Türkiye’nin Yeni Sakin Şehirleri

0
524
Türkiye'nin Yeni Sakin Şehirleri
Türkiye’nin Yeni Sakin Şehirleri

Günümüz dünyasında hızlı yaşam telaşıyla dolu metropoller, modern dünyanın vazgeçilmezi haline gelmiş olsa da her geçen gün birçok insan dinginliğin ve sessizliğin kollarına kaçmak için sakin şehirlerin cazibesine kendini kaptırmaya devam ediyor. Bu dönüşüm isteği, insanların doğanın sıcaklığına sığınmak istediği, kendini yeniden keşfetmek ve hayatın kaosundan bir süreliğine uzaklaşmak istediği anlamını taşıyor. Ülkemiz, tarihin derinliklerinden günümüze kadar uzanan zengin kültürel mirası ve eşsiz doğal güzellikleriyle sakin şehirlerin en güzel örneklerini barındıran adeta cennetten bir köşe. Bu sakin şehirler, misafirlerini kendisine aşık ediyor ve zaman akışını unutturuyor. Hali hazırda ülkemizin “sakin şehir” listesinde 22 ilçesi bulunuyor ve 8 adet ilçenin de adaylık süreci devam ediyor. Gelin bu yeni adaylara birlikte göz atalım.

1 – Daday, Kastamonu

Daday, Kastamonu

Türkiye’nin kuzeyinde, doğal güzellikleri ve tarih kokan sokakları ile adeta bir masal şehri olan Kastamonu’nun incisi Daday, zamanın nasıl aktığını anlamayacağınız bir yer. Kuzey Anadolu’nun benzersiz coğrafyasında, yemyeşil ormanların sakin gölgelikler oluşturduğu ilçe, ziyaretçilerine adeta büyülü bir yolculuk vaat ediyor.

Tarihi kökeni Hititler Dönemi’ne kadar uzanan Daday, binlerce yıllık geçmişi ile adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Antik dönemden günümüze kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu nadide ilçe, her adımınıza tarihin eşlik etmesini sağlayacak.

“Sakin Şehir” listesine aday olan bu güzel ilçe, kuş sesleri ile dolu ormanları, yeşile bürünmüş yaylaları, mavi gölleri ile stres dolu şehir hayatımdan biraz olsun uzaklaşmak isteyenler için güzel bir sığınak.

2 – Eflani, Karabük

Karadeniz’in coşkun dalgaları ve doğanın içerisinde bir ilçe olan Eflani, Türkiye’nin kuzeyine saklı bir cennet gibi adeta. Karabük il sınırları içerisine bağlı olan bu küçük ama şirin ilçe, tarihi zenginliği ve doğal güzelliğinin yanı sıra sakinliği ile de ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.

Eflani ilçesinin tarihi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Bu güzel ilçe tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. İlçe içerisinde yer alan Eflani Kalesi, bu durumun en güzel kanıtlarından biri. Ayrıca ilçe içerisinde Osmanlı dönemine ait tarihi eserlere rastlamanız da mümkün.

Doğal, tarihi güzellikleri sakin şehir listesine aday olmasının yanı sıra yöresel mutfağı ve el işlemeleri, dokumaları ve seramik ürünleri gibi kültürel zenginlikleri yansıtan unsurları da görmeniz mümkün. Doğa yürüyüşleri ve tarihi mekân gezintileri için sıra dışı bir durak Eflani.

3 – Güzelyurt, Aksaray

Güzelyurt, Aksaray

Ülkemizin İç Anadolu bölgesinde yer alan Aksaray ilinin göz alıcı ve sakin bir ilçesi olan Güzelyurt için adeta bir açık hava müzesi desek abartmış olmayız sanırım. Güzelyurt, tarihi ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim yaşatmaya hazır.

Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan Güzelyurt ilçesi içerisinde Frigler, Romalılar, Hititler gibi birçok medeniyetin izlerini görmeniz mümkün. Bu güzel ilçenin tarihi doku ile iç içe geçmiş sokakları ve kendine özgü mimarisi ile kendinizi geçmişe yapılan bir yolculukta hissedebilirsiniz.

Güzelyurt ilçesinin bir diğer güzel yanı sıra tarım ve bağcılıkla uğraşan köyleri. Bu köylerde sıralanan üzün bağları ve geleneksel evleri ziyaretçilere nostaljik bir tatil yaşatıyor.

4 – Yakakent, Samsun

Yakakent, Samsun

Samsun ilinin kuzeyinde, Karadeniz’in serin sularıyla kucaklaşan bir ilçe olan Yakakent, doğanın sırlarını içinde barındıran bir cennet adeta Karadeniz’in mavi dalgaları ve yeşilin birbirinden farklı tonuyla bezeli doğası, bu huzur dolu ilçeye benzersiz bir atmosfer katıyor.

Yakakent içerisinde kendine özgü plajları barındırıyor. Deniz ve kum tatili arayanların tam istediği türden bir yer. Şehrin gürültüsünden kaçmak, kıyıdaki yumuşak kumların üzerinde huzur bulmak isteyenler için benzersiz bir rota.

Yakakent ilçesi aynı zamanda tarihi zenginlikleri ile de dikkat çekiyor. İlçe içerisinde yer alan tarihi yapılar, tarih meraklılarını kendine çekiyor. Ayrıca köylerde geleneksel yaşam tarzını sürdüren yöre halkının tüm misafirperverliği ile sizi karşılayacağına emin olabilirsiniz.

5 – Bayramiç, Çanakkale

Bayramiç, Çanakkale

Türkiye’nin kuzeybatısında yer alan Çanakkale ilinin şirin ve tatlı bir ilçesi Bayramiç. Tarih ve doğanın mükemmel uyumunu sergilediği bu eşsiz destinasyon, antik çağlardan günümüze kadar uzanan zengin bir tarihi barındırıyor. Bayramiç bu yönü ile her ziyaretçisini büyüleyen bir atmosfere sahip.

Bu güzel ilçenin tarih kokan sokakları pek çok medeniyetin izlerini taşıyor. Antik dönemden başlayarak Persler, Bizanslılar, Romalılar ve Osmanlılar gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan ilçe, tarihi derinlikleri ile adından sıkça söz ettiriyor.

Bayramiç’in cazibesini sadece tarih ile sınırlamak haksızlık olur. Doğal güzellikleri de en az tarihi kadar göz kamaştırıyor. Ilıca Şelalesi ile serinlerken, Eriklice ve Dipsiz Göl gibi doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerine huzurlu ve sakin bir tatil yaşatmayı amaçlıyor.

6 – Sivrihisar, Eskişehir

Sivrihisar, Eskişehir

Eskişehir ilinin batısında yer alan, tarih kokan sokakları ve benzersiz doğal güzellikleriyle adeta büyüleyen bir ilçe olan Sivrihisar, Anadolu’nun gizemli geçmişini günümüze kadar taşıyan, atmosferi ile kendine aşık eden, ziyaretçilerine unutulmaz anılar biriktireceği eşsiz bir deneyim yaşatan sakin ve şirin bir ilçe.

İlçe etrafını saran tepeler, vadiler ve göletler, doğaseverlerin hayranlıkla izlediği güzelliklere sahiptir. Yıldırım Beyazıt Göleti, göz kamaştırıcı manzarasıyla ziyaretçilerin huzur bulduğu bir mekân olmasının yanı sıra piknik ve doğa yürüyüşleri yapmak için ideal bir yer.

7 – Şarköy, Tekirdağ

Şarköy, Tekirdağ

Tekirdağ ilinin batısında, Ege denizinin kıyısında yer alan Şarköy, doğanın cömert davrandığı bir yer. Güneşin kucakladığı sıcak plajları, masmavi denizi ve birbirinden güzel lezzetleriyle ünlü bu huzur dolu ilçe, ziyaretçilerine keyifli ve sakin bir tatil deneyimi yaşatmayı hedefliyor.

Şarköy denilince hiç şüphesiz akla plajları geliyor. Ilıman iklimi ve temiz kumsallarıyla ziyaretçilerin dikkatini çeken Şarköy plajları, denizin, kumun ve güneşin tadını doyasıya çıkarmak isteyenler için vazgeçilmez bir durak.

Fakat Şarköy’ün cazibesi sadece plajlarla sınırlı değil. Bölgenin ünlü lezzetleri de yemek tutkunlarının dikkatini çekiyor. Yemyeşil bağları ve o bağlara yapılan gezileri ile ziyaretçilere farklı bir deneyim yaşatmayı hedefliyor.

8 – Osmaneli, Bilecik

Bilecik ilinin güzellikleriyle bezenmiş, tarihi ve doğal dokusuyla büyüleyen ilçesi Osmaneli, adeta zaman yolculuğuna çıkaran bir açık hava müzesi gibi. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’min adını taşıyan bu eşsiz ilçe, tarihi izlerini günümüze kadar taşıyan dokusu ile görenleri kendine hayran bırakıyor.

İlçe içerisinde Osmanlı Dönemi’ne ait tarihi konaklar, camiler, hamamlar ve çeşmeler, ilçenin tarihini ve kültürel zenginliğini yansıtan önemli yapılardan sadece birkaçı. Osmaneli Kalesi ise bu tarihi yapılar arasında ön plana çıkan ve muhteşem manzarası ile ziyaretçilerinin ilgisini çeken bir yer.

Eğer siz de tarihin izlerini hissedebileceğiniz, doğanın kucaklayıcılığını keşfedebileceğiniz bir rota arıyorsanız, Osmaneli tam size göre.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız