48 Saat 1 Rota: Datça

0
167
48 Saat 1 Rota: Datça
48 Saat 1 Rota: Datça

Datça, Türkiye’de tatil için en çok tercih edilen bölgelerden biri. Sıklıkla tercih edilmesinin tabi ki pek çok nedeni var. Muhteşem doğası, yüzmesi çok keyifli olan denizi ve rengarenk sokakları ile Datça tatilin tadını çıkarmak için gerçekten muhteşem bir yer.

Mayıs ayından başlayarak eylül ayının sonuna kadar tatil ve deniz sezonu açık olan Datça’ya gitmek için kısıtlı bir sürenizin olmaması da harika. İster tatil sezonu başlamadan mayıs ayında isterseniz de tatil sezonu bitince eylül ayında da gidebilirsiniz. Datça’ya ne zaman giderseniz gidin gezmekten ve Datça’yı keşfetmekten çok zevk alacağınıza eminiz. 

İşte 48 saatte Datça gezi rehberi:

Datça’ya Nasıl Gidilir?

Datça’ya Nasıl Gidilir?
Datça’ya Nasıl Gidilir?

Datça Muğla ilçelerinden biri olduğu için özellikle çevre bölgelerden gitmek oldukça kolay oluyor. Bodrum’dan feribot ile 2 saatte ulaşılabilen Datça’ya Muğla merkezden araba ile 1 saat 15 dakikada ulaşılabiliyor. İstanbul ve Ankara ya da çevre şehirlerden gidecekseniz   özel araçların yanı sıra otobüs ya da uçakla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Özel aracınız ile Datça’ya gitmek istiyorsanız İstanbul’dan yaklaşık 774 km yol gitmeniz gerekiyor. Bu yol ortama 9 saat sürüyor. Eğer Ankara’dan araba ile Datça’ya ulaşacaksınız bu yol da yaklaşık 722 km sürecektir.  

Otobüs ile Datça’ya gitmek isteyen kişilerin Marmaris için bilet almaları gerekiyor. Marmaris’e vardıktan sonra ise buradan kalkan minibüsler ve otobüsler ile Datça’ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Ulaşım için toplu taşıma aracı kullanmak istemeyen kişiler ise araç kiralayabilirler. 

Diğer bir ulaşım seçeneği olan uçakla ulaşım için ise Dalaman Havaalanı’na gitmeniz gerekiyor. Dalaman Havaalanı’ndan minibüs ile Datça’ya gidebilirsiniz. Fakat bazen havaalanından Datça’ya minibüs kalkmıyor. Minibüs ile ulaşım mümkün olmadığı takdirde havaalanından Marmaris’e giderek buradan Datça’ya gelmeniz gerekiyor. Bir diğer seçenek ise havalimanından araç kiralamak. Havaalanından araç kiralayarak Datça’ya kendiniz gidebilirsiniz. 

Datça’da Nerede Kalınır?

Datça’da Nerede Kalınır?
Datça’da Nerede Kalınır?

Datça’da kalmak için pek çok farklı seçenek bulunuyor. İsterseniz villa kiralayabilir isterseniz butik bir otelde kalabilir ya da lüks bir otel tercih edebilirsiniz. Konaklamadan ne beklediğinize göre konaklama yapacağınız yeri seçebilirsiniz. Ek olarak nasıl bir otel seçeceğinize karar vermek için konaklama yapacağınız yerin nasıl bir yer olmasını istediğinize göre de karar verebilirsiniz. 

Eğer doğaya yakın bir yerde konaklama yapmak istiyorsanız Mesudiye Mahallesi’nde bulunan villaları tercih edebilirsiniz. Doğaya yakın bir başka seçenek ise Hayıtbükü, Palamutbükü ve Kızılbük gibi lokasyonlarda bulunan ahşap Datça evlerinde kalabilirsiniz. Eğer konaklama için tatlı butik otelleri tercih ediyorsanız ise Eski Datça Mahallesi’ne yönelebilirsiniz. Çünkü burası tam bir butik otel mekanı. 

Konaklama için diğer bir seçeneğiniz ise kamp. Datça’da kamp yaparak konaklama istiyorsanız Aktur bölgesinde konaklayabilirsiniz. Konaklama için mükemmel olan bir diğer seçenek ise karavanla konaklama. Karavan ile konaklama yapmak istiyorsanız yine Aktur bölgesinde bulunan kamp alanlarından faydalanabilirsiniz. 

Bu seçeneklerin yanı sıra merkezden uzaklaşmak istemiyorsanız konaklama için tercih edebileceğiniz en güzel lokasyonlardan biri Sevgi Yolu. Burada çok güzel otel veya pansiyonlar bulabilirsiniz. Ek olarak aynı Sevgi Yolu kadar güzel bir seçek olan Kumluk Yolu. Sevgi Yolu gibi Kumluk Yolu’nda da çok keyifli oteller ve pansiyonlar bulabilirsiniz. 

Konaklama yapacağınız yer ne merkezde olsun ne de merkeze çok uzak olsun derseniz en güzel seçenek Palamutbükü. Palamutbükü’nde bulunan konaklama tesisleri çevredeki manzara ve doğasıyla buraya gelen herkesi etkiliyor. Üstelik muhteşem doğa manzarasının yanı sıra Palamutbükü, merkeze sadece 25 km uzaklıkta. Hem doğanın içinde hem de merkeze yakın olmak isteyenler için ideal bir seçenek. 

1.Gün: Datça Merkez, Knidos Antik Kenti ve Kumluk Plajı

Datça Merkez, Knidos Antik Kenti ve Kumluk Plajı
Datça Merkez, Knidos Antik Kenti ve Kumluk Plajı

İki günlük bir kaçamağın ilk günü hep çok önemlidir. Çünkü bir tam gününüz sizin ve istediğiniz gibi gezebilirsiniz. Bu yüzden erken uyanmak oldukça önemli. Güzel bir kahvaltıdan sonra ise geziye başlamaya hazırsınız.

İlk olarak Datça’nın merkezinde ufak bir gezi yapmanız sizin Datça’yı daha iyi tanımanızı sağlar. Merkezde her ne kadar çok ünlü tarihi eserler gibi gezilecek yerler olmasa da burada ihtiyaç duyabileceğiniz pek çok yer de mevcut. Her yerin merkezinde olduğu gibi burası da Datça’nın en ulaşılabilir yeri. Aynı zamanda burada bulunan restoranlarda da isterseniz yemek yiyebilirsiniz. Ama tabi merkezde bulunan restoranların yanı sıra Datça’da deneyebileceğiniz farklı ve estetik restoranlar da mevcut. Datça merkeze gelmişken kesinlikle görmeniz gereken bir yer ise Kangotan Evi. Türkiye’nin en ünlü mimarlarından biri olan Cengiz Bektaş tarafından 1977’de yapılan bu yapıyı internette bulmak zor fakat merkezde yerlilere sorarak bulmanız oldukça kolay olacaktır. Cengiz Bektaş’ın “Çağdaş Akdenizli, Anadolulu bir yapı” olarak yorumladığı bu güzel evi görmeden yola devam etmeyin.

Şimdi günün ikinci rotası ise Knidos Antik Kenti. Merkezden araba ile gidebileceğiniz Knidos Antik Kenti’ne yaklaşık 50 dakikada gidebilirsiniz. Knidos Antik Kenti, hem güneşin batışını izlemek için hem de ufak bir kültürel gezi yapmak için ideal bir yer. Gezmesi oldukça keyifli olan bu  yerde aynı zamanda denize de girebilirsiniz. Eğer denize girmek isterseniz gün batımından birkaç saat erken gelmeniz yeterli. Hem çevreyi keşfedebilir hem denize girebilir hem de güneşin batışını izleyebilirsiniz. Güneşin batışını izlemek için buraya geldiyseniz yanınızda yiyecek ve içecek getirmenizi tavsiye ediyoruz. Böylece burada harika vakit geçirebilirsiniz. Ek olarak Knidos Antik Kenti’nde gezmek için Müzekart’tan yararlanabiliyorsunuz. Antik kenti, 1 Nisan-1 Ekim tarihleri arasında saat 10.00-19.00 arası,1 Ekim-1 Nisan arası 08.30-17.30 saatleri arasında gezebilirsiniz.

Knidos’da güneşin batışını izlemenin yanı sıra anti kente çok  yakın olan Deveboynu Deniz Fenerin’de de güneşi batırabilirsiniz. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta Deveboynu Deniz Feneri’ne çıkarken harcayacağınız zaman. Buraya çıkmak yaklaşık 30-40 dakika sürecektir. Aynı zamanda eğer buraya çıkmak istiyorsanız terlik yerine spor ayakkabı giymeniz de daha uygun olacaktır. Ek olarak deniz fenerinden dönerken güneş batmış olduğu için dönüş yolunuz karanlık olacak. Yanınıza bir fener almanızda ya da telefonunuzun dönüş için şarjının olacağına emin olmanız dönüş yolunu sizin için çok daha kolay ve güvenli hale getirecektir. 

Güneş battıktan sonra ise yine Datça merkezde bulunan keyifli bir rotada ufak bir yürüyüş yapabilirsiniz. Kumluk Plajı’nda isterseniz yemek yiyebilir isterseniz ise deniz kenarında keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Buradaki restoranlarda ise seçici olmanızda fayda var. Çünkü ambiyans olarak sizi çok etkileyen bir restoranın yemeklerini beğenmeme ya da ambiyans olarak etkileyici bulmadığınız restoranın yemeklerini çok beğenebilirsiniz. Ufak bir keşif ve biraz araştırmadan sonra burada keyifli bir şekilde günü bitirebilirsiniz.  

2.Gün: Eski Datça ve Sevgi Yolu

Eski Datça ve Sevgi Yolu
Eski Datça ve Sevgi Yolu

Tatilin ikinci ve son günü bu yüzden hem planlı hem de dolu dolu bir gün geçirmenizde fayda var. İlk olarak erkenden uyanarak ve keyifli bir kahvaltı yaparak güne başlayın. Günün ilerleyen saatleri için ise dönüş yolundan önce iki harika rota gezeceğiz.

İlk rotamız Eski Datça. Araba ile Datça merkezden yaklaşık 10 dakikada ulaşabileceğiniz Eski Datça, kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında. Taş evlerden oluşan gezmesi çok keyifli sokakları ile buranın her bir köşesinin fotoğrafını çekmek isteyebilirsiniz. Her ne kadar burası akşamüstü canlanıyor olsa da çevreyi ve evleri görüp buradaki kafelerden birinde biraz soluklanmak da çok keyifli. Aynı zamanda burada Can Yücel Evi de bulunuyor. Can Yücel’in Evi, özel mülk olduğu için içeri girilmiyor ama kapısının önünden geçmek ve orada bulunmak da oldukça keyifli. Çünkü Can Yücel, Datça’nın tanınmasında ve popülerleşmesinde büyük rol oynamış biri. Eski Datça’da keyifli bir gezi yaptıktan sonra dönüş yolundan önce son bir rotamız var. 

Sevgi Yolu, Kumluk Plajı’nın sonunda bulunuyor. Kumluk Plajı’ndan yürüyerek kolayca buraya ulaşabilirsiniz. Akşamüstüne doğru Sevgi Yolun’da el emeği ürünlerin satıldığı tezgahlar açılıyor ve deniz havasıyla birlikte bu yol oldukça keyifli bir yere dönüşüyor. Şehire dönmeden önce deniz kenarında ufak bir yürüyüş yapıp Datça’ya veda edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız