Afyon Kart ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

0
1960

2019 yılında UNESCO Gastronomi Şehri olarak ilan edilen Afyon, hem yöresel lezzetleri hem de tarihi kalıntıları ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Ülkemizde termal turizmin başlıca yerlerinden olan Afyon tüm güzellikleri ile ziyaretçilerini bekliyor.

Afyon Belediyesi tarafından hizmete sunulan kart, il genelinde toplu taşıma araçlarında kullanılabilen bir elektronik biniş kartı.

Eğer sizler de Afyon’da toplu ulaşımdan faydalanmak isterseniz Afyon Kart’a sahip olmanız gerekiyor. Kart işlemleri Afyon Belediyesi’ne bağlı bir kuruluş olan YÜNTAŞ’ın bünyesinde gerçekleştiriliyor.

İl genelinde hizmet veren tüm toplu ulaşım araçlarında kartınızı kullanabilirsiniz. 

Gelin Afyon Kart alabilmek için neler yapmanız gerektiğine hep birlikte bakalım.

Afyon Kart ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Afyon Kart’ın Türleri Nelerdir?

Afyon Kart’ın Tam Kart, İndirimli Kart, Abone Kart, Öğrenci Abone Kart, Öğrenci İndirimli Kart, Ücretsiz Kart ve 2-3-5 binişlik ‘kullan kart’ olmak üzere farklı türleri bulunuyor. Yolculuk tarife ücretleri de sahip olunan Afyon Kart çeşidine göre farklılık gösteriyor. 

65 yaş ve üzerinde olanlar, %40 ve üzeri engeli olan kişiler, resmi kıyafetli polis memurları, belediye zabıta görevlileri, dağıtımcı unvanlı PTT görevlileri, Afyon Gazeteciler Cemiyeti üyeleri ve sarı basın kartına sahip olanlar Afyon Kartları ile ücretsiz bir biçimde seyahat ediyorlar.

Afyon Kart Nasıl Alınır? 

Afyon Kart almak için YÜNTAŞ olarak hizmet veren işletmeye gerekli evraklar ile birlikte başvurulması gerekiyor.

Satış Anıtpark Şubesi ve YÜNTAŞ Otobüs İşletmesi’nde bulunan ofislerde yapılıyor. Akaryakıt istasyonlarında ve Afyon genelinde 22 şubesi bulunan Söz Toplu Tüketim Marketleri’nde 2-3-5 binişlik ‘kullan at’ kart satışı yapılıyor.

272 214 42 55 numaralı hattı arayarak kart alımı hakkında gerekli tüm bilgileri detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Tam Afyon Kart için herhangi bir belgeye ihtiyaç duyulmuyorken kişiselleştirilmiş Afyon Kart sahibi olmak için gerekli evraklar ile başvuru yapılması gerekiyor.

Öğrenci İndirimli Afyon Kart ve Öğrenci Abone Kart alabilmek için ilgili kişinin kimlik fotokopisi, son altı ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğrafı ve okuldan onaylı öğrenci belgesi isteniyor.

Abone Kart almak isteyen kişilerin kimlik fotokopileri ve son altı ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğrafları ile birlikte başvuru yapması gerekiyor.

65 yaş ve üstü vatandaşların ücretsiz bir biçimde seyahat edebilmeleri için ücretsiz seyahat kartı olarak kullanılacak Afyon Kart başvurusunda bulunmaları gerekiyor. Ücretsiz kart başvurusu esnasında kimlik fotokopisi ve son altı ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf ibraz ediliyor.    

Gazi ve Şehit Yakınları tarafından talep edilen Ücretsiz Afyon Kart başvurusu sırasında istenen belgeler ise kimlik fotokopisi, son altı ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf, Gazi ve Şehit yakını kart fotokopisi.

Engelli ve Engelli Refakatçilerin Ücretsiz Afyon Kart alabilmesi için kimlik fotokopisi, son altı ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf ve engel durumunu gösterir rapor fotokopisi gerekiyor. Kişinin engelli raporunda refakatçi hakkı varsa 1 adet refakatçi kartı veriliyor. Bu Refakatçi Kartı için gereken belgeler kimlik fotokopisi ve son altı ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf.

Kart ve Vize Ücretleri Nelerdir?

Tam Kart, İndirimli Kart, Ücretsiz Kart ve Abone Kart ücreti 15 TL’dir. Abone kart aylık fiyatı 110 TL iken Öğrenci Abone Kart 1 aylık fiyatı 80 TL’dir. Tüm Afyon Kartlarda 45 dakika içerisinde aktarma ücretsizdir.

Abonman yaptırabilmek için kişiselleştirilmiş Afyon Kart sahibi olmanız gerekiyor. Tam ve İndirimli Öğrenci Afyon Kart sahiplerinin abonman bedeli karşılığında 30 gün boyunca otobüslerde sınırsız biniş hakkı bulunuyor. Bu kişiler bir ay boyunca sınırsız bir şekilde seyahat edebiliyorlar.  

Toplu ulaşımda kullanılan Afyon Kart vizesinin 10 yıl geçerliliği bulunuyor. Vize süresi dolan kart sahiplerinin vize işlemleri için gerekli evraklar ile birlikte YÜNTAŞ olarak hizmet veren işletmeye müracaat etmesi gerekiyor.

Nasıl Bakiye Yüklenir?

Tam Afyon Kart bakiye yüklemesi akaryakıt istasyonlarında ve Söz Toplu Tüketim Marketleri‘nde yapılabiliyor.

Kişiselleştirilmiş Afyon Kart’lara Yüntaş A.Ş.’ye ait olan Yüntaş Selçuklu TP, Yüntaş Fatih OPET, Yüntaş Mecidiye TP istasyonlarından yükleme yapılabiliyor. 

Asis Akıllı Bilet Uygulaması Nasıl Kullanılır?

Şimdilik sadece Afyon Kart’a özel bir mobil uygulama bulunmuyor. Fakat
Asis Akıllı Bilet mobil uygulaması aracılığı ile Afyon Kartınız ile yapacağınız işlemleri telefonunuz aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.

Hem Google Play hem de App Store’dan indirebileceğiniz bu mobil uygulamayı kullanarak kartınıza internet üzerinden bakiye yüklemesi yapabilirsiniz.

Uygulamada yetkili bayi ve kart merkezlerini görebilir, güncel bakiyenizi sorgulayabilirsiniz. Otobüsüm nerede kısmına tıklayarak beklemiş olduğunuz otobüsün yerini tespit edebilirsiniz.

Ayrıca Hat Hareket Saatleri kısmından otobüslerin ne zaman hareket edeceğiniz öğrenebilirsiniz.

Mobil uygulamanın Ulaşım Kartları bölümünden yapmış olduğunuz son 10 harcama ve yüklemeyi görüntüleyebilirsiniz.

Ayrıca Yeni Kart Ekle özelliğini kullanarak ulaşım kartınızın ismini ve numarasını girerek kart eklemesi yapabilirsiniz. Telefonunuzda Yakın Alan İletişimi (Near Field Communication – NFC) özelliği bulunuyorsa otobüse binerken bu özelliği aktif hale getirip telefonunuzu bilet okuma cihazlarına yaklaştırdığınızda temassız bir şekilde biniş yapabilirsiniz. 

Kayıp ve Arızalı Kart İşlemleri Nelerdir?

Silinmiş, kazınmış ve tahribat görmüş Afyon Kartlar geçersiz sayılacağı için yolcuların bu durumdaki kartlarını kullanmamaları gerekiyor.

Umarız böyle bir durumla karşılaşmazsınız ama arızalı veya geçersiz kart sahiplerinin sorunları satış ve dolum noktalarında değerlendiriliyor. 

Kayıp ve çalıntı kartlar için YÜNTAŞ ofislerine müracaat edilmesi gerekiyor. Kartları kaybolan ya da çalınan kişiler 0272 213 06 98 numaralı hat ile iletişime geçerek taleplerini hızlı bir şekilde aktarabilirler. 

Hepinize güvenli ve güzel seyahatler dileriz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız