Amasra Gezilecek Yerler: Görülmesi Gereken 24 Nokta

0
9
Amasra Gezilecek Yerler: Görülmesi Gereken 24 Nokta
Amasra Gezilecek Yerler: Görülmesi Gereken 24 Nokta

Amasra’da ne meşhur?

Amasra, taze deniz ürünleriyle yapılan meşhur Amasra salatası, tarihi kalesi ve eşsiz manzaralı balık lokantalarıyla ünlüdür.

Amasra 1 günde gezilir mi?

Amasra merkezi 1 günde gezilebilir; ancak çevresindeki doğal ve tarihî yerler için fazladan zaman ayırmak gezi deneyimini zenginleştirir.

Amasra neyi meşhur hediyelik?

Amasra, el yapımı ceviz ağacından oyma kaşıklar ve süs eşyalarıyla meşhur hediyelikleriyle tanınır.


Tarihi dokusu, eşsiz doğası ve Karadeniz’e özgü sıcak atmosferiyle Amasra, sadece bir sahil kasabası değil; keşfettikçe derinleşen bir rota. Bu yazıda, Amasra’nın merkezinden çevresindeki doğal harikalara, sessiz koylardan tarihî kalıntılara kadar görülmeye değer tüm noktaları sizin için derledik. Eğer hem deniz kenarında dinlenmek hem de doğa ve kültürle iç içe bir gezi planlıyorsanız, bu rehber tam size göre!



Amasra 2 Günlük Gezi Planı

1. Gün Planı
2. Gün Planı
  • Güne Başlangıç: Amasra simidi ve demli çay eşliğinde sahilde kahvaltı yaparak güne başlayın.
  • İlk Durak: Amasra Kalesi ve Kemere Köprüsü’nü keşfedin, fotoğraf molaları verin.
  • Yürüyüş: Boztepe’ye çıkarak Tavşan Adası manzarasını izleyin.
  • Öğle Yemeği: Sahil restoranlarında taze balık ve salata keyfi yapın.
  • Müze Ziyareti: Amasra Müzesi’ni gezerek şehrin tarihine yakından bakın.
  • Alışveriş: Çekiciler Çarşısı’nda ahşap el işçiliği ürünlerden hediyelik alın.
  • Akşam: Gün batımını Direkli Kaya’da izleyin, ardından sahilde yürüyüş yapın.


Amasra'daki Popüler Oteller

1) Amasra Müzesi

Amasra Müzesi
Amasra Müzesi

Amasra tarihine ışık tutan bir müze olan Amasra Müzesi’nde Osmanlı dönemine ait eşyalar ve Amasra’ya özgü etnografik parçalar bulunuyor. Eski bir bahriye okulundan dönüştürülmüş olan Amasra Müzesi, bahçesindeki lahitler ve heykel parçaları oldukça dikkat çekici.

Amasra Müzesi konumu

Amasra Müzesi giriş ücreti ve ziyaret günleri   
            
  • Müze kart geçerli.
  •         
  • Müze pazartesi hariç her gün açık.
  •     

2) Amasra Plajı

Amasra Plajı
Amasra Plajı

Amasra Kalesi ve Amasra Limanı’na çok yakın bir konumda yer alan Amasra Plajı, ilçenin merkezinde yer alıyor. Yürüyerek de kolayca ulaşılabilecek olan bu plaj, sığ ve dalgasız deizi ile dikkat çekiyor. Yaklaşık 300 metre uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde olan plajın kumsalı da ince kumlu olduğu için çocuklu aileler için de ideal bir plaj seçeneği oluşturuyor. Bunun yanında sahil boyunca kafe ve restoranlar da burada rahat ve keyifli bir şekilde vakit geçirmenize olanka sağlıyor. 

Amasra Plajı konumu

Dehan’ın notu: Amasra Plajı genelde sakin bir denize sahip olsa da Karadeniz’de bulunan konumdan dolayı çocukların yalnız yüzmemesi ve büyüklerin de dikkatli olmasını öneriyoruz.

3) Amasra Kalesi

Amasra Kalesi
Amasra Kalesi

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Amasra Kalesi ya da diğer adıyla Sormagir Kalesi, hem tarih hem manzara tutkunları için vazgeçilmez bir durak. Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinden izler taşıyan Amasra Kalesi’nin surları etrafında yürüyerek güzel manzaranın da tadını çıkarabilirsiniz. 

Amasra Kalesi konumu

4) Kemere Köprüsü

 Kemere Köprüsü
Kemere Köprüsü

Roma döneminden kalma tarihi bir taş köprü olan Kemere Köprüsü, Boztepe ile Amasra’yı birbirine bağlıyor. Sadece yayalara açık olan bu zarif yapının her iki yanı da fotoğraf tutkunları için eşsiz kareler sunuyor. 

Kemere Köprüsü konumu

Dehan’ın notu: Gün doğumu veya gün batımında köprünün ortasında durup iki yakayı birden izlerseniz etkileyici bir manzara ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle Boztepe yönünden bakıldığında Amasra siluetinin harika göründüğünü de belirtelim.

5) Amasra Çekiciler Çarşısı

Amasra Çekiciler Çarşısı
Amasra Çekiciler Çarşısı

Amasra merkezde konumlanan Amasra Çekiciler Çarşısı Amasra Limanı ile Amasra Kalesi arasında uzanan dar bir sokakta konumlanıyor. Oldukça turistik bir konum olan Amasra Çekiciler Çarşısı, özellikle ahşap oyma sanatında usta olan “çekiciler”, ceviz ağacından yapılmış kaşıklar, takı kutuları ve süs eşyalarıyla dikkat çekiyor.

Amasra Çekiciler Çarşısı konumu

6) Kuş Kayası Yol Anıtı

Kuş Kayası Yol Anıtı
Kuş Kayası Yol Anıtı

Amasra’dan 4 km uzaklıkta bulunan Kuş Kayası Yol Anıtı, Türkiye’deki tek yol anıtı olma özelliğine sahip. Kayalara oyularak yapılan bu anıt, bir askerî yolun güvenliğini sağlamakla görevli lejyonerleri onurlandırmak amacıyla inşa edilmiş. Buna ek olarak burası Roma askerlerinin dinlenmesi ve su ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılmış. Günümüzde kartal kabartması, asker figürü ve nişler hâlâ oldukça iyi durumda.

Kuş Kayası Yol Anıtı konumu

7) Direkli Kaya

Direkli Kaya
Direkli Kaya

Deniz kıyısında, amasra Kalesi’nin kıyısında bulunan Direkli Kaya, üzerinde işçilik izleri bulunan tarihi bir yapı. Direkli Kaya’nın Antik dönemde iskele ya da dini tören alanı olarak kullanıldığı düşünülüyor. Uzunluğu 7 metre, genişliği ise 5 metre olan kayanın üzerindeki oyulmuş sütunlar ve oturma alanları hâlâ görülebiliyor

Direkli Kaya konumu

8) Amasra Tavşan Adası

Amasra Tavşan Adası
Amasra Tavşan Adası

Kemere Köprüsü’nün hemen karşısında bulunan Amasra Tavşan Adası, adını üzerinde yaşayan tavşanlardan alıyor. Karadan çıplak gözle net şekilde görülebilen bu ada yaklaşık 200 metre uzunluğunda ve 100 metre genişliğe sahip. Adada, Cenevizlilerden kalma bir Bizans kilisesi ve manastırı gibi tarihi kalıntılar da bulunuyor. Doğal yapısı bozulmamış adanın karaya bağlantısı bulunmuyor. 

Amasra Tavşan Adası konumu

Dehan’ın notu: Bu adaya Amasra Limanı’ndan kalkan tekneler veya sandallarla kolayca ulaşabilirsiniz.

9) Cenova Şatosu

Cenova Şatosu
Cenova Şatosu

Amasra Kalesi’nin içinde yer alan Cenevizliler dönemine ait sur kalıntılarına halk arasında “Cenova Şatosu” deniyor. Aslında bu yapı, Amasra Kalesi’nin Boztepe yakasındaki savunma kuleleri ve surlarının bir parçası. Şatoya ait kalıntılar, özellikle Boztepe’ye çıkan yolda ve surların uç noktalarında görülebilir. Tavşan Adası manzarası için en yüksek noktalara çıkmayı unutmayın.

Cenova Şatosu konumu

10) Büyük Liman Plajı

Büyük Liman Plajı
Büyük Liman Plajı

Amasra’nın merkezine sadece birkaç dakikalık yürüyüş mesafesinde yer alan Büyük Liman Plajı, temiz denizi ve kumsalıyla özellikle yaz aylarında oldukça rağbet görüyor. Denizi genellikle sığ ve dalgasız olduğu için çocuklu aileler tarafından da tercih ediliyor. Sahil boyunca kafe, duş ve soyunma kabinleri gibi imkânları da bulunuyor. 

Büyük Liman Plajı konumu

11) Çakraz Plajı

Çakraz Plajı
Çakraz Plajı

Doğayla iç içe keyifli bir plaj günü geçirmek için tercih edebileceğiniz Çakraz Plajı, Amasra merkeze yaklaşık 15 km uzaklıkta yer alıyor. Çakraz, berrak denizi ve geniş kumsalıyla ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Plaj çevresinde kamp alanları, pansiyonlar ve balık restoranları da bulunuyor. Buna ek olarak dalgalı deniziyle  sörf meraklılarının da tercih edebilecekleri bir plaj seçeneği. 

Çakraz Plajı konumu

12) Amasra Akkonak Plajı

Amasra Akkonak Plajı
Amasra Akkonak Plajı

Amasra merkeze yaklaşık 4 km uzaklıkta, doğayla baş başa kalabileceğin sakin bir plaj seçeneği olan Akkonak Plajı, diğer plajlara göre daha sakin ve tenha olduğu için özellikle huzur arayanların tercihi. Denizi temiz, çevresi ise çam ormanlarıyla çevrili olan Akkonak Plajı çevresinde herhangi bir tesis bulunmuyor.

Amasra Akkonak Plajı konumu

13) Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı
Küre Dağları Milli Parkı

Amasra’ya yaklaşık 1 saatlik mesafede bulunan Küre Dağları Millî Parkı, Batı Karadeniz’in en etkileyici doğal alanlarından biri. Derin vadiler, kanyonlar, şelaleler ve zengin bitki örtüsüyle doğa yürüyüşü, kamp ve fotoğrafçılık için harika bir rota. 2000 yılında milli park ilan edilen ve Türkiye’nin 41. milli parkı olan Küre Dağları Milli Parkı, 7 hektarlık geniş yeşil alanı ile doğaseverler için ideal bir rota. Park içinde Horma Kanyonu, Ilıca Şelalesi ve Valla Kanyonu gibi önemli doğal güzellikler de yer alıyor.

Küre Dağları Milli Parkı konumu

14) Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu

Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu
Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu

Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı Ulukaya Köyü’nde yer alan bu şelale ve kanyon, doğayla baş başa kalmak isteyenler için adeta saklı bir cennet. Doğa sporu yapmak ya da etkileyici doğa fotoğrafları çekmek için tercih edebileceğiniz bu lokasyon yaklaşık 10 metreden dökülen şelale, yüksek kayalıklar arasından akan çayın oluşturduğu dar bir kanyonla ziyaretçilerini etkiliyor. 

Burada kaya göletlerinde yüzebilir ayrıca irili ufaklı derelerde olta balıkçılığı da yapabilirsin. Bunlara ek olarak kamp için de Ulukaya Şelalesi etrafında uygun konumlar bulabilirsiniz. 

Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu konumu

Dehan’ın notu: Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu, Amasra’dan özel araçla yaklaşık 1 saatlik mesafede. Yol üzerinde su ve yiyecek temin etmekte fayda var çünkü çevrede tesis bulunmuyor.

15) Gürcüoluk Mağarası

Gürcüoluk Mağarası
Gürcüoluk Mağarası

Amasra’ya yaklaşık 12 km uzaklıktaki Gürcüoluk Köyü’nde bulunan bu mağara, sarkıt ve dikitlerle süslenmiş etkileyici bir yeraltı oluşumu. 1975 yılında keşfedilerek 1996 yılında ziyarete açılan, 169 metre uzunluğundaki mağara, meraklı gezginler için doğayla iç içe sessiz bir keşif fırsatı sunuyor. İçerisi yıl boyunca serin, bu nedenle yazın bile serinlemek isteyenlerin ilgisini çekiyor.

Gürcüoluk Mağarası konumu

16) Güzelcehisar Lav Sütunları

Güzelcehisar Lav Sütunları
Güzelcehisar Lav Sütunları

Bartın merkezine yaklaşık 17 km uzaklıktaki Güzelcehisar Köyü sahilinde yer alan bu lav sütunları, yaklaşık 80 milyon yıl önce oluşmuş doğal bir mucize. Altıgen prizma şeklindeki bazalt sütunlar, hem kıyı boyunca uzanan görüntüsüyle hem de nadir jeolojik yapısıyla oldukça etkileyici. Türkiye’de türünün tek örneği olan bu oluşum, dünyada bulunan üç lav sütunundan biri. 

Güzelcehisar Lav Sütunları konumu

Dehan’ın not: Lav sütunlarının hemen yanına kadar yürüyüş yolu bulunuyor. Sabah erken saatlerde ya da gün batımına yakın zamanlarda hem daha sakin oluyor hem de ışık oyunları fotoğraf çekmek için harika bir atmosfer sunuyor.

17) Amasra Gideros Koyu

Amasra Gideros Koyu
Amasra Gideros Koyu

Deniz burada neredeyse göl kadar durgun, etrafı çam ormanlarıyla çevrili olan Gideros Koyu Amasra’ya yaklaşık 40 km mesafede bulunuyor. Bölgede düzenlenen tekne gezileri ile doğa yürüyüşlerinin vazgeçilmez adreslerinden biri olan koyun, Osmanlı döneminde korsanların gizlenme yeri olarak kullanıldığı da söyleniyor. 

Amasra Gideros Koyu konumu

18) Mugada Sahili

Mugada Sahili
Mugada Sahili

Bartın merkeze yaklaşık 15 km, Amasra’ya ise ortalama 25 km uzaklıktaki Mugada Sahili; uzun kumsalı, temiz denizi ve çam ormanlarıyla çevrili doğasıyla bölgenin en popüler yazlık sahillerinden biri. Denizi sığ olan sahilin ve zaman zaman hafif dalgalıda olabiliyor. Sahil boyunca kamp alanları ve konaklama seçenekleri de mevcut. 

Mugada Sahili konumu

19) Balamba Tabiat Parkı

Balamba Tabiat Parkı
Balamba Tabiat Parkı

Amasra ilçe merkezine yaklaşık 4 km uzaklıkta bulunan Balamba Tabiat Parkı, Karadeniz’in yeşiliyle mavisini birleştiren sakin bir doğa kaçamağı sunuyor. İçinde yürüyüş parkurları, piknik alanları ve seyir terasları bulunduğu Balamba Tabiat Parkı, 2003 yılında tabiat parkı ilan edildi. 175 hektarlık geniş bir yeşil alanı kapsayan Balamba Tabiat Parkı, Kuş sesleri arasında huzurlu bir yürüyüş yapmak ya da doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenler için harika bir rota. Burada gezerken Balamba Şelalesi, Gökayağı Şelalesi ve Balamba Yaylası’nı gibi noktları da keşfedebilirsiniz. 

Balamba Tabiat Parkı konumu

Dehan’ın notu: Parka giriş ücretsiz. Yanınızda piknik sepeti getirirseniz manzaraya karşı keyifli bir kahvaltı yapabilirsiniz.

20) Horma Kanyonu

Horma Kanyonu
Horma Kanyonu

Küre Dağları Millî Parkı’nda bulunan, Horma Kanyonu; ahşap yürüyüş yolu, derin vadileri ve sarp kayalıklarıyla doğa tutkunlarının gözdesi. Yaklaşık 3 km uzunluğundaki yürüyüş parkuru sayesinde kanyon boyunca doğayla iç içe, güvenli bir keşif yapabilirsiniz. Parkurun sonunda ise sizleri Ilıca Şelalesi bekliyor. Ayrıca Horma Kanyonu’unda yıl boyu trekking turları ve fotoğraf safarileri de düzenleniyor. 

Horma Kanyonu konumu

21) Bartın Kent Müzesi

Bartın Kent Müzesi
Bartın Kent Müzesi

Bartın şehir merkezinde yer alan Bartın Kent Müzesi, kentin geçmişine ışık tutan kültürel ve sosyal yaşam öğelerini bir araya getiriyor. Restore edilmiş tarihi bir konakta hizmet veren müzede Bartın’a özgü el sanatları, geleneksel kıyafetler, eski ev eşyaları ve arşiv belgeleri sergileniyor. Hem yerel halkın belleğini koruyor hem de ziyaretçilere geçmişe dair samimi bir bakış sunuyor.

Bartın Kent Müzesi konumu

Bartın Kent Müzesi giriş ücreti   
            
  • Müze girişleri ücretsiz.
  •     

22) Ardıç Yaylası

Ardıç Yaylası
Ardıç Yaylası

Bartın’ın Ulus ilçesi yakınlarında yer alan ve araçla yaklaşık 1.5 saatte ulaşabileceğiniz Ardıç Yaylası, özellikle yaz aylarında serin havası ve yemyeşil doğasıyla şehirden kaçmak isteyenlerin uğrak noktası. Yayla; temiz su kaynakları, yürüyüş yolları ve kamp alanlarıyla hem günübirlik ziyaretçilere hem de kampçılara hitap ediyor. Yüksek rakımı sayesinde yaz sıcağından uzak, ferah bir atmosfer sunuyor.

Ardıç Yaylası konumu

Dehan’ın notu: Haziran ve Temmuz aylarında düzenlenen yayla şenlikleri hem yöresel kültürü tanımak hem de doğayla iç içe vakit geçirmek için ideal. Kendi aracınızla gitmeyi planlıyorsanız yol yer yer virajlı ama manzara kesinlikle buna değer.

23) Gazhane Kültür Parkı

Amasra’nın merkezine oldukça yakın konumda yer alan Gazhane Kültür Parkı, restore edilmiş eski gazhane binasının çevresinde oluşturulan modern bir yeşil alan. Hem kültürel etkinliklerin düzenlendiği açık alan sahnesiyle hem de dinlenme noktalarıyla öne çıkıyor. Özellikle akşam saatlerinde yürüyüş yapmak ya da sakin bir mola vermek isteyenler için ideal bir durak.

Gazhane Kültür Parkı konumu

24) Valla Kanyonu

Valla Kanyonu
Valla Kanyonu

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde, Küre Dağları Millî Parkı sınırları içinde yer alan Valla Kanyonu, Türkiye’nin en derin ve zorlu kanyonlarından biri. Yaklaşık 12 km uzunluğundaki bu kanyon, sarp kayalıklar, dik yamaçlar ve gür akan çaylarla çevrili. Sadece profesyonel ekipman ve rehber eşliğinde geçilebiliyor. Ancak kanyonun başlangıcında yer alan seyir terası, tüm bu manzarayı güvenli şekilde izlemek isteyenler için harika bir alternatif sunuyor.

Valla Kanyonu

Önceki İçerikBursa’da Günübirlik Gezilecek Yerler
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız