merdivenleri ile yürüyüşü biraz zorlu bir hale getiren Sümela Manastırı’na giderken rahat ayakkabılar giymeniz, bu güzel tarihi eseri daha rahat ve güvenli bir şekilde gezebilmeniz açısından oldukça önemli.

Sümela Manastırı konumu

2)Trabzon Kalesi

 Trabzon Kalesi
Trabzon Kalesi

Trabzon il merkezindeki Trabzon Kalesi, şehirde günümüze en iyi durumda ulaşabilen tarihi eserlerin başında geliyor. Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar ismindeki üç ayrı kısımdan oluşan Trabzon Kalesi, deniz kıyısından başlayarak şehrin arkasındaki tepelere kadar uzanıyor.

Trabzon Kalesi’nin surlarının en eski bölümü MÖ 4. yüzyıl Roma Dönemi’ne tarihleniyor. Bizans Çağı’na ait eski temeller üzerinde yükselen Trabzon Kalesi, ücretsiz bir şekilde gezilebiliyor.

Trabzon Kalesi konumu

3) Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü
Atatürk Köşkü

Atatürk’ün Trabzon ziyaretlerinde kullanılan köşk, il merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Atatürk Köşkü olarak anılan bu güzel bina, 1943 yılında müzeye dönüştürülerek hizmete açılmış. Avrupa Rönesans mimarisinin etkilerini yansıtan Atatürk Köşkü, Soğuksu semtinde küçük bir çam korusu içinde konumlanıyor.

Trabzon’da gezilecek yerler arasındaki Atatürk Köşkü, haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında gezilebiliyor. Müze Kart’ın geçerli olmadığı Atatürk Köşkü’ne giriş ücreti ise 60 TL.

Tuğba’nın notu: Atatürk Köşkü’nün içinde fotoğraf çekmek yasak. Fakat köşkün dışında güzel manzaraların tadını çıkararak bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Atatürk Köşkü konumu

4) Ayasofya Kilisesi

Ayasofya Kilisesi
Ayasofya Kilisesi

Eskiden Ayasofya Kilisesi olan tarihi bina, günümüzde cami olarak hizmet veriyor. Bir dönem de müze olarak hizmet veren Trabzon’un Fatih Mahallesi’ndeki Ayasofya Kilisesi, Trabzon Rum İmparatorluğu’nun günümüze en iyi şekilde korunarak ulaşan eserlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Bizans, Gürcü ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyan Ayasofya, Trabzon şehir merkezinde gezilecek yerler arasında bulunuyor.

Ayasofya Kilisesi konumu

5) Boztepe

 Boztepe
Boztepe

Trabzon şehir merkezinin 3 kilometre güneydoğusundaki Boztepe, eski zamanlardan beri dini açıdan önemli bir merkez olarak karşımıza çıkıyor. Bizans ve Pontus İmparatorluğu Döneminde Minthrion adı verilen tepede; Aziz John Kilisesi, Kaymaklı Manastırı, Ejderha Çeşmesi ve Panagia Theoskepastos (Kızlar) Manastırı yer alıyor.

Araklı İlçesi’ndeki Boztepe’deki seyir terasından şahane Trabzon manzaralarını seyredebilirsiniz. Güzel bir yürüyüş yolunu kullanarak ulaşabileceğiniz Boztepe Seyir Terasına girişlerde kişi başı 20 TL ücret ödenmesi gerekiyor.

Boztepe konumu

6)  Kaymaklı (Amenapırgiç) Manastırı

Kaymaklı (Amenapırgiç) Manastırı
Kaymaklı (Amenapırgiç) Manastırı

Amenapırgiç Ermeni Kilisesi olarak da bilinen Kaymaklı Manastırı, geçmişte Trabzon bölgesinin Ermenileri için en önemli ibadethaneymiş. Kaymaklı Manastırı, 1424 yılında Trabzon İmparatorluğu Döneminde Hoca Sıtepanos Şemsedli (Şemseddin) tarafından yapılmış.

Eskiden içinde bir süt çeşmesi bulunduğu için Kaymaklı Manastırı ismini alan tarihi yapıdan günümüze kilise harabeleri ve bir şapel ulaşmış. Trabzon’un tarihi yerleri arasındaki Kaymaklı Manastırı, tarihi ve dini dokusu sebebiyle hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

Kaymaklı (Amenapırgiç) Manastırı konumu

7) Uzungöl

Uzungöl
Uzungöl

Uzungöl Tabiat Parkı’nın bir parçası olan Uzungöl, Çaykara İlçesi’nin Uzungöl Mahallesi’nde yer alıyor. Yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşan Uzungöl, Trabzon’un doğal güzellikleri arasında gösteriliyor.

1000 metre uzunluğa ve 500 metre genişliğe sahip olan Uzungöl, il merkezine 100 kilometre mesafede konumlanıyor. Uzungöl hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.

Daha fazlası için: Trabzon Uzungöl Yaylası

Tuğba’nın notu: Uzungöl’ün etkileyici manzarası ile daha çok vakit geçirmek için bu bölgede konaklama yapmayı düşünüyorsanız, göl kenarındaki ahşap bungalovlarda konaklayabilir, doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz.

Uzungöl konumu

8)  Karester Yaylası

Karester Yaylası
Karester Yaylası

Trabzon’da ne yapılır diye soracak olursanız, sizlere cevabımız yaylaya çıkmak olur. Uzungöl’e 11 kilometre mesafedeki Karester Yaylası, Trabzon’un muhteşem doğasına tanıklık edebileceğiniz güzel bir yer. Yeşilin her tonunu bünyesinde barındıran Karester Yaylası’nda hayvancılık yapılıyor. Uzungöl’ü kuş bakışı bir açıdan görebileceğiniz Karester Yaylası, Trabzon’un ziyaret edilmesi gereken yaylaları arasında bulunuyor.

Karester Yaylası konumu

9) Altındere Vadisi Milli Parkı

Altındere Vadisi Milli Parkı
Altındere Vadisi Milli Parkı

Sümela Manastırı’nı içinde barındıran Altındere Vadisi Milli Parkı, Trabzon’un güneyinde yer alıyor. Doğu Karadeniz Dağ Silsilesi üzerindeki Altındere Vadisi Milli Parkı, il merkezine 48 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Bitki zenginliği sayesinde yüksek oksijene sahip olan Altındere Vadisi Milli Parkı’nda doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

Eskiden gözetleme yeri görevi yapan Aziz Barbara Şapeli de Altındere Vadisi Milli Parkı içerisinde bulunuyor. Tarihi ve doğal güzelliklerin bir arada bulunduğu Altındere Vadisi Milli Parkı, Trabzon’da gezilmesi gereken yerler arasında gösteriliyor.

 Altındere Vadisi Milli Parkı konumu

10) Kızlar Manastırı (Panagia Theoskepastos Manastırı)

Kızlar Manastırı (Panagia Theoskepastos Manastırı)
Kızlar Manastırı (Panagia Theoskepastos Manastırı)

Boztepe’nin eteklerinde yer alan Panagia Theoskepastos Manastırı, Kızlar Manastırı olarak da isimlendiriliyor. Trabzon İmparatorluğu Döneminde inşa edilen Panagia Theoskepastos Manastırı, bir kadın manastırı olma özelliğini taşıyor. İki teras üzerine inşa edilen Kızlar Manastırı koruyucu yüksek bir duvarla çevrili. Manastırdaki kaya kilisesinin içinde III. Aleksios, eşi Theodora ve annesi İrene’den bahseden yazıt ve portreler bulunuyor.

Kızlar Manastırı pazartesi günleri hariç haftanın altı günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açık. Müze Kart’ın geçmediği Kızlar Manastırı’na giriş bileti için 60 TL ödeniyor.

Kızlar Manastırı (Panagia Theoskepastos Manastırı) konumu

11) Trabzon Şehir Müzesi

Trabzon Şehir Müzesi
Trabzon Şehir Müzesi

2017 yılında açılan Trabzon Şehir Müzesi, şehrin kültürel mirasını gelecek nesillere aktarıyor. Trabzon Şehir Müzesi’nde kentin dönemsel kronolojisi, halkın sosyal yaşamı, yayla kültürü, mutfak kültürü, sağlık tarihi, eğitim tarihi ve ekonomik hayatı hakkında bilgiler veriliyor.

Pazartesi hariç her gün 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Trabzon Şehir Müzesi’nde, Müze Kart geçerli değil. Müzeye girişlerde tam bilet için 60 TL, indirimli öğrenci bileti için ise 20 TL alınıyor. Trabzon Şehir Müzesi’nde anlatımlı kulaklık cihazı almak isterseniz 100 TL ödemeniz gerekiyor.

Trabzon Şehir Müzesi konumu

12) Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)

Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)
Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)

Günümüzde Trabzon Müzesi olarak kullanılan Kostaki Konağı, 1900’lü yılların başlarında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından yaptırılmış. Mimarlarının İtalyan olduğu belirlenen Kostaki Konağı’nın yapımında kullanılan çoğu malzeme İtalya’dan getirtilmiş. Hem içi hem de dışı ihtişamlı bir görünüme sahip olan Kostaki Konağı, 2001 yılında Trabzon Müzesi olarak hizmete vermeye başlamış.

Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Trabzon Müzesi’ni Müze Kart sahipleri ücretsiz bir biçimde gezebiliyor. Şehir merkezinde yer alan Trabzon Müzesi’ne girişlerde Müze Kartı olmayanlardan 60 TL alınıyor.

Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı) konumu

13) Trabzon Tarih Müzesi

Trabzon Tarih Müzesi
Trabzon Tarih Müzesi

Kent merkezindeki Trabzon Tarih Müzesi, 4 bin yılı aşkın tarihsel geçmişe sahip olan şehir hakkında bilgiler veriyor. 2016 yılında hizmete açılan Trabzon Tarih Müzesi’nde; 7800 adet tarihi belge ve 2200 tane fotoğraf sergileniyor.

Tarihi bir Türk evinde yer alan Trabzon Tarih Müzesi’ni haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze Kartın geçerli olmadığı Trabzon Tarih Müzesi’ne girişlerde 10 TL ödenmesi gerekiyor.

Trabzon Tarih Müzesi konumu

14) Vazelon Manastırı

Vazelon Manastırı
Vazelon Manastırı

Trabzon’un Maçka İlçesi’ndeki Vazelon Manastırı, 270 yılında inşa edilmiş. Trabzon şehir merkezinin 40 kilometre güneyindeki manastır, çeşitli onarım ve yenilemeler geçirerek günümüze ulaşmış.

Vazelon Manastırı’nın dış duvarlarında cennet, cehennem ve mahşer günü ile ilgili freskler görülüyor. Kiremitli Köyü’nün 7 kilometre batısındaki çam ağaçları arasında yer alan Vazelon Manastırı, Trabzon’un gezilecek tarihi yerleri arasında gösteriliyor.

Vazelon Manastırı konumu

15) Küçük Ayvasıl Kilisesi

Küçük Ayvasıl Kilisesi
Küçük Ayvasıl Kilisesi

Trabzon şehir merkezindeki Küçük Ayvasıl Kilisesi, Azize Anna Kilisesi olarak da isimlendiriliyor. Trabzon’un en eski kiliselerinden birisi olan dini yapının kitabesinde kilisenin MS 884 yılında I. Basileios tarafından onarıldığı yazıyor. Doğu – batı doğrultusunda üç nefli bazilika planlı olarak inşa edilen Küçük Ayvasıl Kilisesi, haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Küçük Ayvasıl Kilisesi konumu

16) Trabzon Botanik Park

Trabzon Botanik Park
Trabzon Botanik Park

2018 yılında açılan Trabzon Botanik Parkı, Ortahisar İlçesi’nin Çamoba Mahallesi’nde konumlanıyor. Trabzon Botanik Park, Karadeniz Bölgesi’nin ilk botanik parkı olma özelliğini taşıyor. Parkın içerisinde 21 farklı çeşidi barındıran bir fındık bahçesi, 7 adet atölye binası ve bir herbaryum yer alıyor. Ücret ödemeden gezebileceğiniz Trabzon Botanik Parkı’nda ayrıca tuvalet, mescit, oyun evi, restoran ve kır kahveleri gibi olanaklar bulunuyor.

Tuğba’nın notu: Trabzon Botanik Parkt’a yürüyüş yaparken çocuklarınız için güvenli oyun alanları bulabilirsiniz. Ayrıca, parkın çeşitli bölümlerinde dinlenme alanları ve kafe de bulunuyor.

Trabzon Botanik Park konumu

17) Yeni Cuma Cami

Yeni Cuma Cami
Yeni Cuma Cami

Eskiden Hagios Evgenios Kilisesi olarak kullanılan yapı, günümüzde Yeni Cuma Cami olarak hizmet veriyor. Trabzon’un kurtarıcı ve koruyucu azizi Eugenios’a ithaf edilen Hagios Evgenios Kilisesi’nin ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmiyor.

1461 yılında Trabzon Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilince II. Mehmet, burada ilk namazını kılmış ve bu sebeple dini yapıya Yeni Cuma ismi verilmiş. Minare eklenerek camiye çevrilen tarihi bina, taş işçiliği ve kalem işi süslemeleri ile öne çıkıyor.

Yeni Cuma Cami konumu

18) Zağnos Köprüsü

Zağnos Köprüsü
Zağnos Köprüsü

Orta Hisar ile Zağnos (Atapark) Meydanı arasındaki bağlantıyı sağlayan Zağnos Köprüsü’nün Roma Döneminde inşa edildiği düşünülüyor. Bizans Dönemine ait izler de taşıyan tarihi köprü, 15. yüzyılda Zağnos Mehmet Paşa tarafından onarılmış.

Şehrin batı yönünden tarihi kent bölgesine girişin simgesi olan Zağnos Köprüsü, yaya ve taşıt kullanımına açık olarak kullanılıyor. Geçmişe tanıklık etmiş olan Zağnos Köprüsü, Trabzon’da gezilecek tarihi yerler arasında yer alıyor.

Zağnos Köprüsü konumu

19) Trabzon Akvaryum

Trabzon Akvaryum
Trabzon Akvaryum

Dünyada tünel içinde ilk akvaryum olma özelliğini taşıyan Trabzon Akvaryum, Zağnos ve Tabakhane Vadilerini birbirine bağlayacak şekilde inşa edilmiş. 19 Mayıs 2022 tarihinde hizmete açılan Trabzon Akvaryum’da çok sayıda balık ve amfibi türü canlı yaşıyor. Çocuklarınızla beraber gezmekten keyif alacağınız Trabzon Akvaryum, 193 metre uzunluğa, 16 metre genişliğe ve 8.5 metre yüksekliğe sahip.

Haftanın her günü 10:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Trabzon Akvaryum’a girişlerde yetişkin bileti için 100 TL, çocuk bileti içinse 60 TL alınıyor.

Trabzon Akvaryum konumu

20) İçkale Cami

İçkale Cami
İçkale Cami

Yukarı Hisar Cami ve Şirin Hatun Camisi olarak da bilinen İçkale Cami, şehir merkezinde yer alıyor. Trabzon İç Kale’deki cami, Sultan II. Beyazıt’ın eşi Şirin Hatun adına oğlu Şehzade Abdullah Trabzon Valiliği sırasında 1470 yılında yaptırılmış. Sade bir mimariye sahip olan İçkale Cami, Trabzon’un ziyaret edilmesi önerilen yerleri arasında bulunuyor.

İçkale Cami konumu

21) Trabzon Meydan Parkı

Trabzon Meydan Parkı
Trabzon Meydan Parkı

Şehrin en güzel parkları arasında gösterilen Trabzon Meydan Parkı, geniş yeşillik alanı ve çiçek bahçeleri ile ziyaretçilerini etkiliyor. Parkın merkezinde yer alan havuz ve çeşmenin etrafındaki banklar, sıcak yaz aylarında serinlemek için kişiler tarafından tercih ediliyor. Çeşitli kültürel etkinlikler için de kullanılan Trabzon Meydan Parkı’nın çevresinde yeme – içme hizmeti alabileceğiniz kafeler ve restoranlar bulunuyor.

Trabzon Meydan Parkı konumu

22) İskender Paşa Cami

İskender Paşa Cami
İskender Paşa Cami

16. yüzyılda inşa edilmiş bir Osmanlı camisi olan İskender Paşa Cami, Ortahisar İlçesi’nde bulunuyor. Taş işçiliği ile öne çıkan caminin esas planı İznik’teki Yeşil Cami’ye benzetiliyor. Zaman içerisinde yapılan yenilemeler ile orijinalliğini yitiren İskender Paşa Cami, 19. yüzyıl Barok süslemeleri ile dikkat çekiyor.

İskender Paşa Cami konumu

23) Haçka Yaylası

Haçka Yaylası
Haçka Yaylası

1800 metre rakımdaki Haçka Yaylası, Trabzon’un Düzköy İlçesi’ne 20 kilometre mesafede yer alıyor. İl merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Haçka Yaylası, turizm ve hayvancılık faaliyetleri için kullanılıyor. 4 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Haçka Yaylası, Trabzon’un doğal güzellikleri arasında bulunuyor.

 Haçka Yaylası konumu

24) Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi

Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi
Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi

Bir spor müzesi olan Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi, adını Trabzonspor’un 7. başkanı Şamil Ekinci’den alıyor. 1996 yılında ziyarete açılan Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi’nde yaklaşık bin adet kupa, şilt ve plaket sergileniyor.

Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi, pazartesi günü hariç hafta içi 09:00 – 17:30, hafta sonu ise 11:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde gezilebiliyor.

Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi konumu

25) Canikdere Şelalesi

Canikdere Şelalesi
Canikdere Şelalesi

Trabzon gezilecek yerler arasındaki Canikdere Şelalesi, il merkezine 90 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Trabzon ilçelerinden Tonya’daki Canikdere Şelalesi, 14 metre yükseklikten dökülüyor.

İlçe merkezine sadece 800 metre mesafedeki Canik Şelalesi’nde 1800 metre uzunluğunda bir yürüyüş yolu bulunuyor. Doğa yürüyüşü yaparak ulaşabileceğiniz Canik Şelalesi, ziyaretçilerine her mevsim ayrı güzel olan görüntüler sunuyor.

Canikdere Şelalesi konumu

26) Sis Dağı Yaylası

Sis Dağı Yaylası
Sis Dağı Yaylası

Trabzon’un Şalpazarı İlçesi’ndeki Sis Dağı, Aladağlar’ın en yüksek tepesi olarak karşımıza çıkıyor. 2011 yılında Turizm Merkezi ilan edilen Sis Dağ Yaylası da Sis Dağı’nın zirvesinde 1950 metre yükseklikte konumlanıyor.

Sis Dağı Yaylası’nda her yıl Temmuz ayının dördüncü cumartesi gününde, Sis Dağı Şenlikleri yapılıyor. Çocukken katılma fırsatı bulduğum bu şenliklerde yöre halkı tüm gün kemençe müziği eşliğinde horon tepiyor. Sizler de Sis Dağı Yaylası’ndaki şenlik coşkusuna katılıp kendinizi horonun ritmine bırakabilirsiniz.

Sis Dağı Yaylası konumu

27) Peristera Manastırı (Kuştul Manastırı)

Peristera Manastırı (Kuştul Manastırı)
Peristera Manastırı (Kuştul Manastırı)

Maçka İlçesi’nin Şimşirli-Kuştul Köyü sınırları içerisindeki Peristera Manastırı, vadiye hâkim sarp kayalık üzerinde konumlanıyor. 752 yılında inşa edilen Kuştul Manastırı, zaman içerisinde çeşitli tadilatlar görüyor. Trabzon’un önemli tarihi yerlerinden birisi olan Kuştul Manastırı’nda ana gövde ve yıkılmış yapı duvarları bulunuyor.

Peristera Manastırı (Kuştul Manastırı) konumu

28) Çal Mağarası

Çal Mağarası
Çal Mağarası

2003 yılında turizme açılan Çal Mağarası, Trabzon’un Düzköy İlçesi’nde yer alıyor. Yaklaşık olarak 8 milyon yıllık bir sürede oluştuğu düşünülen Çal Mağarası’nın içinden yağışlı dönemlerde bir akarsu geçiyor.

Müze Kartın geçerli olmadığı Çal Mağarası, haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Mağaraya girişlerde tam bilet için 30 TL, indirimli öğrenci bileti için ise 10 TL ödenmesi gerekiyor.

Tuğba’nın Notu: Çal Mağarası’na giderken yanınıza bir mont veya ceket almanızda fayda var. Mağaranın içinin sıcaklığı dışarıya kıyasla daha serin olabilir.

Çal Mağarası konumu

29) Santa Maria Kilisesi

Trabzon merkezde yer alan Santa Maria Kilisesi, 1869 – 1874 yılları arasında Sultan Abdülmecit tarafından şehre gelen turistler için inşa ettirilmiş. Günümüzde de kilise olarak hizmet veren tarihi binada, üç nefli bazilikanın üzeri beşik tonozla örülmüş ve kiremitle kaplanmış. Trabzon’un gezilecek tarihi yerleri arasındaki Santa Maria Kilisesi’nin içinde çok sayıda ikona ve fresk bulunuyor.

Santa Maria Kilisesi konumu

29) Haldizen (Demirkapı) Yaylası

Haldizen (Demirkapı) Yaylası
Haldizen (Demirkapı) Yaylası

Uzungöl’ün Şerah Köyü’nden 16 kilometre mesafedeki Haldizen Yaylası, Demirkapı Yaylası olarak da biliniyor. Trabzon’un doğal güzellikleri arasındaki Haldizen Yaylası, ziyaretçilerini temiz havası ve rengârenk çiçekleri ile karşılıyor. Karadeniz Bölgesi’nin en güzel yaylalarından birisi olan Haldizen, huzuru yükseklerde arayan ziyaretçilerini bekliyor.

Haldizen (Demirkapı) Yaylası konumu

30) Hamsiköy

Hamsiköy
Hamsiköy

Maçka İlçesi’ndeki Hamsiköy, il merkezine 48 kilometre ilçe merkezine ise 19 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Sütlacı ile meşhur olan Hamsiköy, Trabzon gezisinde görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Zigana Dağları’nın eteklerine kurulmuş olan Hamsiköy, 1300 rakımda yer alıyor.

Hamsiköy konumu

31) Sultan Murat Yaylası

Hamsiköy
Hamsiköy

Trabzon’un Çaykara İlçesi’ndeki Sultan Murat Yaylası, ilçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Adını Osmanlı İmparatoru IV. Murat’tan alan yayla, denizden 2000 metre yüksekte bulunuyor. Her yıl Ağustos ayının sonunda düzenlenen Sultan Murat Yaylası Şenlikleri’nde yöreye ait oyunlar oynanıyor.

Sultan Murat Yaylası konumu

32) Ortamahalle

Ortamahalle
Ortamahalle

Trabzon’un Akçaabat İlçesi’ndeki Ortamahalle, tarihi dokusu ile ziyaretçilerini etkiliyor. 1988 yılında kentsel sit alanı ilan edilen Ortamahalle’de; Osmanlı Dönemine ait evler, konaklar, Arnavut kaldırımlı sokaklar ve çeşmeler yer alıyor. Osmanlı’nın yanında Roma ve Bizans Dönemine ait izler de taşıyan Ortamahalle, ziyaretçilerine konaklama ve yöresel lezzetleri deneme olanağı sağlıyor.

Ortamahalle konumu

33) Hıdırnebi Yaylası

Hıdırnebi Yaylası
Hıdırnebi Yaylası

Akçaabat İlçesi’ndeki Metinkale Vadisi’nin uzantısı olan Hıdırnebi Yaylası, 1600 metre rakımda yer alıyor. Turistik tesislerin bulunduğu Hıdırnebi Yaylası’nda her yıl 20 Temmuz’da son bulan şenlikler düzenleniyor. Hıdırnebi Yaylası’ndaki şenlikler kapsamında Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halkoyunları Festivali gerçekleştiriliyor. Çok güzel doğa manzaralarına ev sahipliği yapan Hıdırnebi Yaylası, Trabzon’un ziyaret edilmesi gereken yaylaları arasında bulunuyor.

Hıdırnebi Yaylası konumu

34) Balıklı Göl

Balıklı Göl
Balıklı Göl

Hıdırnebi Yaylası yolu üzerindeki Balıklı Göl, Trabzon’un doğal güzellikleri arasında gösteriliyor. Akçaabat İlçesi’ndeki 1500 rakımlı Balıklı Yaylası’ndaki Balıklı Göl’ün çevresi doğa yürüyüşü yapmak için tercih ediliyor. Yeşilin her tonunun gölün suyunun güzelliği ile buluştuğu Balıklı Göl, il merkezine 44 kilometre mesafede yer alıyor.

 Balıklı Göl konumu

35) Mersin Aile Plajı

Mersin Aile Plajı
Mersin Aile Plajı

Akçabaat’ın en güzel plajlarından birisi olan Mersin Plajı, il merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Deniz – kum – güneş üçlüsünün tadını çıkarabileceğiniz Mersin Plajı’nda tuvalet, duş, giyinme kabini, şemsiye ve şezlong olanakları yer alıyor. Yaz mevsiminde sıklıkla ziyaret edilen Mersin Plajı’nın çevresinde yeme – içme hizmeti alabileceğiniz yerler mevcut.

Mersin Aile Plajı konumu

36) Uçarsu Şelalesi

Uçarsu Şelalesi
Uçarsu Şelalesi

Simba Şelalesi olarak da bilinen Uçarsu Şelalesi, Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nde yer alıyor. İlçe merkezine 30 kilometre mesafedeki Simba Şelalesi, il merkezine 43 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. 1218 metre rakımdaki Uçarsu Şelalesi’nin suları Sera Deresi’ne akıyor. 90 metre yükseklikten akan Simba Şelalesi, Trabzon’un gezilecek yerleri arasında bulunuyor.

Uçarsu Şelalesi konumu

37) Zigana Kayak Merkezi

Zigana Kayak Merkezi
Zigana Kayak Merkezi

Zigana Geçidi’nin 3 kilometre doğusundaki Zigana Kayak Merkezi, Trabzon Havalimanı’na 60 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Karadeniz Bölgesi’nde kış turizminin yapıldığı yerlerden birisi olan Zigana Kayak Merkezi’ndeki kar kalınlığı 100 ile 150 santimetre arasında değişiklik gösteriyor.

Ormanlarla kaplı bir alandaki Zigana Kayak Merkezi’nde konaklama yapılabilecek bir adet tesis hizmet veriyor. 1900 metre ve 2500 metre yüksekliğindeki pistlere sahip olan Zigana Kayak Merkezi’nde kayak dersi veren eğitmenler de bulunuyor.

38) Çakırgöl Yaylası 

Çakırgöl Yaylası

Trabzon – Gümüşhane sınırındaki Çakırgöl Yaylası, 2 bin 533 rakımlı Camiboğazı mevkiinde yer alıyor. Saklı cennet olarak adlandırılan Çakırgöl Yaylası, bozulmamış doğal yapısı ile ziyaretçilerini selamlıyor. Trabzon’un Maçka İlçesi’ne 36 kilometre mesafedeki Çakırgöl Yaylası’nda alt yapı hizmetleri ve herhangi bir tesis bulunmadığı için ihtiyaç duyacağınız eşyayı yanınıza almanızı öneririz.

Çakırgöl Yaylası konumu

39) Kirazlı (Kiraz) Yaylası 

Kirazlı (Kiraz) Yaylası
Kirazlı (Kiraz) Yaylası

Maçka’ya 18 kilometre uzaklıktaki Kirazlı Yaylası, 35 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. 1850 metre rakımdaki Kirazlı Yaylası, Nisan ve Eylül ayları arasında hayvancılık için kullanılıyor. Her yıl temmuz ayının üçüncü Cuma günü Ayeser Şenlikleri’nin düzenlendiği Kirazlı Yaylası, Trabzon’un en güzel yaylaları arasında gösteriliyor.

Kirazlı (Kiraz) Yaylası konumu

40) Camiboğazı Yaylası

Camiboğazı Yaylası
Camiboğazı Yaylası

Trabzon’da günübirlik gezilecek yerler arasındaki Camiboğazı Yaylası, Çakırgöl Yaylası’nın yakınlarında konumlanıyor. 15 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Camiboğazı Yaylası, Gümüşhane il sınırları içerisinde bulunsa da Trabzon il merkezine 57 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Doğa içerisinde vakit geçirebileceğiniz Camiboğazı Yaylası, temiz havası ve yeşil görünümü ile ziyaretçilerini etkiliyor.

Camiboğazı Yaylası konumu

41) Kadırga Yaylası

Kadırga Yaylası
Kadırga Yaylası

Zigana Dağları üzerindeki Kadırga Yaylası, Zigana Geçidi’nin doğu yakasında konumlanıyor. Rumca adı Eskala olan Kadırga Yaylası, Gümüşhane’nin Kürtün İlçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Trabzon’un İlçesi Tonya’ya 24 kilometre uzaklıktaki Kadırga Yaylası’nda Temmuz ayının üçüncü Cuma günü Kadırga Yaylası Şenlikleri düzenleniyor. 2300 metre rakımdaki Kadırga Yaylası’nda şenlikler sırasında halk oyunu gösterileri ve yarışmalar yapılıyor.

Kadırga Yaylası konumu

42) Aygır Gölü

Aygır Gölü
Aygır Gölü

Trabzon ve Bayburt arasında yer alan Aygır Gölü, Haldizen Dağları üzerindeki “Yedigöller” bölgesinde bulunuyor. Yaklaşık 2 bin 740 rakımdaki Aygır Gölü, dağların arasında bir krater gölü olarak karşımıza çıkıyor. Mavi ile yeşilin bir arada yer aldığı Aygır Gölü, Trabzon’un doğal güzellikleri arasında gösteriliyor.

Aygır Gölü konumu

43) Sera Gölü ve Sera Gölü Tabiat Parkı

Sera Gölü ve Sera Gölü Tabiat Parkı
Sera Gölü ve Sera Gölü Tabiat Parkı

Trabzon’un Akçaabat İlçesi’ndeki Sera Gölü, bir heyelan set gölü olma özelliğini taşıyor. Yıldızlı ve Derecik Belediyelerinin arasındaki Derecik Vadisi’nde oluşan Sera Gölü, il merkezine 12 kilometre ilçe merkezine ise 4 kilometre mesafede konumlanıyor.

Trabzon’un doğal güzellikler arasındaki Sera Gölü Tabiat Parkı’nda kanolarla göl turu hizmeti veriliyor. 2010 yılında tabiat parkı ilan edilen Sera Gölü’nde yürüyüş, kamp, amatör balıkçılık, piknik ve doğa fotoğrafçılığı yapılabiliyor.

Sera Gölü ve Sera Gölü Tabiat Parkı konumu

44) Asmasu Şelalesi

Asmasu Şelalesi
Asmasu Şelalesi

Aytaş Asmasu Şelalesi olarak da isimlendirilen Asmasu Şelalesi, Trabzon’un Araklı İlçesi sınırları içerisinde yer alıyor. 1221 metre rakımdaki Asmasu Şelalesi, ilçe merkezine 44 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yoğun bir ormanlık alan içerisindeki Asmasu Şelalesi’nin suları 120 metre yükseklikten akarak ziyaretçilerine şahane manzaralar sunuyor.

Asmasu Şelalesi konumu

45) Çaykara

Çaykara
Çaykara

Yazımızın başlangıcında anlattığımız Uzungöl’e ev sahipliği yapan Çaykara İlçesi, Trabzon il merkezine 76 kilometre mesafede konumlanıyor. Denizden 280 metre yükseklikte ve 25 kilometre içeride kurulan Çaykara, Trabzon’un turistik açıdan önemli bir ilçesi olarak karşımıza çıkıyor. Çaykara’da gezilecek yerler arasında Limonsuyu Yaylası, Şekersu Yaylası, Sultan Murat Yaylası ve Görnek Tabiat Parkı öne çıkıyor.

 Çaykara konumu

46) Ortahisar

Ortahisar
Ortahisar

Trabzon’un en kalabalık nüfuslu ilçesi olan Ortahisar’da yapılan kazılar sonucunda Roma İmparatoru Hadrianus Dönemine ait hasır sütunlar ve surlar bulunmuş. Ayrıca ilçede 1460 yılında yapıldığı düşünülen Bizans Dönemine ait hendek duvarları keşfedilmiş. Ortahisar’daki kazı alanının zaman içerisinde bir açık hava müzesine dönüştürülerek turizme kazandırılması planlanıyor. Ortahisar’da gezilecek yerler arasında; Trabzon Botanik Park, İskender Paşa Cami, Fatih Cami ve Taşkın Müzesi başta geliyor.

Ortahisar konumu

47) Araklı Os (Turnalı) Şelalesi

Araklı Os (Turnalı) Şelalesi
Araklı Os (Turnalı) Şelalesi

Araklı İlçesi’nin Turnalı Mahallesi’ndeki Turnalı (Os) Şelalesi, il merkezine 57 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Trabzon’un doğal güzellikleri arasındaki Os Şelalesi, ilçe merkezine 20 kilometre mesafede konumlanıyor. Yeşilliklerin arasındaki Os Şelalesi’nin yakınlarında tarihi bir değirmen de bulunuyor.

Araklı Os (Turnalı) Şelalesi konumu

48) Sazalan Yaylası

Sazalan Yaylası
Sazalan Yaylası

1700 metre rakımdaki Sazalan Yaylası, Trabzon’un Tonya İlçesi’ne 20 kilometre mesafede yer alıyor. İl merkezine yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Sazalan Yaylası, 20 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Erikbeli Turizm Merkezi’nin 5 kilometre batısındaki Sazalan Yaylası, çam ormanları arasında eşsiz bir doğa deneyimi sunuyor.

Trabzon’un yüksek rakımlı yaylalarında gezip, şenliklerde horon tepince insanın karnı zil çalmaya başlıyor. Bu noktada çeşitli otların ve hamsinin ön planda olduğu Karadeniz mutfağı derdinize derman oluyor . Bu güzel yöresel lezzetleri nerelerde bulabileceğinizi öğrenmek için ilgili blog yazımızı okumanızı öneririz 

Daha fazlası için: Trabzon’da Nerede Ne Yenir?

Sazalan Yaylası konumu

Trabzon gezi rehberinin sizler için faydalı olmasını dileriz.

Önceki İçerikMersin Gezilecek Yerler: Mersin’de Mutlaka Görülmesi Gereken 86 Yer
Sonraki İçerikEdirne Kamp Alanları: Huzurlu ve Keyifli 11 Kamp Yeri
Tuğba Dursun Usal
1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız