Türkiye’nin Uçsuz Bucaksız Kanyonları

0
179
Türkiye'nin kanyonları
Valla Kanyonu – Kastamonu

Coğrafyanın ve zamanın etkileşimi sonucunda ortaya çıkan kanyonlar, ters yönde akan akarsuların güçlü bir şekilde kayaları aşındırması ile zaman içinde oluşuyor. Doğanın harika işçiliğinin güzel bir örneği olan kanyonlar, Türkiye’nin çeşitli noktalarında bulunuyor.

Türkiye’nin birçok noktasında keşfedebileceğiniz kanyonlarda doğanın eşsizliğine tanıklık edebilir, dilerseniz kanyon boyunca farklı gezi rotalarını deneyimleyebilirsiniz. İşte sizler için Türkiye’nin en güzel kanyonları!

1 – Ihlara Vadisi, Aksaray

Ihlara Vadisi
Ihlara Vadisi – Aksaray

Ünü Türkiye dışına taşan önemli kanyonlardan biri olan Ihlara Vadisi, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Büyük bir kanyon olan Ihlara Vadisi, 150 metreye varan derinliği ve 18 kilometrelik uzunluğu ile görenleri büyülüyor.

Volkanik bir arazi yapısına sahip olan Ihlara Vadisi, bereketli topraklara sahip. Geziniz boyunca çok farklı bitki türlerine denk gelmeniz olası. Ayrıca vadi boyunca doğanın sunduklarını görebileceğiniz gibi vadinin birçok yerinde konumlanmış kilise ve kaya manastırlarını da keşfedebilirsiniz.

2 – Valla Kanyonu, Kastamonu

Kastamonu Valla Kanyonu
Valla Kanyonu – Kastamonu

Dünyaca bir üne sahip olan Valla Kanyonu, Karadeniz Bölgesi’nde Kastamonu’da yer alıyor. Birçok vadiye ev sahipliği yapan Kastamonu, sahip olduğu güçlü debili akarsuları ve sarp coğrafyası ile biliniyor.

Tibet’te bulunan Yarlung Kanyonu’ndan sonra dünyadaki ikinci en derin kanyon olma özelliğine sahip olan Valla Kanyonu, ihtişamlı bir görünüme sahip. 1200 metreye varan derinliği ile oldukça dikkat çekiyor.

Valla Kanyonu oldukça sarp bir yapıya sahip olduğu için tamamını gezmek sadece profesyonel tırmanışçılar için geçerli. Ancak kanyonun belirli noktasında bulunan seyir teraslarından kanyonun eşsiz manzarasını izleyebilirsiniz.

3 – Şahinderesi Kanyonu, Balıkesir

Balıkesir Şahinderesei Kanyonu
Şahinderesi Kanyonu – Balıkesir

Marmara Bölgesi’nin tek kanyonu olma özelliğine sahip Şahinderesi Kanyonu, Balıkesir’in güzide ilçesi Edremit’te yer alıyor. Temiz havası ve yeşilin her tonunu görebileceğiniz bitki örtüsü ile Balıkesir gezinizde ziyaret edebileceğiniz eşsiz doğal güzellikler arasında liste başında yer alıyor.

27 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan Şahinderesi Kanyonu’nun tamamını gezmeniz mümkün değil. Yaklaşık 500 metrelik uzunluğa sahip kısmını ziyaret edebiliyorsunuz.

4 – Saklıkent Kanyonu, Muğla

Muğla Saklıkent Kanyonu
Saklıkent Kanyonu – Muğla

Ege’nin birbirinden farklı doğal güzelliklerine sahip Muğla’nın Seydikemer ilçesinde yer alan Saklıkent Kanyonu, tektonik faaliyetler sonucunda ortaya çıkmış. Ortalama 300-600 metrelik bir yüksekliğe sahip olan bu kanyonun uzunluğu ise 20 km’ye kadar uzuyor.

Kanyonun bazı noktaları oldukça dar olduğu için gezilmesi mümkün olmuyor. Ancak eşsiz kızıl renkli kayalarının arasında yolculuk ederken akarsuyun sesi eşliğinde yolculuğunuza devam edebiliyorsunuz.

5 – Saklıkapı Kanyonu, Elazığ

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Saklıkapı Kanyonu, çok büyük olmasa da sahip olduğu coğrafi şekilleri ile görülmesi tavsiye edilen destinasyonlar arasında yer alıyor. Oluşum döneminin 10 bin yıl önceye dayandığı varsayılan Saklıkapı Kanyonu, kayaçlarının şekilleri ile biliniyor.

Tamamını gezmenizin mümkün olmadığı Saklıkapı Kanyonu’ndaki ziyarete açık alanları ziyaret edebilirsiniz. Özellikle kanyonun farklı noktalarında bulunan küçük göletleri de ziyaret edebilirsiniz.

6 – Lamas Kanyonu, Mersin

Akdeniz’in sayısız doğal güzelliğe sahip şehri Mersin, sahip olduğu Lamas Kanyonu ile de dikkatleri çekiyor. Mersin gezi rotanıza ekleyebileceğiniz Lamas Kanyonu, Mersin’in tatil beldesi olan Erdemli’de yer alıyor.

Ağaçlarla çevrili olan ve buz gibi Lamas Çayı’nın aktığı bu kanyonda, çayın üzerindeki sandalye ve masalarda oturabilir dinginliğin tadını çıkarabilirsiniz. Hatta yanınızda mayolarınız bulunuyorsa çayın soğuk sularında serinleyebilirsiniz.

7 – Köprülü Kanyon, Antalya

Antalya Köprülü Kanyon
Köprülü Kanyon – Antalya

Antalya, sayısız doğal güzelliğe sahip şehirlerden biri. Yer şekilleri, akarsular ve iklimin etkisiyle birbirinden farklı doğal güzellikleri barındırıyor.

Köprüçay Irmağı’nın oluşturduğu Köprülü Kanyon, Antalya’nın milli parkları arasında yer alıyor. Köprüçay Irmağı’nın kıvrımlı yapısı ve mavi sularının kanyonun arasından ilerlerken sunduğu manzara izlemeye değer.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız