Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri 2023

0
1668
Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri
Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri

Herkesin aklında yaşamak istediği, orada yaşamak için hayal kurduğu bir şehir vardır. Bazen doğasından bazen manzaralarından bazen mimarisinden bazen de insanlarından etkilendiğimiz bu şehirlerde yaşamadan o şehirlerin ne kadara yaşanabilir olduğunu anlamamız ise çok mümkün değil. Ama her yıl yapılan The Economist’in analiz bölümü Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından yapılan testlere göre dünyada en yaşanabilir şehirleri keşfetmeniz mümkün. Yaşamak istediğiniz şehir bu listenin içinde olabilir ya da aklınızda olmayan bir ülke birden hayallerinizi süsleyebilir.

İşte dünyanın en yaşanabilir 10 şehri:

1) Viyana, Avusturya

Viyana, Avusturya
Viyana, Avusturya

Yıllardır sıralamada 1. sırayı kimseye bırakmayan Viyana, yine en yaşanabilir şehir seçildi. Avusturya’nın başkenti olan Viyana; kültürel etkinlikleri, eğitimi, yeşil alanlarının yaygın olması, kaliteli altyapısı, eşsiz eğlencesi ve sağlık hizmetleri ile diğer şehirlerin önüne geçiyor.  

Viyana, 2 milyon kişilik nüfusu ile sokakları tertemiz ve dolaşması çok rahat bir şehir. Avrupa’nın kültür başkenti olarak hayatın oldukça eğlenceli geçtiğini söylemek yalan olmaz.  Gezilip görülmesi gereken pek çok tarihi yeri ile sadece yaşamak değil gezmek de oldukça keyifli olacaktır. 

İlginizi Çekebilir: Viyana Gezilecek Yerler

2) Kopenhag, Danimarka

Kopenhag, Danimarka
Kopenhag, Danimarka

Dünyanın en mutlu şehirlerinden bir tanesi olan Kopenhag, en yaşanabilir ülkeler sırasında da ikinci sırada yer aldı. Eğitim, istikrar, sağlık hizmetleri ve yeşil alanları ile yaşamanın keyifli olduğu yerler arasında en başlarda. Keyifli yaşam tarzının en güzel temsilcilerinden olan Kopenhag, bisikletle ulaşımın da kolay olduğu gelişmiş ülkelerden. 

Gezilecek yerleri ve mimarisi ile Kopenhag’a giden neredeyse herkesi etkileyen şehire yolunuz düşerse sizi de oldukça etkileyeceğinden eminiz. Temiz havası ile gezmenin dolaşmanın da ayrı keyif verdiği şehir yaşamak için en iyi seçeneklerden. 

İlginizi Çekebilir: Kopenhag Seyahat Rehberi

3) Melbourne, Avustralya

Melbourne, Avustralya
Melbourne, Avustralya

Avustralya’nın bir şehri olan Melbourne, her ne kadar pandemi dönemi sağlık sistemlerini zorlasa dahi bu yıl zorlukları en iyi şekilde geride bıraktıklarını kanıtladı. Melbourne, ülkenin en kalabalık ikinci şehri. Fakat kalabalık olmasına rağmen oldukça güvenli bir şehir olan Melbourne, nitelik, eğitim, yaşam standardı ve ekonomik şartları açısından oldukça iyi değerlere sahip. 

İçinde sakladığı tarihi ile çok dikkat çekici bir şehir olan Melbourne, keşfetmek için en keyifli şehirler arasında. Resmi konuşma dilinin İngilizce olması sebebi ile de yaşarken ya da gezerken iletişim kurması da oldukça kolay. 

İlginizi Çekebilir: Melbourne Seyahat Rehberi

4) Sidney, Avustralya

Sidney, Avustralya
Sidney, Avustralya

Avustralya’nın listeye giren bir başka şehri ise Sidney. Melbourne’e göre daha çok bilinen bir şehir olan Sidney, gelişmiş altyapısı ve eğitimin yanı sıra mükemmel sağlık sistemi ile de öne çıkıyor. Ilıman iklimi ile de yaşamı kolaylaştıran şehir, eğlenceli etkinlikleri ve kültürel etkinlikleri ile de şehri eğlenceli ve canlı hale getiriyor. Hem gezmek için hem de yaşamak için en uygun şehirlerden biri olan Sidney, Avustralya’nın da en gelişmiş şehri.

İlginizi Çekebilir: Sidney Seyahat Rehberi

5) Vancouver, Kanada

Vancouver, Kanada
Vancouver, Kanada

Vancouver, Kanada’nın en güzel şehirlerinden bir tanesi. Doğası ve yeşil alanları ile ön plana çıkan şehir, doğaya daha yakın olmak isteyen kişiler için de oldukça uygun bir seçenek. Beşinci sırayı yıllardır bırakmayan Vancouver, Kanada’nın 3. en büyük şehri olmasının yanı sıra, eğitim, sağlık hizmeti, şehir altyapısı gibi konularda da ön plana çıkıyor. 

Pek çok müzesi ve tarihi yerleri gezilecek görülecek lokasyonları ile de keyifli bir hayat vadediyor. Konuşma dilinin çoğunlukla İngilizce olması ise Vancouver’da gezmeyi ve iletişimi kurmayı kolaylaştırıyor. Mükemmel manzaraları ve parkları ile doğaya yakın yaşamı mümkün kılan bir şehir olan Vancouver, huzurlu ve keyifli bir hayat için de çok uygun bir şehir. 

İlginizi Çekebilir: Vancouver’da Gezilecek Yerler

6) Zürih, İsviçre 

Zürih, İsviçre
Zürih, İsviçre 

İsviçre’nin en güzel ve meşhur şehirlerinden olan Zürih bu listede 6. şehir. Yaşam standardı çok yüksek olan Zürih, temiz ve düzenli bir şehir. Eskiden 4. sırada olan Zürih sırada gerilese de ilk 10’daki yerini kaybetmedi. Alp Dağları’na 30 metre yakınlıkta olan şehirde doğanın keyfini çıkarmak harika olacaktır. 

Dağların arasında olan şehir, manzara açısından da mükemmel. Şehrin her yerinden bu mükemmel manzarayı görmek mümkün. Burada yaşayan kişilerin ekonomik açıdan da herhangi bir zorluk yaşamaması oldukça büyük bir artı. 

İlginizi Çekebilir: Zürih’te Gezilecek Yerler

7) Calgary, Kanada

Calgary, Kanada
Calgary, Kanada

Toronto’nun ardından 2. en önemli iş merkezi olan Calgary, 7. sırada yer alıyor. İş merkezi olan Calgary, doğal olarak ekonomik açıdan da oldukça gelişmiş ve rahat. Eğitimi oldukça iyi olan Calgary’de yaşayan kişilerin de eğitim seviyesi oldukça yüksek. Bunun yanı sıra sosyal haklar konusunda da oldukça gelişmiş olan şehirin işsizlik oranı da bir hayli düşük. Oldukça kaliteli bir eğitim sistemi olması ise çok önemli bir artı.

Kanada’nın 4. büyük şehri olan Calgary aynı zamanda petrol ve madenler açısından da zengin bir bölge. Resmi dilin İngilizce olması da iletişim kurmayı kolaylaştırıyor. Suç oranı da oldukça düşük olan ülkede keyifli etkinlikler yapılıyor ve oldukça yoğun bir sosyal yaşama da sahip. 

8) Cenevre, İsviçre 

Cenevre, İsviçre 
Cenevre, İsviçre 

Cenevre Gölü’nün hemen karşısında konumlanan şehir Fransa’nın sınır komşusu. Çok güzel manzaralara ev sahipliği yapan şehir aynı zamanda en yaşanabilir şehirler sıralamasında 8. sırada yer alıyor. Cenevre ayrıca UEFA’dan FIFA’ya, CERN’den Dünya Sağlık Örgütü’ne kadar birçok uluslararası kuruluşun merkez ofislerini de bulundurduğu için her açıdan ön plana çıkıyor. 

Eğitim açısından da oldukça ön plana çıkan Cenevre, geçen yıla göre sıralama kaybetse dahi eğitim puanı olarak skoru yükseltmiş. İsviçre’nin en kalabalık şehirlerinden ikincisi olan Cenevre, Alp ve Jura Dağları’nın eteklerinde bulunuyor.

9) Toronto, Kanada

Toronto, Kanada
Toronto, Kanada

Çok kültürlü bir şehir olan Toronto sıralamada geriye düşse de 9. sıradan en yaşanabilir şehirler arasında yerini alıyor. Farklı fikirlere açık, ekonomik açıdan refaha sahip, eğitim alanında gelişmiş, modern ve sosyal bir şehir. 

Toronto aynı zamanda dünyanın en büyük şelalesi olan Niagara’ya da ev sahipliği yapıyor. Hem Fransızca hem de İngilizce dili yaygın olarak kullanılıyor. Ayrıca şehir, turistik geziler için kullanılabilecek pek çok popüler mekanının burada bulunması nedeni ile de her yıl pek çok turistin gezi ve tatil için tercihi oluyor. 

İlginizi Çekebilir: Toronto Seyahat Rehberi

10) Osaka, Japonya

Osaka, Japonya
Osaka, Japonya

Osaka pandemi dönemi kısıtlamalarının kalkması ile birlikte listede sonuncu da olsa kendine yer edinebildi. Osaka’nın eğitim seviyesinin yüksek olması, yemek kültürü, havasının temiz olması, ucuz bir şehir olması ve konaklama imkanın gelişmiş olması ile de şehirde yaşamayı kolaylaştırıyor.

Japonya kültürünün en güzel şekilde yaşanabildiği şehir aynı zamanda doğası ve Japonya’ya özgü bitki örtüsü ile de yaşamı keyifli hale getiriyor. Şehir gezilecek çok güzel ve bilinen yerlerinin olması sebebiyle pek çok turistin de uğrak noktası haline geliyor. 

İlginizi Çekebilir: Osaka’da Görülmesi Gereken Yerler

2022 yılının en yaşanabilir şehirlerini merak ediyorsanız: Dünyanın En Yaşanabilir 20 Şehri

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız